Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā |
விபஸ்ஸீ பு³த்³தோ⁴
Vipassī buddho
தஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ இதோ ஏகனவுதிகப்பே விபஸ்ஸீ நாம ப⁴க³வா உத³பாதி³. தஸ்ஸாபி தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா. பட²மஸன்னிபாதே அட்ட²ஸட்டி² பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸங் அஹோஸி, து³தியே ஏகஸதஸஹஸ்ஸங், ததியே அஸீதிஸஹஸ்ஸானி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ அதுலோ நாம நாக³ராஜா ஹுத்வா ஸத்தரதனக²சிதங் ஸோவண்ணமயங் மஹாபீட²ங் ப⁴க³வதோ அதா³ஸி. ஸோபி நங் ‘‘இதோ ஏகனவுதிகப்பே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ப³ந்து⁴மதீ நாம நக³ரங் அஹோஸி, ப³ந்து⁴மா நாம ராஜா பிதா, ப³ந்து⁴மதீ நாம மாதா, க²ண்டோ³ ச திஸ்ஸோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, அஸோகோ நாமுபட்டா²கோ, சந்தா³ ச சந்த³மித்தா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, பாடலிருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஸரீரப்பபா⁴ ஸதா³ ஸத்த யோஜனானி ப²ரித்வா அட்டா²ஸி, அஸீதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயூதி.
Tassa aparabhāge ito ekanavutikappe vipassī nāma bhagavā udapādi. Tassāpi tayo sāvakasannipātā. Paṭhamasannipāte aṭṭhasaṭṭhi bhikkhusatasahassaṃ ahosi, dutiye ekasatasahassaṃ, tatiye asītisahassāni. Tadā bodhisatto mahiddhiko mahānubhāvo atulo nāma nāgarājā hutvā sattaratanakhacitaṃ sovaṇṇamayaṃ mahāpīṭhaṃ bhagavato adāsi. Sopi naṃ ‘‘ito ekanavutikappe buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tassa bhagavato bandhumatī nāma nagaraṃ ahosi, bandhumā nāma rājā pitā, bandhumatī nāma mātā, khaṇḍo ca tisso ca dve aggasāvakā, asoko nāmupaṭṭhāko, candā ca candamittā ca dve aggasāvikā, pāṭalirukkho bodhi, sarīraṃ asītihatthubbedhaṃ ahosi, sarīrappabhā sadā satta yojanāni pharitvā aṭṭhāsi, asīti vassasahassāni āyūti.
‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ச அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;
‘‘Phussassa ca aparena, sambuddho dvipaduttamo;
விபஸ்ஸீ நாம நாமேன, லோகே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா’’தி. (பு³॰ வங்॰ 21.1);
Vipassī nāma nāmena, loke uppajji cakkhumā’’ti. (bu. vaṃ. 21.1);