Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    7. ஸத்தமவக்³கோ³

    7. Sattamavaggo

    (72) 10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²

    (72) 10. Vipāko vipākadhammadhammotikathā

    501. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. தஸ்ஸ விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… தஸ்ஸ விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ நத்தி² து³க்க²ஸ்ஸ அந்தகிரியா நத்தி² வட்டுபச்சே²தோ³ நத்தி² அனுபாதா³பரினிப்³பா³னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    501. Vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Tassa vipāko vipākadhammadhammoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tassa vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Tassa tasseva natthi dukkhassa antakiriyā natthi vaṭṭupacchedo natthi anupādāparinibbānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. விபாகோதி வா விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி வா விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி வா விபாகோதி வா ஏஸேஸே ஏகட்டே² ஸமே ஸமபா⁴கே³ தஜ்ஜாதேதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Vipākoti vā vipākadhammadhammoti vā vipākadhammadhammoti vā vipākoti vā esese ekaṭṭhe same samabhāge tajjāteti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. விபாகோ ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ ச விபாகோ ச ஸஹக³தா ஸஹஜாதா ஸங்ஸட்டா² ஸம்பயுத்தா ஏகுப்பாதா³ ஏகனிரோதா⁴ ஏகவத்து²கா ஏகாரம்மணாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Vipāko ca vipākadhammadhammo ca vipākadhammadhammo ca vipāko ca sahagatā sahajātā saṃsaṭṭhā sampayuttā ekuppādā ekanirodhā ekavatthukā ekārammaṇāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. தஞ்ஞேவ அகுஸலங் ஸோ அகுஸலஸ்ஸ விபாகோ, தஞ்ஞேவ குஸலங் ஸோ குஸலஸ்ஸ விபாகோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Taññeva akusalaṃ so akusalassa vipāko, taññeva kusalaṃ so kusalassa vipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி? ஆமந்தா. யேனேவ சித்தேன பாணங் ஹனதி தேனேவ சித்தேன நிரயே பச்சதி, யேனேவ சித்தேன தா³னங் தே³தி தேனேவ சித்தேன ஸக்³கே³ மோத³தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Vipāko vipākadhammadhammoti? Āmantā. Yeneva cittena pāṇaṃ hanati teneva cittena niraye paccati, yeneva cittena dānaṃ deti teneva cittena sagge modatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    502. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ’’தி? ஆமந்தா. நனு விபாகா சத்தாரோ க²ந்தா⁴ அரூபினோ அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி விபாகா சத்தாரோ க²ந்தா⁴ அரூபினோ அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ’’தி.

    502. Na vattabbaṃ – ‘‘vipāko vipākadhammadhammo’’ti? Āmantā. Nanu vipākā cattāro khandhā arūpino aññamaññapaccayāti? Āmantā. Hañci vipākā cattāro khandhā arūpino aññamaññapaccayā, tena vata re vattabbe – ‘‘vipāko vipākadhammadhammo’’ti.

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா² நிட்டி²தா.

    Vipāko vipākadhammadhammotikathā niṭṭhitā.

    ஸத்தமவக்³கோ³.

    Sattamavaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸங்க³ஹோ , ஸம்பயுத்தோ, சேதஸிகோ த⁴ம்மோ, சேதஸிகங் தா³னங், பரிபோ⁴க³மயங் புஞ்ஞங் வட்³ட⁴தி, இதோ தி³ன்னேன தத்த² யாபெந்தி, பத²வீ கம்மவிபாகோ, ஜராமரணங் விபாகோ, நத்தி² அரியத⁴ம்மவிபாகோ, விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி.

    Saṅgaho , sampayutto, cetasiko dhammo, cetasikaṃ dānaṃ, paribhogamayaṃ puññaṃ vaḍḍhati, ito dinnena tattha yāpenti, pathavī kammavipāko, jarāmaraṇaṃ vipāko, natthi ariyadhammavipāko, vipāko vipākadhammadhammoti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipāko vipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact