Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
9. வனஸங்யுத்தங்
9. Vanasaṃyuttaṃ
1. விவேகஸுத்தங்
1. Vivekasuttaṃ
221. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸோ பி⁴க்கு² தி³வாவிஹாரக³தோ பாபகே அகுஸலே விதக்கே விதக்கேதி கே³ஹனிஸ்ஸிதே. அத² கோ² யா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² தே³வதா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுகம்பிகா அத்த²காமா தங் பி⁴க்கு²ங் ஸங்வேஜேதுகாமா யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
221. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ aññataro bhikkhu kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena so bhikkhu divāvihāragato pāpake akusale vitakke vitakketi gehanissite. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāhi ajjhabhāsi –
‘‘விவேககாமோஸி வனங் பவிட்டோ²,
‘‘Vivekakāmosi vanaṃ paviṭṭho,
அத² தே மனோ நிச்ச²ரதீ ப³ஹித்³தா⁴;
Atha te mano niccharatī bahiddhā;
ஜனோ ஜனஸ்மிங் வினயஸ்ஸு ச²ந்த³ங்,
Jano janasmiṃ vinayassu chandaṃ,
ததோ ஸுகீ² ஹோஹிஸி வீதராகோ³.
Tato sukhī hohisi vītarāgo.
‘‘அரதிங் பஜஹாஸி ஸதோ, ப⁴வாஸி ஸதங் தங் ஸாரயாமஸே;
‘‘Aratiṃ pajahāsi sato, bhavāsi sataṃ taṃ sārayāmase;
பாதாலரஜோ ஹி து³த்தரோ, மா தங் காமரஜோ அவாஹரி.
Pātālarajo hi duttaro, mā taṃ kāmarajo avāhari.
‘‘ஸகுணோ யதா² பங்ஸுகுந்தி²தோ 1, விது⁴னங் பாதயதி ஸிதங் ரஜங்;
‘‘Sakuṇo yathā paṃsukunthito 2, vidhunaṃ pātayati sitaṃ rajaṃ;
ஏவங் பி⁴க்கு² பதா⁴னவா ஸதிமா, விது⁴னங் பாதயதி ஸிதங் ரஜ’’ந்த்ந்த்தி.
Evaṃ bhikkhu padhānavā satimā, vidhunaṃ pātayati sitaṃ raja’’ntntti.
அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² தாய தே³வதாய ஸங்வேஜிதோ ஸங்வேக³மாபாதீ³தி.
Atha kho so bhikkhu tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. விவேகஸுத்தவண்ணனா • 1. Vivekasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. விவேகஸுத்தவண்ணனா • 1. Vivekasuttavaṇṇanā