Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. யஞ்ஞஸாமிகத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Yaññasāmikattheraapadānaṃ

    17.

    17.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோஹங், அஹோஸிங் மந்தபாரகூ³;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, ahosiṃ mantapāragū;

    குலவத்தங் 1 அதா⁴ரேஸிங், யஞ்ஞோ உஸ்ஸாஹிதோ மயா.

    Kulavattaṃ 2 adhāresiṃ, yañño ussāhito mayā.

    18.

    18.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி , பஸூ ஹஞ்ஞந்தி மே ததா³;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , pasū haññanti me tadā;

    ஸாரத²ம்பு⁴பனீதானி 3, யஞ்ஞத்தா²ய உபட்டி²தா.

    Sārathambhupanītāni 4, yaññatthāya upaṭṭhitā.

    19.

    19.

    ‘‘உக்காமுக²பஹட்டோ²வ , க²தி³ரங்கா³ரஸன்னிபோ⁴;

    ‘‘Ukkāmukhapahaṭṭhova , khadiraṅgārasannibho;

    உத³யந்தோவ ஸூரியோ, புண்ணமாயேவ 5 சந்தி³மா.

    Udayantova sūriyo, puṇṇamāyeva 6 candimā.

    20.

    20.

    ‘‘ஸித்³த⁴த்தோ² ஸப்³ப³ஸித்³த⁴த்தோ², திலோகமஹிதோ ஹிதோ;

    ‘‘Siddhattho sabbasiddhattho, tilokamahito hito;

    உபக³ந்த்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Upagantvāna sambuddho, idaṃ vacanamabravi.

    21.

    21.

    ‘‘‘அஹிங்ஸா ஸப்³ப³பாணீனங், குமார மம ருச்சதி;

    ‘‘‘Ahiṃsā sabbapāṇīnaṃ, kumāra mama ruccati;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரதி.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārati.

    22.

    22.

    ‘‘‘ரதி ச ஸமசரியாய, பா³ஹுஸச்சங் கதஞ்ஞுதா;

    ‘‘‘Rati ca samacariyāya, bāhusaccaṃ kataññutā;

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே பரத்த² ச, த⁴ம்மா ஏதே பஸங்ஸியா.

    Diṭṭhe dhamme parattha ca, dhammā ete pasaṃsiyā.

    23.

    23.

    ‘‘‘ஏதே த⁴ம்மே பா⁴வயித்வா, ஸப்³ப³ஸத்தஹிதே ரதோ 7;

    ‘‘‘Ete dhamme bhāvayitvā, sabbasattahite rato 8;

    பு³த்³தே⁴ சித்தங் பஸாதெ³த்வா, பா⁴வேஹி மக்³க³முத்தமங்’.

    Buddhe cittaṃ pasādetvā, bhāvehi maggamuttamaṃ’.

    24.

    24.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sabbaññū, lokajeṭṭho narāsabho;

    மமேவங் அனுஸாஸித்வா, வேஹாஸங் உக்³க³தோ க³தோ.

    Mamevaṃ anusāsitvā, vehāsaṃ uggato gato.

    25.

    25.

    ‘‘புப்³பே³ சித்தங் விஸோதெ⁴த்வா, பச்சா² சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Pubbe cittaṃ visodhetvā, pacchā cittaṃ pasādayiṃ;

    தேன சித்தப்பஸாதே³ன, துஸிதங் உபபஜ்ஜஹங்.

    Tena cittappasādena, tusitaṃ upapajjahaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யதா³ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yadā cittaṃ pasādayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா யஞ்ஞஸாமிகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā yaññasāmiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    யஞ்ஞஸாமிகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Yaññasāmikattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. குலவங்ஸங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. kulavaṃsaṃ (sī. syā.)
    3. தாரஸ்மீஹி உபனீதானி (க॰), ஸாரஸ்மிங்ஹி உபனீதானி (ஸ்யா॰)
    4. tārasmīhi upanītāni (ka.), sārasmiṃhi upanītāni (syā.)
    5. புண்ணமாஸேவ (ஸீ॰)
    6. puṇṇamāseva (sī.)
    7. ஹிதேஸிதோ (க॰)
    8. hitesito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact