Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. விஸாக²ஸுத்தங்
7. Visākhasuttaṃ
241. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா விஸாகோ² பஞ்சாலபுத்தோ உபட்டா²னஸாலாயங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி, போரியா வாசாய விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³லாய அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா பரியாபன்னாய அனிஸ்ஸிதாய.
241. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Tena kho pana samayena āyasmā visākho pañcālaputto upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhū dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti, poriyā vācāya vissaṭṭhāya anelagalāya atthassa viññāpaniyā pariyāpannāya anissitāya.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேன உபட்டா²னஸாலா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘கோ நு கோ², பி⁴க்க²வே, உபட்டா²னஸாலாயங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி போரியா வாசாய விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³லாய அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா பரியாபன்னாய அனிஸ்ஸிதாயா’’தி? ‘‘ஆயஸ்மா, ப⁴ந்தே, விஸாகோ² பஞ்சாலபுத்தோ உபட்டா²னஸாலாயங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி, போரியா வாசாய விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³லாய அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா பரியாபன்னாய அனிஸ்ஸிதாயா’’தி.
Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena upaṭṭhānasālā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘ko nu kho, bhikkhave, upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhū dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti poriyā vācāya vissaṭṭhāya anelagalāya atthassa viññāpaniyā pariyāpannāya anissitāyā’’ti? ‘‘Āyasmā, bhante, visākho pañcālaputto upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhū dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti, poriyā vācāya vissaṭṭhāya anelagalāya atthassa viññāpaniyā pariyāpannāya anissitāyā’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் விஸாக²ங் பஞ்சாலபுத்தங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, விஸாக², ஸாது⁴ கோ² த்வங், விஸாக², பி⁴க்கூ² த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேஸி…பே॰… அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா பரியாபன்னாய அனிஸ்ஸிதாயா’’தி.
Atha kho bhagavā āyasmantaṃ visākhaṃ pañcālaputtaṃ āmantesi – ‘‘sādhu sādhu, visākha, sādhu kho tvaṃ, visākha, bhikkhū dhammiyā kathāya sandassesi…pe… atthassa viññāpaniyā pariyāpannāya anissitāyā’’ti.
இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –
Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘நாபா⁴ஸமானங் ஜானந்தி, மிஸ்ஸங் பா³லேஹி பண்டி³தங்;
‘‘Nābhāsamānaṃ jānanti, missaṃ bālehi paṇḍitaṃ;
பா⁴ஸமானஞ்ச ஜானந்தி, தே³ஸெந்தங் அமதங் பத³ங்.
Bhāsamānañca jānanti, desentaṃ amataṃ padaṃ.
‘‘பா⁴ஸயே ஜோதயே த⁴ம்மங், பக்³க³ண்ஹே இஸினங் த⁴ஜங்;
‘‘Bhāsaye jotaye dhammaṃ, paggaṇhe isinaṃ dhajaṃ;
ஸுபா⁴ஸிதத⁴ஜா இஸயோ, த⁴ம்மோ ஹி இஸினங் த⁴ஜோ’’தி. ஸத்தமங்;
Subhāsitadhajā isayo, dhammo hi isinaṃ dhajo’’ti. sattamaṃ;
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. விஸாக²ஸுத்தவண்ணனா • 7. Visākhasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. விஸாக²ஸுத்தவண்ணனா • 7. Visākhasuttavaṇṇanā