Sănătate |
Violența împotriva femeilor afectează sănătatea reproductivă a acestora
Violența împotriva femeilor este o problemă globală presantă la care se adaugă încă una în domeniul sănătății, după cum rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania.
Violența a fost asociată cu simptome din ce în ce mai grave ale menopauzei (bufeuri, insomnie etc.) și cu o calitate mai proastă a vieții.
De fapt, femeile expuse violenței au ajuns la menopauză cu aproximativ 20 de luni mai devreme decât femeile dintr-un grup de control fără abuz.
Mai mult, peste 20,7% dintre femeile care au suferit violență de gen au dezvoltat insuficiență ovariană prematură (cu alte cuvinte, menopauză precoce), o rată cu mult peste grupul de control și populația generală.
Cercetarea a fost efectuată cu femei victime ale violenței psihologice și economice. 75% dintre ele au declarat că au suferit violență fizică, 57,1%, violență sexuală și aproape 40% toate tipurile de violență.
Istoricul femeilor victimizate agravează simptomele, condiția fizică și sănătatea sexuală și psihologică după menopauză.
Influența violenței asupra sănătății femeilor în timpul menopauzei a fost subestimată până în prezent și mai ales impactul ei asupra apariției menopauzei și a exacerbarii simptomelor acesteia, fapte importante deoarece sunt în mare măsură determinanți ai calității vieții în această perioadă.
Un rezultat copleșitor al cercetării, spun cercetătorii, este că această violență afectează toate femeile în mod egal, indiferent de vârstă, condiție, origine socială sau educație.