Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[204] 4. வீரகஜாதகவண்ணனா
[204] 4. Vīrakajātakavaṇṇanā
அபி வீரக பஸ்ஸேஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸுக³தாலயங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தஸ்ஸ பரிஸங் க³ஹெத்வா ஆக³தேஸு ஹி தே²ரேஸு ஸத்தா² ‘‘ஸாரிபுத்த, தே³வத³த்தோ தும்ஹே தி³ஸ்வா கிங் அகாஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸுக³தாலயங், ப⁴ந்தே, த³ஸ்ஸேஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ², ஸாரிபுத்த, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ மம அனுகிரியங் கரொந்தோ வினாஸங் பத்தோ, புப்³பே³பி வினாஸங் பாபுணீ’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Api vīraka passesīti idaṃ satthā jetavane viharanto sugatālayaṃ ārabbha kathesi. Devadattassa parisaṃ gahetvā āgatesu hi theresu satthā ‘‘sāriputta, devadatto tumhe disvā kiṃ akāsī’’ti pucchitvā ‘‘sugatālayaṃ, bhante, dassesī’’ti vutte ‘‘na kho, sāriputta, idāneva devadatto mama anukiriyaṃ karonto vināsaṃ patto, pubbepi vināsaṃ pāpuṇī’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே உத³ககாகயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஏகங் ஸரங் உபனிஸ்ஸாய வஸி, ‘‘வீரகோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ததா³ காஸிரட்டே² து³ப்³பி⁴க்க²ங் அஹோஸி, மனுஸ்ஸா காகப⁴த்தங் வா தா³துங் யக்க²னாக³ப³லிகம்மங் வா காதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. சா²தகரட்ட²தோ காகா யேபு⁴ய்யேன அரஞ்ஞங் பவிஸிங்ஸு. தத்தே²கோ பா³ராணஸிவாஸீ ஸவிட்ட²கோ நாம காகோ காகிங் ஆதா³ய வீரகஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா தங் ஸரங் நிஸ்ஸாய ஏகமந்தே வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தஸ்மிங் ஸரே கோ³சரங் க³ண்ஹந்தோ வீரகங் ஸரங் ஓதரித்வா மச்சே² கா²தி³த்வா பச்சுத்தரித்வா ஸரீரங் ஸுக்கா²பெந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் உத³ககாகங் நிஸ்ஸாய ஸக்கா ப³ஹூ மச்சே² லத்³து⁴ங், இமங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கிங், ஸம்மா’’தி வுத்தே ‘‘இச்சா²மி தங் ஸாமி உபட்ட²ஹிது’’ந்தி வத்வா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தேன ஸம்படிச்சி²தோ ததோ பட்டா²ய உபட்டா²ஸி. வீரகோபி ததோ பட்டா²ய அத்தனோ யாபனமத்தங் கா²தி³த்வா மச்சே² உத்³த⁴ரித்வா ஸவிட்ட²கஸ்ஸ தே³தி. ஸோபி அத்தனோ யாபனமத்தங் கா²தி³த்வா ஸேஸங் காகியா தே³தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese udakakākayoniyaṃ nibbattitvā ekaṃ saraṃ upanissāya vasi, ‘‘vīrako’’tissa nāmaṃ ahosi. Tadā kāsiraṭṭhe dubbhikkhaṃ ahosi, manussā kākabhattaṃ vā dātuṃ yakkhanāgabalikammaṃ vā kātuṃ nāsakkhiṃsu. Chātakaraṭṭhato kākā yebhuyyena araññaṃ pavisiṃsu. Tattheko bārāṇasivāsī saviṭṭhako nāma kāko kākiṃ ādāya vīrakassa vasanaṭṭhānaṃ gantvā taṃ saraṃ nissāya ekamante vāsaṃ kappesi. So ekadivasaṃ tasmiṃ sare gocaraṃ gaṇhanto vīrakaṃ saraṃ otaritvā macche khāditvā paccuttaritvā sarīraṃ sukkhāpentaṃ disvā ‘‘imaṃ udakakākaṃ nissāya sakkā bahū macche laddhuṃ, imaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, sammā’’ti vutte ‘‘icchāmi taṃ sāmi upaṭṭhahitu’’nti vatvā ‘‘sādhū’’ti tena sampaṭicchito tato paṭṭhāya upaṭṭhāsi. Vīrakopi tato paṭṭhāya attano yāpanamattaṃ khāditvā macche uddharitvā saviṭṭhakassa deti. Sopi attano yāpanamattaṃ khāditvā sesaṃ kākiyā deti.
தஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ மானோ உப்பஜ்ஜி – ‘‘அயம்பி உத³ககாகோ காளகோ, அஹம்பி காளகோ, அக்கி²துண்ட³பாதே³ஹிபி ஏதஸ்ஸ ச மய்ஹஞ்ச நானாகரணங் நத்தி², இதோ பட்டா²ய இமினா க³ஹிதமச்சே²ஹி மய்ஹங் கம்மங் நத்தி², அஹமேவ க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ வீரகங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஸம்ம, இதோ பட்டா²ய அஹமேவ ஸரங் ஓதரித்வா மச்சே² க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘ந த்வங், ஸம்ம, உத³கங் ஓதரித்வா மச்சே² க³ண்ஹனககுலே நிப்³ப³த்தோ, மா நஸ்ஸீ’’தி தேன வாரியமானோபி வசனங் அனாதி³யித்வா ஸரங் ஓருய்ஹ உத³கங் பவிஸித்வா உம்முஜ்ஜமானோ ஸேவாலங் சி²ந்தி³த்வா நிக்க²மிதுங் நாஸக்கி², ஸேவாலந்தரே லக்³கி³, அக்³க³துண்ட³மேவ பஞ்ஞாயி. ஸோ நிரஸ்ஸாஸோ அந்தோஉத³கேயேவ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா ஆக³மனங் அபஸ்ஸமானா தங் பவத்திங் ஜானநத்த²ங் வீரகஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஸாமி, ஸவிட்ட²கோ ந பஞ்ஞாயதி, கஹங் நு கோ² ஸோ’’தி புச்ச²மானா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tassa aparabhāge māno uppajji – ‘‘ayampi udakakāko kāḷako, ahampi kāḷako, akkhituṇḍapādehipi etassa ca mayhañca nānākaraṇaṃ natthi, ito paṭṭhāya iminā gahitamacchehi mayhaṃ kammaṃ natthi, ahameva gaṇhissāmī’’ti. So vīrakaṃ upasaṅkamitvā ‘‘samma, ito paṭṭhāya ahameva saraṃ otaritvā macche gaṇhissāmī’’ti vatvā ‘‘na tvaṃ, samma, udakaṃ otaritvā macche gaṇhanakakule nibbatto, mā nassī’’ti tena vāriyamānopi vacanaṃ anādiyitvā saraṃ oruyha udakaṃ pavisitvā ummujjamāno sevālaṃ chinditvā nikkhamituṃ nāsakkhi, sevālantare laggi, aggatuṇḍameva paññāyi. So nirassāso antoudakeyeva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Athassa bhariyā āgamanaṃ apassamānā taṃ pavattiṃ jānanatthaṃ vīrakassa santikaṃ gantvā ‘‘sāmi, saviṭṭhako na paññāyati, kahaṃ nu kho so’’ti pucchamānā paṭhamaṃ gāthamāha –
107.
107.
‘‘அபி வீரக பஸ்ஸேஸி, ஸகுணங் மஞ்ஜுபா⁴ணகங்;
‘‘Api vīraka passesi, sakuṇaṃ mañjubhāṇakaṃ;
மயூரகீ³வஸங்காஸங், பதிங் மய்ஹங் ஸவிட்ட²க’’ந்தி.
Mayūragīvasaṅkāsaṃ, patiṃ mayhaṃ saviṭṭhaka’’nti.
தத்த² அபி, வீரக, பஸ்ஸேஸீதி, ஸாமி வீரக, அபி பஸ்ஸஸி. மஞ்ஜுபா⁴ணகந்தி மஞ்ஜுபா⁴ணினங். ஸா ஹி ராக³வஸேன ‘‘மது⁴ரஸ்ஸரோ மே பதீ’’தி மஞ்ஞதி, தஸ்மா ஏவமாஹ. மயூரகீ³வஸங்காஸந்தி மோரகீ³வஸமானவண்ணங்.
Tattha api, vīraka, passesīti, sāmi vīraka, api passasi. Mañjubhāṇakanti mañjubhāṇinaṃ. Sā hi rāgavasena ‘‘madhurassaro me patī’’ti maññati, tasmā evamāha. Mayūragīvasaṅkāsanti moragīvasamānavaṇṇaṃ.
தங் ஸுத்வா வீரகோ ‘‘ஆம, ஜானாமி தே ஸாமிகஸ்ஸ க³தட்டா²ன’’ந்தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā vīrako ‘‘āma, jānāmi te sāmikassa gataṭṭhāna’’nti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
108.
108.
‘‘உத³கத²லசரஸ்ஸ பக்கி²னோ, நிச்சங் ஆமகமச்ச²போ⁴ஜினோ;
‘‘Udakathalacarassa pakkhino, niccaṃ āmakamacchabhojino;
தஸ்ஸானுகரங் ஸவிட்ட²கோ, ஸேவாலே பலிகு³ண்டி²தோ மதோ’’தி.
Tassānukaraṃ saviṭṭhako, sevāle paliguṇṭhito mato’’ti.
தத்த² உத³கத²லசரஸ்ஸாதி உத³கே ச த²லே ச சரிதுங் ஸமத்த²ஸ்ஸ. பக்கி²னோதி அத்தானங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தஸ்ஸானுகரந்தி தஸ்ஸ அனுகரொந்தோ. ஸேவாலே பலிகு³ண்டி²தோ மதோதி உத³கங் பவிஸித்வா ஸேவாலங் சி²ந்தி³த்வா நிக்க²மிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸேவாலபரியோனத்³தோ⁴ அந்தோஉத³கேயேவ மதோ, பஸ்ஸ, ஏதஸ்ஸ துண்ட³ங் தி³ஸ்ஸதீதி. தங் ஸுத்வா காகீ பரிதே³வித்வா பா³ராணஸிமேவ அக³மாஸி.
Tattha udakathalacarassāti udake ca thale ca carituṃ samatthassa. Pakkhinoti attānaṃ sandhāya vadati. Tassānukaranti tassa anukaronto. Sevāle paliguṇṭhito matoti udakaṃ pavisitvā sevālaṃ chinditvā nikkhamituṃ asakkonto sevālapariyonaddho antoudakeyeva mato, passa, etassa tuṇḍaṃ dissatīti. Taṃ sutvā kākī paridevitvā bārāṇasimeva agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸவிட்ட²கோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, வீரகோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā saviṭṭhako devadatto ahosi, vīrako pana ahameva ahosi’’nti.
வீரகஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Vīrakajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 204. வீரகஜாதகங் • 204. Vīrakajātakaṃ