Mapamond |
Vulcanul din Yellowstone ar putea erupe mai repede decât era de aşteptat
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
Cercetători au analizat mineralele din cenuşa fosilizată de la ultima erupţie şi au descoperit că schimbările de temperatură şi compoziţie au durat doar câteva decenii, mult mai repede decât secolele la care se gândeau anterior.
Super-vulcanul a erupt acum aproximativ 630000 de ani. Anterior, el a explodat cu 1,3 milioane de ani în urmă.
Dacă va apare o altă erupţie, cercetătorii consideră că super-vulcanul nu va lăsa nimic aşa cum ştim acum.
Va arunca de 2500 de ori mai mult material decât Muntele Sf. Elena la erupţia din 1980 şi ar putea acoperi cea mai mare parte continentală a Statelor Unite cu cenuşă, eventual aducând peste planetă o iarnă vulcanică.
Noua descoperire vine după un alt studiu din 2011, care a descoperit că rezervorul de magmă din Yellowstone s-a mărit considerabil, cu aproximativ 25,4 centimetri în şapte ani.
Totuşi sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se ajunge la o concluzie definitivă.
La rândul său, NASA lucrează la o metodă de a împiedica super-vulcanul să distrugă o mare parte a planetei, încercând să răcească magma înainte de a se revărsa.