O lume a cunoașterii
    Știri / Știință

    Un vulcan din Islanda își modifică magma

    O echipă de cercetători a descoperit că un vulcan din Islanda a schimbat modul în care a format magma pe măsură ce a continuat să erupă din 2021 până în 2022.



    Investigații la fața locului cu privire la erupțiile vulcanilor Litli-hrútur și Fagradalsfjall din Islanda. Foto: Karim Kelfoun


    Erupțiile Fagradalsfjall aflate în desfășurare în apropiere de Reykjavík, Islanda, au oferit un laborator ideal în aer liber pentru a investiga ce cauzează erupțiile bazaltice pe termen lung și modul în care acestea pot avea impact asupra mediului local.

    Înainte de 2021, vulcanul a fost inactiv de aproximativ 800 de ani.

    Erupția din 2021 a determinat o echipă de cercetători de la Scripps Institution of Oceanography al Universității California, San Diego, să investigheze modul în care magma se formează sub formă de rocă topită în adâncul Pământului și, ulterior, iese la suprafață sub formă de lavă.

    După ce se revarsă la suprafață, lava se răcește în cele din urmă și devine o nouă stâncă.

    Deoarece magma se formează la adâncimi mari și în condiții extreme, este de obicei dificil să ne dăm seama cum s-a format.

    Echipa de cercetători a studiat izotopii de osmiu din rocile răcite pentru a arăta că lava din 2021 includea componente din scoarța terestră.

    Această lavă a prezentat cristalizare fracționată, ceea ce înseamnă că unele minerale au format cristale pe măsură ce magma s-a răcit, modificând compoziția rocii rezultate.

    Lava din 2022, pe de altă parte, nu a inclus componente de crustă, ceea ce indică faptul că, pe măsură ce seria de erupții a continuat, magma și-a schimbat modul în care s-a format.

    Aceste rezultate vor ajuta la înțelegerea modului în care se formează magmele și cum erup vulcanii.

    7 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Campinas, Brazilia, au dezvoltat o tulpină modificată genetic de drojdie Saccharomyces cerevisiae capabilă să digere principalul carbohidrat prezent în agave – un tip de plantă suculentă foarte raspândită în Mexic și nord-estul Braziliei.
    O echipă de cercetători de la Universitatea California, din Los Angeles, Statele Unite, a crescut cu succes starea energetică a nucleului unui atom cu ajutorul unui laser, ceea ce ar putea duce la o nouă tehnologie de măsurare de mai mare precizie decât cele mai bune ceasuri atomice de astăzi.
    O echipă de fizicieni a creat cu succes o stare cuantică unică a materiei numită condensatul Bose-Einstein (BEC) din molecule. Echipa este condusă de Sebastian Will de la Universitatea Columbia din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, Statele Unite, lucrează pentru a dezvolta o tehnică capabilă să producă embrioni viabili din celulele pielii masculine, cercetarea contribuind la nașterea unor bebeluși cu caracteristici genetice de la doi bărbați.
    O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului.
    Cercetătorii brazilieni au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact