Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. யாகு³தா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Yāgudāyakattheraapadānaṃ

    149.

    149.

    ‘‘அதிதி²ங் 1 மே க³ஹெத்வான, அக³ச்சி²ங் கா³மகங் ததா³;

    ‘‘Atithiṃ 2 me gahetvāna, agacchiṃ gāmakaṃ tadā;

    ஸம்புண்ணனதி³கங் தி³ஸ்வா, ஸங்கா⁴ராமங் உபாக³மிங்.

    Sampuṇṇanadikaṃ disvā, saṅghārāmaṃ upāgamiṃ.

    150.

    150.

    ‘‘ஆரஞ்ஞகா து⁴தத⁴ரா, ஜா²யினோ லூக²சீவரா;

    ‘‘Āraññakā dhutadharā, jhāyino lūkhacīvarā;

    விவேகாபி⁴ரதா தீ⁴ரா, ஸங்கா⁴ராமே வஸந்தி தே.

    Vivekābhiratā dhīrā, saṅghārāme vasanti te.

    151.

    151.

    ‘‘க³தி தேஸங் உபச்சி²ன்னா, ஸுவிமுத்தான தாதி³னங்;

    ‘‘Gati tesaṃ upacchinnā, suvimuttāna tādinaṃ;

    பிண்டா³ய தே ந க³ச்ச²ந்தி, ஓருத்³த⁴னதி³தாய ஹி 3.

    Piṇḍāya te na gacchanti, oruddhanaditāya hi 4.

    152.

    152.

    ‘‘பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Pasannacitto sumano, vedajāto katañjalī;

    தண்டு³லங் மே க³ஹெத்வான, யாகு³தா³னங் அதா³ஸஹங்.

    Taṇḍulaṃ me gahetvāna, yāgudānaṃ adāsahaṃ.

    153.

    153.

    ‘‘பஞ்சன்னங் யாகு³ங் த³த்வான, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘Pañcannaṃ yāguṃ datvāna, pasanno sehi pāṇibhi;

    ஸககம்மாபி⁴ரத்³தோ⁴ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Sakakammābhiraddhohaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘மணிமயஞ்ச மே ப்³யம்ஹங், நிப்³ப³த்தி தித³ஸே க³ணே;

    ‘‘Maṇimayañca me byamhaṃ, nibbatti tidase gaṇe;

    நாரீக³ணேஹி ஸஹிதோ, மோதா³மி ப்³யம்ஹமுத்தமே.

    Nārīgaṇehi sahito, modāmi byamhamuttame.

    155.

    155.

    ‘‘தெத்திங்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Tettiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;

    திங்ஸக்க²த்துங் சக்கவத்தீ, மஹாரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Tiṃsakkhattuṃ cakkavattī, mahārajjamakārayiṃ.

    156.

    156.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, அனுபொ⁴த்வா ஸயங் 5 அஹங்.

    Devaloke manusse vā, anubhotvā sayaṃ 6 ahaṃ.

    157.

    157.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ஸஹ ஓரோபிதே கேஸே, ஸப்³ப³ங் ஸம்படிவிஜ்ஜ²ஹங்.

    Saha oropite kese, sabbaṃ sampaṭivijjhahaṃ.

    158.

    158.

    ‘‘க²யதோ வயதோ சாபி, ஸம்மஸந்தோ களேவரங்;

    ‘‘Khayato vayato cāpi, sammasanto kaḷevaraṃ;

    புரே ஸிக்கா²பதா³தா³னா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Pure sikkhāpadādānā, arahattamapāpuṇiṃ.

    159.

    159.

    ‘‘ஸுதி³ன்னங் மே தா³னவரங், வாணிஜ்ஜங் ஸம்பயோஜிதங்;

    ‘‘Sudinnaṃ me dānavaraṃ, vāṇijjaṃ sampayojitaṃ;

    தேனேவ யாகு³தா³னேன, பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Teneva yāgudānena, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    160.

    160.

    ‘‘ஸோகங் பரித்³த³வங் ப்³யாதி⁴ங், த³ரத²ங் சித்ததாபனங்;

    ‘‘Sokaṃ pariddavaṃ byādhiṃ, darathaṃ cittatāpanaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி உப்பன்னங், யாகு³தா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Nābhijānāmi uppannaṃ, yāgudānassidaṃ phalaṃ.

    161.

    161.

    ‘‘யாகு³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³த்வான, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே;

    ‘‘Yāguṃ saṅghassa datvāna, puññakkhette anuttare;

    பஞ்சானிஸங்ஸே அனுபோ⁴மி, அஹோ யாகு³ஸுயிட்ட²தா.

    Pañcānisaṃse anubhomi, aho yāgusuyiṭṭhatā.

    162.

    162.

    ‘‘அப்³யாதி⁴தா ரூபவதா, கி²ப்பங் த⁴ம்மனிஸந்திதா 7;

    ‘‘Abyādhitā rūpavatā, khippaṃ dhammanisantitā 8;

    லாபி⁴தா அன்னபானஸ்ஸ, ஆயு பஞ்சமகங் மம.

    Lābhitā annapānassa, āyu pañcamakaṃ mama.

    163.

    163.

    ‘‘யோ கோசி வேத³ங் ஜனயங், ஸங்கே⁴ யாகு³ங் த³தெ³ய்ய ஸோ;

    ‘‘Yo koci vedaṃ janayaṃ, saṅghe yāguṃ dadeyya so;

    இமானி பஞ்ச டா²னானி, படிக³ண்ஹெய்ய பண்டி³தோ.

    Imāni pañca ṭhānāni, paṭigaṇheyya paṇḍito.

    164.

    164.

    ‘‘கரணீயங் கதங் ஸப்³ப³ங், ப⁴வா உக்³கா⁴டிதா மயா;

    ‘‘Karaṇīyaṃ kataṃ sabbaṃ, bhavā ugghāṭitā mayā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    165.

    165.

    ‘‘ஸோ அஹங் விசரிஸ்ஸாமி, கா³மா கா³மங் புரா புரங்;

    ‘‘So ahaṃ vicarissāmi, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    நமஸ்ஸமானோ ஸம்பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஸ்ஸ ச ஸுத⁴ம்மதங்.

    Namassamāno sambuddhaṃ, dhammassa ca sudhammataṃ.

    166.

    166.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, யாகு³தா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, yāgudānassidaṃ phalaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    168.

    168.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    169.

    169.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா யாகு³தா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā yāgudāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    யாகு³தா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Yāgudāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அதீதங் (க॰)
    2. atītaṃ (ka.)
    3. ஓருத்³த⁴னதி³காயதிங் (ஸ்யா॰)
    4. oruddhanadikāyatiṃ (syā.)
    5. யஸங் (ஸ்யா॰)
    6. yasaṃ (syā.)
    7. நிபு³ஜ்ஜி²தா (ஸ்யா॰)
    8. nibujjhitā (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact