Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
4. வோதா³னஞாணனித்³தே³ஸோ
4. Vodānañāṇaniddeso
158. கதமானி தேரஸ வோதா³னே ஞாணானி? அதீதானுதா⁴வனங் சித்தங் விக்கே²பானுபதிதங்; தங் விவஜ்ஜயித்வா ஏகட்டா²னே ஸமாத³ஹதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. அனாக³தபடிகங்க²னங் சித்தங் விகம்பிதங் ; தங் விவஜ்ஜயித்வா தத்தே²வ அதி⁴மோசேதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. லீனங் சித்தங் கோஸஜ்ஜானுபதிதங்; தங் பக்³க³ண்ஹித்வா கோஸஜ்ஜங் பஜஹதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. அதிபக்³க³ஹிதங் சித்தங் உத்³த⁴ச்சானுபதிதங்; தங் வினிக்³க³ண்ஹித்வா உத்³த⁴ச்சங் பஜஹதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. அபி⁴னதங் சித்தங் ராகா³னுபதிதங்; தங் ஸம்பஜானோ ஹுத்வா ராக³ங் பஜஹதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. அபனதங் சித்தங் ப்³யாபாதா³னுபதிதங்; தங் ஸம்பஜானோ ஹுத்வா ப்³யாபாத³ங் பஜஹதி – ஏவம்பி சித்தங் ந விக்கே²பங் க³ச்ச²தி. இமேஹி ச²ஹி டா²னேஹி பரிஸுத்³த⁴ங் சித்தங் பரியோதா³தங் ஏகத்தக³தங் ஹோதி.
158. Katamāni terasa vodāne ñāṇāni? Atītānudhāvanaṃ cittaṃ vikkhepānupatitaṃ; taṃ vivajjayitvā ekaṭṭhāne samādahati – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Anāgatapaṭikaṅkhanaṃ cittaṃ vikampitaṃ ; taṃ vivajjayitvā tattheva adhimoceti – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Līnaṃ cittaṃ kosajjānupatitaṃ; taṃ paggaṇhitvā kosajjaṃ pajahati – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Atipaggahitaṃ cittaṃ uddhaccānupatitaṃ; taṃ viniggaṇhitvā uddhaccaṃ pajahati – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Abhinataṃ cittaṃ rāgānupatitaṃ; taṃ sampajāno hutvā rāgaṃ pajahati – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Apanataṃ cittaṃ byāpādānupatitaṃ; taṃ sampajāno hutvā byāpādaṃ pajahati – evampi cittaṃ na vikkhepaṃ gacchati. Imehi chahi ṭhānehi parisuddhaṃ cittaṃ pariyodātaṃ ekattagataṃ hoti.
கதமே தே ஏகத்தா? தா³னவோஸக்³கு³பட்டா²னேகத்தங், ஸமத²னிமித்துபட்டா²னேகத்தங், வயலக்க²ணுபட்டா²னேகத்தங், நிரோது⁴பட்டா²னேகத்தங். தா³னவோஸக்³கு³பட்டா²னேகத்தங் சாகா³தி⁴முத்தானங், ஸமத²னிமித்துபட்டா²னேகத்தஞ்ச அதி⁴சித்தமனுயுத்தானங், வயலக்க²ணுபட்டா²னேகத்தஞ்ச விபஸ்ஸகானங், நிரோது⁴பட்டா²னேகத்தஞ்ச அரியபுக்³க³லானங் – இமேஹி சதூஹி டா²னேஹி ஏகத்தக³தங் சித்தங் படிபதா³விஸுத்³தி⁴பக்க²ந்த³ஞ்சேவ ஹோதி, உபெக்கா²னுப்³ரூஹிதஞ்ச, ஞாணேன ச ஸம்பஹங்ஸிதங்.
Katame te ekattā? Dānavosaggupaṭṭhānekattaṃ, samathanimittupaṭṭhānekattaṃ, vayalakkhaṇupaṭṭhānekattaṃ, nirodhupaṭṭhānekattaṃ. Dānavosaggupaṭṭhānekattaṃ cāgādhimuttānaṃ, samathanimittupaṭṭhānekattañca adhicittamanuyuttānaṃ, vayalakkhaṇupaṭṭhānekattañca vipassakānaṃ, nirodhupaṭṭhānekattañca ariyapuggalānaṃ – imehi catūhi ṭhānehi ekattagataṃ cittaṃ paṭipadāvisuddhipakkhandañceva hoti, upekkhānubrūhitañca, ñāṇena ca sampahaṃsitaṃ.
பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்? பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³, உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே², ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³. ஆதி³ஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? ஆதி³ஸ்ஸ தீணி லக்க²ணானி. யோ தஸ்ஸ பரிபந்தோ² ததோ சித்தங் விஸுஜ்ஜ²தி, விஸுத்³த⁴த்தா சித்தங் மஜ்ஜி²மங் ஸமத²னிமித்தங் படிபஜ்ஜதி, படிபன்னத்தா தத்த² சித்தங் பக்க²ந்த³தி. யஞ்ச பரிபந்த²தோ சித்தங் விஸுஜ்ஜ²தி, யஞ்ச விஸுத்³த⁴த்தா சித்தங் மஜ்ஜி²மங் ஸமத²னிமித்தங் படிபஜ்ஜதி, யஞ்ச படிபன்னத்தா தத்த² சித்தங் பக்க²ந்த³தி. பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³. ஆதி³ஸ்ஸ இமானி தீணி லக்க²ணானி. தேன வுச்சதி – ‘‘பட²மங் ஜா²னங் ஆதி³கல்யாணஞ்சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னஞ்ச’’.
Paṭhamassa jhānassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ? Paṭhamassa jhānassa paṭipadāvisuddhi ādi, upekkhānubrūhanā majjhe, sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Paṭhamassa jhānassa paṭipadāvisuddhi ādi. Ādissa kati lakkhaṇāni? Ādissa tīṇi lakkhaṇāni. Yo tassa paripantho tato cittaṃ visujjhati, visuddhattā cittaṃ majjhimaṃ samathanimittaṃ paṭipajjati, paṭipannattā tattha cittaṃ pakkhandati. Yañca paripanthato cittaṃ visujjhati, yañca visuddhattā cittaṃ majjhimaṃ samathanimittaṃ paṭipajjati, yañca paṭipannattā tattha cittaṃ pakkhandati. Paṭhamassa jhānassa paṭipadāvisuddhi ādi. Ādissa imāni tīṇi lakkhaṇāni. Tena vuccati – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ ādikalyāṇañceva hoti lakkhaṇasampannañca’’.
பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே². மஜ்ஜ²ஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? மஜ்ஜ²ஸ்ஸ தீணி லக்க²ணானி. விஸுத்³த⁴ங் சித்தங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, ஸமத²படிபன்னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, ஏகத்துபட்டா²னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி. யஞ்ச விஸுத்³த⁴ங் சித்தங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, யஞ்ச ஸமத²படிபன்னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, யஞ்ச ஏகத்துபட்டா²னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி – பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே². மஜ்ஜ²ஸ்ஸ இமானி தீணி லக்க²ணானி. தேன வுச்சதி – ‘‘பட²மங் ஜா²னங் மஜ்ஜே²கல்யாணஞ்சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னஞ்ச’’.
Paṭhamassa jhānassa upekkhānubrūhanā majjhe. Majjhassa kati lakkhaṇāni? Majjhassa tīṇi lakkhaṇāni. Visuddhaṃ cittaṃ ajjhupekkhati, samathapaṭipannaṃ ajjhupekkhati, ekattupaṭṭhānaṃ ajjhupekkhati. Yañca visuddhaṃ cittaṃ ajjhupekkhati, yañca samathapaṭipannaṃ ajjhupekkhati, yañca ekattupaṭṭhānaṃ ajjhupekkhati – paṭhamassa jhānassa upekkhānubrūhanā majjhe. Majjhassa imāni tīṇi lakkhaṇāni. Tena vuccati – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ majjhekalyāṇañceva hoti lakkhaṇasampannañca’’.
பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். பரியோஸானஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? பரியோஸானஸ்ஸ சத்தாரி லக்க²ணானி. தத்த² ஜாதானங் த⁴ம்மானங் அனதிவத்தனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, இந்த்³ரியானங் ஏகரஸட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, தது³பக³வீரியவாஹனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, ஆஸேவனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா. பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். பரியோஸானஸ்ஸ இமானி சத்தாரி லக்க²ணானி. தேன வுச்சதி – ‘‘பட²மங் ஜா²னங் பரியோஸானகல்யாணஞ்சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னஞ்ச’’. ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் விதக்கஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி விசாரஸம்பன்னஞ்ச பீதிஸம்பன்னஞ்ச ஸுக²ஸம்பன்னஞ்ச சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Paṭhamassa jhānassa sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Pariyosānassa kati lakkhaṇāni? Pariyosānassa cattāri lakkhaṇāni. Tattha jātānaṃ dhammānaṃ anativattanaṭṭhena sampahaṃsanā, indriyānaṃ ekarasaṭṭhena sampahaṃsanā, tadupagavīriyavāhanaṭṭhena sampahaṃsanā, āsevanaṭṭhena sampahaṃsanā. Paṭhamassa jhānassa sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Pariyosānassa imāni cattāri lakkhaṇāni. Tena vuccati – ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ pariyosānakalyāṇañceva hoti lakkhaṇasampannañca’’. Evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ vitakkasampannañceva hoti vicārasampannañca pītisampannañca sukhasampannañca cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca.
து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்? து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³, உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே², ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங்…பே॰… ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் பீதிஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி ஸுக²ஸம்பன்னஞ்ச சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Dutiyassa jhānassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ? Dutiyassa jhānassa paṭipadāvisuddhi ādi, upekkhānubrūhanā majjhe, sampahaṃsanā pariyosānaṃ…pe… evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ pītisampannañceva hoti sukhasampannañca cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca.
ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்…பே॰… ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் ஸுக²ஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Tatiyassa jhānassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ…pe… evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ sukhasampannañceva hoti cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca.
சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்…பே॰… ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னஞ்ச உபெக்கா²ஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Catutthassa jhānassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ…pe… evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannañca upekkhāsampannañceva hoti cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca.
ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தியா…பே॰… விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தியா… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்…பே॰… ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் உபெக்கா²ஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னங் ச…பே॰… பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Ākāsānañcāyatanasamāpattiyā…pe… viññāṇañcāyatanasamāpattiyā… ākiñcaññāyatanasamāpattiyā… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ…pe… evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ upekkhāsampannañceva hoti cittassa adhiṭṭhānasampannaṃ ca…pe… paññāsampannañca.
அனிச்சானுபஸ்ஸனாய கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்…பே॰… ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் விதக்கஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி விசாரஸம்பன்னஞ்ச பீதிஸம்பன்னஞ்ச ஸுக²ஸம்பன்னஞ்ச சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச. து³க்கா²னுபஸ்ஸனாய…பே॰… அனத்தானுபஸ்ஸனாய… நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனாய… விராகா³னுபஸ்ஸனாய… நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனாய… படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனாய… க²யானுபஸ்ஸனாய… வயானுபஸ்ஸனாய… விபரிணாமானுபஸ்ஸனாய… அனிமித்தானுபஸ்ஸனாய… அப்பணிஹிதானுபஸ்ஸனாய… ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனாய… அதி⁴பஞ்ஞாத⁴ம்மவிபஸ்ஸனாய… யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனாய… ஆதீ³னவானுபஸ்ஸனாய… படிஸங்கா²னுபஸ்ஸனாய… விவட்டனானுபஸ்ஸனாய… பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச.
Aniccānupassanāya ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ…pe… evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ vitakkasampannañceva hoti vicārasampannañca pītisampannañca sukhasampannañca cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca. Dukkhānupassanāya…pe… anattānupassanāya… nibbidānupassanāya… virāgānupassanāya… nirodhānupassanāya… paṭinissaggānupassanāya… khayānupassanāya… vayānupassanāya… vipariṇāmānupassanāya… animittānupassanāya… appaṇihitānupassanāya… suññatānupassanāya… adhipaññādhammavipassanāya… yathābhūtañāṇadassanāya… ādīnavānupassanāya… paṭisaṅkhānupassanāya… vivaṭṭanānupassanāya… paññāsampannañca.
ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ…பே॰… ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ… அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ… அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ கோ ஆதி³, கிங் மஜ்ஜே², கிங் பரியோஸானங்? அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³ உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே², ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³. ஆதி³ஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? ஆதி³ஸ்ஸ தீணி லக்க²ணானி. யோ தஸ்ஸ பரிபந்தோ² ததோ சித்தங் விஸுஜ்ஜ²தி, விஸுத்³த⁴த்தா சித்தங் மஜ்ஜி²மங் ஸமத²னிமித்தங் படிபஜ்ஜதி, படிபன்னத்தா தத்த² சித்தங் பக்க²ந்த³தி . யஞ்ச பரிபந்த²தோ சித்தங் விஸுஜ்ஜ²தி, யஞ்ச விஸுத்³த⁴த்தா சித்தங் மஜ்ஜி²மங் ஸமத²னிமித்தங் படிபஜ்ஜதி, யஞ்ச படிபன்னத்தா தத்த² சித்தங் பக்க²ந்த³தி – அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ படிபதா³விஸுத்³தி⁴ ஆதி³. ஆதி³ஸ்ஸ இமானி தீணி லக்க²ணானி. தேன வுச்சதி – ‘‘அரஹத்தமக்³கோ³ ஆதி³கல்யாணோ சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னோ ச’’.
Sotāpattimaggassa…pe… sakadāgāmimaggassa… anāgāmimaggassa… arahattamaggassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ? Arahattamaggassa paṭipadāvisuddhi ādi upekkhānubrūhanā majjhe, sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Arahattamaggassa paṭipadāvisuddhi ādi. Ādissa kati lakkhaṇāni? Ādissa tīṇi lakkhaṇāni. Yo tassa paripantho tato cittaṃ visujjhati, visuddhattā cittaṃ majjhimaṃ samathanimittaṃ paṭipajjati, paṭipannattā tattha cittaṃ pakkhandati . Yañca paripanthato cittaṃ visujjhati, yañca visuddhattā cittaṃ majjhimaṃ samathanimittaṃ paṭipajjati, yañca paṭipannattā tattha cittaṃ pakkhandati – arahattamaggassa paṭipadāvisuddhi ādi. Ādissa imāni tīṇi lakkhaṇāni. Tena vuccati – ‘‘arahattamaggo ādikalyāṇo ceva hoti lakkhaṇasampanno ca’’.
அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ உபெக்கா²னுப்³ரூஹனா மஜ்ஜே². மஜ்ஜ²ஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? மஜ்ஜ²ஸ்ஸ தீணி லக்க²ணானி. விஸுத்³த⁴ங் சித்தங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, ஸமத²படிபன்னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, ஏகத்துபட்டா²னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி. யஞ்ச விஸுத்³த⁴ங் சித்தங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, யஞ்ச ஸமத²படிபன்னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி, யஞ்ச ஏகத்துபட்டா²னங் அஜ்ஜு²பெக்க²தி. தேன வுச்சதி – ‘‘அரஹத்தமக்³கோ³ மஜ்ஜே²கல்யாணோ சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னோ ச’’.
Arahattamaggassa upekkhānubrūhanā majjhe. Majjhassa kati lakkhaṇāni? Majjhassa tīṇi lakkhaṇāni. Visuddhaṃ cittaṃ ajjhupekkhati, samathapaṭipannaṃ ajjhupekkhati, ekattupaṭṭhānaṃ ajjhupekkhati. Yañca visuddhaṃ cittaṃ ajjhupekkhati, yañca samathapaṭipannaṃ ajjhupekkhati, yañca ekattupaṭṭhānaṃ ajjhupekkhati. Tena vuccati – ‘‘arahattamaggo majjhekalyāṇo ceva hoti lakkhaṇasampanno ca’’.
அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். பரியோஸானஸ்ஸ கதி லக்க²ணானி? பரியோஸானஸ்ஸ சத்தாரி லக்க²ணானி. தத்த² ஜாதானங் த⁴ம்மானங் அனதிவத்தனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, இந்த்³ரியானங் ஏகரஸட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, தது³பக³வீரியவாஹனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா, ஆஸேவனட்டே²ன ஸம்பஹங்ஸனா. அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ ஸம்பஹங்ஸனா பரியோஸானங். பரியோஸானஸ்ஸ இமானி சத்தாரி லக்க²ணானி. தேன வுச்சதி – ‘‘அரஹத்தமக்³கோ³ பரியோஸானகல்யாணோ சேவ ஹோதி லக்க²ணஸம்பன்னோ ச’’. ஏவங் திவத்தக³தங் சித்தங் திவித⁴கல்யாணகங் த³ஸலக்க²ணஸம்பன்னங் விதக்கஸம்பன்னஞ்சேவ ஹோதி விசாரஸம்பன்னஞ்ச பீதிஸம்பன்னஞ்ச ஸுக²ஸம்பன்னஞ்ச சித்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னஸம்பன்னஞ்ச ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னஞ்ச வீரியஸம்பன்னஞ்ச ஸதிஸம்பன்னஞ்ச ஸமாதி⁴ஸம்பன்னஞ்ச பஞ்ஞாஸம்பன்னஞ்ச .
Arahattamaggassa sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Pariyosānassa kati lakkhaṇāni? Pariyosānassa cattāri lakkhaṇāni. Tattha jātānaṃ dhammānaṃ anativattanaṭṭhena sampahaṃsanā, indriyānaṃ ekarasaṭṭhena sampahaṃsanā, tadupagavīriyavāhanaṭṭhena sampahaṃsanā, āsevanaṭṭhena sampahaṃsanā. Arahattamaggassa sampahaṃsanā pariyosānaṃ. Pariyosānassa imāni cattāri lakkhaṇāni. Tena vuccati – ‘‘arahattamaggo pariyosānakalyāṇo ceva hoti lakkhaṇasampanno ca’’. Evaṃ tivattagataṃ cittaṃ tividhakalyāṇakaṃ dasalakkhaṇasampannaṃ vitakkasampannañceva hoti vicārasampannañca pītisampannañca sukhasampannañca cittassa adhiṭṭhānasampannañca saddhāsampannañca vīriyasampannañca satisampannañca samādhisampannañca paññāsampannañca .
159.
159.
நிமித்தங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா, அனாரம்மணமேகசித்தஸ்ஸ;
Nimittaṃ assāsapassāsā, anārammaṇamekacittassa;
அஜானதோ ச தயோ த⁴ம்மே, பா⁴வனா நுபலப்³ப⁴தி.
Ajānato ca tayo dhamme, bhāvanā nupalabbhati.
நிமித்தங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா, அனாரம்மணமேகசித்தஸ்ஸ;
Nimittaṃ assāsapassāsā, anārammaṇamekacittassa;
ஜானதோ ச தயோ த⁴ம்மே, பா⁴வனா உபலப்³ப⁴தீதி.
Jānato ca tayo dhamme, bhāvanā upalabbhatīti.
கத²ங் இமே தயோ த⁴ம்மா ஏகசித்தஸ்ஸ ஆரம்மணா ந ஹொந்தி, ந சிமே தயோ த⁴ம்மா அவிதி³தா ஹொந்தி, ந ச சித்தங் விக்கே²பங் க³ச்ச²தி, பதா⁴னஞ்ச பஞ்ஞாயதி, பயோக³ஞ்ச ஸாதே⁴தி, விஸேஸமதி⁴க³ச்ச²தி? ஸெய்யதா²பி ருக்கோ² ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ நிக்கி²த்தோ. தமேனங் புரிஸோ ககசேன சி²ந்தெ³ய்ய. ருக்கே² பு²ட்ட²ககசத³ந்தானங் வஸேன புரிஸஸ்ஸ ஸதி உபட்டி²தா ஹோதி; ந ஆக³தே வா க³தே வா ககசத³ந்தே மனஸி கரோதி. ந ஆக³தா வா க³தா வா ககசத³ந்தா அவிதி³தா ஹொந்தி , பதா⁴னஞ்ச பஞ்ஞாயதி, பயோக³ஞ்ச ஸாதே⁴தி. யதா² ருக்கோ² ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ நிக்கி²த்தோ. ஏவங் உபனிப³ந்த⁴னா நிமித்தங். யதா² ககசத³ந்தா, ஏவங் அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா. யதா² ருக்கே² பு²ட்ட²ககசத³ந்தானங் வஸேன புரிஸஸ்ஸ ஸதி உபட்டி²தா ஹோதி, ந ஆக³தே வா க³தே வா ககசத³ந்தே மனஸி கரோதி, ந ஆக³தா வா க³தா வா ககசத³ந்தா அவிதி³தா ஹொந்தி, பதா⁴னஞ்ச பஞ்ஞாயதி, பயோக³ஞ்ச ஸாதே⁴தி. ஏவமேவங் பி⁴க்கு² நாஸிகக்³கே³ வா முக²னிமித்தே வா ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா நிஸின்னோ ஹோதி, ந ஆக³தே வா க³தே வா அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸே மனஸி கரோதி, ந ஆக³தா வா க³தா வா அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா அவிதி³தா ஹொந்தி, பதா⁴னஞ்ச பஞ்ஞாயதி, பயோக³ஞ்ச ஸாதே⁴தி. விஸேஸமதி⁴க³ச்ச²தி பதா⁴னஞ்ச.
Kathaṃ ime tayo dhammā ekacittassa ārammaṇā na honti, na cime tayo dhammā aviditā honti, na ca cittaṃ vikkhepaṃ gacchati, padhānañca paññāyati, payogañca sādheti, visesamadhigacchati? Seyyathāpi rukkho same bhūmibhāge nikkhitto. Tamenaṃ puriso kakacena chindeyya. Rukkhe phuṭṭhakakacadantānaṃ vasena purisassa sati upaṭṭhitā hoti; na āgate vā gate vā kakacadante manasi karoti. Na āgatā vā gatā vā kakacadantā aviditā honti , padhānañca paññāyati, payogañca sādheti. Yathā rukkho same bhūmibhāge nikkhitto. Evaṃ upanibandhanā nimittaṃ. Yathā kakacadantā, evaṃ assāsapassāsā. Yathā rukkhe phuṭṭhakakacadantānaṃ vasena purisassa sati upaṭṭhitā hoti, na āgate vā gate vā kakacadante manasi karoti, na āgatā vā gatā vā kakacadantā aviditā honti, padhānañca paññāyati, payogañca sādheti. Evamevaṃ bhikkhu nāsikagge vā mukhanimitte vā satiṃ upaṭṭhapetvā nisinno hoti, na āgate vā gate vā assāsapassāse manasi karoti, na āgatā vā gatā vā assāsapassāsā aviditā honti, padhānañca paññāyati, payogañca sādheti. Visesamadhigacchati padhānañca.
கதமங் பதா⁴னங்? ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ காயோபி சித்தம்பி கம்மனியங் ஹோதி – இத³ங் பதா⁴னங். கதமோ பயோகோ³? ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ உபக்கிலேஸா பஹீயந்தி, விதக்கா வூபஸமந்தி – அயங் பயோகோ³. கதமோ விஸேஸோ? ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ ஸஞ்ஞோஜனா பஹீயந்தி, அனுஸயா ப்³யந்தீஹொந்தி 1. அயங் விஸேஸோ. ஏவங் இமே தயோ த⁴ம்மா ஏகசித்தஸ்ஸ ஆரம்மணா ந ஹொந்தி , ந சிமே தயோ த⁴ம்மா அவிதி³தா ஹொந்தி, ந ச சித்தங் விக்கே²பங் க³ச்ச²தி, பதா⁴னஞ்ச பஞ்ஞாயதி, பயோக³ஞ்ச ஸாதே⁴தி, விஸேஸமதி⁴க³ச்ச²தி.
Katamaṃ padhānaṃ? Āraddhavīriyassa kāyopi cittampi kammaniyaṃ hoti – idaṃ padhānaṃ. Katamo payogo? Āraddhavīriyassa upakkilesā pahīyanti, vitakkā vūpasamanti – ayaṃ payogo. Katamo viseso? Āraddhavīriyassa saññojanā pahīyanti, anusayā byantīhonti 2. Ayaṃ viseso. Evaṃ ime tayo dhammā ekacittassa ārammaṇā na honti , na cime tayo dhammā aviditā honti, na ca cittaṃ vikkhepaṃ gacchati, padhānañca paññāyati, payogañca sādheti, visesamadhigacchati.
160.
160.
ஆனாபானஸ்ஸதி யஸ்ஸ, பரிபுண்ணா ஸுபா⁴விதா;
Ānāpānassati yassa, paripuṇṇā subhāvitā;
அனுபுப்³ப³ங் பரிசிதா, யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதா;
Anupubbaṃ paricitā, yathā buddhena desitā;
ஸோ இமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மாதி.
So imaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimāti.
ஆனந்தி அஸ்ஸாஸோ, நோ பஸ்ஸாஸோ. அபானந்தி 3 பஸ்ஸாஸோ, நோ அஸ்ஸாஸோ. அஸ்ஸாஸவஸேன உபட்டா²னங் ஸதி, பஸ்ஸாஸவஸேன உபட்டா²னங் ஸதி.
Ānanti assāso, no passāso. Apānanti 4 passāso, no assāso. Assāsavasena upaṭṭhānaṃ sati, passāsavasena upaṭṭhānaṃ sati.
யோ அஸ்ஸஸதி தஸ்ஸுபட்டா²தி, யோ பஸ்ஸஸதி தஸ்ஸுபட்டா²தி. பரிபுண்ணாதி பரிக்³க³ஹட்டே²ன பரிபுண்ணா, பரிவாரட்டே²ன பரிபுண்ணா, பரிபூரட்டே²ன பரிபுண்ணா . ஸுபா⁴விதாதி சதஸ்ஸோ பா⁴வனா – தத்த² ஜாதானங் த⁴ம்மானங் அனதிவத்தனட்டே²ன பா⁴வனா, இந்த்³ரியானங் ஏகரஸட்டே²ன பா⁴வனா, தது³பக³வீரியவாஹனட்டே²ன பா⁴வனா, ஆஸேவனட்டே²ன பா⁴வனா. தஸ்ஸிமே சத்தாரோ பா⁴வனட்டா² யானீகதா ஹொந்தி வத்து²கதா அனுட்டி²தா பரிசிதா ஸுஸமாரத்³தா⁴.
Yo assasati tassupaṭṭhāti, yo passasati tassupaṭṭhāti. Paripuṇṇāti pariggahaṭṭhena paripuṇṇā, parivāraṭṭhena paripuṇṇā, paripūraṭṭhena paripuṇṇā . Subhāvitāti catasso bhāvanā – tattha jātānaṃ dhammānaṃ anativattanaṭṭhena bhāvanā, indriyānaṃ ekarasaṭṭhena bhāvanā, tadupagavīriyavāhanaṭṭhena bhāvanā, āsevanaṭṭhena bhāvanā. Tassime cattāro bhāvanaṭṭhā yānīkatā honti vatthukatā anuṭṭhitā paricitā susamāraddhā.
யானீகதாதி யத்த² யத்த² ஆகங்க²தி தத்த² தத்த² வஸிப்பத்தோ ஹோதி ப³லப்பத்தோ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ . தஸ்ஸ மே தே த⁴ம்மா ஆவஜ்ஜனபடிப³த்³தா⁴ 5 ஹொந்தி ஆகங்க²படிப³த்³தா⁴ மனஸிகாரபடிப³த்³தா⁴ சித்துப்பாத³படிப³த்³தா⁴. தேன வுச்சதி – ‘‘யானீகதா’’தி. வத்து²கதாதி யஸ்மிங் யஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் சித்தங் ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங் ஹோதி, தஸ்மிங் தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஸதி ஸுபட்டி²தா ஹோதி. யஸ்மிங் யஸ்மிங் வா பன வத்து²ஸ்மிங் ஸதி ஸூபட்டி²தா 6 ஹோதி, தஸ்மிங் தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் சித்தங் ஸ்வாதி⁴ட்டி²தங் ஹோதி. தேன வுச்சதி – ‘‘வத்து²கதா’’தி. அனுட்டி²தாதி வத்து²ஸ்மிங் யேன யேன சித்தங் அபி⁴னீஹரதி தேன தேன ஸதி அனுபரிவத்ததி. யேன யேன வா பன ஸதி அனுபரிவத்ததி தேன தேன சித்தங் அபி⁴னீஹரதி. தேன வுச்சதி – ‘‘அனுட்டி²தா’’தி. பரிசிதாதி பரிக்³க³ஹட்டே²ன பரிசிதா, பரிவாரட்டே²ன பரிசிதா, பரிபூரட்டே²ன பரிசிதா. ஸதியா பரிக்³க³ண்ஹந்தோ ஜினாதி பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே. தேன வுச்சதி – ‘‘பரிசிதா’’தி. ஸுஸமாரத்³தா⁴தி சத்தாரோ ஸுஸமாரத்³தா⁴ – தத்த² ஜாதானங் த⁴ம்மானங் அனதிவத்தனட்டே²ன ஸுஸமாரத்³தா⁴, இந்த்³ரியானங் ஏகரஸட்டே²ன ஸுஸமாரத்³தா⁴, தது³பக³வீரியவாஹனட்டே²ன ஸுஸமாரத்³தா⁴, தப்பச்சனீகானங் கிலேஸானங் ஸுஸமூஹதத்தா 7 ஸுஸமாரத்³தா⁴.
Yānīkatāti yattha yattha ākaṅkhati tattha tattha vasippatto hoti balappatto vesārajjappatto . Tassa me te dhammā āvajjanapaṭibaddhā 8 honti ākaṅkhapaṭibaddhā manasikārapaṭibaddhā cittuppādapaṭibaddhā. Tena vuccati – ‘‘yānīkatā’’ti. Vatthukatāti yasmiṃ yasmiṃ vatthusmiṃ cittaṃ svādhiṭṭhitaṃ hoti, tasmiṃ tasmiṃ vatthusmiṃ sati supaṭṭhitā hoti. Yasmiṃ yasmiṃ vā pana vatthusmiṃ sati sūpaṭṭhitā 9 hoti, tasmiṃ tasmiṃ vatthusmiṃ cittaṃ svādhiṭṭhitaṃ hoti. Tena vuccati – ‘‘vatthukatā’’ti. Anuṭṭhitāti vatthusmiṃ yena yena cittaṃ abhinīharati tena tena sati anuparivattati. Yena yena vā pana sati anuparivattati tena tena cittaṃ abhinīharati. Tena vuccati – ‘‘anuṭṭhitā’’ti. Paricitāti pariggahaṭṭhena paricitā, parivāraṭṭhena paricitā, paripūraṭṭhena paricitā. Satiyā pariggaṇhanto jināti pāpake akusale dhamme. Tena vuccati – ‘‘paricitā’’ti. Susamāraddhāti cattāro susamāraddhā – tattha jātānaṃ dhammānaṃ anativattanaṭṭhena susamāraddhā, indriyānaṃ ekarasaṭṭhena susamāraddhā, tadupagavīriyavāhanaṭṭhena susamāraddhā, tappaccanīkānaṃ kilesānaṃ susamūhatattā 10 susamāraddhā.
161. ஸுஸமந்தி அத்தி² ஸமங், அத்தி² ஸுஸமங். கதமங் ஸமங்? யே தத்த² ஜாதா அனவஜ்ஜா குஸலா போ³தி⁴பக்கி²யா – இத³ங் ஸமங். கதமங் ஸுஸமங்? யங் தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானங் ஆரம்மணங் நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் – இத³ங் ஸுஸமங். இதி இத³ஞ்ச ஸமங் இத³ஞ்ச ஸுஸமங் ஞாதங் ஹோதி தி³ட்ட²ங் விதி³தங் ஸச்சி²கதங் ப²ஸ்ஸிதங் பஞ்ஞாய. ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரியங் அஸல்லீனங், உபட்டி²தா ஸதி அஸம்மூளா 11, பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ங். தேன வுச்சதி – ‘‘ஸுஸமாரத்³தா⁴’’தி.
161.Susamanti atthi samaṃ, atthi susamaṃ. Katamaṃ samaṃ? Ye tattha jātā anavajjā kusalā bodhipakkhiyā – idaṃ samaṃ. Katamaṃ susamaṃ? Yaṃ tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ ārammaṇaṃ nirodho nibbānaṃ – idaṃ susamaṃ. Iti idañca samaṃ idañca susamaṃ ñātaṃ hoti diṭṭhaṃ viditaṃ sacchikataṃ phassitaṃ paññāya. Āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammūḷā 12, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ. Tena vuccati – ‘‘susamāraddhā’’ti.
அனுபுப்³ப³ங் பரிசிதாதி தீ³க⁴ங் அஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா, பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா. தீ³க⁴ங் பஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா, பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா. ரஸ்ஸங் அஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா , பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா. ரஸ்ஸங் பஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா, பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா…பே॰… படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ அஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா, பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா. படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ பஸ்ஸாஸவஸேன புரிமா புரிமா பரிசிதா, பச்சி²மா பச்சி²மா அனுபரிசிதா. ஸப்³பா³பி ஸோளஸவத்து²கா ஆனாபானஸ்ஸதியோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் பரிசிதா சேவ ஹொந்தி அனுபரிசிதா ச. தேன வுச்சதி – ‘‘அனுபுப்³ப³பரிசிதா’’தி.
Anupubbaṃ paricitāti dīghaṃ assāsavasena purimā purimā paricitā, pacchimā pacchimā anuparicitā. Dīghaṃ passāsavasena purimā purimā paricitā, pacchimā pacchimā anuparicitā. Rassaṃ assāsavasena purimā purimā paricitā , pacchimā pacchimā anuparicitā. Rassaṃ passāsavasena purimā purimā paricitā, pacchimā pacchimā anuparicitā…pe… paṭinissaggānupassī assāsavasena purimā purimā paricitā, pacchimā pacchimā anuparicitā. Paṭinissaggānupassī passāsavasena purimā purimā paricitā, pacchimā pacchimā anuparicitā. Sabbāpi soḷasavatthukā ānāpānassatiyo aññamaññaṃ paricitā ceva honti anuparicitā ca. Tena vuccati – ‘‘anupubbaparicitā’’ti.
யதா²தி த³ஸ யத²த்தா² – அத்தத³மத²த்தோ² யத²த்தோ², அத்தஸமத²த்தோ² யத²த்தோ², அத்தபரினிப்³பா³பனத்தோ² யத²த்தோ², அபி⁴ஞ்ஞத்தோ² யத²த்தோ², பரிஞ்ஞத்தோ² யத²த்தோ², பஹானத்தோ² யத²த்தோ², பா⁴வனத்தோ² யத²த்தோ², ஸச்சி²கிரியத்தோ² யத²த்தோ², ஸச்சாபி⁴ஸமயத்தோ² யத²த்தோ², நிரோதே⁴ பதிட்டா²பகத்தோ² யத²த்தோ².
Yathāti dasa yathatthā – attadamathattho yathattho, attasamathattho yathattho, attaparinibbāpanattho yathattho, abhiññattho yathattho, pariññattho yathattho, pahānattho yathattho, bhāvanattho yathattho, sacchikiriyattho yathattho, saccābhisamayattho yathattho, nirodhe patiṭṭhāpakattho yathattho.
பு³த்³தோ⁴தி யோ ஸோ ப⁴க³வா ஸயம்பூ⁴ அனாசரியகோ புப்³பே³ அனநுஸ்ஸுதேஸு த⁴ம்மேஸு ஸாமங் ஸச்சானி அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜி², தத்த² ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணி, ப³லேஸு ச வஸீபா⁴வங்.
Buddhoti yo so bhagavā sayambhū anācariyako pubbe ananussutesu dhammesu sāmaṃ saccāni abhisambujjhi, tattha ca sabbaññutaṃ pāpuṇi, balesu ca vasībhāvaṃ.
162. பு³த்³தோ⁴தி கேனட்டே²ன பு³த்³தோ⁴? பு³ஜ்ஜி²தா ஸச்சானீதி – பு³த்³தோ⁴. போ³தே⁴தா பஜாயாதி – பு³த்³தோ⁴. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாய பு³த்³தோ⁴. ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவிதாய பு³த்³தோ⁴. அனஞ்ஞனெய்யதாய பு³த்³தோ⁴. விஸவிதாய 13 பு³த்³தோ⁴. கீ²ணாஸவஸங்கா²தேன பு³த்³தோ⁴. நிருபலேபஸங்கா²தேன 14 பு³த்³தோ⁴. ஏகந்தவீதராகோ³தி – பு³த்³தோ⁴. ஏகந்தவீததோ³ஸோதி – பு³த்³தோ⁴. ஏகந்தவீதமோஹோதி – பு³த்³தோ⁴. ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி – பு³த்³தோ⁴. ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி – பு³த்³தோ⁴. ஏகோ அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி – பு³த்³தோ⁴. அபு³த்³தி⁴விஹதத்தா பு³த்³தி⁴படிலாபா⁴ – பு³த்³தோ⁴. பு³த்³தோ⁴தி நேதங் நாமங் மாதரா கதங், ந பிதரா கதங், ந பா⁴தரா கதங், ந ப⁴கி³னியா கதங், ந மித்தாமச்சேஹி கதங், ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங், ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங், ந தே³வதாஹி கதங். விமொக்க²ந்திகமேதங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் போ³தி⁴யா மூலே ஸஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணஸ்ஸ படிலாபா⁴ ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி யதி³த³ங் – பு³த்³தோ⁴தி. தே³ஸிதாதி அத்தத³மத²த்தோ² யத²த்தோ² யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதோ, அத்தஸமத²த்தோ² யத²த்தோ² யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதோ, அத்தபரினிப்³பா³பனத்தோ² யத²த்தோ² யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதோ…பே॰… நிரோதே⁴ பதிட்டா²பகத்தோ² யத²த்தோ² யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதோ.
162.Buddhoti kenaṭṭhena buddho? Bujjhitā saccānīti – buddho. Bodhetā pajāyāti – buddho. Sabbaññutāya buddho. Sabbadassāvitāya buddho. Anaññaneyyatāya buddho. Visavitāya 15 buddho. Khīṇāsavasaṅkhātena buddho. Nirupalepasaṅkhātena 16 buddho. Ekantavītarāgoti – buddho. Ekantavītadosoti – buddho. Ekantavītamohoti – buddho. Ekantanikkilesoti – buddho. Ekāyanamaggaṃ gatoti – buddho. Eko anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti – buddho. Abuddhivihatattā buddhipaṭilābhā – buddho. Buddhoti netaṃ nāmaṃ mātarā kataṃ, na pitarā kataṃ, na bhātarā kataṃ, na bhaginiyā kataṃ, na mittāmaccehi kataṃ, na ñātisālohitehi kataṃ, na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ, na devatāhi kataṃ. Vimokkhantikametaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ bodhiyā mūle saha sabbaññutañāṇassa paṭilābhā sacchikā paññatti yadidaṃ – buddhoti. Desitāti attadamathattho yathattho yathā buddhena desito, attasamathattho yathattho yathā buddhena desito, attaparinibbāpanattho yathattho yathā buddhena desito…pe… nirodhe patiṭṭhāpakattho yathattho yathā buddhena desito.
ஸோதி க³ஹட்டோ² வா ஹோதி பப்³ப³ஜிதோ வா. லோகோதி. க²ந்த⁴லோகோ தா⁴துலோகோ ஆயதனலோகோ விபத்திப⁴வலோகோ விபத்திஸம்ப⁴வலோகோ ஸம்பத்திப⁴வலோகோ ஸம்பத்திஸம்ப⁴வலோகோ. ஏகோ லோகோ – ஸப்³பே³ ஸத்தா ஆஹாரட்டி²திகா…பே॰… அட்டா²ரஸ லோகா – அட்டா²ரஸ தா⁴துயோ. பபா⁴ஸேதீதி அத்தத³மத²த்த²ங் யத²த்த²ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த்தா . ஸோ இமங் லோகங் ஓபா⁴ஸேதி பா⁴ஸேதி பபா⁴ஸேதி. அத்தஸமத²த்த²ங் யத²த்த²ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த்தா. ஸோ இமங் லோகங் ஓபா⁴ஸேதி பா⁴ஸேதி பபா⁴ஸேதி. அத்தபரினிப்³பா³பனத்த²ங் யத²த்த²ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த்தா. ஸோ இமங் லோகங் ஓபா⁴ஸேதி பா⁴ஸேதி பபா⁴ஸேதி…பே॰… நிரோதே⁴ பதிட்டா²பகத்த²ங் யத²த்த²ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴த்தா. ஸோ இமங் லோகங் ஓபா⁴ஸேதி பா⁴ஸேதி பபா⁴ஸேதி.
Soti gahaṭṭho vā hoti pabbajito vā. Lokoti. Khandhaloko dhātuloko āyatanaloko vipattibhavaloko vipattisambhavaloko sampattibhavaloko sampattisambhavaloko. Eko loko – sabbe sattā āhāraṭṭhitikā…pe… aṭṭhārasa lokā – aṭṭhārasa dhātuyo. Pabhāsetīti attadamathatthaṃ yathatthaṃ abhisambuddhattā . So imaṃ lokaṃ obhāseti bhāseti pabhāseti. Attasamathatthaṃ yathatthaṃ abhisambuddhattā. So imaṃ lokaṃ obhāseti bhāseti pabhāseti. Attaparinibbāpanatthaṃ yathatthaṃ abhisambuddhattā. So imaṃ lokaṃ obhāseti bhāseti pabhāseti…pe… nirodhe patiṭṭhāpakatthaṃ yathatthaṃ abhisambuddhattā. So imaṃ lokaṃ obhāseti bhāseti pabhāseti.
அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மாதி யதா² அப்³பா⁴, ஏவங் கிலேஸா. யதா² சந்தோ³, ஏவங் அரியஞாணங். யதா² சந்தி³மா தே³வபுத்தோ, ஏவங் பி⁴க்கு². யதா² சந்தோ³ அப்³பா⁴ முத்தோ மஹிகா முத்தோ தூ⁴மரஜா முத்தோ ராஹுக³ஹணா 17 விப்பமுத்தோ பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதே 18 ச, ஏவமேவங் பி⁴க்கு² ஸப்³ப³கிலேஸேஹி விப்பமுத்தோ பா⁴ஸதே ச தபதே ச விரோசதே ச. தேன வுச்சதி – அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மாதி. இமானி தேரஸ வோதா³னே ஞாணானி.
Abbhā muttova candimāti yathā abbhā, evaṃ kilesā. Yathā cando, evaṃ ariyañāṇaṃ. Yathā candimā devaputto, evaṃ bhikkhu. Yathā cando abbhā mutto mahikā mutto dhūmarajā mutto rāhugahaṇā 19 vippamutto bhāsate ca tapate ca virocate 20 ca, evamevaṃ bhikkhu sabbakilesehi vippamutto bhāsate ca tapate ca virocate ca. Tena vuccati – abbhā muttova candimāti. Imāni terasa vodāne ñāṇāni.
வோதா³னஞாணனித்³தே³ஸோ சதுத்தோ².
Vodānañāṇaniddeso catuttho.
பா⁴ணவாரோ.
Bhāṇavāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 4. வோதா³னஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 4. Vodānañāṇaniddesavaṇṇanā