Știri / Știință |
Un vulcan din Islanda își modifică magma
O echipă de cercetători a descoperit că un vulcan din Islanda a schimbat modul în care a format magma pe măsură ce a continuat să erupă din 2021 până în 2022.
Erupțiile Fagradalsfjall aflate în desfășurare în apropiere de Reykjavík, Islanda, au oferit un laborator ideal în aer liber pentru a investiga ce cauzează erupțiile bazaltice pe termen lung și modul în care acestea pot avea impact asupra mediului local.
Înainte de 2021, vulcanul a fost inactiv de aproximativ 800 de ani.
Erupția din 2021 a determinat o echipă de cercetători de la Scripps Institution of Oceanography al Universității California, San Diego, să investigheze modul în care magma se formează sub formă de rocă topită în adâncul Pământului și, ulterior, iese la suprafață sub formă de lavă.
După ce se revarsă la suprafață, lava se răcește în cele din urmă și devine o nouă stâncă.
Deoarece magma se formează la adâncimi mari și în condiții extreme, este de obicei dificil să ne dăm seama cum s-a format.
Echipa de cercetători a studiat izotopii de osmiu din rocile răcite pentru a arăta că lava din 2021 includea componente din scoarța terestră.
Această lavă a prezentat cristalizare fracționată, ceea ce înseamnă că unele minerale au format cristale pe măsură ce magma s-a răcit, modificând compoziția rocii rezultate.
Lava din 2022, pe de altă parte, nu a inclus componente de crustă, ceea ce indică faptul că, pe măsură ce seria de erupții a continuat, magma și-a schimbat modul în care s-a format.
Aceste rezultate vor ajuta la înțelegerea modului în care se formează magmele și cum erup vulcanii.