Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
4. விஞ்ஞத்திவினிச்ச²யகதா²
4. Viññattivinicchayakathā
21. விஞ்ஞத்தீதி யாசனா. தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.342) – மூலச்சே²ஜ்ஜாய புரிஸங் யாசிதுங் ந வட்டதி, ‘‘ஸஹாயத்தா²ய கம்மகரணத்தா²ய புரிஸங் தே³தா²’’தி யாசிதுங் வட்டதி, புரிஸேன கத்தப்³ப³ங் ஹத்த²கம்மஸங்கா²தங் புரிஸத்தகரங் யாசிதுங் வட்டதியேவ. ஹத்த²கம்மஞ்ஹி கிஞ்சி வத்து² ந ஹோதி, தஸ்மா தங் ட²பெத்வா மிக³லுத்³த³கமச்ச²ப³ந்த⁴னகாதீ³னங் ஸககம்மங் அவஸேஸங் ஸப்³ப³ங் கப்பியங். ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ஆக³தாத்த² கேன கம்மேனா’’தி புச்சி²தே வா அபுச்சி²தே வா யாசிதுங் வட்டதி, விஞ்ஞத்திபச்சயா தோ³ஸோ நத்தி². மிக³லுத்³த³காத³யோ பன ஸககம்மங் ந யாசிதப்³பா³, ‘‘ஹத்த²கம்மங் தே³தா²’’தி அனியமெத்வாபி ந யாசிதப்³பா³. ஏவங் யாசிதா ஹி தே ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி பி⁴க்கூ² உய்யோஜெத்வா மிகே³பி மாரெத்வா ஆஹரெய்யுங். நியமெத்வா பன ‘‘விஹாரே கிஞ்சி கத்தப்³ப³ங் அத்தி², தத்த² ஹத்த²கம்மங் தே³தா²’’தி யாசிதப்³பா³, பா²லனங்க³லாதீ³னி உபகரணானி க³ஹெத்வா கஸிதுங் வா வபிதுங் வா லாயிதுங் வா க³ச்ச²ந்தங் ஸககிச்சபஸுதம்பி கஸ்ஸகங் வா அஞ்ஞங் வா கிஞ்சி ஹத்த²கம்மங் யாசிதுங் வட்டதேவ. யோ பன விகா⁴ஸாதோ³ வா அஞ்ஞோ வா கோசி நிக்கம்மோ நிரத்த²ககத²ங் கதெ²ந்தோ நித்³தா³யந்தோ வா விஹரதி, ஏவரூபங் அயாசித்வாபி ‘‘ஏஹி ரே இத³ங் வா இத³ங் வா கரோஹீ’’தி யதி³ச்ச²கங் காராபேதுங் வட்டதி.
21.Viññattīti yācanā. Tatrāyaṃ vinicchayo (pārā. aṭṭha. 2.342) – mūlacchejjāya purisaṃ yācituṃ na vaṭṭati, ‘‘sahāyatthāya kammakaraṇatthāya purisaṃ dethā’’ti yācituṃ vaṭṭati, purisena kattabbaṃ hatthakammasaṅkhātaṃ purisattakaraṃ yācituṃ vaṭṭatiyeva. Hatthakammañhi kiñci vatthu na hoti, tasmā taṃ ṭhapetvā migaluddakamacchabandhanakādīnaṃ sakakammaṃ avasesaṃ sabbaṃ kappiyaṃ. ‘‘Kiṃ, bhante, āgatāttha kena kammenā’’ti pucchite vā apucchite vā yācituṃ vaṭṭati, viññattipaccayā doso natthi. Migaluddakādayo pana sakakammaṃ na yācitabbā, ‘‘hatthakammaṃ dethā’’ti aniyametvāpi na yācitabbā. Evaṃ yācitā hi te ‘‘sādhu, bhante’’ti bhikkhū uyyojetvā migepi māretvā āhareyyuṃ. Niyametvā pana ‘‘vihāre kiñci kattabbaṃ atthi, tattha hatthakammaṃ dethā’’ti yācitabbā, phālanaṅgalādīni upakaraṇāni gahetvā kasituṃ vā vapituṃ vā lāyituṃ vā gacchantaṃ sakakiccapasutampi kassakaṃ vā aññaṃ vā kiñci hatthakammaṃ yācituṃ vaṭṭateva. Yo pana vighāsādo vā añño vā koci nikkammo niratthakakathaṃ kathento niddāyanto vā viharati, evarūpaṃ ayācitvāpi ‘‘ehi re idaṃ vā idaṃ vā karohī’’ti yadicchakaṃ kārāpetuṃ vaṭṭati.
ஹத்த²கம்மஸ்ஸ பன ஸப்³ப³கப்பியபா⁴வதீ³பனத்த²ங் இமங் நயங் கதெ²ந்தி. ஸசே ஹி பி⁴க்கு² பாஸாத³ங் காரேதுகாமோ ஹோதி, த²ம்ப⁴த்தா²ய பாஸாணகொட்டகானங் க⁴ரங் க³ந்த்வா வத்தப்³ப³ங் ‘‘ஹத்த²கம்மங் லத்³து⁴ங் வட்டதி உபாஸகா’’தி. ‘‘கிங் காதப்³ப³ங், ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘பாஸாணத்த²ம்பா⁴ உத்³த⁴ரித்வா தா³தப்³பா³’’தி. ஸசே தே உத்³த⁴ரித்வா வா தெ³ந்தி, உத்³த⁴ரித்வா நிக்கி²த்தே அத்தனோ த²ம்பே⁴ வா தெ³ந்தி, வட்டதி. அதா²பி வத³ந்தி ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, ஹத்த²கம்மங் காதுங் க²ணோ நத்தி², அஞ்ஞங் உத்³த⁴ராபேத², தஸ்ஸ மூலங் த³ஸ்ஸாமா’’தி, உத்³த⁴ராபெத்வா ‘‘பாஸாணத்த²ம்பே⁴ உத்³த⁴டமனுஸ்ஸானங் மூலங் தே³தா²’’தி வத்துங் வட்டதி. ஏதேனேவ உபாயேன பாஸாத³தா³ரூனங் அத்தா²ய வட்³ட⁴கீனங் ஸந்திகங், இட்ட²கத்தா²ய இட்ட²கவட்³ட⁴கீனங், ச²த³னத்தா²ய கே³ஹச்சா²த³கானங், சித்தகம்மத்தா²ய சித்தகாரானந்தி யேன யேன அத்தோ² ஹோதி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்தா²ய தேஸங் தேஸங் ஸிப்பகாரகானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஹத்த²கம்மங் யாசிதுங் வட்டதி, ஹத்த²கம்மயாசனவஸேன ச மூலச்சே²ஜ்ஜாய வா ப⁴த்தவேதனானுப்பதா³னேன வா லத்³த⁴ம்பி ஸப்³ப³ங் க³ஹேதுங் வட்டதி. அரஞ்ஞதோ ஆஹராபெந்தேன ச ஸப்³ப³ங் அனஜ்ஜா²வுத்த²கங் ஆஹராபேதப்³ப³ங்.
Hatthakammassa pana sabbakappiyabhāvadīpanatthaṃ imaṃ nayaṃ kathenti. Sace hi bhikkhu pāsādaṃ kāretukāmo hoti, thambhatthāya pāsāṇakoṭṭakānaṃ gharaṃ gantvā vattabbaṃ ‘‘hatthakammaṃ laddhuṃ vaṭṭati upāsakā’’ti. ‘‘Kiṃ kātabbaṃ, bhante’’ti? ‘‘Pāsāṇatthambhā uddharitvā dātabbā’’ti. Sace te uddharitvā vā denti, uddharitvā nikkhitte attano thambhe vā denti, vaṭṭati. Athāpi vadanti ‘‘amhākaṃ, bhante, hatthakammaṃ kātuṃ khaṇo natthi, aññaṃ uddharāpetha, tassa mūlaṃ dassāmā’’ti, uddharāpetvā ‘‘pāsāṇatthambhe uddhaṭamanussānaṃ mūlaṃ dethā’’ti vattuṃ vaṭṭati. Eteneva upāyena pāsādadārūnaṃ atthāya vaḍḍhakīnaṃ santikaṃ, iṭṭhakatthāya iṭṭhakavaḍḍhakīnaṃ, chadanatthāya gehacchādakānaṃ, cittakammatthāya cittakārānanti yena yena attho hoti, tassa tassa atthāya tesaṃ tesaṃ sippakārakānaṃ santikaṃ gantvā hatthakammaṃ yācituṃ vaṭṭati, hatthakammayācanavasena ca mūlacchejjāya vā bhattavetanānuppadānena vā laddhampi sabbaṃ gahetuṃ vaṭṭati. Araññato āharāpentena ca sabbaṃ anajjhāvutthakaṃ āharāpetabbaṃ.
22. ந கேவலஞ்ச பாஸாத³ங் காரேதுகாமேன, மஞ்சபீட²பத்தபரிஸ்ஸாவனத⁴மகரணசீவராதீ³னி காராபேதுகாமேனபி தா³ருலோஹஸுத்தாதீ³னி லபி⁴த்வா தே தே ஸிப்பகாரகே உபஸங்கமித்வா வுத்தனயேனேவ ஹத்த²கம்மங் யாசிதப்³ப³ங். ஹத்த²கம்மயாசனவஸேன ச மூலச்சே²ஜ்ஜாய வா ப⁴த்தவேதனானுப்பதா³னேன வா லத்³த⁴ம்பி ஸப்³ப³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே பன காதுங் ந இச்ச²ந்தி, ப⁴த்தவேதனங் பச்சாஸீஸந்தி, அகப்பியகஹாபணாதி³ ந தா³தப்³ப³ங், பி⁴க்கா²சாரவத்தேன தண்டு³லாதீ³னி பரியேஸித்வா தா³துங் வட்டதி. ஹத்த²கம்மவஸேன பத்தங் காரெத்வா ததே²வ பாசெத்வா நவபக்கஸ்ஸ பத்தஸ்ஸ புஞ்ச²னதேலத்தா²ய அந்தோகா³மங் பவிட்டே²ன ‘‘பி⁴க்கா²ய ஆக³தோ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா யாகு³யா வா ப⁴த்தே வா ஆனீதே ஹத்தே²ன பத்தோ பிதா⁴தப்³போ³. ஸசே உபாஸிகா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே’’தி புச்ச²தி, ‘‘நவபக்கோ பத்தோ, புஞ்ச²னதேலேன அத்தோ²’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே ஸா ‘‘தே³ஹி, ப⁴ந்தே’’தி பத்தங் க³ஹெத்வா தேலேன புஞ்சி²த்வா யாகு³யா வா ப⁴த்தஸ்ஸ வா பூரெத்வா தே³தி, விஞ்ஞத்தி நாம ந ஹோதி, க³ஹேதுங் வட்டதி.
22. Na kevalañca pāsādaṃ kāretukāmena, mañcapīṭhapattaparissāvanadhamakaraṇacīvarādīni kārāpetukāmenapi dārulohasuttādīni labhitvā te te sippakārake upasaṅkamitvā vuttanayeneva hatthakammaṃ yācitabbaṃ. Hatthakammayācanavasena ca mūlacchejjāya vā bhattavetanānuppadānena vā laddhampi sabbaṃ gahetabbaṃ. Sace pana kātuṃ na icchanti, bhattavetanaṃ paccāsīsanti, akappiyakahāpaṇādi na dātabbaṃ, bhikkhācāravattena taṇḍulādīni pariyesitvā dātuṃ vaṭṭati. Hatthakammavasena pattaṃ kāretvā tatheva pācetvā navapakkassa pattassa puñchanatelatthāya antogāmaṃ paviṭṭhena ‘‘bhikkhāya āgato’’ti sallakkhetvā yāguyā vā bhatte vā ānīte hatthena patto pidhātabbo. Sace upāsikā ‘‘kiṃ, bhante’’ti pucchati, ‘‘navapakko patto, puñchanatelena attho’’ti vattabbaṃ. Sace sā ‘‘dehi, bhante’’ti pattaṃ gahetvā telena puñchitvā yāguyā vā bhattassa vā pūretvā deti, viññatti nāma na hoti, gahetuṃ vaṭṭati.
23. பி⁴க்கூ² பகே³வ பிண்டா³ய சரித்வா ஆஸனஸாலங் க³ந்த்வா ஆஸனங் அபஸ்ஸந்தா திட்ட²ந்தி. தத்ர சே உபாஸகா பி⁴க்கூ² டி²தே தி³ஸ்வா ஸயமேவ ஆஸனானி ஆஹராபெந்தி, நிஸீதி³த்வா க³ச்ச²ந்தேஹி ஆபுச்சி²த்வா க³ந்தப்³ப³ங், அனாபுச்சா² க³தானம்பி நட்ட²ங் கீ³வா ந ஹோதி, ஆபுச்சி²த்வா க³மனங் பன வத்தங். ஸசே பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘ஆஸனானி ஆஹரதா²’’தி வுத்தேஹி ஆஹடானி ஹொந்தி, ஆபுச்சி²த்வாவ க³ந்தப்³ப³ங், அனாபுச்சா² க³தானங் வத்தபே⁴தோ³ ச நட்ட²ஞ்ச கீ³வா. அத்த²ரணகோஜவகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
23. Bhikkhū pageva piṇḍāya caritvā āsanasālaṃ gantvā āsanaṃ apassantā tiṭṭhanti. Tatra ce upāsakā bhikkhū ṭhite disvā sayameva āsanāni āharāpenti, nisīditvā gacchantehi āpucchitvā gantabbaṃ, anāpucchā gatānampi naṭṭhaṃ gīvā na hoti, āpucchitvā gamanaṃ pana vattaṃ. Sace bhikkhūhi ‘‘āsanāni āharathā’’ti vuttehi āhaṭāni honti, āpucchitvāva gantabbaṃ, anāpucchā gatānaṃ vattabhedo ca naṭṭhañca gīvā. Attharaṇakojavakādīsupi eseva nayo.
மக்கி²கா ப³ஹுகா ஹொந்தி, ‘‘மக்கி²கபீ³ஜனிங் ஆஹரதா²’’தி வத்தப்³ப³ங், புசிமந்த³ஸாகா²தீ³னி ஆஹரந்தி, கப்பியங் காராபெத்வா படிக்³க³ஹேதப்³பா³னி. ஆஸனஸாலாயங் உத³கபா⁴ஜனங் ரித்தங் ஹோதி, ‘‘த⁴மகரணங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ந வத்தப்³ப³ங். த⁴மகரணஞ்ஹி ரித்தபா⁴ஜனே பக்கி²பந்தோ பி⁴ந்தெ³ய்ய, ‘‘நதி³ங் வா தளாகங் வா க³ந்த்வா உத³கங் ஆஹரா’’தி பன வத்துங் வட்டதி, ‘‘கே³ஹதோ ஆஹரா’’தி நேவ வத்துங் வட்டதி, ந ஆஹடங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங். ஆஸனஸாலாய வா அரஞ்ஞே வா ப⁴த்தகிச்சங் கரொந்தேஹி தத்த² ஜாதகங் அனஜ்ஜா²வுத்த²கங் யங் கிஞ்சி உத்தரிப⁴ங்கா³ரஹங் பத்தங் வா ப²லங் வா ஸசே கிஞ்சி கம்மங் கரொந்தங் ஆஹராபேதி, ஹத்த²கம்மவஸேன ஆஹராபெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, அலஜ்ஜீஹி பன பி⁴க்கூ²ஹி வா ஸாமணேரேஹி வா ஹத்த²கம்மங் ந காரேதப்³ப³ங். அயங் தாவ புரிஸத்தகரே நயோ.
Makkhikā bahukā honti, ‘‘makkhikabījaniṃ āharathā’’ti vattabbaṃ, pucimandasākhādīni āharanti, kappiyaṃ kārāpetvā paṭiggahetabbāni. Āsanasālāyaṃ udakabhājanaṃ rittaṃ hoti, ‘‘dhamakaraṇaṃ gaṇhāhī’’ti na vattabbaṃ. Dhamakaraṇañhi rittabhājane pakkhipanto bhindeyya, ‘‘nadiṃ vā taḷākaṃ vā gantvā udakaṃ āharā’’ti pana vattuṃ vaṭṭati, ‘‘gehato āharā’’ti neva vattuṃ vaṭṭati, na āhaṭaṃ paribhuñjituṃ. Āsanasālāya vā araññe vā bhattakiccaṃ karontehi tattha jātakaṃ anajjhāvutthakaṃ yaṃ kiñci uttaribhaṅgārahaṃ pattaṃ vā phalaṃ vā sace kiñci kammaṃ karontaṃ āharāpeti, hatthakammavasena āharāpetvā paribhuñjituṃ vaṭṭati, alajjīhi pana bhikkhūhi vā sāmaṇerehi vā hatthakammaṃ na kāretabbaṃ. Ayaṃ tāva purisattakare nayo.
24. கோ³ணங் பன அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ ஆஹராபேதுங் ந வட்டதி, ஆஹராபெந்தஸ்ஸ து³க்கடங். ஞாதகபவாரிதட்டா²னதோபி மூலச்சே²ஜ்ஜாய யாசிதுங் ந வட்டதி, தாவகாலிகனயேன ஸப்³ப³த்த² வட்டதி. ஏவங் ஆஹராபிதஞ்ச கோ³ணங் ரக்கி²த்வா ஜக்³கி³த்வா ஸாமிகா படிச்சா²பேதப்³பா³. ஸசஸ்ஸ பாதோ³ வா ஸிங்க³ங் வா பி⁴ஜ்ஜதி வா நஸ்ஸதி வா, ஸாமிகா சே ஸம்படிச்ச²ந்தி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே ஸம்படிச்ச²ந்தி, கீ³வா ஹோதி. ஸசே ‘‘தும்ஹாகங்யேவ தே³மா’’தி வத³ந்தி, ந ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங். ‘‘விஹாரஸ்ஸ தே³மா’’தி வுத்தே பன ‘‘ஆராமிகானங் ஆசிக்க²த² ஜக்³க³னத்தா²யா’’தி வத்தப்³பா³.
24. Goṇaṃ pana aññātakaappavāritaṭṭhānato āharāpetuṃ na vaṭṭati, āharāpentassa dukkaṭaṃ. Ñātakapavāritaṭṭhānatopi mūlacchejjāya yācituṃ na vaṭṭati, tāvakālikanayena sabbattha vaṭṭati. Evaṃ āharāpitañca goṇaṃ rakkhitvā jaggitvā sāmikā paṭicchāpetabbā. Sacassa pādo vā siṅgaṃ vā bhijjati vā nassati vā, sāmikā ce sampaṭicchanti, iccetaṃ kusalaṃ. No ce sampaṭicchanti, gīvā hoti. Sace ‘‘tumhākaṃyeva demā’’ti vadanti, na sampaṭicchitabbaṃ. ‘‘Vihārassa demā’’ti vutte pana ‘‘ārāmikānaṃ ācikkhatha jagganatthāyā’’ti vattabbā.
25. ‘‘ஸகடங் தே³தா²’’திபி அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதே வத்துங் ந வட்டதி, விஞ்ஞத்தி ஏவ ஹோதி, து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதி. ஞாதகபவாரிதட்டா²னே பன வட்டதி, தாவகாலிகங் வட்டதி, கம்மங் பன கத்வா புன தா³தப்³ப³ங். ஸசே நேமிஆதீ³னி பி⁴ஜ்ஜந்தி, பாகதிகானி கத்வா தா³தப்³ப³ங், நட்டே² கீ³வா ஹோதி. ‘‘தும்ஹாகமேவ தே³மா’’தி வுத்தே தா³ருப⁴ண்ட³ங் நாம ஸம்படிச்சி²துங் வட்டதி. ஏஸ நயோ வாஸிப²ரஸுகுடா²ரீகுதா³லனிகா²த³னேஸு வல்லிஆதீ³ஸு ச பரபரிக்³க³ஹிதேஸு. க³ருப⁴ண்ட³ப்பஹோனகேஸுயேவ வல்லிஆதீ³ஸு விஞ்ஞத்தி ஹோதி, ந ததோ ஓரங்.
25. ‘‘Sakaṭaṃ dethā’’tipi aññātakaappavārite vattuṃ na vaṭṭati, viññatti eva hoti, dukkaṭaṃ āpajjati. Ñātakapavāritaṭṭhāne pana vaṭṭati, tāvakālikaṃ vaṭṭati, kammaṃ pana katvā puna dātabbaṃ. Sace nemiādīni bhijjanti, pākatikāni katvā dātabbaṃ, naṭṭhe gīvā hoti. ‘‘Tumhākameva demā’’ti vutte dārubhaṇḍaṃ nāma sampaṭicchituṃ vaṭṭati. Esa nayo vāsipharasukuṭhārīkudālanikhādanesu valliādīsu ca parapariggahitesu. Garubhaṇḍappahonakesuyeva valliādīsu viññatti hoti, na tato oraṃ.
26. அனஜ்ஜா²வுத்த²கங் பன யங் கிஞ்சி ஆஹராபேதுங் வட்டதி. ரக்கி²தகோ³பிதட்டா²னேயேவ ஹி விஞ்ஞத்தி நாம வுச்சதி. ஸா த்³வீஸு பச்சயேஸு ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ந வட்டதி. ஸேனாஸனபச்சயே பன ‘‘ஆஹர தே³ஹீ’’தி விஞ்ஞத்திமத்தமேவ ந வட்டதி, பரிகதோ²பா⁴ஸனிமித்தகம்மானி வட்டந்தி. தத்த² உபோஸதா²கா³ரங் வா போ⁴ஜனஸாலங் வா அஞ்ஞங் வா கிஞ்சி ஸேனாஸனங் இச்ச²தோ ‘‘இமஸ்மிங் வத ஓகாஸே ஏவரூபங் ஸேனாஸனங் காதுங் வட்டதீ’’தி வா ‘‘யுத்த’’ந்தி வா ‘‘அனுரூப’’ந்தி வாதிஆதி³னா நயேன வசனங் பரிகதா² நாம. உபாஸகா தும்ஹே குஹிங் வஸதா²தி. பாஸாதே³, ப⁴ந்தேதி. ‘‘கிங் பி⁴க்கூ²னங் பன உபாஸகா பாஸாதோ³ ந வட்டதீ’’தி ஏவமாதி³வசனங் ஓபா⁴ஸோ நாம. மனுஸ்ஸே தி³ஸ்வா ரஜ்ஜுங் பஸாரேதி, கீ²லே ஆகோடாபேதி, ‘‘கிங் இத³ங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘இத⁴ ஆவாஸங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஏவமாதி³கரணங் பன நிமித்தகம்மங் நாம. கி³லானபச்சயே பன விஞ்ஞத்திபி வட்டதி, பகே³வ பரிகதா²தீ³னி.
26. Anajjhāvutthakaṃ pana yaṃ kiñci āharāpetuṃ vaṭṭati. Rakkhitagopitaṭṭhāneyeva hi viññatti nāma vuccati. Sā dvīsu paccayesu sabbena sabbaṃ na vaṭṭati. Senāsanapaccaye pana ‘‘āhara dehī’’ti viññattimattameva na vaṭṭati, parikathobhāsanimittakammāni vaṭṭanti. Tattha uposathāgāraṃ vā bhojanasālaṃ vā aññaṃ vā kiñci senāsanaṃ icchato ‘‘imasmiṃ vata okāse evarūpaṃ senāsanaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vā ‘‘yutta’’nti vā ‘‘anurūpa’’nti vātiādinā nayena vacanaṃ parikathā nāma. Upāsakā tumhe kuhiṃ vasathāti. Pāsāde, bhanteti. ‘‘Kiṃ bhikkhūnaṃ pana upāsakā pāsādo na vaṭṭatī’’ti evamādivacanaṃ obhāso nāma. Manusse disvā rajjuṃ pasāreti, khīle ākoṭāpeti, ‘‘kiṃ idaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘idha āvāsaṃ karissāmā’’ti evamādikaraṇaṃ pana nimittakammaṃ nāma. Gilānapaccaye pana viññattipi vaṭṭati, pageva parikathādīni.
இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே
Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe
விஞ்ஞத்திவினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.
Viññattivinicchayakathā samattā.