Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    9. விஸாலக்கி²விமானவத்து²

    9. Visālakkhivimānavatthu

    666.

    666.

    ‘‘கா நாம த்வங் விஸாலக்கி² 1, ரம்மே சித்தலதாவனே;

    ‘‘Kā nāma tvaṃ visālakkhi 2, ramme cittalatāvane;

    ஸமந்தா அனுபரியாஸி, நாரீக³ணபுரக்க²தா 3.

    Samantā anupariyāsi, nārīgaṇapurakkhatā 4.

    667.

    667.

    ‘‘யதா³ தே³வா தாவதிங்ஸா, பவிஸந்தி இமங் வனங்;

    ‘‘Yadā devā tāvatiṃsā, pavisanti imaṃ vanaṃ;

    ஸயொக்³கா³ ஸரதா² ஸப்³பே³, சித்ரா ஹொந்தி இதா⁴க³தா.

    Sayoggā sarathā sabbe, citrā honti idhāgatā.

    668.

    668.

    ‘‘துய்ஹஞ்ச இத⁴ பத்தாய, உய்யானே விசரந்தியா;

    ‘‘Tuyhañca idha pattāya, uyyāne vicarantiyā;

    காயே ந தி³ஸ்ஸதீ சித்தங், கேன ரூபங் தவேதி³ஸங்;

    Kāye na dissatī cittaṃ, kena rūpaṃ tavedisaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    669.

    669.

    ‘‘யேன கம்மேன தே³விந்த³, ரூபங் மய்ஹங் க³தீ ச மே;

    ‘‘Yena kammena devinda, rūpaṃ mayhaṃ gatī ca me;

    இத்³தி⁴ ச ஆனுபா⁴வோ ச, தங் ஸுணோஹி புரிந்த³த³.

    Iddhi ca ānubhāvo ca, taṃ suṇohi purindada.

    670.

    670.

    ‘‘அஹங் ராஜக³ஹே ரம்மே, ஸுனந்தா³ நாமுபாஸிகா;

    ‘‘Ahaṃ rājagahe ramme, sunandā nāmupāsikā;

    ஸத்³தா⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னா, ஸங்விபா⁴க³ரதா ஸதா³.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    671.

    671.

    ‘‘அச்சா²த³னஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச, ஸேனாஸனங் பதீ³பியங்;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    672.

    672.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் 5 பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ 6 pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    673.

    673.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    674.

    674.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    675.

    675.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    676.

    676.

    ‘‘தஸ்ஸா மே ஞாதிகுலா தா³ஸீ 7, ஸதா³ மாலாபி⁴ஹாரதி;

    ‘‘Tassā me ñātikulā dāsī 8, sadā mālābhihārati;

    தாஹங் ப⁴க³வதோ தூ²பே, ஸப்³ப³மேவாபி⁴ரோபயிங்.

    Tāhaṃ bhagavato thūpe, sabbamevābhiropayiṃ.

    677.

    677.

    ‘‘உபோஸதே² சஹங் க³ந்த்வா, மாலாக³ந்த⁴விலேபனங்;

    ‘‘Uposathe cahaṃ gantvā, mālāgandhavilepanaṃ;

    தூ²பஸ்மிங் அபி⁴ரோபேஸிங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Thūpasmiṃ abhiropesiṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    678.

    678.

    ‘‘தேன கம்மேன தே³விந்த³, ரூபங் மய்ஹங் க³தீ ச மே;

    ‘‘Tena kammena devinda, rūpaṃ mayhaṃ gatī ca me;

    இத்³தீ⁴ ச ஆனுபா⁴வோ ச, யங் மாலங் அபி⁴ரோபயிங்.

    Iddhī ca ānubhāvo ca, yaṃ mālaṃ abhiropayiṃ.

    679.

    679.

    ‘‘யஞ்ச ஸீலவதீ ஆஸிங், ந தங் தாவ விபச்சதி;

    ‘‘Yañca sīlavatī āsiṃ, na taṃ tāva vipaccati;

    ஆஸா ச பன மே தே³விந்த³, ஸகதா³கா³மினீ ஸிய’’ந்தி.

    Āsā ca pana me devinda, sakadāgāminī siya’’nti.

    விஸாலக்கி²விமானங் நவமங்.

    Visālakkhivimānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. விஸாலக்கீ² (ஸ்யா॰)
    2. visālakkhī (syā.)
    3. புரக்கி²தா (ஸ்யா॰ க॰)
    4. purakkhitā (syā. ka.)
    5. சதுத்³த³ஸிங் (பீ॰ க॰)
    6. catuddasiṃ (pī. ka.)
    7. ஞாதிகுலங் ஆஸீ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. ñātikulaṃ āsī (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 9. விஸாலக்கி²விமானவண்ணனா • 9. Visālakkhivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact