Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா
10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā
501. விபாகோ விபாகஸ்ஸ பச்சயோ ஹொந்தோ அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயோ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘யஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ விபாகோ அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயோ ஹோதீ’’தி. ‘‘தப்பச்சயாபி அஞ்ஞஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ உப்பத்திங் ஸந்தா⁴யா’’திஆதி³வசனதோ பன ஜாதிஜராமரணாதீ³னங் உபனிஸ்ஸயபச்சயோதி ஸக்கா விஞ்ஞாதுங். புரிமபடிஞ்ஞாயாதி ‘‘விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ’’தி படிஞ்ஞாய. இமஸ்ஸ சோத³னஸ்ஸாதி ‘‘விபாகோ ச விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ சா’’திஆதி³னா பவத்தஸ்ஸ சோத³னஸ்ஸ.
501. Vipāko vipākassa paccayo honto aññamaññapaccayo hotīti adhippāyenāha ‘‘yassa vipākassa vipāko aññamaññapaccayo hotī’’ti. ‘‘Tappaccayāpi aññassa vipākassa uppattiṃ sandhāyā’’tiādivacanato pana jātijarāmaraṇādīnaṃ upanissayapaccayoti sakkā viññātuṃ. Purimapaṭiññāyāti ‘‘vipāko vipākadhammadhammo’’ti paṭiññāya. Imassa codanassāti ‘‘vipāko ca vipākadhammadhammo cā’’tiādinā pavattassa codanassa.
விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸத்தமவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sattamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (72) 10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா² • (72) 10. Vipāko vipākadhammadhammotikathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. விபாகோ விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipāko vipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 10. விபாகோவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோதிகதா²வண்ணனா • 10. Vipākovipākadhammadhammotikathāvaṇṇanā