Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தா⁴துகதா²பாளி • Dhātukathāpāḷi |
8. அட்ட²மனயோ
8. Aṭṭhamanayo
8. விப்பயுத்தேனஸம்பயுத்தபத³னித்³தே³ஸோ
8. Vippayuttenasampayuttapadaniddeso
317. ரூபக்க²ந்தே⁴ன யே த⁴ம்மா விப்பயுத்தா, தே த⁴ம்மா கதிஹி க²ந்தே⁴ஹி கதிஹாயதனேஹி கதிஹி தா⁴தூஹி ஸம்பயுத்தாதி? நத்தி².
317. Rūpakkhandhena ye dhammā vippayuttā, te dhammā katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi sampayuttāti? Natthi.
318. வேத³னாக்க²ந்தே⁴ன யே த⁴ம்மா… ஸஞ்ஞாக்க²ந்தே⁴ன யே த⁴ம்மா… ஸங்கா²ரக்க²ந்தே⁴ன யே த⁴ம்மா… விஞ்ஞாணக்க²ந்தே⁴ன யே த⁴ம்மா…பே॰… ஸரணேஹி த⁴ம்மேஹி யே த⁴ம்மா… அரணேஹி த⁴ம்மேஹி யே த⁴ம்மா விப்பயுத்தா, தே த⁴ம்மா கதிஹி க²ந்தே⁴ஹி கதிஹாயதனேஹி கதிஹி தா⁴தூஹி ஸம்பயுத்தாதி? நத்தி².
318. Vedanākkhandhena ye dhammā… saññākkhandhena ye dhammā… saṅkhārakkhandhena ye dhammā… viññāṇakkhandhena ye dhammā…pe… saraṇehi dhammehi ye dhammā… araṇehi dhammehi ye dhammā vippayuttā, te dhammā katihi khandhehi katihāyatanehi katihi dhātūhi sampayuttāti? Natthi.
த⁴ம்மாயதனங் த⁴ம்மதா⁴து, அத² ஜீவிதங் நாமரூபங்;
Dhammāyatanaṃ dhammadhātu, atha jīvitaṃ nāmarūpaṃ;
ஸளாயதனங் ஜாதிஜராமதங், த்³வே ச திகே ந லப்³ப⁴ரே.
Saḷāyatanaṃ jātijarāmataṃ, dve ca tike na labbhare.
பட²மந்தரே ஸத்த ச, கொ³ச்ச²கே த³ஸ அபரந்தே;
Paṭhamantare satta ca, gocchake dasa aparante;
சுத்³த³ஸ ச² ச மத்த²கே, இச்சேதே ஸத்தசத்தாலீஸ த⁴ம்மா;
Cuddasa cha ca matthake, iccete sattacattālīsa dhammā;
ஸமுச்சே²தே³ ந லப்³ப⁴ந்தி, மோக⁴புச்ச²கேன சாதி.
Samucchede na labbhanti, moghapucchakena cāti.
விப்பயுத்தேனஸம்பயுத்தபத³னித்³தே³ஸோ அட்ட²மோ.
Vippayuttenasampayuttapadaniddeso aṭṭhamo.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. அட்ட²மனயோ விப்பயுத்தேனஸம்பயுத்தபத³வண்ணனா • 8. Aṭṭhamanayo vippayuttenasampayuttapadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 8. அட்ட²மனயோ விப்பயுத்தேனஸம்பயுத்தபத³வண்ணனா • 8. Aṭṭhamanayo vippayuttenasampayuttapadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 8. அட்ட²மனயோ விப்பயுத்தேனஸம்பயுத்தபத³வண்ணனா • 8. Aṭṭhamanayo vippayuttenasampayuttapadavaṇṇanā