Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    9. வீணோபமஸுத்தவண்ணனா

    9. Vīṇopamasuttavaṇṇanā

    246. நவமே யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வாதி இத³ங் ஸத்தா² யதா² நாம மஹாகுடும்பி³கோ மஹந்தங் கஸிகம்மங் கத்வா, நிப்ப²ன்னஸஸ்ஸோ க⁴ரத்³வாரே மண்ட³பங் கத்வா, உப⁴தோஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் பவத்தெய்ய. கிஞ்சாபி தேன உப⁴தோஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் பட்ட²பிதங், த்³வீஸு பன பரிஸாஸு ஸந்தப்பிதாஸு ஸேஸஜனம்பி ஸந்தப்பேதியேவ, ஏவமேவ ப⁴க³வா ஸமதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பாரமியோ பூரெத்வா போ³தி⁴மண்டே³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் அதி⁴க³ந்த்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கோ ஜேதவனமஹாவிஹாரே நிஸின்னோ பி⁴க்கு²பரிஸாய சேவ பி⁴க்கு²னிபரிஸாய ச மஹாத⁴ம்மயாக³ங் யஜந்தோ வீணோபமஸுத்தங் ஆரபி⁴. தங் பேனேதங் கிஞ்சாபி த்³வே பரிஸா ஸந்தா⁴ய ஆரத்³த⁴ங், சதுன்னம்பி பன பரிஸானங் அவாரிதங். தஸ்மா ஸப்³பே³ஹிபி ஸோதப்³ப³ஞ்சேவ ஸத்³தா⁴தப்³ப³ஞ்ச, பரியோகா³ஹித்வா சஸ்ஸ அத்த²ரஸோ விந்தி³தப்³போ³தி.

    246. Navame yassa kassaci, bhikkhave, bhikkhussa vā bhikkhuniyā vāti idaṃ satthā yathā nāma mahākuṭumbiko mahantaṃ kasikammaṃ katvā, nipphannasasso gharadvāre maṇḍapaṃ katvā, ubhatosaṅghassa dānaṃ pavatteyya. Kiñcāpi tena ubhatosaṅghassa dānaṃ paṭṭhapitaṃ, dvīsu pana parisāsu santappitāsu sesajanampi santappetiyeva, evameva bhagavā samadhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūretvā bodhimaṇḍe sabbaññutaññāṇaṃ adhigantvā pavattitavaradhammacakko jetavanamahāvihāre nisinno bhikkhuparisāya ceva bhikkhuniparisāya ca mahādhammayāgaṃ yajanto vīṇopamasuttaṃ ārabhi. Taṃ penetaṃ kiñcāpi dve parisā sandhāya āraddhaṃ, catunnampi pana parisānaṃ avāritaṃ. Tasmā sabbehipi sotabbañceva saddhātabbañca, pariyogāhitvā cassa attharaso vinditabboti.

    தத்த² ச²ந்தோ³திஆதீ³ஸு ச²ந்தோ³ நாம புப்³பு³ப்பத்திகா து³ப்³ப³லதண்ஹா, ஸோ ரஞ்ஜேதுங் ந ஸக்கோதி . அபராபரங் உப்பஜ்ஜமானா பன ப³லவதண்ஹா ராகோ³ நாம, ஸோ ரஞ்ஜேதுங் ஸக்கோதி. த³ண்டா³தா³னாதீ³னி காதுங் அஸமத்தோ² புப்³பு³ப்பத்திகோ து³ப்³ப³லகோதோ⁴ தோ³ஸோ நாம. தானி காதுங் ஸமத்தோ² அபராபருப்பத்திகோ ப³லவகோதோ⁴ படிக⁴ங் நாம. மோஹோ பன மோஹனஸம்மோஹனவஸேன உப்பன்னங் அஞ்ஞாணங். ஏவமெத்த² பஞ்சஹிபி பதே³ஹி தீணி அகுஸலமூலானி க³ஹிதானி. தேஸு க³ஹிதேஸு ஸப்³பே³பி தம்மூலகா கிலேஸா க³ஹிதாவ ஹொந்தி. ‘‘ச²ந்தோ³ ராகோ³’’தி வா பத³த்³வயேன அட்ட²லோப⁴ஸஹக³தசித்துப்பாதா³, ‘‘தோ³ஸோ படிக⁴’’ந்தி பத³த்³வயேன த்³வே தோ³மனஸ்ஸஸஹக³தசித்துப்பாதா³, மோஹபதே³ன லோப⁴தோ³ஸரஹிதா த்³வே உத்³த⁴ச்சவிசிகிச்சா²ஸஹக³தசித்துப்பாதா³ க³ஹிதாதி. ஏவங் ஸப்³பே³பி த்³வாத³ஸ சித்துப்பாதா³ த³ஸ்ஸிதாவ ஹொந்தி.

    Tattha chandotiādīsu chando nāma pubbuppattikā dubbalataṇhā, so rañjetuṃ na sakkoti . Aparāparaṃ uppajjamānā pana balavataṇhā rāgo nāma, so rañjetuṃ sakkoti. Daṇḍādānādīni kātuṃ asamattho pubbuppattiko dubbalakodho doso nāma. Tāni kātuṃ samattho aparāparuppattiko balavakodho paṭighaṃ nāma. Moho pana mohanasammohanavasena uppannaṃ aññāṇaṃ. Evamettha pañcahipi padehi tīṇi akusalamūlāni gahitāni. Tesu gahitesu sabbepi tammūlakā kilesā gahitāva honti. ‘‘Chando rāgo’’ti vā padadvayena aṭṭhalobhasahagatacittuppādā, ‘‘doso paṭigha’’nti padadvayena dve domanassasahagatacittuppādā, mohapadena lobhadosarahitā dve uddhaccavicikicchāsahagatacittuppādā gahitāti. Evaṃ sabbepi dvādasa cittuppādā dassitāva honti.

    ஸப⁴யோதி கிலேஸசோரானங் நிவாஸட்டா²னத்தா ஸப⁴யோ. ஸப்படிப⁴யோதி வத⁴ப³ந்த⁴னாதீ³னங் காரணத்தா ஸப்படிப⁴யோ. ஸகண்டகோதி ராகா³தீ³ஹி கண்டகேஹி ஸகண்டகோ. ஸக³ஹனோதி ராக³க³ஹனாதீ³ஹி ஸக³ஹனோ. உம்மக்³கோ³தி தே³வலோகங் வா மனுஸ்ஸலோகங் வா நிப்³பா³னங் வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அமக்³கோ³. கும்மக்³கோ³தி குச்சி²தஜேகு³ச்சி²பூ⁴தட்டா²னக³மனஏகபதி³கமக்³கோ³ விய அபாயஸம்பாபகத்தா கும்மக்³கோ³. து³ஹிதிகோதி எத்த² இஹிதீதி இரியனா, து³க்கா² இஹிதி எத்தா²தி, து³ஹிதிகோ. யஸ்மிஞ்ஹி மக்³கே³ மூலப²லாதி³கா²த³னீயங் வா ஸாயனீயங் வா நத்தி², தஸ்மிங் இரியனா து³க்கா² ஹோதி, ந ஸக்கா தங் படிபஜ்ஜித்வா இச்சி²தட்டா²னங் க³ந்துங். கிலேஸமக்³க³ம்பி படிபஜ்ஜித்வா ந ஸக்கா ஸம்பத்திப⁴வங் க³ந்துந்தி கிலேஸமக்³கோ³ து³ஹிதிகோதி வுத்தோ. த்³வீஹிதிகோதிபி பாடோ², ஏஸேவத்தோ². அஸப்புரிஸஸேவிதோதி கோகாலிகாதீ³ஹி அஸப்புரிஸேஹி ஸேவிதோ.

    Sabhayoti kilesacorānaṃ nivāsaṭṭhānattā sabhayo. Sappaṭibhayoti vadhabandhanādīnaṃ kāraṇattā sappaṭibhayo. Sakaṇṭakoti rāgādīhi kaṇṭakehi sakaṇṭako. Sagahanoti rāgagahanādīhi sagahano. Ummaggoti devalokaṃ vā manussalokaṃ vā nibbānaṃ vā gacchantassa amaggo. Kummaggoti kucchitajegucchibhūtaṭṭhānagamanaekapadikamaggo viya apāyasampāpakattā kummaggo. Duhitikoti ettha ihitīti iriyanā, dukkhā ihiti etthāti, duhitiko. Yasmiñhi magge mūlaphalādikhādanīyaṃ vā sāyanīyaṃ vā natthi, tasmiṃ iriyanā dukkhā hoti, na sakkā taṃ paṭipajjitvā icchitaṭṭhānaṃ gantuṃ. Kilesamaggampi paṭipajjitvā na sakkā sampattibhavaṃ gantunti kilesamaggo duhitikoti vutto. Dvīhitikotipi pāṭho, esevattho. Asappurisasevitoti kokālikādīhi asappurisehi sevito.

    ததோ சித்தங் நிவாரயேதி தேஹி சக்கு²விஞ்ஞெய்யேஹி ரூபேஹி தங் ச²ந்தா³தி³வஸேன பவத்தசித்தங் அஸுபா⁴வஜ்ஜனாதீ³ஹி உபாயேஹி நிவாரயே. சக்கு²த்³வாரஸ்மிஞ்ஹி இட்டா²ரம்மணே ராகே³ உப்பன்னே அஸுப⁴தோ ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸ சித்தங் நிவத்ததி, அனிட்டா²ரம்மணே தோ³ஸே உப்பன்னே மெத்ததோ ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸ சித்தங் நிவத்ததி, மஜ்ஜ²த்தாரம்மணே மோஹே உப்பன்னே உத்³தே³ஸபரிபுச்ச²ங் க³ருவாஸங் ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸ சித்தங் நிவத்ததி. ஏவங் அஸக்கொந்தேன பன ஸத்து²மஹத்ததங் த⁴ம்மஸ்ஸ ஸ்வாக்கா²ததா ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸுப்படிபத்தி ச ஆவஜ்ஜிதப்³பா³. ஸத்து²மஹத்ததங் பச்சவெக்க²தோபி ஹி த⁴ம்மஸ்ஸ ஸ்வாக்கா²ததங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸுப்படிபத்திங் பச்சவெக்க²தோபி சித்தங் நிவத்ததி. தேன வுத்தங் ‘‘அஸுபா⁴வஜ்ஜனாதீ³ஹி உபாயேஹி நிவாரயே’’தி.

    Tato cittaṃ nivārayeti tehi cakkhuviññeyyehi rūpehi taṃ chandādivasena pavattacittaṃ asubhāvajjanādīhi upāyehi nivāraye. Cakkhudvārasmiñhi iṭṭhārammaṇe rāge uppanne asubhato āvajjantassa cittaṃ nivattati, aniṭṭhārammaṇe dose uppanne mettato āvajjantassa cittaṃ nivattati, majjhattārammaṇe mohe uppanne uddesaparipucchaṃ garuvāsaṃ āvajjantassa cittaṃ nivattati. Evaṃ asakkontena pana satthumahattataṃ dhammassa svākkhātatā saṅghassa suppaṭipatti ca āvajjitabbā. Satthumahattataṃ paccavekkhatopi hi dhammassa svākkhātataṃ saṅghassa suppaṭipattiṃ paccavekkhatopi cittaṃ nivattati. Tena vuttaṃ ‘‘asubhāvajjanādīhi upāyehi nivāraye’’ti.

    கிட்ட²ந்தி கிட்ட²ட்டா²னே உப்பன்னஸஸ்ஸங். ஸம்பன்னந்தி பரிபுண்ணங் ஸுனிப்ப²ன்னங். கிட்டா²தோ³தி ஸஸ்ஸகா²த³கோ . ஏவமேவ கோ²தி எத்த² ஸம்பன்னகிட்ட²ங் விய பஞ்ச காமகு³ணா த³ட்ட²ப்³பா³, கிட்டா²தோ³ கோ³ணோ விய கூடசித்தங், கிட்டா²ரக்க²ஸ்ஸ பமாத³காலோ விய பி⁴க்கு²னோ ச²ஸு த்³வாரேஸு ஸதிங் பஹாய விசரணகாலோ, கிட்டா²ரக்க²ஸ்ஸ பமாத³மாக³ம்ம கோ³ணேன க³ஹிதக³ப்³ப⁴ஸ்ஸ கிட்ட²ஸ்ஸ கா²தி³தத்தா ஸஸ்ஸஸாமினோ ஸஸ்ஸப²லானதி⁴க³மோ விய ச²த்³வாரரக்கி²காய ஸதியா விப்பவாஸமாக³ம்ம பஞ்சகாமகு³ணங் அஸ்ஸாதெ³ந்தேன சித்தேன குஸலபக்க²ஸ்ஸ நாஸிதத்தா பி⁴க்கு²னோ ஸாமஞ்ஞப²லாதி⁴க³மாபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³.

    Kiṭṭhanti kiṭṭhaṭṭhāne uppannasassaṃ. Sampannanti paripuṇṇaṃ sunipphannaṃ. Kiṭṭhādoti sassakhādako . Evameva khoti ettha sampannakiṭṭhaṃ viya pañca kāmaguṇā daṭṭhabbā, kiṭṭhādo goṇo viya kūṭacittaṃ, kiṭṭhārakkhassa pamādakālo viya bhikkhuno chasu dvāresu satiṃ pahāya vicaraṇakālo, kiṭṭhārakkhassa pamādamāgamma goṇena gahitagabbhassa kiṭṭhassa khāditattā sassasāmino sassaphalānadhigamo viya chadvārarakkhikāya satiyā vippavāsamāgamma pañcakāmaguṇaṃ assādentena cittena kusalapakkhassa nāsitattā bhikkhuno sāmaññaphalādhigamābhāvo veditabbo.

    உபரிக⁴டாயந்தி த்³வின்னங் ஸிங்கா³னங் அந்தரே. ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ண்ஹெய்யாதி க⁴டாயங் பதிட்டி²தே நாஸாரஜ்ஜுகே ஸுட்டு² நிக்³க³ஹிதங் கத்வா நிக்³க³ண்ஹெய்ய. த³ண்டே³னாதி முக்³க³ரஸதி³ஸேன தூ²லத³ண்ட³கேன. ஏவஞ்ஹி ஸோ பி⁴க்க²வே கோ³ணோதி ஏவங் ஸோ கிட்டா²ரக்க²ஸ்ஸ பமாத³மன்வாய யஸ்மிங் யஸ்மிங் க²ணே கிட்ட²ங் ஓதரிதுகாமோ ஹோதி, தஸ்மிங் தஸ்மிங் க²ணே ஏவங் நிக்³க³ண்ஹித்வா தாளெத்வா ஓஸஜ்ஜனேன நிப்³பி³ஸேவனபா⁴வங் உபனீதோ கோ³ணோ.

    Uparighaṭāyanti dvinnaṃ siṅgānaṃ antare. Suniggahitaṃ niggaṇheyyāti ghaṭāyaṃ patiṭṭhite nāsārajjuke suṭṭhu niggahitaṃ katvā niggaṇheyya. Daṇḍenāti muggarasadisena thūladaṇḍakena. Evañhi so bhikkhave goṇoti evaṃ so kiṭṭhārakkhassa pamādamanvāya yasmiṃ yasmiṃ khaṇe kiṭṭhaṃ otaritukāmo hoti, tasmiṃ tasmiṃ khaṇe evaṃ niggaṇhitvā tāḷetvā osajjanena nibbisevanabhāvaṃ upanīto goṇo.

    ஏவமேவ கோ²தி இதா⁴பி ஸம்பன்னகிட்ட²மிவ பஞ்ச காமகு³ணா த³ட்ட²ப்³பா³, கிட்டா²தோ³ விய கூடசித்தங், கிட்டா²ரக்க²ஸ்ஸ அப்பமாதோ³ விய இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ச²ஸு த்³வாரேஸு ஸதியா அவிஸ்ஸஜ்ஜனங், த³ண்டோ³ விய ஸுத்தந்தோ, கோ³ணஸ்ஸ கிட்டா²பி⁴முக²காலே த³ண்டே³ன தாளனங் விய சித்தஸ்ஸ ப³ஹித்³தா⁴ புது²த்தாரம்மணாபி⁴முக²காலே அனமதக்³கி³யதே³வதூ³தஆதி³த்தஆஸீவிஸூபமஅனாக³தப⁴யாதீ³ஸு தங் தங் ஸுத்தங் ஆவஜ்ஜெத்வா சித்துப்பாத³ஸ்ஸ புது²த்தாரம்மணதோ நிவாரெத்வா மூலகம்மட்டா²னே ஓதாரணங் வேதி³தப்³ப³ங். தேனாஹு போராணா –

    Evameva khoti idhāpi sampannakiṭṭhamiva pañca kāmaguṇā daṭṭhabbā, kiṭṭhādo viya kūṭacittaṃ, kiṭṭhārakkhassa appamādo viya imassa bhikkhuno chasu dvāresu satiyā avissajjanaṃ, daṇḍo viya suttanto, goṇassa kiṭṭhābhimukhakāle daṇḍena tāḷanaṃ viya cittassa bahiddhā puthuttārammaṇābhimukhakāle anamataggiyadevadūtaādittaāsīvisūpamaanāgatabhayādīsu taṃ taṃ suttaṃ āvajjetvā cittuppādassa puthuttārammaṇato nivāretvā mūlakammaṭṭhāne otāraṇaṃ veditabbaṃ. Tenāhu porāṇā –

    ‘‘ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுத்வா மனோ பஸீத³தி,

    ‘‘Subhāsitaṃ sutvā mano pasīdati,

    த³மேதி நங் பீதிஸுக²ஞ்ச விந்த³தி;

    Dameti naṃ pītisukhañca vindati;

    தத³ஸ்ஸ ஆரம்மணே திட்ட²தே மனோ,

    Tadassa ārammaṇe tiṭṭhate mano,

    கோ³ணோவ கிட்டா²த³கோ த³ண்ட³தஜ்ஜிதோ’’தி.

    Goṇova kiṭṭhādako daṇḍatajjito’’ti.

    உது³ஜிதந்தி தஜ்ஜிதங். ஸுது³ஜிதந்தி ஸுதஜ்ஜிதங், ஸுஜிதந்திபி அத்தோ². உது³, ஸுதூ³தி இத³ங் பன நிபாதமத்தமேவ. அஜ்ஜ²த்தந்தி கோ³சரஜ்ஜ²த்தங். ஸந்திட்ட²தீதிஆதீ³ஸு பட²மஜ்ஜா²னவஸேன ஸந்திட்ட²தி, து³தியஜ்ஜா²னவஸேன ஸன்னிஸீத³தி, ததியஜ்ஜா²னவஸேன ஏகோதி³ ஹோதி, சதுத்த²ஜ்ஜா²னவஸேன ஸமாதி⁴யதி. ஸப்³ப³ம்பி வா ஏதங் பட²மஜ்ஜா²னவஸேன வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதா ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸமதா²னுரக்க²ணஇந்த்³ரியஸங்வரஸீலங் நாம கதி²தங்.

    Udujitanti tajjitaṃ. Sudujitanti sutajjitaṃ, sujitantipi attho. Udu, sudūti idaṃ pana nipātamattameva. Ajjhattanti gocarajjhattaṃ. Santiṭṭhatītiādīsu paṭhamajjhānavasena santiṭṭhati, dutiyajjhānavasena sannisīdati, tatiyajjhānavasena ekodi hoti, catutthajjhānavasena samādhiyati. Sabbampi vā etaṃ paṭhamajjhānavasena veditabbaṃ. Ettāvatā hi sammāsambuddhena samathānurakkhaṇaindriyasaṃvarasīlaṃ nāma kathitaṃ.

    ரஞ்ஞோ வாதி கஸ்ஸசிதே³வ பச்சந்தரஞ்ஞோ வா. ஸத்³த³ங் ஸுணெய்யாதி பச்சூஸகாலே பபு³த்³தோ⁴ குஸலேன வீணாவாத³கேன வாதி³யமானாய மது⁴ரஸத்³த³ங் ஸுணெய்ய. ரஜனீயோதிஆதீ³ஸு சித்தங் ரஞ்ஜேதீதி ரஜனீயோ. காமேதப்³ப³தாய கமனீயோ. சித்தங் மத³யதீதி மத³னீயோ. சித்தங் முச்சி²தங் விய கரணதோ முச்சி²யதீதி முச்ச²னீயோ. ஆப³ந்தி⁴த்வா விய க³ஹணதோ ப³ந்த⁴தீதி ப³ந்த⁴னீயோ. அலங் மே, போ⁴தி வீணாய ஸண்டா²னங் தி³ஸ்வா தங் அனிச்ச²ந்தோ ஏவமாஹ. உபதா⁴ரணேதி வெட்ட²கே. கோணந்தி சதுரஸ்ஸங் ஸாரத³ண்ட³கங்.

    Rañño vāti kassacideva paccantarañño vā. Saddaṃ suṇeyyāti paccūsakāle pabuddho kusalena vīṇāvādakena vādiyamānāya madhurasaddaṃ suṇeyya. Rajanīyotiādīsu cittaṃ rañjetīti rajanīyo. Kāmetabbatāya kamanīyo. Cittaṃ madayatīti madanīyo. Cittaṃ mucchitaṃ viya karaṇato mucchiyatīti mucchanīyo. Ābandhitvā viya gahaṇato bandhatīti bandhanīyo. Alaṃ me, bhoti vīṇāya saṇṭhānaṃ disvā taṃ anicchanto evamāha. Upadhāraṇeti veṭṭhake. Koṇanti caturassaṃ sāradaṇḍakaṃ.

    ஸோ தங் வீணந்தி ஸோ ராஜா ‘‘ஆஹரத² நங் வீணங், அஹமஸ்ஸா ஸத்³த³ங் பஸிஸ்ஸாமீ’’தி தங் வீணங் க³ஹெத்வா. த³ஸதா⁴ வாதிஆதீ³ஸு பட²மங் தாவ த³ஸதா⁴ பா²லெய்ய, அத²ஸ்ஸா ஸத்³த³ங் அபஸ்ஸந்தோ ஸததா⁴ பா²லெய்ய, ததா²பி அபஸ்ஸந்தோ ஸகலிகங் ஸகலிகங் கரெய்ய, ததா²பி அபஸ்ஸந்தோ ‘‘ஸகலிகா ஜா²யிஸ்ஸந்தி, ஸத்³தோ³ பன நிக்க²மித்வா பலாயிஸ்ஸதி, ததா³ நங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி அக்³கி³னா ட³ஹெய்ய. ததா²பி அபஸ்ஸந்தோ ‘‘ஸல்லஹுகானி மஸிசுண்ணானி வாதேன ப⁴ஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, ஸத்³தோ³ ஸாரத⁴ஞ்ஞங் விய பாத³மூலே பதிஸ்ஸதி, ததா³ நங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி மஹாவாதே வா ஓபு²னெய்ய. ததா²பி அபஸ்ஸந்தோ ‘‘மஸிசுண்ணானி யதோ²த³கங் க³மிஸ்ஸந்தி, ஸத்³தோ³ பன பாரங் க³ச்ச²ந்தோ புரிஸோ விய நிக்க²மித்வா தரிஸ்ஸதி, ததா³ நங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி நதி³யா வா ஸீக⁴ஸோதாய பவாஹெய்ய.

    So taṃ vīṇanti so rājā ‘‘āharatha naṃ vīṇaṃ, ahamassā saddaṃ pasissāmī’’ti taṃ vīṇaṃ gahetvā. Dasadhā vātiādīsu paṭhamaṃ tāva dasadhā phāleyya, athassā saddaṃ apassanto satadhā phāleyya, tathāpi apassanto sakalikaṃ sakalikaṃ kareyya, tathāpi apassanto ‘‘sakalikā jhāyissanti, saddo pana nikkhamitvā palāyissati, tadā naṃ passissāmī’’ti agginā ḍaheyya. Tathāpi apassanto ‘‘sallahukāni masicuṇṇāni vātena bhassissanti, saddo sāradhaññaṃ viya pādamūle patissati, tadā naṃ passissāmī’’ti mahāvāte vā ophuneyya. Tathāpi apassanto ‘‘masicuṇṇāni yathodakaṃ gamissanti, saddo pana pāraṃ gacchanto puriso viya nikkhamitvā tarissati, tadā naṃ passissāmī’’ti nadiyā vā sīghasotāya pavāheyya.

    ஏவங் வதெ³ய்யாதி ஸப்³பே³ஹிபிமேஹி உபாயேஹி அபஸ்ஸந்தோ தே மனுஸ்ஸே ஏவங் வதெ³ய்ய. அஸதீ கிராயந்தி அஸதீ கிர அயங் வீணா, லாமிகாதி அத்தோ². அஸதீதி லாமகாதி⁴வசனமேதங். யதா²ஹ –

    Evaṃ vadeyyāti sabbehipimehi upāyehi apassanto te manusse evaṃ vadeyya. Asatī kirāyanti asatī kira ayaṃ vīṇā, lāmikāti attho. Asatīti lāmakādhivacanametaṃ. Yathāha –

    ‘‘அஸா லோகித்தி²யோ நாம, வேலா தாஸங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Asā lokitthiyo nāma, velā tāsaṃ na vijjati;

    ஸாரத்தா ச பக³ப்³பா⁴ ச, ஸிகீ² ஸப்³ப³க⁴ஸோ யதா²’’தி. (ஜா॰ 1.1.61);

    Sārattā ca pagabbhā ca, sikhī sabbaghaso yathā’’ti. (jā. 1.1.61);

    யதே²வங் யங்கிஞ்சி வீணா நாமாதி ந கேவலஞ்ச வீணாயேவ லாமிகா, யதே²வ பன அயங் வீணா நாம, ஏவங் யங்கிஞ்சி அஞ்ஞம்பி தந்திப³த்³த⁴ங், ஸப்³ப³ங் தங் லாமகமேவாதி அத்தோ². ஏவமேவ கோ²தி எத்த² வீணா விய பஞ்சக்க²ந்தா⁴ த³ட்ட²ப்³பா³, ராஜா விய யோகா³வசரோ. யதா² ஸோ ராஜா தங் வீணங் த³ஸதா⁴ பா²லனதோ பட்டா²ய விசினந்தோ ஸத்³த³ங் அதி³ஸ்வா வீணாய அனத்தி²கோ ஹோதி, ஏவங் யோகா³வசரோ பஞ்சக்க²ந்தே⁴ ஸம்மஸந்தோ அஹந்தி வா மமந்தி வா க³ஹேதப்³ப³ங் அபஸ்ஸந்தோ க²ந்தே⁴ஹி அனத்தி²கோ ஹோதி. தேனஸ்ஸ தங் க²ந்த⁴ஸம்மஸனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ரூபங் ஸமன்வேஸதி யாவதா ரூபஸ்ஸ க³தீதிஆதி³மாஹ.

    Yathevaṃ yaṃkiñci vīṇā nāmāti na kevalañca vīṇāyeva lāmikā, yatheva pana ayaṃ vīṇā nāma, evaṃ yaṃkiñci aññampi tantibaddhaṃ, sabbaṃ taṃ lāmakamevāti attho. Evameva khoti ettha vīṇā viya pañcakkhandhā daṭṭhabbā, rājā viya yogāvacaro. Yathā so rājā taṃ vīṇaṃ dasadhā phālanato paṭṭhāya vicinanto saddaṃ adisvā vīṇāya anatthiko hoti, evaṃ yogāvacaro pañcakkhandhe sammasanto ahanti vā mamanti vā gahetabbaṃ apassanto khandhehi anatthiko hoti. Tenassa taṃ khandhasammasanaṃ dassento rūpaṃ samanvesati yāvatā rūpassa gatītiādimāha.

    தத்த² ஸமன்வேஸதீதி பரியேஸதி. யாவதா ரூபஸ்ஸ க³தீதி யத்தகா ரூபஸ்ஸ க³தி. தத்த² க³தீதி க³திக³தி, ஸஞ்ஜாதிக³தி, ஸலக்க²ணக³தி, விப⁴வக³தி, பே⁴த³க³தீதி பஞ்சவிதா⁴ ஹொந்தி. தத்த² இத³ங் ரூபங் நாம ஹெட்டா² அவீசிபரியந்தங் கத்வா உபரி அகனிட்ட²ப்³ரஹ்மலோகங் அந்தோ கத்வா எத்த²ந்தரே ஸங்ஸரதி வத்ததி, அயமஸ்ஸ க³திக³தி நாம.

    Tattha samanvesatīti pariyesati. Yāvatā rūpassa gatīti yattakā rūpassa gati. Tattha gatīti gatigati, sañjātigati, salakkhaṇagati, vibhavagati, bhedagatīti pañcavidhā honti. Tattha idaṃ rūpaṃ nāma heṭṭhā avīcipariyantaṃ katvā upari akaniṭṭhabrahmalokaṃ anto katvā etthantare saṃsarati vattati, ayamassa gatigati nāma.

    அயங் பன காயோ நேவ பது³மக³ப்³பே⁴, ந புண்ட³ரீகனீலுப்பலாதீ³ஸு ஸஞ்ஜாயதி, ஆமாஸயபக்காஸயானங் பன அந்தரே ப³ஹலந்த⁴காரே து³க்³க³ந்த⁴பவனவிசரிதே பரமஜேகு³ச்சே² ஓகாஸே பூதிமச்சா²தீ³ஸு கிமி விய ஸஞ்ஜாயதி , அயங் ரூபஸ்ஸ ஸஞ்ஜாதிக³தி நாம.

    Ayaṃ pana kāyo neva padumagabbhe, na puṇḍarīkanīluppalādīsu sañjāyati, āmāsayapakkāsayānaṃ pana antare bahalandhakāre duggandhapavanavicarite paramajegucche okāse pūtimacchādīsu kimi viya sañjāyati , ayaṃ rūpassa sañjātigati nāma.

    து³வித⁴ங் பன ரூபஸ்ஸ லக்க²ணங், ‘‘ருப்பதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ரூப’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 3.79) ஏவங் வுத்த ருப்பனஸங்கா²தங் பச்சத்தலக்க²ணஞ்ச அனிச்சாதி³பே⁴த³ங் ஸாமஞ்ஞலக்க²ணஞ்ச, அயமஸ்ஸ ஸலக்க²ணக³தி நாம.

    Duvidhaṃ pana rūpassa lakkhaṇaṃ, ‘‘ruppatīti kho, bhikkhave, tasmā rūpa’’nti (saṃ. ni. 3.79) evaṃ vutta ruppanasaṅkhātaṃ paccattalakkhaṇañca aniccādibhedaṃ sāmaññalakkhaṇañca, ayamassa salakkhaṇagati nāma.

    ‘‘க³தி மிகா³னங் பவனங், ஆகாஸோ பக்கி²னங் க³தி;

    ‘‘Gati migānaṃ pavanaṃ, ākāso pakkhinaṃ gati;

    விப⁴வோ க³தி த⁴ம்மானங், நிப்³பா³னங் அரஹதோ க³தீ’’தி. (பரி॰ 339) –

    Vibhavo gati dhammānaṃ, nibbānaṃ arahato gatī’’ti. (pari. 339) –

    ஏவங் வுத்தோ ரூபஸ்ஸ அபா⁴வோ விப⁴வக³தி நாம. யோ பனஸ்ஸ பே⁴தோ³, அயங் பே⁴த³க³தி நாம. வேத³னாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. கேவலஞ்ஹெத்த² உபரி யாவ ப⁴வக்³கா³ தேஸங் ஸஞ்ஜாதிக³தி, ஸலக்க²ணக³தியஞ்ச வேத³யிதஸஞ்ஜானநஅபி⁴ஸங்க²ரணவிஜானநவஸேன பச்சத்தலக்க²ணங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Evaṃ vutto rūpassa abhāvo vibhavagati nāma. Yo panassa bhedo, ayaṃ bhedagati nāma. Vedanādīsupi eseva nayo. Kevalañhettha upari yāva bhavaggā tesaṃ sañjātigati, salakkhaṇagatiyañca vedayitasañjānanaabhisaṅkharaṇavijānanavasena paccattalakkhaṇaṃ veditabbaṃ.

    தம்பி தஸ்ஸ ந ஹோதீதி யதே³தங் ரூபாதீ³ஸு அஹந்தி வா மமந்தி வா அஸ்மீதி வா ஏவங் நித்³தி³ட்ட²ங் தி³ட்டி²தண்ஹாமானக்³கா³ஹத்தயங், தம்பி தஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ ந ஹோதீதி யதா²னுஸந்தி⁴னாவ ஸுத்தாக³தங். தேன வுத்தங் மஹாஅட்ட²கதா²யங் –

    Tampi tassa na hotīti yadetaṃ rūpādīsu ahanti vā mamanti vā asmīti vā evaṃ niddiṭṭhaṃ diṭṭhitaṇhāmānaggāhattayaṃ, tampi tassa khīṇāsavassa na hotīti yathānusandhināva suttāgataṃ. Tena vuttaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ –

    ‘‘ஆதி³ம்ஹி ஸீலங் கதி²தங், மஜ்ஜே² ஸமாதி⁴பா⁴வனா;

    ‘‘Ādimhi sīlaṃ kathitaṃ, majjhe samādhibhāvanā;

    பரியோஸானே ச நிப்³பா³னங், ஏஸா வீணோபமா கதா²’’தி.

    Pariyosāne ca nibbānaṃ, esā vīṇopamā kathā’’ti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. வீணோபமஸுத்தங் • 9. Vīṇopamasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. வீணோபமஸுத்தவண்ணனா • 9. Vīṇopamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact