Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
21. விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
21. Vipassībuddhavaṃsavaṇṇanā
பு²ஸ்ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ ஸாந்தரகப்பே தஸ்மிஞ்ச கப்பே வீதிவத்தே இதோ ஏகனவுதிகப்பே விஜிதஸப்³ப³கப்போ பரஹிதனிரதஸங்கப்போ ஸப்³ப³த்த² விபஸ்ஸீ விபஸ்ஸீ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. ஸோ பாரமியோ பூரெத்வா அனேகரதனமணிவிஸரஸமுஜ்ஜோதிதப⁴வனே துஸிதப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா ப³ந்து⁴மதீனக³ரே அனேகப³ந்து⁴மதோ ப³ந்து⁴மதோ ரஞ்ஞோ ப³ந்து⁴மதியா நாம அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன கே²மே மிக³தா³யே மாதுத³ரதோ அஸிதனீரத³ராஜிதோ புண்ணசந்தோ³ விய நிக்க²மி. நாமக்³க³ஹணதி³வஸே பனஸ்ஸ லக்க²ணபாட²கா ஞாதகா ச தி³வா ச ரத்திஞ்ச அந்தரந்தரா நிம்மிஸஸஞ்ஜனிதந்த⁴காரவிரஹேன விஸுத்³த⁴ங் பஸ்ஸந்தி, விவடேஹி வா அக்கீ²ஹி பஸ்ஸதீதி ‘‘விபஸ்ஸீ’’தி நாமமகங்ஸு. ‘‘விசெய்ய விசெய்ய பஸ்ஸதீதி விபஸ்ஸீ’’தி வத³ந்தி. ஸோ அட்ட²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. நந்த³-ஸுனந்த³-ஸிரிமானாமகா தயோ சஸ்ஸ பாஸாதா³ அஹேஸுங்.
Phussassa buddhassa aparabhāge sāntarakappe tasmiñca kappe vītivatte ito ekanavutikappe vijitasabbakappo parahitaniratasaṅkappo sabbattha vipassī vipassī nāma satthā loke udapādi. So pāramiyo pūretvā anekaratanamaṇivisarasamujjotitabhavane tusitabhavane nibbattitvā tato cavitvā bandhumatīnagare anekabandhumato bandhumato rañño bandhumatiyā nāma aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. So dasannaṃ māsānaṃ accayena kheme migadāye mātudarato asitanīradarājito puṇṇacando viya nikkhami. Nāmaggahaṇadivase panassa lakkhaṇapāṭhakā ñātakā ca divā ca rattiñca antarantarā nimmisasañjanitandhakāravirahena visuddhaṃ passanti, vivaṭehi vā akkhīhi passatīti ‘‘vipassī’’ti nāmamakaṃsu. ‘‘Viceyya viceyya passatīti vipassī’’ti vadanti. So aṭṭhavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Nanda-sunanda-sirimānāmakā tayo cassa pāsādā ahesuṃ.
ஸுத³ஸ்ஸனாதே³விப்பமுகா²னங் இத்தீ²னங் ஸதஸஹஸ்ஸங் வீஸதி ச ஸஹஸ்ஸானி அஹேஸுங். ‘‘ஸுதனூ’’திபி ஸுத³ஸ்ஸனா வுச்சதி. ஸோ அட்ட²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானங் அச்சயேன சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸுதனுதே³வியா ஸமவட்டக்க²ந்தே⁴ நாம தனயே ஜாதே ஆஜஞ்ஞரதே²ன மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. தங் புரிஸானங் சதுராஸீதிஸதஸஹஸ்ஸானி அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ தேஹி பரிவுதோ மஹாபுரிஸோ அட்ட²மாஸங் பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய ஸுத³ஸ்ஸனஸெட்டி²தீ⁴தாய தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா குஸுமஸமலங்கதே ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் கத்வா ஸுஜாதேன நாம யவபாலகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா பாடலிபோ³தி⁴ங் ஸமலங்கதங் தி³ஸ்வா த³க்கி²ணதி³ஸாபா⁴கே³ன தங் உபாக³மி.
Sudassanādevippamukhānaṃ itthīnaṃ satasahassaṃ vīsati ca sahassāni ahesuṃ. ‘‘Sutanū’’tipi sudassanā vuccati. So aṭṭhavassasahassānaṃ accayena cattāri nimittāni disvā sutanudeviyā samavaṭṭakkhandhe nāma tanaye jāte ājaññarathena mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā pabbaji. Taṃ purisānaṃ caturāsītisatasahassāni anupabbajiṃsu. So tehi parivuto mahāpuriso aṭṭhamāsaṃ padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya sudassanaseṭṭhidhītāya dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā kusumasamalaṅkate sālavane divāvihāraṃ katvā sujātena nāma yavapālakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā pāṭalibodhiṃ samalaṅkataṃ disvā dakkhiṇadisābhāgena taṃ upāgami.
தஸ்ஸா பன பாடலியா ஸமவட்டக்க²ந்தோ⁴ தங் தி³வஸங் பண்ணாஸரதனோ ஹுத்வா அப்³பு⁴க்³க³தோ ஸாகா² பண்ணாஸரதனா உப்³பே³தே⁴ன ரதனஸதங் அஹோஸி. தங்தி³வஸமேவ ஸா பாடலீ கண்ணிகாப³த்³தே⁴ஹி விய புப்பே²ஹி பரமஸுரபி⁴க³ந்தே⁴ஹி மூலதோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ஸஞ்ச²ன்னா அஹோஸி. தி³ப்³ப³க³ந்தோ⁴ வாயதி, ந கேவலங் ததா³ அயமேவ புப்பி²தோ, த³ஸஸஹஸ்ஸி சக்கவாளேஸு ஸப்³பே³ பாடலியோ புப்பி²தாவ. ந கேவலங் பாடலியோவ, த³ஸஸஹஸ்ஸிசக்கவாளேஸு ஸப்³ப³ருக்க²கு³ம்ப³லதாயோபி புப்பி²ங்ஸு. மஹாஸமுத்³தோ³பி பஞ்சவண்ணேஹி பது³மேஹி குவலயுப்பலகுமுதே³ஹி ஸஞ்ச²ன்னோ ஸீதலமது⁴ரஸலிலோ அஹோஸி. ஸப்³ப³ம்பி ச த³ஸஸஹஸ்ஸி சக்கவாளப்³ப⁴ந்தரங் த⁴ஜமாலாகுலங் அஹோஸி. தத்த² தத்த² படிமாலாகு³லவிப்பகிண்ணங் நானாஸுரபி⁴குஸுமஸஜ்ஜிதத⁴ரணீதலங் தூ⁴பசுண்ணந்த⁴காரங் அஹோஸி. தங் உபக³ந்த்வா தேபண்ணாஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் வீரியங் அதி⁴ட்டா²ய – ‘‘யாவ பு³த்³தோ⁴ ந ஹோமி, தாவ இதோ ந உட்ட²ஹாமீ’’தி படிஞ்ஞங் கத்வா நிஸீதி³. ஏவங் நிஸீதி³த்வா ஸமாரங் மாரப³லங் வித⁴மித்வா மக்³கா³னுக்கமேன சத்தாரி மக்³க³ஞாணானி மக்³கா³னந்தரங் சத்தாரி ப²லஞாணானி சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங் பஞ்சக³திபரிச்சே²த³கஞாணங் சதுவேஸாரஜ்ஜஞாணானி ச² அஸாதா⁴ரணஞாணானி ச ஸகலே ச பு³த்³த⁴கு³ணே ஹத்த²க³தே கத்வா பரிபுண்ணஸங்கப்போ போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸின்னோவ –
Tassā pana pāṭaliyā samavaṭṭakkhandho taṃ divasaṃ paṇṇāsaratano hutvā abbhuggato sākhā paṇṇāsaratanā ubbedhena ratanasataṃ ahosi. Taṃdivasameva sā pāṭalī kaṇṇikābaddhehi viya pupphehi paramasurabhigandhehi mūlato paṭṭhāya sabbasañchannā ahosi. Dibbagandho vāyati, na kevalaṃ tadā ayameva pupphito, dasasahassi cakkavāḷesu sabbe pāṭaliyo pupphitāva. Na kevalaṃ pāṭaliyova, dasasahassicakkavāḷesu sabbarukkhagumbalatāyopi pupphiṃsu. Mahāsamuddopi pañcavaṇṇehi padumehi kuvalayuppalakumudehi sañchanno sītalamadhurasalilo ahosi. Sabbampi ca dasasahassi cakkavāḷabbhantaraṃ dhajamālākulaṃ ahosi. Tattha tattha paṭimālāgulavippakiṇṇaṃ nānāsurabhikusumasajjitadharaṇītalaṃ dhūpacuṇṇandhakāraṃ ahosi. Taṃ upagantvā tepaṇṇāsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā caturaṅgasamannāgataṃ vīriyaṃ adhiṭṭhāya – ‘‘yāva buddho na homi, tāva ito na uṭṭhahāmī’’ti paṭiññaṃ katvā nisīdi. Evaṃ nisīditvā samāraṃ mārabalaṃ vidhamitvā maggānukkamena cattāri maggañāṇāni maggānantaraṃ cattāri phalañāṇāni catasso paṭisambhidā catuyoniparicchedakañāṇaṃ pañcagatiparicchedakañāṇaṃ catuvesārajjañāṇāni cha asādhāraṇañāṇāni ca sakale ca buddhaguṇe hatthagate katvā paripuṇṇasaṅkappo bodhipallaṅke nisinnova –
‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³. (த⁴॰ ப॰ 153-154);
‘‘Anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā. (dha. pa. 153-154);
‘‘அயோக⁴னஹதஸ்ஸேவ, ஜலதோ ஜாதவேத³ஸோ;
‘‘Ayoghanahatasseva, jalato jātavedaso;
அனுபுப்³பூ³பஸந்தஸ்ஸ, யதா² ந ஞாயதே க³தி.
Anupubbūpasantassa, yathā na ñāyate gati.
‘‘ஏவங் ஸம்மா விமுத்தானங், காமப³ந்தோ⁴க⁴தாரினங்;
‘‘Evaṃ sammā vimuttānaṃ, kāmabandhoghatārinaṃ;
பஞ்ஞாபேதுங் க³தீ நத்தி², பத்தானங் அசலங் ஸுக²’’ந்தி. (உதா³॰ 80) –
Paññāpetuṃ gatī natthi, pattānaṃ acalaṃ sukha’’nti. (udā. 80) –
ஏவங் உதா³னங் உதா³னெத்வா போ³தி⁴ஸமீபேயேவ ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா ப்³ரஹ்மாயாசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா அத்தனோ வேமாதிகஸ்ஸ பா⁴திகஸ்ஸ க²ண்ட³குமாரஸ்ஸ ச புரோஹிதபுத்தஸ்ஸ திஸ்ஸகுமாரஸ்ஸ ச உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா கே²மே மிக³தா³யே ஓதரித்வா உபோ⁴பி தே உய்யானபாலேன பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் பரிவாரானங் மஜ்ஜே² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ அபரிமிதானங் தே³வதானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Evaṃ udānaṃ udānetvā bodhisamīpeyeva sattasattāhaṃ vītināmetvā brahmāyācanaṃ sampaṭicchitvā attano vemātikassa bhātikassa khaṇḍakumārassa ca purohitaputtassa tissakumārassa ca upanissayasampattiṃ oloketvā ākāsena gantvā kheme migadāye otaritvā ubhopi te uyyānapālena pakkosāpetvā tesaṃ parivārānaṃ majjhe dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā aparimitānaṃ devatānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ச அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;
‘‘Phussassa ca aparena, sambuddho dvipaduttamo;
விபஸ்ஸீ நாம நாமேன, லோகே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.
Vipassī nāma nāmena, loke uppajji cakkhumā.
2.
2.
‘‘அவிஜ்ஜங் ஸப்³ப³ங் பதா³லெத்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்;
‘‘Avijjaṃ sabbaṃ padāletvā, patto sambodhimuttamaṃ;
த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேதுங், பக்காமி ப³ந்து⁴மதீபுரங்.
Dhammacakkaṃ pavattetuṃ, pakkāmi bandhumatīpuraṃ.
3.
3.
‘‘த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா, உபோ⁴ போ³தே⁴ஸி நாயகோ;
‘‘Dhammacakkaṃ pavattetvā, ubho bodhesi nāyako;
க³ணனாய ந வத்தப்³போ³, பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Gaṇanāya na vattabbo, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² பதா³லெத்வாதி பி⁴ந்தி³த்வா, அவிஜ்ஜந்த⁴காரங் பி⁴ந்தி³த்வாதி அத்தோ². ‘‘வத்தெத்வா சக்கமாராமே’’திபி பாடோ², தஸ்ஸ ஆராமேதி கே²மே மிக³தா³யேதி அத்தோ². உபோ⁴ போ³தே⁴ஸீதி அத்தனோ கனிட்ட²பா⁴திகங் க²ண்ட³ங் ராஜபுத்தங் திஸ்ஸஞ்ச புரோஹிதபுத்தந்தி உபோ⁴ போ³தே⁴ஸி. க³ணனாய ந வத்தப்³போ³தி தே³வதானங் அபி⁴ஸமயவஸேன க³ணனபரிச்சே²தோ³ நத்தீ²தி அத்தோ².
Tattha padāletvāti bhinditvā, avijjandhakāraṃ bhinditvāti attho. ‘‘Vattetvā cakkamārāme’’tipi pāṭho, tassa ārāmeti kheme migadāyeti attho. Ubho bodhesīti attano kaniṭṭhabhātikaṃ khaṇḍaṃ rājaputtaṃ tissañca purohitaputtanti ubho bodhesi. Gaṇanāya na vattabboti devatānaṃ abhisamayavasena gaṇanaparicchedo natthīti attho.
அதா²பரேன ஸமயேன க²ண்ட³ங் ராஜபுத்தங் திஸ்ஸஞ்ச புரோஹிதபுத்தங் அனுபப்³ப³ஜிதானி சதுராஸீதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானி த⁴ம்மாமதங் பாயேஸி. ஸோ து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Athāparena samayena khaṇḍaṃ rājaputtaṃ tissañca purohitaputtaṃ anupabbajitāni caturāsītibhikkhusahassāni dhammāmataṃ pāyesi. So dutiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
4.
4.
‘‘புனாபரங் அமிதயஸோ, தத்த² ஸச்சங் பகாஸயி;
‘‘Punāparaṃ amitayaso, tattha saccaṃ pakāsayi;
சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Caturāsītisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² தத்தா²தி கே²மே மிக³தா³யேதி அத்தோ². ‘‘சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ஸம்பு³த்³த⁴மனுபப்³ப³ஜு’’ந்தி எத்த² ஏதே பன சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸஸங்கா²தா புரிஸா விபஸ்ஸிஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ உபட்டா²கபுரிஸாயேவ. தே பாதோவ விபஸ்ஸிகுமாரஸ்ஸ உபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா குமாரமதி³ஸ்வா பாதராஸத்தா²ய க³ந்த்வா பு⁴த்தபாதராஸா ‘‘குஹிங் குமாரோ’’தி புச்சி²த்வா ததோ ‘‘உய்யானபூ⁴மிங் க³தோ’’தி ஸுத்வா ‘‘தத்தே²வ நங் த³க்கி²ஸ்ஸாமா’’தி நிக்க²ந்தா நிவத்தமானங் தஸ்ஸ ஸாரதி²ங் தி³ஸ்வா ‘‘குமாரோ பப்³ப³ஜிதோ’’தி ஸுத்வா ஸுதட்டா²னேயேவ ஸப்³பா³ப⁴ரணானி முஞ்சித்வா அந்தராபணதோ காஸாயானி வத்தா²னி ஆஹராபெத்வா கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. பப்³ப³ஜித்வா ச தே க³ந்த்வா மஹாபுரிஸங் பரிவாரயிங்ஸு.
Tattha tatthāti kheme migadāyeti attho. ‘‘Caturāsītisahassāni, sambuddhamanupabbaju’’nti ettha ete pana caturāsītisahassasaṅkhātā purisā vipassissa kumārassa upaṭṭhākapurisāyeva. Te pātova vipassikumārassa upaṭṭhānaṃ āgantvā kumāramadisvā pātarāsatthāya gantvā bhuttapātarāsā ‘‘kuhiṃ kumāro’’ti pucchitvā tato ‘‘uyyānabhūmiṃ gato’’ti sutvā ‘‘tattheva naṃ dakkhissāmā’’ti nikkhantā nivattamānaṃ tassa sārathiṃ disvā ‘‘kumāro pabbajito’’ti sutvā sutaṭṭhāneyeva sabbābharaṇāni muñcitvā antarāpaṇato kāsāyāni vatthāni āharāpetvā kesamassuṃ ohāretvā pabbajiṃsu. Pabbajitvā ca te gantvā mahāpurisaṃ parivārayiṃsu.
ததோ விபஸ்ஸீ போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘பதா⁴னசரியங் சரந்தோ ஆகிண்ணோ விஹராமி, ந கோ² பனமேதங் பாதிரூபங் யதே²வ மங் இமே கி³ஹிபூ⁴தா புப்³பே³ பரிவாரெத்வா சரந்தி, இதா³னிபி ததே²வ கிங் இமினா க³ணேனா’’தி க³ணஸங்க³ணிகாய உக்கண்டி²த்வா ‘‘அஜ்ஜேவ க³ச்சா²மீ’’தி சிந்தெத்வா புன – ‘‘அஜ்ஜ அவேலா, ஸசே பனாஹங் அஜ்ஜ க³மிஸ்ஸாமி, ஸப்³பே³பிமே ஜானிஸ்ஸந்தி, ஸ்வேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. தங்தி³வஸஞ்ச உருவேலகா³மஸதி³ஸே ஏகஸ்மிங் கா³மே கா³மவாஸினோ மனுஸ்ஸா ஸ்வாதனாய ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய மஹாபுரிஸங் நிமந்தயிங்ஸு. தே தேஸங் சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானங் மஹாபுரிஸஸ்ஸ ச பாயாஸமேவ படியாத³யிங்ஸு. அத² விபஸ்ஸீ மஹாபுரிஸோ புனதி³வஸே விஸாக²புண்ணமாய தஸ்மிங் கா³மே தேஹி பப்³ப³ஜிதஜனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா வஸனட்டா²னமேவ அக³மாஸி. தத்ர தே பப்³ப³ஜிதா மஹாபுரிஸஸ்ஸ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ அத்தனோ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னானி பவிஸிங்ஸு.
Tato vipassī bodhisatto ‘‘padhānacariyaṃ caranto ākiṇṇo viharāmi, na kho panametaṃ pātirūpaṃ yatheva maṃ ime gihibhūtā pubbe parivāretvā caranti, idānipi tatheva kiṃ iminā gaṇenā’’ti gaṇasaṅgaṇikāya ukkaṇṭhitvā ‘‘ajjeva gacchāmī’’ti cintetvā puna – ‘‘ajja avelā, sace panāhaṃ ajja gamissāmi, sabbepime jānissanti, sveva gamissāmī’’ti cintesi. Taṃdivasañca uruvelagāmasadise ekasmiṃ gāme gāmavāsino manussā svātanāya saddhiṃ parisāya mahāpurisaṃ nimantayiṃsu. Te tesaṃ caturāsītisahassānaṃ mahāpurisassa ca pāyāsameva paṭiyādayiṃsu. Atha vipassī mahāpuriso punadivase visākhapuṇṇamāya tasmiṃ gāme tehi pabbajitajanehi saddhiṃ bhattakiccaṃ katvā vasanaṭṭhānameva agamāsi. Tatra te pabbajitā mahāpurisassa vattaṃ dassetvā attano attano rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni pavisiṃsu.
போ³தி⁴ஸத்தோபி பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் காலோ நிக்க²மிது’’ந்தி நிக்க²மித்வா பண்ணஸாலத்³வாரங் பித³ஹித்வா போ³தி⁴மண்டா³பி⁴முகோ² பாயாஸி. தே கிர பப்³ப³ஜிதா ஸாயங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³ந்த்வா பண்ணஸாலங் பரிவாரெத்வா நிஸின்னா – ‘‘அதிவிகாலோ ஜாதோ உபதா⁴ரேதா²’’தி வத்வா பண்ணஸாலத்³வாரங் விவரித்வா தங் அபஸ்ஸந்தாபி ‘‘குஹிங் நு க³தோ மஹாபுரிஸோ’’தி நானுப³ந்தி⁴ங்ஸு. ‘‘க³ணவாஸே நிப்³பி³ன்னோ ஏகோ விஹரிதுகாமோ மஞ்ஞே மஹாபுரிஸோ பு³த்³த⁴பூ⁴தங்யேவ தங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி அந்தோஜம்பு³தீ³பாபி⁴முகா² சாரிகங் பக்கமிங்ஸு. அத² தே – ‘‘விபஸ்ஸினா கிர பு³த்³த⁴த்தங் பத்வா த⁴ம்மசக்கங் பவத்தித’’ந்தி ஸுத்வா அனுக்கமேன ஸப்³பே³ தே பப்³ப³ஜிதா ப³ந்து⁴மதியா ராஜதா⁴னியா கே²மே மிக³தா³யே ஸன்னிபதிங்ஸு. ததோ தேஸங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ததா³ சதுராஸீதியா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. ஸோ ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Bodhisattopi paṇṇasālaṃ pavisitvā nisinno cintesi – ‘‘ayaṃ kālo nikkhamitu’’nti nikkhamitvā paṇṇasāladvāraṃ pidahitvā bodhimaṇḍābhimukho pāyāsi. Te kira pabbajitā sāyaṃ bodhisattassa upaṭṭhānaṃ gantvā paṇṇasālaṃ parivāretvā nisinnā – ‘‘ativikālo jāto upadhārethā’’ti vatvā paṇṇasāladvāraṃ vivaritvā taṃ apassantāpi ‘‘kuhiṃ nu gato mahāpuriso’’ti nānubandhiṃsu. ‘‘Gaṇavāse nibbinno eko viharitukāmo maññe mahāpuriso buddhabhūtaṃyeva taṃ passissāmā’’ti antojambudīpābhimukhā cārikaṃ pakkamiṃsu. Atha te – ‘‘vipassinā kira buddhattaṃ patvā dhammacakkaṃ pavattita’’nti sutvā anukkamena sabbe te pabbajitā bandhumatiyā rājadhāniyā kheme migadāye sannipatiṃsu. Tato tesaṃ bhagavā dhammaṃ desesi, tadā caturāsītiyā bhikkhusahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. So tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
5.
5.
‘‘சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ஸம்பு³த்³த⁴ங் அனுபப்³ப³ஜுங்;
‘‘Caturāsītisahassāni, sambuddhaṃ anupabbajuṃ;
தேஸமாராமபத்தானங், த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா.
Tesamārāmapattānaṃ, dhammaṃ desesi cakkhumā.
6.
6.
‘‘ஸப்³பா³காரேன பா⁴ஸதோ, ஸுத்வா உபனிஸாதி³னோ;
‘‘Sabbākārena bhāsato, sutvā upanisādino;
தேபி த⁴ம்மவரங் க³ந்த்வா, ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Tepi dhammavaraṃ gantvā, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ஸம்பு³த்³த⁴ங் அனுபப்³ப³ஜுந்தி எத்த² அனுனா யோக³தோ ஸம்பு³த்³த⁴ந்தி உபயோக³வசனங் கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங், ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பச்சா² பப்³ப³ஜிங்ஸூதி அத்தோ². லக்க²ணங் ஸத்³த³ஸத்த²தோ க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘தத்த² ஆராமபத்தான’’ந்திபி பாடோ². பா⁴ஸதோதி வத³தோ. உபனிஸாதி³னோதி க³ந்த்வா உபனிஸ்ஸாய த⁴ம்மதா³னங் த³த³தோதி அத்தோ². தேபீதி தே சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸஸங்கா²தா பப்³ப³ஜிதா விபஸ்ஸிஸ்ஸ உபட்டா²கபூ⁴தா. க³ந்த்வாதி தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஞத்வா. ஏவங் தேஸங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. கே²மே மிக³தா³யே விபஸ்ஸீஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் த்³வே ச அக்³க³ஸாவகே அனுபப்³ப³ஜிதானங் பி⁴க்கூ²னங் அட்ட²ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங் மஜ்ஜே² நிஸின்னோ விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா –
Tattha caturāsītisahassāni, sambuddhaṃ anupabbajunti ettha anunā yogato sambuddhanti upayogavacanaṃ katanti veditabbaṃ, sambuddhassa pacchā pabbajiṃsūti attho. Lakkhaṇaṃ saddasatthato gahetabbaṃ. ‘‘Tattha ārāmapattāna’’ntipi pāṭho. Bhāsatoti vadato. Upanisādinoti gantvā upanissāya dhammadānaṃ dadatoti attho. Tepīti te caturāsītisahassasaṅkhātā pabbajitā vipassissa upaṭṭhākabhūtā. Gantvāti tassa dhammaṃ ñatvā. Evaṃ tesaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Kheme migadāye vipassīsammāsambuddhaṃ dve ca aggasāvake anupabbajitānaṃ bhikkhūnaṃ aṭṭhasaṭṭhisatasahassānaṃ majjhe nisinno vipassī bhagavā –
‘‘க²ந்தீபரமங் தபோ திதிக்கா², நிப்³பா³னங் பரமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴;
‘‘Khantīparamaṃ tapo titikkhā, nibbānaṃ paramaṃ vadanti buddhā;
ந ஹி பப்³ப³ஜிதோ பரூபகா⁴தீ, ந ஸமணோ ஹோதி பரங் விஹேட²யந்தோ.
Na hi pabbajito parūpaghātī, na samaṇo hoti paraṃ viheṭhayanto.
‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங், குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³;
‘‘Sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā;
ஸசித்தபரியோத³பனங், ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸனங்.
Sacittapariyodapanaṃ, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.
‘‘அனூபவாதோ³ அனூபகா⁴தோ, பாதிமொக்கே² ச ஸங்வரோ;
‘‘Anūpavādo anūpaghāto, pātimokkhe ca saṃvaro;
மத்தஞ்ஞுதா ச ப⁴த்தஸ்மிங், பந்தஞ்ச ஸயனாஸனங்;
Mattaññutā ca bhattasmiṃ, pantañca sayanāsanaṃ;
அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³, ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி. (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183, 184, 185) –
Adhicitte ca āyogo, etaṃ buddhāna sāsana’’nti. (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183, 184, 185) –
இமங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி. இமா பன ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகா³தா²யோ ஹொந்தீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. புன யமகபாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸதஸஹஸ்ஸானங் து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. யதா³ பன விபஸ்ஸிஸ்ஸ வேமாதிகா தயோ பா⁴தரோ பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா ப⁴க³வதோ உபட்டா²னகிரியாய லத்³த⁴வரா ஹுத்வா அத்தனோ நக³ரங் நெத்வா உபட்ட²ஹந்தா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. தேஸங் அஸீதிஸதஸஹஸ்ஸானங் மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா ப⁴க³வா கே²மே மிக³தா³யே பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Imaṃ pātimokkhaṃ uddisi. Imā pana sabbabuddhānaṃ pātimokkhuddesagāthāyo hontīti veditabbaṃ. So paṭhamo sannipāto ahosi. Puna yamakapāṭihāriyaṃ disvā pabbajitānaṃ bhikkhūnaṃ satasahassānaṃ dutiyo sannipāto ahosi. Yadā pana vipassissa vemātikā tayo bhātaro paccantaṃ vūpasametvā bhagavato upaṭṭhānakiriyāya laddhavarā hutvā attano nagaraṃ netvā upaṭṭhahantā tassa dhammaṃ sutvā pabbajiṃsu. Tesaṃ asītisatasahassānaṃ majjhe nisīditvā bhagavā kheme migadāye pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –
7.
7.
‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, vipassissa mahesino;
கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.
Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.
8.
8.
‘‘அட்ட²ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;
‘‘Aṭṭhasaṭṭhisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;
பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Bhikkhusatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.
9.
9.
‘‘அஸீதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;
‘‘Asītibhikkhusahassānaṃ, tatiyo āsi samāgamo;
தத்த² பி⁴க்கு²க³ணமஜ்ஜே², ஸம்பு³த்³தோ⁴ அதிரோசதீ’’தி.
Tattha bhikkhugaṇamajjhe, sambuddho atirocatī’’ti.
தத்த² அட்ட²ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானந்தி அட்ட²ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸாதி⁴கானங் ஸதஸஹஸ்ஸபி⁴க்கூ²னந்தி அத்தோ². தத்தா²தி தத்த² கே²மே மிக³தா³யே. பி⁴க்கு²க³ணமஜ்ஜே²தி பி⁴க்கு²க³ணஸ்ஸ மஜ்ஜே². ‘‘தஸ்ஸ பி⁴க்கு²க³ணமஜ்ஜே²’’திபி பாடோ², தஸ்ஸ பி⁴க்கு²க³ணஸ்ஸ மஜ்ஜே²தி அத்தோ².
Tattha aṭṭhasaṭṭhisatasahassānanti aṭṭhasaṭṭhisahassādhikānaṃ satasahassabhikkhūnanti attho. Tatthāti tattha kheme migadāye. Bhikkhugaṇamajjheti bhikkhugaṇassa majjhe. ‘‘Tassa bhikkhugaṇamajjhe’’tipi pāṭho, tassa bhikkhugaṇassa majjheti attho.
ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ அதுலோ நாம நாக³ராஜா ஹுத்வா அனேகனாக³கோடிஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ஹுத்வா ஸபரிவாரஸ்ஸ த³ஸப³லஸ்ஸ அஸமப³லஸீலஸ்ஸ கருணாஸீதலஹத³யஸ்ஸ ஸக்காரகரணத்த²ங் ஸத்தரதனமயங் சந்த³மண்ட³லஸங்காஸங் த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரமண்ட³ங் மண்ட³பங் காரெத்வா தத்த² நிஸீதா³பெத்வா ஸத்தாஹங் தி³ப்³ப³விப⁴வானுரூபங் மஹாதா³னங் த³த்வா ஸத்தரதனக²சிதங் மஹாரஹங் ஸுவண்ணமயங் நானாமணிஜுதிவிஸரஸமுஜ்ஜலங் பீட²ங் ப⁴க³வதோ அதா³ஸி. ததா³ நங் பீடா²னுமோத³னாவஸானே ‘‘இதோ அயங் ஏகனவுதிகப்பே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā amhākaṃ bodhisatto mahiddhiko mahānubhāvo atulo nāma nāgarājā hutvā anekanāgakoṭisatasahassaparivāro hutvā saparivārassa dasabalassa asamabalasīlassa karuṇāsītalahadayassa sakkārakaraṇatthaṃ sattaratanamayaṃ candamaṇḍalasaṅkāsaṃ daṭṭhabbasāramaṇḍaṃ maṇḍapaṃ kāretvā tattha nisīdāpetvā sattāhaṃ dibbavibhavānurūpaṃ mahādānaṃ datvā sattaratanakhacitaṃ mahārahaṃ suvaṇṇamayaṃ nānāmaṇijutivisarasamujjalaṃ pīṭhaṃ bhagavato adāsi. Tadā naṃ pīṭhānumodanāvasāne ‘‘ito ayaṃ ekanavutikappe buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
10.
10.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, நாக³ராஜா மஹித்³தி⁴கோ;
‘‘Ahaṃ tena samayena, nāgarājā mahiddhiko;
அதுலோ நாம நாமேன, புஞ்ஞவந்தோ ஜுதிந்த⁴ரோ.
Atulo nāma nāmena, puññavanto jutindharo.
11.
11.
‘‘நேகானங் நாக³கோடீனங், பரிவாரெத்வானஹங் ததா³;
‘‘Nekānaṃ nāgakoṭīnaṃ, parivāretvānahaṃ tadā;
வஜ்ஜந்தோ தி³ப்³ப³துரியேஹி, லோகஜெட்ட²ங் உபாக³மிங்.
Vajjanto dibbaturiyehi, lokajeṭṭhaṃ upāgamiṃ.
12.
12.
‘‘உபஸங்கமித்வா ஸம்பு³த்³த⁴ங், விபஸ்ஸிங் லோகனாயகங்;
‘‘Upasaṅkamitvā sambuddhaṃ, vipassiṃ lokanāyakaṃ;
மணிமுத்தரதனக²சிதங், ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதங்;
Maṇimuttaratanakhacitaṃ, sabbābharaṇabhūsitaṃ;
நிமந்தெத்வா த⁴ம்மராஜஸ்ஸ, ஸுவண்ணபீட²மதா³ஸஹங்.
Nimantetvā dhammarājassa, suvaṇṇapīṭhamadāsahaṃ.
13.
13.
‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸீதி³ய;
‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, saṅghamajjhe nisīdiya;
ஏகனவுதிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Ekanavutito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.
14.
14.
‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா, நிக்க²மித்வா ததா²க³தோ;
‘‘Ahu kapilavhayā rammā, nikkhamitvā tathāgato;
பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்.
Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ.
15.
15.
‘‘அஜபாலருக்க²மூலஸ்மிங், நிஸீதி³த்வா ததா²க³தோ;
‘‘Ajapālarukkhamūlasmiṃ, nisīditvā tathāgato;
தத்த² பாயாஸங் பக்³க³ய்ஹ, நேரஞ்ஜரமுபேஹிதி.
Tattha pāyāsaṃ paggayha, nerañjaramupehiti.
16.
16.
‘‘நேரஞ்ஜராய தீரம்ஹி, பாயாஸங் அத³ ஸோ ஜினோ;
‘‘Nerañjarāya tīramhi, pāyāsaṃ ada so jino;
படியத்தவரமக்³கே³ன, போ³தி⁴மூலமுபேஹிதி.
Paṭiyattavaramaggena, bodhimūlamupehiti.
17.
17.
‘‘ததோ பத³க்கி²ணங் கத்வா, போ³தி⁴மண்ட³ங் அனுத்தரோ;
‘‘Tato padakkhiṇaṃ katvā, bodhimaṇḍaṃ anuttaro;
அஸ்ஸத்த²மூலே ஸம்போ³தி⁴ங், பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.
Assatthamūle sambodhiṃ, bujjhissati mahāyaso.
18.
18.
‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;
‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;
பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.
Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.
19.
19.
‘‘அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;
‘‘Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;
கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;
Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;
ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதிமங் ஜினங்.
Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissatimaṃ jinaṃ.
20.
20.
‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;
‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;
அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;
Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி…பே॰….
Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati…pe….
23.
23.
‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;
உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.
Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.
தத்த² புஞ்ஞவந்தோதி புஞ்ஞவா, ஸமுபசிதபுஞ்ஞஸஞ்சயோதி அத்தோ². ஜுதிந்த⁴ரோதி பபா⁴யுத்தோ. நேகானங் நாக³கோடீனந்தி அனேகாஹி நாக³கோடீஹி, கரணத்தே² ஸாமிவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். பரிவாரெத்வானாதி ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா. அஹந்தி அத்தானங் நித்³தி³ஸதி. வஜ்ஜந்தோதி வாதெ³ந்தோ தாளெந்தோ. மணிமுத்தரதனக²சிதந்தி மணிமுத்தாதீ³ஹி விவிதே⁴ஹி ரதனேஹி க²சிதந்தி அத்தோ². ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதந்தி ஸப்³பா³ப⁴ரணேஹி வாளரூபாதீ³ஹி ரதனமயேஹி மண்டி³தந்தி அத்தோ². ஸுவண்ணபீட²ந்தி ஸுவண்ணமயங் பீட²ங். அதா³ஸஹந்தி அதா³ஸிங் அஹங்.
Tattha puññavantoti puññavā, samupacitapuññasañcayoti attho. Jutindharoti pabhāyutto. Nekānaṃ nāgakoṭīnanti anekāhi nāgakoṭīhi, karaṇatthe sāmivacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Parivāretvānāti bhagavantaṃ parivāretvā. Ahanti attānaṃ niddisati. Vajjantoti vādento tāḷento. Maṇimuttaratanakhacitanti maṇimuttādīhi vividhehi ratanehi khacitanti attho. Sabbābharaṇabhūsitanti sabbābharaṇehi vāḷarūpādīhi ratanamayehi maṇḍitanti attho. Suvaṇṇapīṭhanti suvaṇṇamayaṃ pīṭhaṃ. Adāsahanti adāsiṃ ahaṃ.
தஸ்ஸ பன விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ப³ந்து⁴மதீ நாம நக³ரங் அஹோஸி. ப³ந்து⁴மா நாம ராஜா பிதா, ப³ந்து⁴மதீ நாம மாதா, க²ண்டோ³ ச திஸ்ஸோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, அஸோகோ நாமுபட்டா²கோ, சந்தா³ ச சந்த³மித்தா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, பாடலிருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஸரீரப்பபா⁴ ஸப்³ப³காலங் ஸத்த யோஜனானி ப²ரித்வா அட்டா²ஸி அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, ஸுதனு நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ, ஸமவட்டக்க²ந்தோ⁴ நாமஸ்ஸ புத்தோ, ஆஜஞ்ஞரதே²ன நிக்க²மி. தேன வுத்தங் –
Tassa pana vipassissa bhagavato bandhumatī nāma nagaraṃ ahosi. Bandhumā nāma rājā pitā, bandhumatī nāma mātā, khaṇḍo ca tisso ca dve aggasāvakā, asoko nāmupaṭṭhāko, candā ca candamittā ca dve aggasāvikā, pāṭalirukkho bodhi, sarīraṃ asītihatthubbedhaṃ ahosi, sarīrappabhā sabbakālaṃ satta yojanāni pharitvā aṭṭhāsi asītivassasahassāni āyu, sutanu nāmassa aggamahesī, samavaṭṭakkhandho nāmassa putto, ājaññarathena nikkhami. Tena vuttaṃ –
24.
24.
‘‘நக³ரங் ப³ந்து⁴மதீ நாம, ப³ந்து⁴மா நாம க²த்தியோ;
‘‘Nagaraṃ bandhumatī nāma, bandhumā nāma khattiyo;
மாதா ப³ந்து⁴மதீ நாம, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Mātā bandhumatī nāma, vipassissa mahesino.
29.
29.
‘‘க²ண்டோ³ ச திஸ்ஸனாமோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Khaṇḍo ca tissanāmo ca, ahesuṃ aggasāvakā;
அஸோகோ நாமுபட்டா²கோ, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Asoko nāmupaṭṭhāko, vipassissa mahesino.
30.
30.
‘‘சந்தா³ ச சந்த³மித்தா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Candā ca candamittā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, பாடலீதி பவுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, pāṭalīti pavuccati.
32.
32.
‘‘அஸீதிஹத்த²முப்³பே³தோ⁴, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;
‘‘Asītihatthamubbedho, vipassī lokanāyako;
பபா⁴ நித்³தா⁴வதீ தஸ்ஸ, ஸமந்தா ஸத்தயோஜனே.
Pabhā niddhāvatī tassa, samantā sattayojane.
33.
33.
‘‘அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தாவதே³;
‘‘Asītivassasahassāni, āyu buddhassa tāvade;
தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.
Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.
34.
34.
‘‘ப³ஹுதே³வமனுஸ்ஸானங், ப³ந்த⁴னா பரிமோசயி;
‘‘Bahudevamanussānaṃ, bandhanā parimocayi;
மக்³கா³மக்³க³ஞ்ச ஆசிக்கி², அவஸேஸபுது²ஜ்ஜனே.
Maggāmaggañca ācikkhi, avasesaputhujjane.
35.
35.
‘‘ஆலோகங் த³ஸ்ஸயித்வான, தே³ஸெத்வா அமதங் பத³ங்;
‘‘Ālokaṃ dassayitvāna, desetvā amataṃ padaṃ;
ஜலித்வா அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴வ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.
Jalitvā aggikkhandhova, nibbuto so sasāvako.
36.
36.
‘‘இத்³தி⁴வரங் புஞ்ஞவரங், லக்க²ணஞ்ச குஸுமிதங்;
‘‘Iddhivaraṃ puññavaraṃ, lakkhaṇañca kusumitaṃ;
ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.
Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.
தத்த² ப³ந்த⁴னாதி தே³வமனுஸ்ஸே காமராக³ஸங்யோஜனாதி³ப³ந்த⁴னா மோசேஸி, விகாஸேஸீதி அத்தோ². மக்³கா³மக்³க³ஞ்ச ஆசிக்கீ²தி ‘‘அமதாதி⁴க³மாய அயங் மக்³கோ³ உச்சே²த³ஸஸ்ஸததி³ட்டி²விரஹிதா மஜ்ஜி²மா படிபதா³ மக்³கோ³ காயகிலமதா²தி³கோ நாயங் மக்³கோ³’’தி ஸேஸபுது²ஜ்ஜனே ஆசிக்கீ²தி அத்தோ². ஆலோகங் த³ஸ்ஸயித்வானாதி மக்³க³ஞாணாலோகங் விபஸ்ஸனாஞாணாலோகஞ்ச த³ஸ்ஸயித்வா. லக்க²ணஞ்ச குஸுமிதந்தி சித்தலக்க²ணாதீ³ஹி பு²ல்லிதங் மண்டி³தங் ப⁴க³வதோ ஸரீரந்தி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² கா³தா²ஸு உத்தானமேவாதி.
Tattha bandhanāti devamanusse kāmarāgasaṃyojanādibandhanā mocesi, vikāsesīti attho. Maggāmaggañca ācikkhīti ‘‘amatādhigamāya ayaṃ maggo ucchedasassatadiṭṭhivirahitā majjhimā paṭipadā maggo kāyakilamathādiko nāyaṃ maggo’’ti sesaputhujjane ācikkhīti attho. Ālokaṃ dassayitvānāti maggañāṇālokaṃ vipassanāñāṇālokañca dassayitvā. Lakkhaṇañca kusumitanti cittalakkhaṇādīhi phullitaṃ maṇḍitaṃ bhagavato sarīranti attho. Sesaṃ sabbattha gāthāsu uttānamevāti.
விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Vipassībuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ ஏகூனவீஸதிமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito ekūnavīsatimo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 21. விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 21. Vipassībuddhavaṃso