Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா

    10. Vipāko vipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā

    501. இதா³னி விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா² நாம ஹோதி. தத்த² யஸ்மா விபாகோ விபாகஸ்ஸ அஞ்ஞமஞ்ஞாதி³பச்சயவஸேன பச்சயோ ஹோதி, தஸ்மா விபாகோபி விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி அந்த⁴கானங்; தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. தஸ்ஸ விபாகோதி தஸ்ஸ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ யோ விபாகோ, ஸோபி தே விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ ஹோதீதி புச்ச²தி. இதரோ ஆயதிங் விபாகதா³னாபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பதி. து³தியங் புட்டோ² தப்பச்சயாபி அஞ்ஞஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ உப்பத்திங் ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. ஏவங் ஸந்தே பனஸ்ஸ குஸலாகுஸலஸ்ஸ விய தஸ்ஸாபி விபாகஸ்ஸ விபாகோ, தஸ்ஸாபி விபாகோதி வட்டானுபச்சே²தோ³ ஆபஜ்ஜதீதி புட்டோ² ஸமயவிரோத⁴ப⁴யேன படிக்கி²பதி.

    501. Idāni vipāko vipākadhammadhammotikathā nāma hoti. Tattha yasmā vipāko vipākassa aññamaññādipaccayavasena paccayo hoti, tasmā vipākopi vipākadhammadhammoti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Tassa vipākoti tassa vipākadhammadhammassa vipākassa yo vipāko, sopi te vipākadhammadhammo hotīti pucchati. Itaro āyatiṃ vipākadānābhāvaṃ sandhāya paṭikkhipati. Dutiyaṃ puṭṭho tappaccayāpi aññassa vipākassa uppattiṃ sandhāya paṭijānāti. Evaṃ sante panassa kusalākusalassa viya tassāpi vipākassa vipāko, tassāpi vipākoti vaṭṭānupacchedo āpajjatīti puṭṭho samayavirodhabhayena paṭikkhipati.

    விபாகோதி வாதிஆதி³ம்ஹி வசனஸாத⁴னே பன யதி³ விபாகஸ்ஸ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மேன ஏகத்த²தா ப⁴வெய்ய, குஸலாகுஸலப்³யாகதானங் ஏகத்த²தங் ஆபஜ்ஜெய்யாதி படிக்கி²பதி. விபாகோ ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ சாதி எத்த² அயங் அதி⁴ப்பாயோ – ஸோ ஹி சதூஸு விபாகக்க²ந்தே⁴ஸு ஏகேகங் அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயாதீ³ஸு பச்சயட்டே²ன விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மதங் பச்சயுப்பன்னட்டே²ன ச விபாகங் மஞ்ஞமானோ ‘‘விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ’’தி புட்டோ² ஆமந்தாதி படிஜானாதி. அத² நங் ஸகவாதீ³ ‘‘யஸ்மா தயா ஏகக்க²ணே சதூஸு க²ந்தே⁴ஸு விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோபி அனுஞ்ஞாதோ, தஸ்மா தேஸங் ஸஹக³தாதி³பா⁴வோ ஆபஜ்ஜதீ’’தி சோதே³துங் ஏவமாஹ. இதரோ குஸலாகுஸலஸங்கா²தங் விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பதி. தஞ்ஞேவ அகுஸலந்தி யதி³ தே விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ, யோ அகுஸலவிபாகோ, ஸோ அகுஸலங் ஆபஜ்ஜதி. கஸ்மா? விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மேன ஏகத்தா. தஞ்ஞேவ குஸலந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Vipākoti vātiādimhi vacanasādhane pana yadi vipākassa vipākadhammadhammena ekatthatā bhaveyya, kusalākusalabyākatānaṃ ekatthataṃ āpajjeyyāti paṭikkhipati. Vipāko ca vipākadhammadhammo cāti ettha ayaṃ adhippāyo – so hi catūsu vipākakkhandhesu ekekaṃ aññamaññapaccayādīsu paccayaṭṭhena vipākadhammadhammataṃ paccayuppannaṭṭhena ca vipākaṃ maññamāno ‘‘vipāko vipākadhammadhammo’’ti puṭṭho āmantāti paṭijānāti. Atha naṃ sakavādī ‘‘yasmā tayā ekakkhaṇe catūsu khandhesu vipāko vipākadhammadhammopi anuññāto, tasmā tesaṃ sahagatādibhāvo āpajjatī’’ti codetuṃ evamāha. Itaro kusalākusalasaṅkhātaṃ vipākadhammadhammaṃ sandhāya paṭikkhipati. Taññeva akusalanti yadi te vipāko vipākadhammadhammo, yo akusalavipāko, so akusalaṃ āpajjati. Kasmā? Vipākadhammadhammena ekattā. Taññeva kusalantiādīsupi eseva nayo.

    502. அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயாதி இத³ங் ஸஹஜாதானங் பச்சயமத்தவஸேன வுத்தங், தஸ்மா அஸாத⁴கங். மஹாபூ⁴தானம்பி ச அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயதா வுத்தா, ந ச தானி விபாகானி, ந ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மானீதி.

    502. Aññamaññapaccayāti idaṃ sahajātānaṃ paccayamattavasena vuttaṃ, tasmā asādhakaṃ. Mahābhūtānampi ca aññamaññapaccayatā vuttā, na ca tāni vipākāni, na ca vipākadhammadhammānīti.

    விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா.

    Vipāko vipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā.

    ஸத்தமோ வக்³கோ³.

    Sattamo vaggo.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (72) 10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா² • (72) 10. Vipāko vipākadhammadhammotikathā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact