Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [93] 3. விஸ்ஸாஸபோ⁴ஜனஜாதகவண்ணனா

    [93] 3. Vissāsabhojanajātakavaṇṇanā

    விஸ்ஸஸே அவிஸ்ஸத்தே²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ விஸ்ஸாஸபோ⁴ஜனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிங் கிர ஸமயே யேபு⁴ய்யேன பி⁴க்கூ² ‘‘மாதரா நோ தி³ன்னங், பிதரா நோ தி³ன்னங், பா⁴தரா, ப⁴கி³னியா, சூளமாதரா, சூளபிதரா, மாதுலேன, மாதுலானியா தி³ன்னங். அம்ஹாகங் கி³ஹிகாலேபி பி⁴க்கு²காலேபி ஏதே தா³துங் யுத்தரூபாவா’’தி ஞாதீஹி தி³ன்னே சத்தாரோ பச்சயே விஸ்ஸத்தா² ஹுத்வா அபச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. ஸத்தா² தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘பி⁴க்கூ²னங் மயா த⁴ம்மதே³ஸனங் காதுங் வட்டதீ’’தி பி⁴க்கூ² ஸன்னிபாதாபெத்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம ஞாதீஹிபி அஞ்ஞாதீஹிபி தி³ன்னகே சத்தாரோ பச்சயே பச்சவெக்கி²த்வாவ பரிபோ⁴கோ³ காதப்³போ³. அபச்சவெக்கி²த்வா பரிபோ⁴க³ங் கத்வா ஹி காலங் குருமானோ பி⁴க்கு² யக்க²பேதஅத்தபா⁴வதோ ந முச்சதி, அபச்சவெக்கி²தபரிபோ⁴கோ³ நாமேஸ விஸபரிபோ⁴க³ஸதி³ஸோ. விஸஞ்ஹி விஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னகம்பி அவிஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னகம்பி மாரேதியேவ. புப்³பே³பி விஸ்ஸாஸேன தி³ன்னங் விஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீவிதக்க²யங் பத்தா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Navissase avissattheti idaṃ satthā jetavane viharanto vissāsabhojanaṃ ārabbha kathesi. Tasmiṃ kira samaye yebhuyyena bhikkhū ‘‘mātarā no dinnaṃ, pitarā no dinnaṃ, bhātarā, bhaginiyā, cūḷamātarā, cūḷapitarā, mātulena, mātulāniyā dinnaṃ. Amhākaṃ gihikālepi bhikkhukālepi ete dātuṃ yuttarūpāvā’’ti ñātīhi dinne cattāro paccaye vissatthā hutvā apaccavekkhitvā paribhuñjanti. Satthā taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘bhikkhūnaṃ mayā dhammadesanaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti bhikkhū sannipātāpetvā ‘‘bhikkhave, bhikkhunā nāma ñātīhipi aññātīhipi dinnake cattāro paccaye paccavekkhitvāva paribhogo kātabbo. Apaccavekkhitvā paribhogaṃ katvā hi kālaṃ kurumāno bhikkhu yakkhapetaattabhāvato na muccati, apaccavekkhitaparibhogo nāmesa visaparibhogasadiso. Visañhi vissāsikena dinnakampi avissāsikena dinnakampi māretiyeva. Pubbepi vissāsena dinnaṃ visaṃ paribhuñjitvā jīvitakkhayaṃ pattā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாவிப⁴வோ ஸெட்டி² அஹோஸி. தஸ்ஸேகோ கோ³பாலகோ கிட்ட²ஸம்பா³த⁴ஸமயே கா³வோ க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தத்த² கோ³ஸாலங் கத்வா ரக்க²ந்தோ வஸதி. ஸெட்டி²னோ ச காலேன காலங் கோ³ரஸங் ஆஹரதி. அத²ஸ்ஸ கோ³ஸாலாய அவிதூ³ரே ஸீஹோ நிவாஸங் க³ண்ஹி. கா³வீனங் ஸீஹஸந்தாஸேன மிலாதானங் கீ²ரங் மந்த³ங் அஹோஸி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் ஸப்பிங் ஆதா³ய ஆக³தங் ஸெட்டி² புச்சி² ‘‘கிங் நு கோ², ஸம்ம கோ³பாலக, மந்த³ங் ஸப்பீ’’தி? ஸோ தங் காரணங் ஆசிக்கி². ‘‘அத்தி² பன, ஸம்ம, தஸ்ஸ ஸீஹஸ்ஸ கத்த²சி படிப³ந்தோ⁴’’தி? ‘‘அத்தி²ஸ்ஸ ஸாமி, ஏகாய மிக³மாதுகாய ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸக்³கோ³’’தி. ‘‘ஸக்கா பன தங் கா³ஹாபேது’’ந்தி? ‘‘ஸக்கா, ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி தங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸா நலாடதோ பட்டா²ய ஸரீரே லோமானி விஸேன புனப்புனங் ரஜித்வா ஸுக்கா²பெத்வா த்³வே தயோ தி³வஸே அதிக்காமெத்வா தங் மிக³மாதுகங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹி, ஸோ தஸ்ஸா ஸினேஹேன ஸரீரங் லேஹித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணிஸ்ஸதி. அத²ஸ்ஸ சம்மனக²தா³டா² சேவ வஸஞ்ச மங்ஸஞ்ச க³ஹெத்வா ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஹலாஹலவிஸங் த³த்வா உய்யோஜேஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāvibhavo seṭṭhi ahosi. Tasseko gopālako kiṭṭhasambādhasamaye gāvo gahetvā araññaṃ pavisitvā tattha gosālaṃ katvā rakkhanto vasati. Seṭṭhino ca kālena kālaṃ gorasaṃ āharati. Athassa gosālāya avidūre sīho nivāsaṃ gaṇhi. Gāvīnaṃ sīhasantāsena milātānaṃ khīraṃ mandaṃ ahosi. Atha naṃ ekadivasaṃ sappiṃ ādāya āgataṃ seṭṭhi pucchi ‘‘kiṃ nu kho, samma gopālaka, mandaṃ sappī’’ti? So taṃ kāraṇaṃ ācikkhi. ‘‘Atthi pana, samma, tassa sīhassa katthaci paṭibandho’’ti? ‘‘Atthissa sāmi, ekāya migamātukāya saddhiṃ saṃsaggo’’ti. ‘‘Sakkā pana taṃ gāhāpetu’’nti? ‘‘Sakkā, sāmī’’ti. ‘‘Tena hi taṃ gahetvā tassā nalāṭato paṭṭhāya sarīre lomāni visena punappunaṃ rajitvā sukkhāpetvā dve tayo divase atikkāmetvā taṃ migamātukaṃ vissajjehi, so tassā sinehena sarīraṃ lehitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇissati. Athassa cammanakhadāṭhā ceva vasañca maṃsañca gahetvā āgaccheyyāsī’’ti halāhalavisaṃ datvā uyyojesi.

    ஸோ கோ³பாலகோ ஜாலங் கி²பித்வா உபாயேன தங் மிக³மாதுகங் க³ண்ஹித்வா ததா² அகாஸி. ஸீஹோ தங் தி³ஸ்வாவ ப³லவஸினேஹேன தஸ்ஸா ஸரீரங் லேஹித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி. கோ³பாலகோபி சம்மாதீ³னி க³ஹெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘பரேஸு ஸினேஹோ நாம ந காதப்³போ³, ஏவங் ப³லஸம்பன்னோபி ஸீஹோ மிக³ராஜா கிலேஸவஸேன ஸங்ஸக்³க³ங் நிஸ்ஸாய மிக³மாதுகாய ஸரீரங் லேஹந்தோ விஸபரிபோ⁴க³ங் கத்வா ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ’’தி வத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    So gopālako jālaṃ khipitvā upāyena taṃ migamātukaṃ gaṇhitvā tathā akāsi. Sīho taṃ disvāva balavasinehena tassā sarīraṃ lehitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Gopālakopi cammādīni gahetvā bodhisattassa santikaṃ agamāsi. Bodhisatto taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘paresu sineho nāma na kātabbo, evaṃ balasampannopi sīho migarājā kilesavasena saṃsaggaṃ nissāya migamātukāya sarīraṃ lehanto visaparibhogaṃ katvā jīvitakkhayaṃ patto’’ti vatvā sampattaparisāya dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –

    93.

    93.

    ‘‘ந விஸ்ஸஸே அவிஸ்ஸத்தே², விஸ்ஸத்தே²பி ந விஸ்ஸஸே;

    ‘‘Na vissase avissatthe, vissatthepi na vissase;

    விஸ்ஸாஸா ப⁴யமன்வேதி, ஸீஹங்வ மிக³மாதுகா’’தி.

    Vissāsā bhayamanveti, sīhaṃva migamātukā’’ti.

    தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யோ புப்³பே³ ஸப⁴யோ அத்தனி அவிஸ்ஸத்தோ² அஹோஸி, தஸ்மிங் அவிஸ்ஸத்தே², யோ புப்³பே³பி நிப்³ப⁴யோ அத்தனி விஸ்ஸாஸிகோயேவ, தஸ்மிங் விஸ்ஸத்தே²பி ந விஸ்ஸஸே, நேவ விஸ்ஸாஸங் கரெய்ய. கிங்காரணா? விஸ்ஸாஸா ப⁴யமன்வேதி, யோ ஹி மித்தேபி அமித்தேபி விஸ்ஸாஸோ, ததோ ப⁴யமேவ ஆக³ச்ச²தி. கத²ங்? ஸீஹங்வ மிக³மாதுகா, யதா² மித்தஸந்த²வவஸேன கதவிஸ்ஸாஸாய மிக³மாதுகாய ஸந்திகா ஸீஹஸ்ஸ ப⁴யங் அன்வேதி, உபக³தங் ஸம்பத்தந்தி அத்தோ². யதா² வா விஸ்ஸாஸவஸேன ஸீஹங் மிக³மாதுகா அன்வேதா உபக³தாதிபி அத்தோ².

    Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yo pubbe sabhayo attani avissattho ahosi, tasmiṃ avissatthe, yo pubbepi nibbhayo attani vissāsikoyeva, tasmiṃ vissatthepi na vissase, neva vissāsaṃ kareyya. Kiṃkāraṇā? Vissāsā bhayamanveti, yo hi mittepi amittepi vissāso, tato bhayameva āgacchati. Kathaṃ? Sīhaṃva migamātukā, yathā mittasanthavavasena katavissāsāya migamātukāya santikā sīhassa bhayaṃ anveti, upagataṃ sampattanti attho. Yathā vā vissāsavasena sīhaṃ migamātukā anvetā upagatātipi attho.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.

    Evaṃ bodhisatto sampattaparisāya dhammaṃ desetvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மஹாஸெட்டி² அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mahāseṭṭhi ahameva ahosi’’nti.

    விஸ்ஸாஸபோ⁴ஜனஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Vissāsabhojanajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 93. விஸாஸபோ⁴ஜனஜாதகங் • 93. Visāsabhojanajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact