Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    14. விபாகபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா

    14. Vipākapaccayaniddesavaṇṇanā

    14. யதா² ஹி ரூபப⁴வே ஸஞ்ஞீனங் தங்னிப்³ப³த்திதபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரேனேவ ரூபுப்பத்தி, ஏவங் அஸஞ்ஞீனம்பீதி தத்த² காமாவசரகம்முனா யதா² விபாகானுரூபானங் பச்சயோ ஹொந்தோ கேஸஞ்சியேவ ஹோதி, ந ஸப்³பே³ஸங், கத்த²சியேவ ஹோதி, ந ஸப்³ப³த்த², ந ஏவங் விபாகானந்தி ஆஹ ‘‘ஏகந்தேனா’’தி. தேஸங் வஸேனாதி தேஸங் விபாகபச்சயலாபீ⁴னங் விபாகக்க²ந்தா⁴னங் வஸேன. ந ஹீதிஆதி³னா ‘‘ஏகந்தேனா’’தி வுத்தமத்த²ங் ப்³யதிரேகதோ விபா⁴வேதி. பூ⁴மித்³வயவிபாகோதி காமாவசரரூபாவசரவிபாகோ ஆருப்பே ரூபஸ்ஸ ந ஹி பச்சயோதி யோஜனா.

    14. Yathā hi rūpabhave saññīnaṃ taṃnibbattitapuññābhisaṅkhāreneva rūpuppatti, evaṃ asaññīnampīti tattha kāmāvacarakammunā yathā vipākānurūpānaṃ paccayo honto kesañciyeva hoti, na sabbesaṃ, katthaciyeva hoti, na sabbattha, na evaṃ vipākānanti āha ‘‘ekantenā’’ti. Tesaṃ vasenāti tesaṃ vipākapaccayalābhīnaṃ vipākakkhandhānaṃ vasena. Na hītiādinā ‘‘ekantenā’’ti vuttamatthaṃ byatirekato vibhāveti. Bhūmidvayavipākoti kāmāvacararūpāvacaravipāko āruppe rūpassa na hi paccayoti yojanā.

    விபாகபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vipākapaccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / (2) பச்சயனித்³தே³ஸோ • (2) Paccayaniddeso

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 14. விபாகபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா • 14. Vipākapaccayaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact