Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
வோஹாரவக்³க³வண்ணனா
Vohāravaggavaṇṇanā
424. ஆபத்தியா பயோக³ங் ந ஜானாதீதி ‘‘அயங் ஆபத்தி காயப்பயோகா³, அயங் வசீபயோகா³’’தி ந ஜானாதி. ஆபத்தியா வூபஸமங் ந ஜானாதீதி ‘‘அயங் ஆபத்தி தே³ஸனாய வூபஸமதி, அயங் வுட்டா²னேன, அயங் நேவ தே³ஸனாய ந வுட்டா²னேனா’’தி ந ஜானாதி. ஆபத்தியா ந வினிச்ச²யகுஸலோ ஹோதீதி ‘‘இமஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் அயங் ஆபத்தீ’’தி ந ஜானாதி, தோ³ஸானுரூபங் ஆபத்திங் உத்³த⁴ரித்வா பதிட்டா²பேதுங் ந ஸக்கோதி.
424.Āpattiyā payogaṃ na jānātīti ‘‘ayaṃ āpatti kāyappayogā, ayaṃ vacīpayogā’’ti na jānāti. Āpattiyā vūpasamaṃ na jānātīti ‘‘ayaṃ āpatti desanāya vūpasamati, ayaṃ vuṭṭhānena, ayaṃ neva desanāya na vuṭṭhānenā’’ti na jānāti. Āpattiyā na vinicchayakusalohotīti ‘‘imasmiṃ vatthusmiṃ ayaṃ āpattī’’ti na jānāti, dosānurūpaṃ āpattiṃ uddharitvā patiṭṭhāpetuṃ na sakkoti.
அதி⁴கரணஸமுட்டா²னங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் அதி⁴கரணங் அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி நிஸ்ஸாய ஸமுட்டா²தி, இத³ங் சதஸ்ஸோ விபத்தியோ, இத³ங் பஞ்ச வா ஸத்த வா ஆபத்திக்க²ந்தே⁴, இத³ங் சத்தாரி ஸங்க⁴கிச்சானி நிஸ்ஸாய ஸமுட்டா²தீ’’தி ந ஜானாதி. பயோக³ங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் அதி⁴கரணங் த்³வாத³ஸமூலப்பயோக³ங், இத³ங் சுத்³த³ஸமூலப்பயோக³ங், இத³ங் ச²மூலபயோக³ங், இத³ங் ஏகமூலபயோக³’’ந்தி ந ஜானாதி. அதி⁴கரணானஞ்ஹி யதா²ஸகங்மூலமேவ பயோகா³ நாம ஹொந்தி, தங் ஸப்³ப³ம்பி ந ஜானாதீதி அத்தோ². வூபஸமங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் அதி⁴கரணங் த்³வீஹி ஸமதே²ஹி வூபஸமதி, இத³ங் தீஹி, இத³ங் சதூஹி, இத³ங் ஏகேன ஸமதே²ன வூபஸமதீ’’தி ந ஜானாதி. ந வினிச்ச²யகுஸலோ ஹோதீதி அதி⁴கரணங் வினிச்சி²னித்வா ஸமத²ங் பாபேதுங் ந ஜானாதி.
Adhikaraṇasamuṭṭhānaṃ na jānātīti ‘‘idaṃ adhikaraṇaṃ aṭṭhārasa bhedakaravatthūni nissāya samuṭṭhāti, idaṃ catasso vipattiyo, idaṃ pañca vā satta vā āpattikkhandhe, idaṃ cattāri saṅghakiccāni nissāya samuṭṭhātī’’ti na jānāti. Payogaṃ na jānātīti ‘‘idaṃ adhikaraṇaṃ dvādasamūlappayogaṃ, idaṃ cuddasamūlappayogaṃ, idaṃ chamūlapayogaṃ, idaṃ ekamūlapayoga’’nti na jānāti. Adhikaraṇānañhi yathāsakaṃmūlameva payogā nāma honti, taṃ sabbampi na jānātīti attho. Vūpasamaṃ na jānātīti ‘‘idaṃ adhikaraṇaṃ dvīhi samathehi vūpasamati, idaṃ tīhi, idaṃ catūhi, idaṃ ekena samathena vūpasamatī’’ti na jānāti. Na vinicchayakusalo hotīti adhikaraṇaṃ vinicchinitvā samathaṃ pāpetuṃ na jānāti.
கம்மங் ந ஜானாதீதி தஜ்ஜனீயாதி³ ஸத்தவித⁴ங் கம்மங் ந ஜானாதி. கம்மஸ்ஸ கரணங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் கம்மங் இமினா நீஹாரேன காதப்³ப³’’ந்தி ந ஜானாதி. கம்மஸ்ஸ வத்து²ங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் தஜ்ஜனீயஸ்ஸ வத்து², இத³ங் நியஸ்ஸாதீ³ன’’ந்தி ந ஜானாதி. வத்தந்தி ஸத்தஸு கம்மேஸு ஹெட்டா² சதுன்னங் கம்மானங் அட்டா²ரஸவித⁴ங் திவித⁴ஸ்ஸ ச உக்கே²பனீயகம்மஸ்ஸ தேசத்தாலீஸவித⁴ங் வத்தங் ந ஜானாதி. கம்மஸ்ஸ வூபஸமங் ந ஜானாதீதி ‘‘யோ பி⁴க்கு² வத்தே வத்தித்வா யாசதி, தஸ்ஸ கம்மங் படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தப்³ப³ங், அச்சயோ தே³ஸாபேதப்³போ³’’தி ந ஜானாதி.
Kammaṃ na jānātīti tajjanīyādi sattavidhaṃ kammaṃ na jānāti. Kammassa karaṇaṃ na jānātīti ‘‘idaṃ kammaṃ iminā nīhārena kātabba’’nti na jānāti. Kammassa vatthuṃ na jānātīti ‘‘idaṃ tajjanīyassa vatthu, idaṃ niyassādīna’’nti na jānāti. Vattanti sattasu kammesu heṭṭhā catunnaṃ kammānaṃ aṭṭhārasavidhaṃ tividhassa ca ukkhepanīyakammassa tecattālīsavidhaṃ vattaṃ na jānāti. Kammassa vūpasamaṃ na jānātīti ‘‘yo bhikkhu vatte vattitvā yācati, tassa kammaṃ paṭippassambhetabbaṃ, accayo desāpetabbo’’ti na jānāti.
வத்து²ங் ந ஜானாதீதி ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் வத்து²ங் ந ஜானாதி. நிதா³னங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் இமஸ்மிங் நக³ரே பஞ்ஞத்தங், இத³ங் இமஸ்மி’’ந்தி ந ஜானாதி. பஞ்ஞத்திங் ந ஜானாதீதி பஞ்ஞத்திஅனுபஞ்ஞத்திஅனுப்பன்னபஞ்ஞத்திவஸேன திவித⁴ங் பஞ்ஞத்திங் ந ஜானாதி. பத³பச்சாப⁴ட்ட²ங் ந ஜானாதீதி ஸம்முகா² காதப்³ப³ங் பத³ங் ந ஜானாதி. ‘‘பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ப⁴க³வா பு³த்³தோ⁴’’தி ஹெட்டு²பரியங் கத்வா பத³ங் யோஜேதி.
Vatthuṃ na jānātīti sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ vatthuṃ na jānāti. Nidānaṃ na jānātīti ‘‘idaṃ sikkhāpadaṃ imasmiṃ nagare paññattaṃ, idaṃ imasmi’’nti na jānāti. Paññattiṃ na jānātīti paññattianupaññattianuppannapaññattivasena tividhaṃ paññattiṃ na jānāti. Padapaccābhaṭṭhaṃ na jānātīti sammukhā kātabbaṃ padaṃ na jānāti. ‘‘Buddho bhagavā’’ti vattabbe ‘‘bhagavā buddho’’ti heṭṭhupariyaṃ katvā padaṃ yojeti.
அகுஸலோ ச ஹோதி வினயேதி வினயபாளியஞ்ச அட்ட²கதா²யஞ்ச அகுஸலோ ஹோதி.
Akusalo ca hoti vinayeti vinayapāḷiyañca aṭṭhakathāyañca akusalo hoti.
ஞத்திங் ந ஜானாதீதி ஸங்கே²பதோ ஹி து³விதா⁴ ஞத்தி – ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி ஏவங் நித்³தி³ட்டா² ச அனித்³தி³ட்டா² ச. தத்த² யா ஏவங் அனித்³தி³ட்டா², ஸா ‘‘கம்மஞத்தி’’ நாம ஹோதி. யா நித்³தி³ட்டா², ஸா ‘‘கம்மபாத³ஞத்தி’’ நாம, தங் ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஞத்திங் ந ஜானாதி. ஞத்தியா கரணங் ந ஜானாதீதி நவஸு டா²னேஸு கம்மஞத்தியா கரணங் ந ஜானாதி, த்³வீஸு டா²னேஸு கம்மபாத³ஞத்தியா. ஞத்தியா அனுஸ்ஸாவனந்தி ‘‘இமிஸ்ஸா ஞத்தியா ஏகா அனுஸ்ஸாவனா, இமிஸ்ஸா திஸ்ஸோ’’தி ந ஜானாதி. ஞத்தியா ஸமத²ங் ந ஜானாதீதி ய்வாயங் ஸதிவினயோ, அமூள்ஹவினயோ, தஸ்ஸபாபியஸிகா, திணவத்தா²ரகோதி சதுப்³பி³தோ⁴ ஸமதோ² ஞத்தியா வினா ந ஹோதி, தங் ஞத்தியா ஸமதோ²தி ந ஜானாதி. ஞத்தியா வூபஸமங் ந ஜானாதீதி யங் அதி⁴கரணங் இமினா சதுப்³பி³தே⁴ன ஞத்திஸமதே²ன வூபஸமதி, தஸ்ஸ தங் வூபஸமங் ‘‘அயங் ஞத்தியா வூபஸமோ கதோ’’தி ந ஜானாதி.
Ñattiṃ na jānātīti saṅkhepato hi duvidhā ñatti – ‘‘esā ñattī’’ti evaṃ niddiṭṭhā ca aniddiṭṭhā ca. Tattha yā evaṃ aniddiṭṭhā, sā ‘‘kammañatti’’ nāma hoti. Yā niddiṭṭhā, sā ‘‘kammapādañatti’’ nāma, taṃ sabbena sabbaṃ ñattiṃ na jānāti. Ñattiyākaraṇaṃ na jānātīti navasu ṭhānesu kammañattiyā karaṇaṃ na jānāti, dvīsu ṭhānesu kammapādañattiyā. Ñattiyā anussāvananti ‘‘imissā ñattiyā ekā anussāvanā, imissā tisso’’ti na jānāti. Ñattiyā samathaṃ na jānātīti yvāyaṃ sativinayo, amūḷhavinayo, tassapāpiyasikā, tiṇavatthārakoti catubbidho samatho ñattiyā vinā na hoti, taṃ ñattiyā samathoti na jānāti. Ñattiyā vūpasamaṃ na jānātīti yaṃ adhikaraṇaṃ iminā catubbidhena ñattisamathena vūpasamati, tassa taṃ vūpasamaṃ ‘‘ayaṃ ñattiyā vūpasamo kato’’ti na jānāti.
ஸுத்தங் ந ஜானாதீதி உப⁴தோவிப⁴ங்க³ங் ந ஜானாதி. ஸுத்தானுலோமங் ந ஜானாதீதி சத்தாரோ மஹாபதே³ஸே ந ஜானாதி. வினயங் ந ஜானாதீதி க²ந்த⁴கபரிவாரங் ந ஜானாதி. வினயானுலோமங் ந ஜானாதீதி சத்தாரோ மஹாபதே³ஸேயேவ ந ஜானாதி. ந ச டா²னாடா²னகுஸலோதி காரணாகாரணகுஸலோ ந ஹோதி.
Suttaṃ na jānātīti ubhatovibhaṅgaṃ na jānāti. Suttānulomaṃ na jānātīti cattāro mahāpadese na jānāti. Vinayaṃ na jānātīti khandhakaparivāraṃ na jānāti. Vinayānulomaṃ na jānātīti cattāro mahāpadeseyeva na jānāti. Na ca ṭhānāṭhānakusaloti kāraṇākāraṇakusalo na hoti.
த⁴ம்மங் ந ஜானாதீதி ட²பெத்வா வினயபிடகங் அவஸேஸங் பிடகத்³வயங் ந ஜானாதி. த⁴ம்மானுலோமங் ந ஜானாதீதி ஸுத்தந்திகே சத்தாரோ மஹாபதே³ஸே ந ஜானாதி. வினயங் ந ஜானாதீதி க²ந்த⁴கபரிவாரமேவ ந ஜானாதி. வினயானுலோமங் ந ஜானாதீதி சத்தாரோ மஹாபதே³ஸே ந ஜானாதி. உப⁴தோவிப⁴ங்கா³ பனெத்த² அஸங்க³ஹிதா ஹொந்தி, தஸ்மாயங் குருந்தி³யங் வுத்தங் – ‘‘வினயந்தி ஸகலங் வினயபிடகங் ந ஜானாதீ’’தி தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். ந ச புப்³பா³பரகுஸலோ ஹோதீதி புரேகதா²ய ச பச்சா²கதா²ய ச அகுஸலோ ஹோதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² வுத்தபடிபக்க²வஸேன ஞெய்யத்தா புப்³பே³ பகாஸிதத்தா ச உத்தானமேவாதி.
Dhammaṃ na jānātīti ṭhapetvā vinayapiṭakaṃ avasesaṃ piṭakadvayaṃ na jānāti. Dhammānulomaṃ na jānātīti suttantike cattāro mahāpadese na jānāti. Vinayaṃ na jānātīti khandhakaparivārameva na jānāti. Vinayānulomaṃ na jānātīti cattāro mahāpadese na jānāti. Ubhatovibhaṅgā panettha asaṅgahitā honti, tasmāyaṃ kurundiyaṃ vuttaṃ – ‘‘vinayanti sakalaṃ vinayapiṭakaṃ na jānātī’’ti taṃ na gahetabbaṃ. Na ca pubbāparakusalo hotīti purekathāya ca pacchākathāya ca akusalo hoti. Sesaṃ sabbattha vuttapaṭipakkhavasena ñeyyattā pubbe pakāsitattā ca uttānamevāti.
அனிஸ்ஸிதவக்³க³னப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வோஹாரவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Anissitavagganappaṭippassambhanavaggavohāravaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 3. வோஹாரவக்³கோ³ • 3. Vohāravaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வோஹாரவக்³க³வண்ணனா • Vohāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / வோஹாரவக்³க³வண்ணனா • Vohāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வோஹாரவக்³கா³தி³வண்ணனா • Vohāravaggādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / வோஹாரவக்³க³வண்ணனா • Vohāravaggavaṇṇanā