Mapamond

    Vinul roman, readus la viaţă la Pompei

    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.



    Pompei, Villa dei Misteri.


    Viţele de vie sunt plantate în exact aceeaşi poziţie, sunt cultivate folosind tehnici identice cu cele romane şi cresc din acelaşi sol folosit de cultivatorii oraşului, până ce Vezuviu a îngropat totul în anul 79 e.n.

    La sfârşitul anilor 1800, arheologul Giuseppe Fiorelli a excavat prima parte dintre viile oraşului de sub trei metri de cenuşă solidă.

    Arheologii nu credeau că este posibilă restabilirea viilor din Pompeiul antic, până la sfârşitul anilor 1980. Împreună cu un vinificator local, ei au stabilit modul în care vechii romani au făcut vinul, ce struguri şi ce metode de producţie au folosit.

    Echipa a descoperit că tipurile de struguri pe care strămoşii lor le cultivau, numite Piederosso Sciacinoso şi Aglianico, au fost aceleaşi soiuri încă cultivate pe pantele Vezuviului de către fermierii locali.

    Cu toate că soiurile de struguri erau aceleaşi, tehnicile viticole s-au schimbat în mod semnificativ de pe vremea romanilor.

    Pe vremea romanilor vinurile erau fermentate în vase de teracotă deschise la partea superioară, numite dolia. Acestea erau căptuşite cu răşină de pin, umplute cu vin şi îngropate adânc în pământ. Romanii ştiau că sistemul lor era departe de a fi perfect, dar nu aveau tehnologia necesară pentru o schimbare.

    Vinurile din Pompei au fost considerate printre cele mai bune din Imperiu, dar aveau un conţinut mare de alcool şi de multe ori se diluau cu miere, condimente şi chiar cu apă de mare pentru a masca gustul lor rânced.

    Igiena era, de asemenea, o problemă. Pliniu cel Bătrân menţiona că era un fapt obişnuit să găseşti şoareci înecaţi în dolii umplute cu vin. În cazul în care acest lucru se întâmplă, el sugera că cel mai bun lucru era să extragi şoricelul marinat şi să-l frigi imediat.

    Acum se fermentează vinul conform tehnicilor moderne şi vinul roman are un gust deosebit. 1500 de sticle de Villa dei Misteri, cum a fost numit vinul, sunt realizate în fiecare an şi pot fi găsite pe mesele restaurantelor exclusiviste din Tokyo, Londra şi New York.

    28 FEBRUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
    Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului.
    Un arheolog a făcut o descoperirea surprinzătoare, găsind mercur lichid sub o piramidă veche din Mexic, datând de dinainte de epoca aztecilor. Acest lucru ar putea însemna prezenţa unui mormânt regal sub unul dintre cele mai criptice oraşe din America.
    Modul cum au reuşit anticii egipteni să transporte uriaşele blocuri de piatră de 2,5 tone utilizate la construirea piramidelor a fost un lucru ce a uimit istoricii timp de secole şi a fost unul dintre subiectele preferate ale pasionaţilor de extratereştri. Acum, cercetătorii ar putea avea răspunsul.
    Imaginea luată de roverul Curiosity pe Planeta Roşie a stârnit entuziastmul vânătorilor de extratereştri. În imagine se văd forme asemănătoare cu ale unui femur de dinozaur.
    Microsoft a dezvoltat Skype Translator, o aplicaţie pentru Skype care traduce conversaţiile de voce în alte limbi în timp aproape real.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact