Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. வீணோபமஸுத்தங்

    9. Vīṇopamasuttaṃ

    246. ‘‘யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வா சக்கு²விஞ்ஞெய்யேஸு ரூபேஸு உப்பஜ்ஜெய்ய ச²ந்தோ³ வா ராகோ³ வா தோ³ஸோ வா மோஹோ வா படிக⁴ங் வாபி 1 சேதஸோ, ததோ சித்தங் நிவாரெய்ய. ஸப⁴யோ சேஸோ மக்³கோ³ ஸப்படிப⁴யோ ச ஸகண்டகோ ச ஸக³ஹனோ ச உம்மக்³கோ³ ச கும்மக்³கோ³ ச து³ஹிதிகோ ச. அஸப்புரிஸஸேவிதோ சேஸோ மக்³கோ³, ந சேஸோ மக்³கோ³ ஸப்புரிஸேஹி ஸேவிதோ. ந த்வங் ஏதங் அரஹஸீதி. ததோ சித்தங் நிவாரயே சக்கு²விஞ்ஞெய்யேஹி ரூபேஹி…பே॰… யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வா ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யேஸு ரஸேஸு…பே॰… மனோவிஞ்ஞெய்யேஸு த⁴ம்மேஸு உப்பஜ்ஜெய்ய ச²ந்தோ³ வா ராகோ³ வா தோ³ஸோ வா மோஹோ வா படிக⁴ங் வாபி சேதஸோ ததோ சித்தங் நிவாரெய்ய. ஸப⁴யோ சேஸோ மக்³கோ³ ஸப்படிப⁴யோ ச ஸகண்டகோ ச ஸக³ஹனோ ச உம்மக்³கோ³ ச கும்மக்³கோ³ ச து³ஹிதிகோ ச. அஸப்புரிஸஸேவிதோ சேஸோ மக்³கோ³, ந சேஸோ மக்³கோ³ ஸப்புரிஸேஹி ஸேவிதோ. ந த்வங் ஏதங் அரஹஸீதி. ததோ சித்தங் நிவாரயே மனோவிஞ்ஞெய்யேஹி த⁴ம்மேஹி.

    246. ‘‘Yassa kassaci, bhikkhave, bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā cakkhuviññeyyesu rūpesu uppajjeyya chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi 2 cetaso, tato cittaṃ nivāreyya. Sabhayo ceso maggo sappaṭibhayo ca sakaṇṭako ca sagahano ca ummaggo ca kummaggo ca duhitiko ca. Asappurisasevito ceso maggo, na ceso maggo sappurisehi sevito. Na tvaṃ etaṃ arahasīti. Tato cittaṃ nivāraye cakkhuviññeyyehi rūpehi…pe… yassa kassaci, bhikkhave, bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā jivhāviññeyyesu rasesu…pe… manoviññeyyesu dhammesu uppajjeyya chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso tato cittaṃ nivāreyya. Sabhayo ceso maggo sappaṭibhayo ca sakaṇṭako ca sagahano ca ummaggo ca kummaggo ca duhitiko ca. Asappurisasevito ceso maggo, na ceso maggo sappurisehi sevito. Na tvaṃ etaṃ arahasīti. Tato cittaṃ nivāraye manoviññeyyehi dhammehi.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, கிட்ட²ங் ஸம்பன்னங். கிட்டா²ரக்கோ² 3 ச பமத்தோ, கோ³ணோ ச கிட்டா²தோ³ அது³ங் கிட்ட²ங் ஓதரித்வா யாவத³த்த²ங் மத³ங் ஆபஜ்ஜெய்ய பமாத³ங் ஆபஜ்ஜெய்ய ; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ ச²ஸு ப²ஸ்ஸாயதனேஸு அஸங்வுதகாரீ பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு யாவத³த்த²ங் மத³ங் ஆபஜ்ஜதி பமாத³ங் ஆபஜ்ஜதி.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, kiṭṭhaṃ sampannaṃ. Kiṭṭhārakkho 4 ca pamatto, goṇo ca kiṭṭhādo aduṃ kiṭṭhaṃ otaritvā yāvadatthaṃ madaṃ āpajjeyya pamādaṃ āpajjeyya ; evameva kho, bhikkhave, assutavā puthujjano chasu phassāyatanesu asaṃvutakārī pañcasu kāmaguṇesu yāvadatthaṃ madaṃ āpajjati pamādaṃ āpajjati.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, கிட்ட²ங் ஸம்பன்னங் கிட்டா²ரக்கோ² ச அப்பமத்தோ கோ³ணோ ச கிட்டா²தோ³ அது³ங் கிட்ட²ங் ஓதரெய்ய. தமேனங் கிட்டா²ரக்கோ² நாஸாயங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ண்ஹெய்ய. நாஸாயங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ஹெத்வா உபரிக⁴டாயங் ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ண்ஹெய்ய. உபரிக⁴டாயங் ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ஹெத்வா த³ண்டே³ன ஸுதாளிதங் தாளெய்ய. த³ண்டே³ன ஸுதாளிதங் தாளெத்வா ஓஸஜ்ஜெய்ய. து³தியம்பி கோ², பி⁴க்க²வே …பே॰… ததியம்பி கோ², பி⁴க்க²வே, கோ³ணோ கிட்டா²தோ³ அது³ங் கிட்ட²ங் ஓதரெய்ய. தமேனங் கிட்டா²ரக்கோ² நாஸாயங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ண்ஹெய்ய. நாஸாயங் ஸுக்³க³ஹிதங் க³ஹெத்வா உபரிக⁴டாயங் ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ண்ஹெய்ய. உபரிக⁴டாயங் ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ஹெத்வா த³ண்டே³ன ஸுதாளிதங் தாளெய்ய. த³ண்டே³ன ஸுதாளிதங் தாளெத்வா ஓஸஜ்ஜெய்ய. ஏவஞ்ஹி ஸோ, பி⁴க்க²வே, கோ³ணோ கிட்டா²தோ³ கா³மக³தோ வா அரஞ்ஞக³தோ வா, டா²னப³ஹுலோ வா அஸ்ஸ நிஸஜ்ஜப³ஹுலோ வா ந தங் கிட்ட²ங் புன ஓதரெய்ய – தமேவ புரிமங் த³ண்ட³ஸம்ப²ஸ்ஸங் ஸமனுஸ்ஸரந்தோ. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, யதோ கோ² பி⁴க்கு²னோ ச²ஸு ப²ஸ்ஸாயதனேஸு சித்தங் உது³ஜிதங் ஹோதி ஸுது³ஜிதங், அஜ்ஜ²த்தமேவ ஸந்திட்ட²தி, ஸன்னிஸீத³தி, ஏகோதி³ ஹோதி, ஸமாதி⁴யதி.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, kiṭṭhaṃ sampannaṃ kiṭṭhārakkho ca appamatto goṇo ca kiṭṭhādo aduṃ kiṭṭhaṃ otareyya. Tamenaṃ kiṭṭhārakkho nāsāyaṃ suggahitaṃ gaṇheyya. Nāsāyaṃ suggahitaṃ gahetvā uparighaṭāyaṃ suniggahitaṃ niggaṇheyya. Uparighaṭāyaṃ suniggahitaṃ niggahetvā daṇḍena sutāḷitaṃ tāḷeyya. Daṇḍena sutāḷitaṃ tāḷetvā osajjeyya. Dutiyampi kho, bhikkhave …pe… tatiyampi kho, bhikkhave, goṇo kiṭṭhādo aduṃ kiṭṭhaṃ otareyya. Tamenaṃ kiṭṭhārakkho nāsāyaṃ suggahitaṃ gaṇheyya. Nāsāyaṃ suggahitaṃ gahetvā uparighaṭāyaṃ suniggahitaṃ niggaṇheyya. Uparighaṭāyaṃ suniggahitaṃ niggahetvā daṇḍena sutāḷitaṃ tāḷeyya. Daṇḍena sutāḷitaṃ tāḷetvā osajjeyya. Evañhi so, bhikkhave, goṇo kiṭṭhādo gāmagato vā araññagato vā, ṭhānabahulo vā assa nisajjabahulo vā na taṃ kiṭṭhaṃ puna otareyya – tameva purimaṃ daṇḍasamphassaṃ samanussaranto. Evameva kho, bhikkhave, yato kho bhikkhuno chasu phassāyatanesu cittaṃ udujitaṃ hoti sudujitaṃ, ajjhattameva santiṭṭhati, sannisīdati, ekodi hoti, samādhiyati.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, ரஞ்ஞோ வா ராஜமஹாமத்தஸ்ஸ வா வீணாய ஸத்³தோ³ அஸ்ஸுதபுப்³போ³ அஸ்ஸ. ஸோ வீணாஸத்³த³ங் ஸுணெய்ய. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அம்போ⁴, கஸ்ஸ 5 நு கோ² ஏஸோ ஸத்³தோ³ ஏவங்ரஜனீயோ ஏவங்கமனீயோ ஏவங்மத³னீயோ ஏவங்முச்ச²னீயோ ஏவங்ப³ந்த⁴னீயோ’தி? தமேனங் ஏவங் வதெ³ய்யுங் – ‘ஏஸா, கோ², ப⁴ந்தே, வீணா நாம, யஸ்ஸா ஏஸோ ஸத்³தோ³ ஏவங்ரஜனீயோ ஏவங்கமனீயோ ஏவங்மத³னீயோ ஏவங்முச்ச²னீயோ ஏவங்ப³ந்த⁴னீயோ’தி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘க³ச்ச²த² மே, போ⁴, தங் வீணங் ஆஹரதா²’தி. தஸ்ஸ தங் வீணங் ஆஹரெய்யுங். தமேனங் ஏவங் வதெ³ய்யுங் – ‘அயங் கோ² ஸா, ப⁴ந்தே, வீணா யஸ்ஸா ஏஸோ ஸத்³தோ³ ஏவங்ரஜனீயோ ஏவங்கமனீயோ ஏவங்மத³னீயோ ஏவங்முச்ச²னீயோ ஏவங்ப³ந்த⁴னீயோ’தி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அலங் மே, போ⁴, தாய வீணாய, தமேவ மே ஸத்³த³ங் ஆஹரதா²’தி. தமேனங் ஏவங் வதெ³ய்யுங் – ‘அயங் கோ², ப⁴ந்தே, வீணா நாம அனேகஸம்பா⁴ரா மஹாஸம்பா⁴ரா. அனேகேஹி ஸம்பா⁴ரேஹி ஸமாரத்³தா⁴ வத³தி , ஸெய்யதி²த³ங் – தோ³ணிஞ்ச படிச்ச சம்மஞ்ச படிச்ச த³ண்ட³ஞ்ச படிச்ச உபதா⁴ரணே ச படிச்ச தந்தியோ ச படிச்ச கோணஞ்ச படிச்ச புரிஸஸ்ஸ ச தஜ்ஜங் வாயாமங் படிச்ச ஏவாயங், ப⁴ந்தே, வீணா நாம அனேகஸம்பா⁴ரா மஹாஸம்பா⁴ரா. அனேகேஹி ஸம்பா⁴ரேஹி ஸமாரத்³தா⁴ வத³தீ’தி. ஸோ தங் வீணங் த³ஸதா⁴ வா ஸததா⁴ வா பா²லெய்ய, த³ஸதா⁴ வா ஸததா⁴ வா தங் பா²லெத்வா ஸகலிகங் ஸகலிகங் கரெய்ய. ஸகலிகங் ஸகலிகங் கரித்வா அக்³கி³னா ட³ஹெய்ய, அக்³கி³னா ட³ஹித்வா மஸிங் கரெய்ய. மஸிங் கரித்வா மஹாவாதே வா ஓபு²னெய்ய 6, நதி³யா வா ஸீக⁴ஸோதாய பவாஹெய்ய. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அஸதீ கிராயங், போ⁴, வீணா நாம, யதே²வங் யங் 7 கிஞ்சி வீணா நாம எத்த² ச பனாயங் ஜனோ 8 அதிவேலங் பமத்தோ பலளிதோ’தி. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ரூபங் ஸமன்வேஸதி 9 யாவதா ரூபஸ்ஸ க³தி, வேத³னங் ஸமன்வேஸதி யாவதா வேத³னாய க³தி, ஸஞ்ஞங் ஸமன்வேஸதி யாவதா ஸஞ்ஞாய க³தி, ஸங்கா²ரே ஸமன்வேஸதி யாவதா ஸங்கா²ரானங் க³தி, விஞ்ஞாணங் ஸமன்வேஸதி யாவதா விஞ்ஞாணஸ்ஸ க³தி. தஸ்ஸ ரூபங் ஸமன்வேஸதோ யாவதா ரூபஸ்ஸ க³தி, வேத³னங் ஸமன்வேஸதோ…பே॰… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் ஸமன்வேஸதோ யாவதா விஞ்ஞாணஸ்ஸ க³தி. யம்பிஸ்ஸ தங் ஹோதி அஹந்தி வா மமந்தி வா அஸ்மீதி வா தம்பி தஸ்ஸ ந ஹோதீ’’தி. நவமங்.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, rañño vā rājamahāmattassa vā vīṇāya saddo assutapubbo assa. So vīṇāsaddaṃ suṇeyya. So evaṃ vadeyya – ‘ambho, kassa 10 nu kho eso saddo evaṃrajanīyo evaṃkamanīyo evaṃmadanīyo evaṃmucchanīyo evaṃbandhanīyo’ti? Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘esā, kho, bhante, vīṇā nāma, yassā eso saddo evaṃrajanīyo evaṃkamanīyo evaṃmadanīyo evaṃmucchanīyo evaṃbandhanīyo’ti. So evaṃ vadeyya – ‘gacchatha me, bho, taṃ vīṇaṃ āharathā’ti. Tassa taṃ vīṇaṃ āhareyyuṃ. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ayaṃ kho sā, bhante, vīṇā yassā eso saddo evaṃrajanīyo evaṃkamanīyo evaṃmadanīyo evaṃmucchanīyo evaṃbandhanīyo’ti. So evaṃ vadeyya – ‘alaṃ me, bho, tāya vīṇāya, tameva me saddaṃ āharathā’ti. Tamenaṃ evaṃ vadeyyuṃ – ‘ayaṃ kho, bhante, vīṇā nāma anekasambhārā mahāsambhārā. Anekehi sambhārehi samāraddhā vadati , seyyathidaṃ – doṇiñca paṭicca cammañca paṭicca daṇḍañca paṭicca upadhāraṇe ca paṭicca tantiyo ca paṭicca koṇañca paṭicca purisassa ca tajjaṃ vāyāmaṃ paṭicca evāyaṃ, bhante, vīṇā nāma anekasambhārā mahāsambhārā. Anekehi sambhārehi samāraddhā vadatī’ti. So taṃ vīṇaṃ dasadhā vā satadhā vā phāleyya, dasadhā vā satadhā vā taṃ phāletvā sakalikaṃ sakalikaṃ kareyya. Sakalikaṃ sakalikaṃ karitvā agginā ḍaheyya, agginā ḍahitvā masiṃ kareyya. Masiṃ karitvā mahāvāte vā ophuneyya 11, nadiyā vā sīghasotāya pavāheyya. So evaṃ vadeyya – ‘asatī kirāyaṃ, bho, vīṇā nāma, yathevaṃ yaṃ 12 kiñci vīṇā nāma ettha ca panāyaṃ jano 13 ativelaṃ pamatto palaḷito’ti. Evameva kho, bhikkhave, bhikkhu rūpaṃ samanvesati 14 yāvatā rūpassa gati, vedanaṃ samanvesati yāvatā vedanāya gati, saññaṃ samanvesati yāvatā saññāya gati, saṅkhāre samanvesati yāvatā saṅkhārānaṃ gati, viññāṇaṃ samanvesati yāvatā viññāṇassa gati. Tassa rūpaṃ samanvesato yāvatā rūpassa gati, vedanaṃ samanvesato…pe… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ samanvesato yāvatā viññāṇassa gati. Yampissa taṃ hoti ahanti vā mamanti vā asmīti vā tampi tassa na hotī’’ti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. படிக⁴ங் வா (ஸீ॰)
    2. paṭighaṃ vā (sī.)
    3. கிட்டா²ரக்க²கோ (ஸீ॰)
    4. kiṭṭhārakkhako (sī.)
    5. கிஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ஓபுனெய்ய (ஸீ॰ பீ॰), ஓபு²ணெய்ய (?)
    7. யதே²வாயங் (ஸீ॰), யதே²வயங் (பீ॰)
    8. எத்த² பனாயங் ஜனோ (ஸ்யா॰ கங்॰), எத்த² ச மஹாஜனோ (பீ॰ க॰)
    9. ஸமன்னேஸதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰), ஸமனேஸதி (பீ॰)
    10. kissa (sī. pī.)
    11. opuneyya (sī. pī.), ophuṇeyya (?)
    12. yathevāyaṃ (sī.), yathevayaṃ (pī.)
    13. ettha panāyaṃ jano (syā. kaṃ.), ettha ca mahājano (pī. ka.)
    14. samannesati (sī. syā. kaṃ.), samanesati (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. வீணோபமஸுத்தவண்ணனா • 9. Vīṇopamasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. வீணோபமஸுத்தவண்ணனா • 9. Vīṇopamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact