Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    2. து³தியவக்³கோ³

    2. Dutiyavaggo

    1. விதக்கஸுத்தங்

    1. Vitakkasuttaṃ

    38. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    38. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ததா²க³தங், பி⁴க்க²வே, அரஹந்தங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் த்³வே விதக்கா ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரந்தி – கே²மோ ச விதக்கோ, பவிவேகோ ச 1. அப்³யாபஜ்ஜா²ராமோ 2, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ அப்³யாபஜ்ஜ²ரதோ. தமேனங், பி⁴க்க²வே, ததா²க³தங் அப்³யாபஜ்ஜா²ராமங் அப்³யாபஜ்ஜ²ரதங் ஏஸேவ விதக்கோ ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரதி – ‘இமாயாஹங் இரியாய ந கிஞ்சி ப்³யாபா³தே⁴மி தஸங் வா தா²வரங் வா’தி.

    ‘‘Tathāgataṃ, bhikkhave, arahantaṃ sammāsambuddhaṃ dve vitakkā bahulaṃ samudācaranti – khemo ca vitakko, paviveko ca 3. Abyāpajjhārāmo 4, bhikkhave, tathāgato abyāpajjharato. Tamenaṃ, bhikkhave, tathāgataṃ abyāpajjhārāmaṃ abyāpajjharataṃ eseva vitakko bahulaṃ samudācarati – ‘imāyāhaṃ iriyāya na kiñci byābādhemi tasaṃ vā thāvaraṃ vā’ti.

    ‘‘பவிவேகாராமோ , பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ பவிவேகரதோ. தமேனங், பி⁴க்க²வே, ததா²க³தங் பவிவேகாராமங் பவிவேகரதங் ஏஸேவ விதக்கோ ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரதி – ‘யங் அகுஸலங் தங் பஹீன’ந்தி.

    ‘‘Pavivekārāmo , bhikkhave, tathāgato pavivekarato. Tamenaṃ, bhikkhave, tathāgataṃ pavivekārāmaṃ pavivekarataṃ eseva vitakko bahulaṃ samudācarati – ‘yaṃ akusalaṃ taṃ pahīna’nti.

    ‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, தும்ஹேபி அப்³யாபஜ்ஜா²ராமா விஹரத² அப்³யாபஜ்ஜ²ரதா. தேஸங் வோ, பி⁴க்க²வே, தும்ஹாகங் அப்³யாபஜ்ஜா²ராமானங் விஹரதங் அப்³யாபஜ்ஜ²ரதானங் ஏஸேவ விதக்கோ ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரிஸ்ஸதி – ‘இமாய மயங் இரியாய ந கிஞ்சி ப்³யாபா³தே⁴ம தஸங் வா தா²வரங் வா’தி.

    ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, tumhepi abyāpajjhārāmā viharatha abyāpajjharatā. Tesaṃ vo, bhikkhave, tumhākaṃ abyāpajjhārāmānaṃ viharataṃ abyāpajjharatānaṃ eseva vitakko bahulaṃ samudācarissati – ‘imāya mayaṃ iriyāya na kiñci byābādhema tasaṃ vā thāvaraṃ vā’ti.

    ‘‘பவிவேகாராமா, பி⁴க்க²வே, விஹரத² பவிவேகரதா. தேஸங் வோ, பி⁴க்க²வே, தும்ஹாகங் பவிவேகாராமானங் விஹரதங் பவிவேகரதானங் ஏஸேவ விதக்கோ ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரிஸ்ஸதி – ‘கிங் அகுஸலங், கிங் அப்பஹீனங், கிங் பஜஹாமா’’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Pavivekārāmā, bhikkhave, viharatha pavivekaratā. Tesaṃ vo, bhikkhave, tumhākaṃ pavivekārāmānaṃ viharataṃ pavivekaratānaṃ eseva vitakko bahulaṃ samudācarissati – ‘kiṃ akusalaṃ, kiṃ appahīnaṃ, kiṃ pajahāmā’’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ததா²க³தங் பு³த்³த⁴மஸய்ஹஸாஹினங், து³வே விதக்கா ஸமுதா³சரந்தி நங்;

    ‘‘Tathāgataṃ buddhamasayhasāhinaṃ, duve vitakkā samudācaranti naṃ;

    கே²மோ விதக்கோ பட²மோ உதீ³ரிதோ, ததோ விவேகோ து³தியோ பகாஸிதோ.

    Khemo vitakko paṭhamo udīrito, tato viveko dutiyo pakāsito.

    ‘‘தமோனுத³ங் பாரக³தங் மஹேஸிங், தங் பத்திபத்தங் வஸிமங் அனாஸவங்;

    ‘‘Tamonudaṃ pāragataṃ mahesiṃ, taṃ pattipattaṃ vasimaṃ anāsavaṃ;

    விஸந்தரங் 5 தண்ஹக்க²யே விமுத்தங், தங் வே முனிங் அந்திமதே³ஹதா⁴ரிங்;

    Visantaraṃ 6 taṇhakkhaye vimuttaṃ, taṃ ve muniṃ antimadehadhāriṃ;

    மாரஞ்ஜஹங் 7 ப்³ரூமி ஜராய பாரகு³ங்.

    Mārañjahaṃ 8 brūmi jarāya pāraguṃ.

    ‘‘ஸேலே யதா² பப்³ப³தமுத்³த⁴னிட்டி²தோ, யதா²பி பஸ்ஸே ஜனதங் ஸமந்ததோ;

    ‘‘Sele yathā pabbatamuddhaniṭṭhito, yathāpi passe janataṃ samantato;

    ததூ²பமங் த⁴ம்மமயங் ஸுமேதோ⁴, பாஸாத³மாருய்ஹ ஸமந்தசக்கு²;

    Tathūpamaṃ dhammamayaṃ sumedho, pāsādamāruyha samantacakkhu;

    ஸோகாவதிண்ணங் ஜனதமபேதஸோகோ, அவெக்க²தி ஜாதிஜராபி⁴பூ⁴த’’ந்தி.

    Sokāvatiṇṇaṃ janatamapetasoko, avekkhati jātijarābhibhūta’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. பட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. விவேகோ ச (ஸ்யா॰)
    2. அப்³யாபஜ்ஜாராமோ (க॰), அப்³யாப³ஜ்ஜா²ராமோ (?)
    3. viveko ca (syā.)
    4. abyāpajjārāmo (ka.), abyābajjhārāmo (?)
    5. வேஸந்தரங் (ஸீ॰ க॰), விஸ்ஸந்தரங் (பீ॰)
    6. vesantaraṃ (sī. ka.), vissantaraṃ (pī.)
    7. மாரஜஹங் (ஸ்யா॰), மானஜஹங் (ஸீ॰ க॰), மானங் ஜஹங் (பீ॰)
    8. mārajahaṃ (syā.), mānajahaṃ (sī. ka.), mānaṃ jahaṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 1. விதக்கஸுத்தவண்ணனா • 1. Vitakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact