Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[340] 10. விஸய்ஹஜாதகவண்ணனா
[340] 10. Visayhajātakavaṇṇanā
அதா³ஸி தா³னானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அனாத²பிண்டி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² க²தி³ரங்கா³ரஜாதகே (ஜா॰ 1.1.40) வித்தா²ரிதமேவ. இத⁴ பன ஸத்தா² அனாத²பிண்டி³கங். ஆமந்தெத்வா ‘‘போராணகபண்டி³தாபி க³ஹபதி ‘தா³னங் மா த³தா³ஸீ’தி ஆகாஸே ட²த்வா வாரெந்தங் ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் படிபா³ஹித்வா தா³னங் அத³ங்ஸுயேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Adāsidānānīti idaṃ satthā jetavane viharanto anāthapiṇḍikaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā khadiraṅgārajātake (jā. 1.1.40) vitthāritameva. Idha pana satthā anāthapiṇḍikaṃ. Āmantetvā ‘‘porāṇakapaṇḍitāpi gahapati ‘dānaṃ mā dadāsī’ti ākāse ṭhatvā vārentaṃ sakkaṃ devānamindaṃ paṭibāhitvā dānaṃ adaṃsuyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அஸீதிகோடிவிப⁴வோ விஸய்ஹோ நாம ஸெட்டி² ஹுத்வா பஞ்சஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ தா³னஜ்ஜா²ஸயோ தா³னாபி⁴ரதோ அஹோஸி. ஸோ சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு, நக³ரமஜ்ஜே², அத்தனோ க⁴ரத்³வாரேதி ச²ஸு டா²னேஸு தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தா³னங் பவத்தேஸி, தி³வஸே தி³வஸே ச² ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜேதி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ச வனிப்³ப³கயாசகானஞ்ச ஏகஸதி³ஸமேவ ப⁴த்தங் ஹோதி. தஸ்ஸ ஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா தா³னங் த³த³தோ தா³னானுபா⁴வேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பி, ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ‘‘கோ நு கோ² மங் டா²னா சாவேதுகாமோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ மஹாஸெட்டி²ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் விஸய்ஹோ அதிவிய பத்த²ரித்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கரொந்தோ தா³னங் தே³தி, இமினா தா³னேன மங் சாவெத்வா ஸயங் ஸக்கோ ப⁴விஸ்ஸதி மஞ்ஞே, த⁴னமஸ்ஸ நாஸெத்வா ஏதங் த³லித்³த³ங் கத்வா யதா² தா³னங் ந தே³தி, ததா² கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஸப்³ப³ங் த⁴னத⁴ஞ்ஞங் தேலமது⁴பா²ணிதஸக்கராதீ³னி அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகரபோரிஸம்பி அந்தரதா⁴பேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhavo visayho nāma seṭṭhi hutvā pañcahi sīlehi samannāgato dānajjhāsayo dānābhirato ahosi. So catūsu nagaradvāresu, nagaramajjhe, attano gharadvāreti chasu ṭhānesu dānasālāyo kāretvā dānaṃ pavattesi, divase divase cha satasahassāni vissajjeti. Bodhisattassa ca vanibbakayācakānañca ekasadisameva bhattaṃ hoti. Tassa jambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā dānaṃ dadato dānānubhāvena sakkassa bhavanaṃ kampi, sakkassa devarañño paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko ‘‘ko nu kho maṃ ṭhānā cāvetukāmo’’ti upadhārento mahāseṭṭhiṃ disvā ‘‘ayaṃ visayho ativiya pattharitvā sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ karonto dānaṃ deti, iminā dānena maṃ cāvetvā sayaṃ sakko bhavissati maññe, dhanamassa nāsetvā etaṃ daliddaṃ katvā yathā dānaṃ na deti, tathā karissāmī’’ti cintetvā sabbaṃ dhanadhaññaṃ telamadhuphāṇitasakkarādīni antamaso dāsakammakaraporisampi antaradhāpesi.
ததா³ தா³னப்³யாவடா ஆக³ந்த்வா ‘‘ஸாமி தா³னக்³க³ங் பச்சி²ன்னங், ட²பிதட²பிதட்டா²னே ந கிஞ்சி பஸ்ஸாமா’’தி ஆரோசயிங்ஸு. ‘‘இதோ பரிப்³ப³யங் ஹரத², மா தா³னங் பச்சி²ந்த³தா²’’தி ப⁴ரியங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, தா³னங் பவத்தாபேஹீ’’தி ஆஹ. ஸா ஸகலகே³ஹங் விசினித்வா அட்³ட⁴மாஸகமத்தம்பி அதி³ஸ்வா ‘‘அய்ய, அம்ஹாகங் நிவத்த²வத்த²ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் கிஞ்சி ந பஸ்ஸாமி, ஸகலகே³ஹங் துச்ச²’’ந்தி ஆஹ. ஸத்தரதனக³ப்³பே⁴ஸு த்³வாரங் விவராபெத்வா ந கிஞ்சி அத்³த³ஸ, ஸெட்டி²ஞ்ச ப⁴ரியஞ்ச ட²பெத்வா அஞ்ஞே தா³ஸகம்மகராபி ந பஞ்ஞாயிங்ஸு. புன மஹாஸத்தோ. ப⁴ரியங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, ந ஸக்கா தா³னங் பச்சி²ந்தி³துங், ஸகலனிவேஸனங் விசினித்வா கிஞ்சி உபதா⁴ரேஹீ’’தி ஆஹ. தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ திணஹாரகோ அஸிதஞ்ச காஜஞ்ச திணப³ந்த⁴னரஜ்ஜுஞ்ச த்³வாரந்தரே ச²ட்³டெ³த்வா பலாயி. ஸெட்டி²ப⁴ரியா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸாமி, இத³ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹரித்வா அதா³ஸி. மஹாஸத்தோ ‘‘ப⁴த்³தே³, மயா எத்தகங் காலங் திணங் நாம ந லாயிதபுப்³ப³ங், அஜ்ஜ பன திணங் லாயித்வா ஆஹரித்வா விக்கிணித்வா யதா²னுச்ச²விகங் தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி தா³னுபச்சே²த³ப⁴யேன அஸிதஞ்சேவ காஜஞ்ச ரஜ்ஜுஞ்ச க³ஹெத்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா திணவத்து²ங் க³ந்த்வா திணங் லாயித்வா ‘‘ஏகோ அம்ஹாகங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஏகேன தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி த்³வே திணகலாபே ப³ந்தி⁴த்வா காஜே லக்³கெ³த்வா ஆதா³ய க³ந்த்வா நக³ரத்³வாரே விக்கிணித்வா மாஸகே க³ஹெத்வா ஏகங் கொட்டா²ஸங் யாசகானங் அதா³ஸி. யாசகா ப³ஹூ, தேஸங் ‘‘மய்ஹம்பி தே³ஹி, மய்ஹம்பி தே³ஹீ’’தி வத³ந்தானங் இதரம்பி கொட்டா²ஸங் த³த்வா தங் தி³வஸங் ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ரியாய அனாஹாரோ வீதினாமேஸி. இமினா நியாமேன ச² தி³வஸா வீதிவத்தா.
Tadā dānabyāvaṭā āgantvā ‘‘sāmi dānaggaṃ pacchinnaṃ, ṭhapitaṭhapitaṭṭhāne na kiñci passāmā’’ti ārocayiṃsu. ‘‘Ito paribbayaṃ haratha, mā dānaṃ pacchindathā’’ti bhariyaṃ pakkosāpetvā ‘‘bhadde, dānaṃ pavattāpehī’’ti āha. Sā sakalagehaṃ vicinitvā aḍḍhamāsakamattampi adisvā ‘‘ayya, amhākaṃ nivatthavatthaṃ ṭhapetvā aññaṃ kiñci na passāmi, sakalagehaṃ tuccha’’nti āha. Sattaratanagabbhesu dvāraṃ vivarāpetvā na kiñci addasa, seṭṭhiñca bhariyañca ṭhapetvā aññe dāsakammakarāpi na paññāyiṃsu. Puna mahāsatto. Bhariyaṃ āmantetvā ‘‘bhadde, na sakkā dānaṃ pacchindituṃ, sakalanivesanaṃ vicinitvā kiñci upadhārehī’’ti āha. Tasmiṃ khaṇe eko tiṇahārako asitañca kājañca tiṇabandhanarajjuñca dvārantare chaḍḍetvā palāyi. Seṭṭhibhariyā taṃ disvā ‘‘sāmi, idaṃ ṭhapetvā aññaṃ na passāmī’’ti āharitvā adāsi. Mahāsatto ‘‘bhadde, mayā ettakaṃ kālaṃ tiṇaṃ nāma na lāyitapubbaṃ, ajja pana tiṇaṃ lāyitvā āharitvā vikkiṇitvā yathānucchavikaṃ dānaṃ dassāmī’’ti dānupacchedabhayena asitañceva kājañca rajjuñca gahetvā nagarā nikkhamitvā tiṇavatthuṃ gantvā tiṇaṃ lāyitvā ‘‘eko amhākaṃ bhavissati, ekena dānaṃ dassāmī’’ti dve tiṇakalāpe bandhitvā kāje laggetvā ādāya gantvā nagaradvāre vikkiṇitvā māsake gahetvā ekaṃ koṭṭhāsaṃ yācakānaṃ adāsi. Yācakā bahū, tesaṃ ‘‘mayhampi dehi, mayhampi dehī’’ti vadantānaṃ itarampi koṭṭhāsaṃ datvā taṃ divasaṃ saddhiṃ bhariyāya anāhāro vītināmesi. Iminā niyāmena cha divasā vītivattā.
அத²ஸ்ஸ ஸத்தமே தி³வஸே திணங் ஆஹரமானஸ்ஸ ஸத்தாஹங் நிராஹாரஸ்ஸ அதிஸுகு²மாலஸ்ஸ நலாடே ஸூரியாதபேன பஹடமத்தே அக்கீ²னி ப⁴மிங்ஸு. ஸோ ஸதிங் பச்சுபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ திணங் அவத்த²ரித்வா பதி. ஸக்கோ தஸ்ஸ கிரியங் உபதா⁴ரயமானோ விசரதி. ஸோ தங்க²ணஞ்ஞேவ ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Athassa sattame divase tiṇaṃ āharamānassa sattāhaṃ nirāhārassa atisukhumālassa nalāṭe sūriyātapena pahaṭamatte akkhīni bhamiṃsu. So satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ asakkonto tiṇaṃ avattharitvā pati. Sakko tassa kiriyaṃ upadhārayamāno vicarati. So taṅkhaṇaññeva āgantvā ākāse ṭhatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
157.
157.
‘‘அதா³ஸி தா³னானி புரே விஸய்ஹ, த³த³தோ ச தே க²யத⁴ம்மோ அஹோஸி;
‘‘Adāsi dānāni pure visayha, dadato ca te khayadhammo ahosi;
இதோ பரங் சே ந த³தெ³ய்ய தா³னங், திட்டெ²ய்யுங் தே ஸங்யமந்தஸ்ஸ போ⁴கா³’’தி.
Ito paraṃ ce na dadeyya dānaṃ, tiṭṭheyyuṃ te saṃyamantassa bhogā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அம்போ⁴ விஸய்ஹ த்வங் இதோ புப்³பே³ தவ கே³ஹே த⁴னே விஜ்ஜமானே ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கரித்வா தா³னானி அதா³ஸி. தஸ்ஸ ச தே ஏவங் த³த³தோ போ⁴கா³னங் க²யத⁴ம்மோ க²யஸபா⁴வோ அஹோஸி, ஸப்³ப³ங் ஸாபதெய்யங் கீ²ணங், இதோ பரங் சேபி த்வங் தா³னங் ந த³தெ³ய்ய, கஸ்ஸசி கிஞ்சி ந த³தெ³ய்யாஸி, தவ ஸங்யமந்தஸ்ஸ அத³த³ந்தஸ்ஸ போ⁴கா³ ததே²வ திட்டெ²ய்யுங், ‘‘இதோ பட்டா²ய ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி த்வங் மய்ஹங் படிஞ்ஞங் தே³ஹி, அஹங் தே போ⁴கே³ த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீதி.
Tassattho – ambho visayha tvaṃ ito pubbe tava gehe dhane vijjamāne sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ karitvā dānāni adāsi. Tassa ca te evaṃ dadato bhogānaṃ khayadhammo khayasabhāvo ahosi, sabbaṃ sāpateyyaṃ khīṇaṃ, ito paraṃ cepi tvaṃ dānaṃ na dadeyya, kassaci kiñci na dadeyyāsi, tava saṃyamantassa adadantassa bhogā tatheva tiṭṭheyyuṃ, ‘‘ito paṭṭhāya na dassāmī’’ti tvaṃ mayhaṃ paṭiññaṃ dehi, ahaṃ te bhoge dassessāmīti.
மஹாஸத்தோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸக்கோ நாம ஸயங் தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா உபோஸத²கம்மங் கத்வா ஸத்த வத்தபதா³னி பூரெத்வா ஸக்கத்தங் பத்தோ, த்வங் பன அத்தனோ இஸ்ஸரியகாரணங் தா³னங் வாரேஸி, அனரியங் வத கரோஸீ’’தி வத்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Mahāsatto tassa vacanaṃ sutvā ‘‘kosi tva’’nti āha. ‘‘Sakkohamasmī’’ti. Bodhisatto ‘‘sakko nāma sayaṃ dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ katvā satta vattapadāni pūretvā sakkattaṃ patto, tvaṃ pana attano issariyakāraṇaṃ dānaṃ vāresi, anariyaṃ vata karosī’’ti vatvā tisso gāthā abhāsi –
158.
158.
‘‘அனரியமரியேன ஸஹஸ்ஸனெத்த, ஸுது³க்³க³தேனாபி அகிச்சமாஹு;
‘‘Anariyamariyena sahassanetta, suduggatenāpi akiccamāhu;
மா வோ த⁴னங் தங் அஹு தே³வராஜ, யங் போ⁴க³ஹேது விஜஹேமு ஸத்³த⁴ங்.
Mā vo dhanaṃ taṃ ahu devarāja, yaṃ bhogahetu vijahemu saddhaṃ.
159.
159.
‘‘யேன ஏகோ ரதோ² யாதி, யாதி தேனபரோ ரதோ²;
‘‘Yena eko ratho yāti, yāti tenaparo ratho;
போராணங் நிஹிதங் வத்தங், வத்ததஞ்ஞேவ வாஸவ.
Porāṇaṃ nihitaṃ vattaṃ, vattataññeva vāsava.
160.
160.
‘‘யதி³ ஹெஸ்ஸதி த³ஸ்ஸாம, அஸந்தே கிங் த³தா³மஸே;
‘‘Yadi hessati dassāma, asante kiṃ dadāmase;
ஏவங்பூ⁴தாபி த³ஸ்ஸாம, மா தா³னங் பமத³ம்ஹஸே’’தி.
Evaṃbhūtāpi dassāma, mā dānaṃ pamadamhase’’ti.
தத்த² அனரியந்தி லாமகங் பாபகம்மங். அரியேனாதி பரிஸுத்³தா⁴சாரேன அரியேன. ஸுது³க்³க³தேனாபீதி ஸுத³லித்³தே³னாபி. அகிச்சமாஹூதி அகத்தப்³ப³ந்தி பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா வத³ந்தி, த்வங் பன மங் அனரியங் மக்³க³ங் ஆரோசேஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. வோதி நிபாதமத்தங். யங் போ⁴க³ஹேதூதி யஸ்ஸ த⁴னஸ்ஸ பரிபு⁴ஞ்ஜனஹேது மயங் தா³னஸத்³த⁴ங் விஜஹேமு பரிச்சஜெய்யாம, தங் த⁴னமேவ மா அஹு, ந நோ தேன த⁴னேன அத்தோ²தி தீ³பேதி.
Tattha anariyanti lāmakaṃ pāpakammaṃ. Ariyenāti parisuddhācārena ariyena. Suduggatenāpīti sudaliddenāpi. Akiccamāhūti akattabbanti buddhādayo ariyā vadanti, tvaṃ pana maṃ anariyaṃ maggaṃ ārocesīti adhippāyo. Voti nipātamattaṃ. Yaṃ bhogahetūti yassa dhanassa paribhuñjanahetu mayaṃ dānasaddhaṃ vijahemu pariccajeyyāma, taṃ dhanameva mā ahu, na no tena dhanena atthoti dīpeti.
ரதோ²தி யங்கிஞ்சி யானங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யேன மக்³கே³ன ஏகோ ரதோ² யாதி, அஞ்ஞோபி ரதோ² ‘‘ரத²ஸ்ஸ க³தமக்³கோ³ ஏஸோ’’தி தேனேவ மக்³கே³ன யாதி. போராணங் நிஹிதங் வத்தந்தி யங் மயா புப்³பே³ நிஹிதங் வத்தங், தங் மயி த⁴ரந்தே வத்ததுயேவ, மா திட்ட²தூதி அத்தோ². ஏவங்பூ⁴தாதி ஏவங் திணஹாரகபூ⁴தாபி மயங் யாவ ஜீவாம, தாவ த³ஸ்ஸாமயேவ. கிங்காரணா? மா தா³னங் பமத³ம்ஹஸேதி. அத³த³ந்தோ ஹி தா³னங் பமஜ்ஜதி நாம ந ஸரதி ந ஸல்லக்கே²தி, அஹங் பன ஜீவமானோ தா³னங் பமுஸ்ஸிதுங் ந இச்சா²மி, தஸ்மா தா³னங் த³ஸ்ஸாமியேவாதி தீ³பேதி.
Rathoti yaṃkiñci yānaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yena maggena eko ratho yāti, aññopi ratho ‘‘rathassa gatamaggo eso’’ti teneva maggena yāti. Porāṇaṃ nihitaṃ vattanti yaṃ mayā pubbe nihitaṃ vattaṃ, taṃ mayi dharante vattatuyeva, mā tiṭṭhatūti attho. Evaṃbhūtāti evaṃ tiṇahārakabhūtāpi mayaṃ yāva jīvāma, tāva dassāmayeva. Kiṃkāraṇā? Mā dānaṃ pamadamhaseti. Adadanto hi dānaṃ pamajjati nāma na sarati na sallakkheti, ahaṃ pana jīvamāno dānaṃ pamussituṃ na icchāmi, tasmā dānaṃ dassāmiyevāti dīpeti.
ஸக்கோ தங் படிபா³ஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘கிமத்தா²ய தா³னங் த³தா³ஸீ’’தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘நேவ ஸக்கத்தங், ந ப்³ரஹ்மத்தங் பத்த²யமானோ, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தெ²ந்தோ பனாஹங் த³தா³மீ’’தி ஆஹ. ஸக்கோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா துட்டோ² ஹத்தே²ன பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தங்க²ணஞ்ஞேவ பரிமஜ்ஜிதமத்தஸ்ஸேவ ஸகலஸரீரங் பரிபூரி. ஸக்கானுபா⁴வேன சஸ்ஸ ஸப்³போ³ விப⁴வபரிச்சே²தோ³ படிபாகதிகோவ அஹோஸி. ஸக்கோ ‘‘மஹாஸெட்டி², த்வங் இதோ பட்டா²ய தி³வஸே தி³வஸே த்³வாத³ஸ ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ தா³னங் த³தா³ஹீ’’தி தஸ்ஸ கே³ஹே அபரிமாணங் த⁴னங் கத்வா தங் உய்யோஜெத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.
Sakko taṃ paṭibāhituṃ asakkonto ‘‘kimatthāya dānaṃ dadāsī’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘neva sakkattaṃ, na brahmattaṃ patthayamāno, sabbaññutaṃ patthento panāhaṃ dadāmī’’ti āha. Sakko tassa vacanaṃ sutvā tuṭṭho hatthena piṭṭhiṃ parimajji. Bodhisattassa taṅkhaṇaññeva parimajjitamattasseva sakalasarīraṃ paripūri. Sakkānubhāvena cassa sabbo vibhavaparicchedo paṭipākatikova ahosi. Sakko ‘‘mahāseṭṭhi, tvaṃ ito paṭṭhāya divase divase dvādasa satasahassāni vissajjento dānaṃ dadāhī’’ti tassa gehe aparimāṇaṃ dhanaṃ katvā taṃ uyyojetvā sakaṭṭhānameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸெட்டி²ப⁴ரியா ராஹுலமாதா அஹோஸி, விஸய்ஹோ பன ஸெட்டி² அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā seṭṭhibhariyā rāhulamātā ahosi, visayho pana seṭṭhi ahameva ahosi’’nti.
விஸய்ஹஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Visayhajātakavaṇṇanā dasamā.
கோகிலவக்³கோ³ சதுத்தோ².
Kokilavaggo catuttho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 340. விஸய்ஹஜாதகங் • 340. Visayhajātakaṃ