Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
9. யஞ்ஞஸுத்தவண்ணனா
9. Yaññasuttavaṇṇanā
120. நவமே தூ²ணூபனீதானீதி தூ²ணங் உபனீதானி, தூ²ணாய ப³த்³தா⁴னி ஹொந்தி. பரிகம்மானி கரொந்தீதி எத்தாவதா தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ரஞ்ஞோ ஆரத்³த⁴யஞ்ஞோ ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசிதோ. கஸ்மா பன ரஞ்ஞா அயங் யஞ்ஞோ ஆரத்³தோ⁴? து³ஸ்ஸுபினபடிகா⁴தாய. ஏகதி³வஸங் கிர ராஜா ஸப்³பா³லங்காரப்படிமண்டி³தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ நக³ரங் அனுஸஞ்சரந்தோ வாதபானங் விவரித்வா ஓலோகயமானங் ஏகங் இத்தி²ங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸா படிப³த்³த⁴சித்தோ ததோவ படினிவத்தித்வா அந்தேபுரங் பவிஸித்வா ஏகஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘க³ச்ச² தஸ்ஸா ஸஸ்ஸாமிகபா⁴வங் வா அஸ்ஸாமிகபா⁴வங் வா ஜானாஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸோ க³ந்த்வா புச்சி². ஸா ‘‘ஏஸோ மே ஸாமிகோ ஆபணே நிஸின்னோ’’தி த³ஸ்ஸேஸி. ராஜபுரிஸோ ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆசிக்கி². ராஜா தங் புரிஸங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘மங் உபட்ட²ஹா’’தி ஆஹ. ‘‘நாஹங், தே³வ, உபட்ட²ஹிதுங் ஜானாமீ’’தி ச வுத்தே ‘‘உபட்டா²னங் நாம ந ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே உக்³க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி ப³லக்காரேன ஆவுத⁴ப²லகங் கா³ஹாபெத்வா உபட்டா²கங் அகாஸி. உபட்ட²ஹித்வா கே³ஹங் க³தமத்தமேவ ச நங் புன பக்கோஸாபெத்வா ‘‘உபட்டா²கேன நாம ரஞ்ஞோ வசனங் கத்தப்³ப³ங், க³ச்ச² இதோ யோஜனமத்தே அம்ஹாகங் ஸீஸதோ⁴வனபொக்க²ரணீ அத்தி², ததோ அருணமத்திகஞ்ச லோஹிதுப்பலமாலஞ்ச க³ண்ஹித்வா ஏஹி. ஸசே அஜ்ஜேவ நாக³ச்ச²ஸி, ராஜத³ண்ட³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பேஸேஸி. ஸோ ராஜப⁴யேன நிக்க²மித்வா க³தோ.
120. Navame thūṇūpanītānīti thūṇaṃ upanītāni, thūṇāya baddhāni honti. Parikammāni karontīti ettāvatā tehi bhikkhūhi rañño āraddhayañño tathāgatassa ārocito. Kasmā pana raññā ayaṃ yañño āraddho? Dussupinapaṭighātāya. Ekadivasaṃ kira rājā sabbālaṅkārappaṭimaṇḍito hatthikkhandhavaragato nagaraṃ anusañcaranto vātapānaṃ vivaritvā olokayamānaṃ ekaṃ itthiṃ disvā tassā paṭibaddhacitto tatova paṭinivattitvā antepuraṃ pavisitvā ekassa purisassa tamatthaṃ ārocetvā ‘‘gaccha tassā sassāmikabhāvaṃ vā assāmikabhāvaṃ vā jānāhī’’ti pesesi. So gantvā pucchi. Sā ‘‘eso me sāmiko āpaṇe nisinno’’ti dassesi. Rājapuriso rañño tamatthaṃ ācikkhi. Rājā taṃ purisaṃ pakkosāpetvā ‘‘maṃ upaṭṭhahā’’ti āha. ‘‘Nāhaṃ, deva, upaṭṭhahituṃ jānāmī’’ti ca vutte ‘‘upaṭṭhānaṃ nāma na ācariyassa santike uggahetabba’’nti balakkārena āvudhaphalakaṃ gāhāpetvā upaṭṭhākaṃ akāsi. Upaṭṭhahitvā gehaṃ gatamattameva ca naṃ puna pakkosāpetvā ‘‘upaṭṭhākena nāma rañño vacanaṃ kattabbaṃ, gaccha ito yojanamatte amhākaṃ sīsadhovanapokkharaṇī atthi, tato aruṇamattikañca lohituppalamālañca gaṇhitvā ehi. Sace ajjeva nāgacchasi, rājadaṇḍaṃ karissāmī’’ti vatvā pesesi. So rājabhayena nikkhamitvā gato.
ராஜாபி தஸ்மிங் க³தே தோ³வாரிகங் பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘அஜ்ஜ ஸாயன்ஹேயேவ த்³வாரங் பித³ஹித்வா ‘அஹங் ராஜதூ³தோ’தி வா ‘உபராஜதூ³தோ’தி வா ப⁴ணந்தானம்பி மா விவரீ’’தி ஆஹ. ஸோ புரிஸோ மத்திகஞ்ச உப்பலானி ச க³ஹெத்வா த்³வாரே பிஹிதமத்தே ஆக³ந்த்வா ப³ஹுங் வத³ந்தோபி த்³வாரங் அலபி⁴த்வா பரிஸ்ஸயப⁴யேன ஜேதவனங் க³தோ. ராஜாபி ராக³பரிளாஹேன அபி⁴பூ⁴தோ காலே நிஸீத³தி, காலே திட்ட²தி, காலே நிபஜ்ஜதி, ஸன்னிட்டா²னங் அலப⁴ந்தோ யத்த² கத்த²சி நிஸின்னகோவ மக்கடனித்³தா³ய நித்³தா³யதி.
Rājāpi tasmiṃ gate dovārikaṃ pakkosāpetvā, ‘‘ajja sāyanheyeva dvāraṃ pidahitvā ‘ahaṃ rājadūto’ti vā ‘uparājadūto’ti vā bhaṇantānampi mā vivarī’’ti āha. So puriso mattikañca uppalāni ca gahetvā dvāre pihitamatte āgantvā bahuṃ vadantopi dvāraṃ alabhitvā parissayabhayena jetavanaṃ gato. Rājāpi rāgapariḷāhena abhibhūto kāle nisīdati, kāle tiṭṭhati, kāle nipajjati, sanniṭṭhānaṃ alabhanto yattha katthaci nisinnakova makkaṭaniddāya niddāyati.
புப்³பே³ ச தஸ்மிங்யேவ நக³ரே சத்தாரோ ஸெட்டி²புத்தா பரதா³ரிககம்மங் கத்வா நந்தோ³பனந்தா³ய நாம லோஹகும்பி⁴யா நிப்³ப³த்திங்ஸு. தே பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சமானா திங்ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஹெட்டா² க³ச்ச²ந்தா கும்பி⁴யா தலங் பாபுணந்தி, திங்ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி உபரி க³ச்ச²ந்தா மத்த²கங் பாபுணந்தி. தே தங் தி³வஸங் ஆலோகங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ து³க்கடப⁴யேன ஏகேகங் கா³த²ங் வத்துகாமா வத்துங் அஸக்கொந்தா ஏகேகங் அக்க²ரமேவ ஆஹங்ஸு. ஏகோ ஸ-காரங், ஏகோ ஸோ-காரங், ஏகோ ந-காரங், ஏகோ து³-காரங் ஆஹ. ராஜா தேஸங் நேரயிகஸத்தானங் ஸத்³த³ங் ஸுதகாலதோ பட்டா²ய ஸுக²ங் அவிந்த³மானோவ தங்ரத்தாவஸேஸங் வீதினாமேஸி.
Pubbe ca tasmiṃyeva nagare cattāro seṭṭhiputtā paradārikakammaṃ katvā nandopanandāya nāma lohakumbhiyā nibbattiṃsu. Te pheṇuddehakaṃ paccamānā tiṃsavassasahassāni heṭṭhā gacchantā kumbhiyā talaṃ pāpuṇanti, tiṃsavassasahassāni upari gacchantā matthakaṃ pāpuṇanti. Te taṃ divasaṃ ālokaṃ oloketvā attano dukkaṭabhayena ekekaṃ gāthaṃ vattukāmā vattuṃ asakkontā ekekaṃ akkharameva āhaṃsu. Eko sa-kāraṃ, eko so-kāraṃ, eko na-kāraṃ, eko du-kāraṃ āha. Rājā tesaṃ nerayikasattānaṃ saddaṃ sutakālato paṭṭhāya sukhaṃ avindamānova taṃrattāvasesaṃ vītināmesi.
அருணே உட்டி²தே புரோஹிதோ ஆக³ந்த்வா தங் ஸுக²ஸெய்யங் புச்சி². ஸோ ‘‘குதோ மே, ஆசரிய, ஸுக²’’ந்தி ? வத்வா, ‘‘ஸுபினே ஏவரூபே ஸத்³தே³ அஸ்ஸோஸி’’ந்தி ஆசிக்கி². ப்³ராஹ்மணோ – ‘‘இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ இமினா ஸுபினேன வுட்³டி⁴ வா ஹானி வா நத்தி², அபிச கோ² பன யங் இமஸ்ஸ கே³ஹே அத்தி², தங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஹோதி, கோ³தமஸாவகானங் ஹோதி, ப்³ராஹ்மணா கிஞ்சி ந லப⁴ந்தி, ப்³ராஹ்மணானங் பி⁴க்க²ங் உப்பாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி, ‘‘பா⁴ரியோ அயங், மஹாராஜ, ஸுபினோ தீஸு ஜானீஸு ஏகா பஞ்ஞாயதி, ரஜ்ஜந்தராயோ வா ப⁴விஸ்ஸதி ஜீவிதந்தராயோ வா, தே³வோ வா ந வஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. கத²ங் ஸொத்தி² ப⁴வெய்ய ஆசரியாதி? ‘‘மந்தெத்வா ஞாதுங் ஸக்கா, மஹாராஜாதி. க³ச்ச²த² ஆசரியேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா அம்ஹாகங் ஸொத்தி²ங் கரோதா²’’தி.
Aruṇe uṭṭhite purohito āgantvā taṃ sukhaseyyaṃ pucchi. So ‘‘kuto me, ācariya, sukha’’nti ? Vatvā, ‘‘supine evarūpe sadde assosi’’nti ācikkhi. Brāhmaṇo – ‘‘imassa rañño iminā supinena vuḍḍhi vā hāni vā natthi, apica kho pana yaṃ imassa gehe atthi, taṃ samaṇassa gotamassa hoti, gotamasāvakānaṃ hoti, brāhmaṇā kiñci na labhanti, brāhmaṇānaṃ bhikkhaṃ uppādessāmī’’ti, ‘‘bhāriyo ayaṃ, mahārāja, supino tīsu jānīsu ekā paññāyati, rajjantarāyo vā bhavissati jīvitantarāyo vā, devo vā na vassissatī’’ti āha. Kathaṃ sotthi bhaveyya ācariyāti? ‘‘Mantetvā ñātuṃ sakkā, mahārājāti. Gacchatha ācariyehi saddhiṃ mantetvā amhākaṃ sotthiṃ karothā’’ti.
ஸோ ஸிவிகஸாலாயங் ப்³ராஹ்மணே ஸன்னிபாதெத்வா தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா, ‘‘விஸுங் விஸுங் க³ந்த்வா ஏவங் வத³தா²’’தி தயோ வக்³கே³ அகாஸி . ப்³ராஹ்மணா பவிஸித்வா ராஜானங் ஸுக²ஸெய்யங் புச்சி²ங்ஸு. ராஜா புரோஹிதஸ்ஸ கதி²தனியாமேனேவ கதெ²த்வா ‘‘கத²ங் ஸொத்தி² ப⁴வெய்யா’’தி புச்சி². மஹாப்³ராஹ்மணா – ‘‘ஸப்³ப³பஞ்சஸதங் யஞ்ஞங் யஜித்வா ஏதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஸொத்தி² ப⁴வெய்ய, ஏவங், மஹாராஜ, ஆசரியா கதெ²ந்தீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா தேஸங் ஸுத்வா அனபி⁴னந்தி³த்வா அப்படிக்கோஸித்வா துண்ஹீ அஹோஸி. அத² து³தியவக்³க³ப்³ராஹ்மணாபி ஆக³ந்த்வா தத்தே²வ கதே²ஸுங். ததா² ததியவக்³க³ப்³ராஹ்மணாபி. அத² ராஜா ‘‘யஞ்ஞங் கரொந்தூ’’தி ஆணாபேஸி. ததோ பட்டா²ய ப்³ராஹ்மணா உஸபா⁴த³யோ பாணே ஆஹராபேஸுங். நக³ரே மஹாஸத்³தோ³ உத³பாதி³ . தங் பவத்திங் ஞத்வா மல்லிகா ராஜானங் ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி. ஸோ க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ப⁴க³வா – ‘‘ஹந்த³ குதோ நு த்வங், மஹாராஜ, ஆக³ச்ச²ஸி தி³வாதி³வஸ்ஸா’’தி ஆஹ. ராஜா – ‘‘அஜ்ஜ மே, ப⁴ந்தே, ஸுபினகே சத்தாரோ ஸத்³தா³ ஸுதா, ஸோஹங் ப்³ராஹ்மணே புச்சி²ங். ப்³ராஹ்மணா ‘பா⁴ரியோ, மஹாராஜ, ஸுபினோ, ஸப்³ப³பஞ்சஸதங் யஞ்ஞங் யஜித்வா படிகம்மங் கரோமாதி ஆரத்³தா⁴’’’தி ஆஹ. கிந்தி தே, மஹாராஜ, ஸத்³தா³ ஸுதாதி. ஸோ யதா²ஸுதங் ஆரோசேஸி. அத² நங் ப⁴க³வா ஆஹ – புப்³பே³, மஹாராஜ, இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே சத்தாரோ ஸெட்டி²புத்தா பரதா³ரிகா ஹுத்வா நந்தோ³பனந்தா³ய லோஹகும்பி⁴யா நிப்³ப³த்தா ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமத்த²கே உக்³க³ச்சி²ங்ஸு.
So sivikasālāyaṃ brāhmaṇe sannipātetvā tamatthaṃ ārocetvā, ‘‘visuṃ visuṃ gantvā evaṃ vadathā’’ti tayo vagge akāsi . Brāhmaṇā pavisitvā rājānaṃ sukhaseyyaṃ pucchiṃsu. Rājā purohitassa kathitaniyāmeneva kathetvā ‘‘kathaṃ sotthi bhaveyyā’’ti pucchi. Mahābrāhmaṇā – ‘‘sabbapañcasataṃ yaññaṃ yajitvā etassa kammassa sotthi bhaveyya, evaṃ, mahārāja, ācariyā kathentī’’ti āhaṃsu. Rājā tesaṃ sutvā anabhinanditvā appaṭikkositvā tuṇhī ahosi. Atha dutiyavaggabrāhmaṇāpi āgantvā tattheva kathesuṃ. Tathā tatiyavaggabrāhmaṇāpi. Atha rājā ‘‘yaññaṃ karontū’’ti āṇāpesi. Tato paṭṭhāya brāhmaṇā usabhādayo pāṇe āharāpesuṃ. Nagare mahāsaddo udapādi . Taṃ pavattiṃ ñatvā mallikā rājānaṃ tathāgatassa santikaṃ pesesi. So gantvā bhagavantaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ bhagavā – ‘‘handa kuto nu tvaṃ, mahārāja, āgacchasi divādivassā’’ti āha. Rājā – ‘‘ajja me, bhante, supinake cattāro saddā sutā, sohaṃ brāhmaṇe pucchiṃ. Brāhmaṇā ‘bhāriyo, mahārāja, supino, sabbapañcasataṃ yaññaṃ yajitvā paṭikammaṃ karomāti āraddhā’’’ti āha. Kinti te, mahārāja, saddā sutāti. So yathāsutaṃ ārocesi. Atha naṃ bhagavā āha – pubbe, mahārāja, imasmiṃyeva nagare cattāro seṭṭhiputtā paradārikā hutvā nandopanandāya lohakumbhiyā nibbattā saṭṭhivassasahassamatthake uggacchiṃsu.
தத்த² ஏகோ –
Tattha eko –
‘‘ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;
‘‘Saṭṭhivassasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;
நிரயே பச்சமானானங், கதா³ அந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.(பே॰ வ॰ 802; ஜா॰ 1.4.54) –
Niraye paccamānānaṃ, kadā anto bhavissatī’’ti.(pe. va. 802; jā. 1.4.54) –
இமங் கா³த²ங் வத்து²காமோ அஹோஸி. து³தியோ –
Imaṃ gāthaṃ vatthukāmo ahosi. Dutiyo –
‘‘ஸோஹங் நூன இதோ க³ந்த்வா, யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிங்;
‘‘Sohaṃ nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;
வத³ஞ்ஞூ ஸீலஸம்பன்னோ, காஹாமி குஸலங் ப³ஹு’’ந்தி. (பே॰ வ॰ 805; ஜா॰ 1.4.56) –
Vadaññū sīlasampanno, kāhāmi kusalaṃ bahu’’nti. (pe. va. 805; jā. 1.4.56) –
இமங் கா³த²ங் வத்து²காமோ அஹோஸி. ததியோ –
Imaṃ gāthaṃ vatthukāmo ahosi. Tatiyo –
‘‘நத்தி² அந்தோ குதோ அந்தோ, ந அந்தோ படிதி³ஸ்ஸதி;
‘‘Natthi anto kuto anto, na anto paṭidissati;
ததா³ ஹி பகதங் பாபங், மம துய்ஹஞ்ச மாரிஸா’’தி. (பே॰ வ॰ 803; ஜா॰ 1.4.55) –
Tadā hi pakataṃ pāpaṃ, mama tuyhañca mārisā’’ti. (pe. va. 803; jā. 1.4.55) –
இமங் கா³த²ங் வத்து²காமோ அஹோஸி. சதுத்தோ² –
Imaṃ gāthaṃ vatthukāmo ahosi. Catuttho –
‘‘து³ஜ்ஜீவிதமஜீவிம்ஹா, யே ஸந்தே ந த³த³ம்ஹஸே;
‘‘Dujjīvitamajīvimhā, ye sante na dadamhase;
விஜ்ஜமானேஸு போ⁴கே³ஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ’’தி. (பே॰ வ॰ 804; ஜா॰ 1.4.53) –
Vijjamānesu bhogesu, dīpaṃ nākamha attano’’ti. (pe. va. 804; jā. 1.4.53) –
இமங் . தே இமா கா³தா² வத்துங் அஸக்கொந்தா ஏகேகங் அக்க²ரங் வத்வா தத்தே²வ நிமுக்³கா³. இதி, மஹாராஜ, தே நேரயிகஸத்தா யதா²கம்மேன விரவிங்ஸு. தஸ்ஸ ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸுதபச்சயா துய்ஹங் ஹானி வா வுட்³டி⁴ வா நத்தி². எத்தகானங் பன பஸூனங் கா⁴தனகம்மங் நாம பா⁴ரியந்தி நிரயப⁴யேன தஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. ராஜா த³ஸப³லே பஸீதி³த்வா, ‘‘முஞ்சாமி, நேஸங் ஜீவிதங் த³தா³மி, ஹரிதானி சேவ திணானி கா²த³ந்து, ஸீதலானி ச பானீயானி பிவந்து, ஸீதோ ச நேஸங் வாதோ உபவாயதூ’’தி வத்வா, ‘‘க³ச்ச²த² ஹாரேதா²’’தி மனுஸ்ஸே ஆணாபேஸி. தே க³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணே பலாபெத்வா தங் பாணஸங்க⁴ங் ப³ந்த⁴னதோ மோசெத்வா நக³ரே த⁴ம்மபே⁴ரிங் சராபேஸுங்.
Imaṃ . Te imā gāthā vattuṃ asakkontā ekekaṃ akkharaṃ vatvā tattheva nimuggā. Iti, mahārāja, te nerayikasattā yathākammena viraviṃsu. Tassa saddassa sutapaccayā tuyhaṃ hāni vā vuḍḍhi vā natthi. Ettakānaṃ pana pasūnaṃ ghātanakammaṃ nāma bhāriyanti nirayabhayena tajjetvā dhammakathaṃ kathesi. Rājā dasabale pasīditvā, ‘‘muñcāmi, nesaṃ jīvitaṃ dadāmi, haritāni ceva tiṇāni khādantu, sītalāni ca pānīyāni pivantu, sīto ca nesaṃ vāto upavāyatū’’ti vatvā, ‘‘gacchatha hārethā’’ti manusse āṇāpesi. Te gantvā brāhmaṇe palāpetvā taṃ pāṇasaṅghaṃ bandhanato mocetvā nagare dhammabheriṃ carāpesuṃ.
அத² ராஜா த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸின்னோ ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, ஏகரத்தி நாம தியாமா ஹோதி, மய்ஹங் பன அஜ்ஜ த்³வே ரத்தியோ ஏகதோ க⁴டிதா விய அஹேஸு’’ந்தி. ஸோபி புரிஸோ தத்தே²வ நிஸின்னோ ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, யோஜனங் நாம சதுகா³வுதங் ஹோதி, மய்ஹங் பன அஜ்ஜ த்³வே யோஜனானி ஏகதோ கதானி விய அஹேஸு’’ந்தி. அத² ப⁴க³வா – ‘‘ஜாக³ரஸ்ஸ தாவ ரத்தியா தீ³க⁴பா⁴வோ பாகடோ, ஸந்தஸ்ஸ யோஜனஸ்ஸ தீ³க⁴பா⁴வோ பாகடோ, வட்டபதிதஸ்ஸ பன பா³லபுது²ஜ்ஜனஸ்ஸ அனமதக்³க³ஸங்ஸாரவட்டங் ஏகந்ததீ³க⁴மேவா’’தி ராஜானஞ்ச தஞ்ச புரிஸங் நேரயிகஸத்தே ச ஆரப்³ப⁴ த⁴ம்மபதே³ இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Atha rājā dasabalassa santike nisinno āha – ‘‘bhante, ekaratti nāma tiyāmā hoti, mayhaṃ pana ajja dve rattiyo ekato ghaṭitā viya ahesu’’nti. Sopi puriso tattheva nisinno āha – ‘‘bhante, yojanaṃ nāma catugāvutaṃ hoti, mayhaṃ pana ajja dve yojanāni ekato katāni viya ahesu’’nti. Atha bhagavā – ‘‘jāgarassa tāva rattiyā dīghabhāvo pākaṭo, santassa yojanassa dīghabhāvo pākaṭo, vaṭṭapatitassa pana bālaputhujjanassa anamataggasaṃsāravaṭṭaṃ ekantadīghamevā’’ti rājānañca tañca purisaṃ nerayikasatte ca ārabbha dhammapade imaṃ gāthaṃ abhāsi –
‘‘தீ³கா⁴ ஜாக³ரதோ ரத்தி, தீ³க⁴ங் ஸந்தஸ்ஸ யோஜனங்;
‘‘Dīghā jāgarato ratti, dīghaṃ santassa yojanaṃ;
தீ³கோ⁴ பா³லானங் ஸங்ஸாரோ, ஸத்³த⁴ம்மங் அவிஜானத’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 60);
Dīgho bālānaṃ saṃsāro, saddhammaṃ avijānata’’nti. (dha. pa. 60);
கா³தா²பரியோஸானே ஸோ இத்தி²ஸாமிகோ புரிஸோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் காரணங் ஜானித்வா.
Gāthāpariyosāne so itthisāmiko puriso sotāpattiphale patiṭṭhahi. Etamatthaṃ viditvāti etaṃ kāraṇaṃ jānitvā.
அஸ்ஸமேத⁴ந்திஆதீ³ஸு – போராணராஜகாலே கிர ஸஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ங் ஸம்மாபாஸங் வாசாபெய்யந்தி சத்தாரி ஸங்க³ஹவத்தூ²னி அஹேஸுங், யேஹி ராஜானோ லோகங் ஸங்க³ண்ஹிங்ஸு. தத்த² நிப்ப²ன்னஸஸ்ஸதோ த³ஸமபா⁴க³க்³க³ஹணங் ஸஸ்ஸமேத⁴ங் நாம, ஸஸ்ஸஸம்பாத³னே மேதா⁴விதாதி அத்தோ². மஹாயோதா⁴னங் ச²மாஸிகங் ப⁴த்த-வேதனானுப்பதா³னங் புரிஸமேத⁴ங் நாம, புரிஸஸங்க³ண்ஹனே மேதா⁴விதாதி அத்தோ². த³லித்³த³மனுஸ்ஸானங் ஹத்த²தோ லேக²ங் க³ஹெத்வா தீணி வஸ்ஸானி வினாவ வட்³டி⁴யா ஸஹஸ்ஸத்³விஸஹஸ்ஸமத்தத⁴னானுப்பதா³னங் ஸம்மாபாஸங் நாம. தஞ்ஹி ஸம்மா மனுஸ்ஸே பாஸேதி, ஹத³யே ப³ந்தி⁴த்வா விய ட²பேதி, தஸ்மா ஸம்மாபாஸந்தி வுச்சதி. ‘‘தாத மாதுலா’’திஆதி³னா நயேன ஸண்ஹவாசாப⁴ணனங் வாசாபெய்யங் நாம, பியவாசாதி அத்தோ². ஏவங் சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஸங்க³ஹிதங் ரட்ட²ங் இத்³த⁴ஞ்சேவ ஹோதி பீ²தஞ்ச பஹூதஅன்னபானங் கே²மங் நிரப்³பு³த³ங். மனுஸ்ஸா முதா³ மோத³மானா உரே புத்தே நச்செந்தா அபாருதக⁴ரத்³வாரா விஹரந்தி. இத³ங் க⁴ரத்³வாரேஸு அக்³க³ளானங் அபா⁴வதோ நிரக்³க³ளந்தி வுச்சதி. அயங் போராணிகா பவேணீ.
Assamedhantiādīsu – porāṇarājakāle kira sassamedhaṃ purisamedhaṃ sammāpāsaṃ vācāpeyyanti cattāri saṅgahavatthūni ahesuṃ, yehi rājāno lokaṃ saṅgaṇhiṃsu. Tattha nipphannasassato dasamabhāgaggahaṇaṃ sassamedhaṃ nāma, sassasampādane medhāvitāti attho. Mahāyodhānaṃ chamāsikaṃ bhatta-vetanānuppadānaṃ purisamedhaṃ nāma, purisasaṅgaṇhane medhāvitāti attho. Daliddamanussānaṃ hatthato lekhaṃ gahetvā tīṇi vassāni vināva vaḍḍhiyā sahassadvisahassamattadhanānuppadānaṃ sammāpāsaṃ nāma. Tañhi sammā manusse pāseti, hadaye bandhitvā viya ṭhapeti, tasmā sammāpāsanti vuccati. ‘‘Tāta mātulā’’tiādinā nayena saṇhavācābhaṇanaṃ vācāpeyyaṃ nāma, piyavācāti attho. Evaṃ catūhi saṅgahavatthūhi saṅgahitaṃ raṭṭhaṃ iddhañceva hoti phītañca pahūtaannapānaṃ khemaṃ nirabbudaṃ. Manussā mudā modamānā ure putte naccentā apārutagharadvārā viharanti. Idaṃ gharadvāresu aggaḷānaṃ abhāvato niraggaḷanti vuccati. Ayaṃ porāṇikā paveṇī.
அபரபா⁴கே³ பன ஓக்காகராஜகாலே ப்³ராஹ்மணா இமானி சத்தாரி ஸங்க³ஹவத்தூ²னி இமஞ்ச ரட்ட²ஸம்பத்திங் பரிவத்தெத்வா உத்³த⁴ங்மூலகங் கத்வா அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ந்தி ஆதி³கே பஞ்ச யஞ்ஞே நாம அகங்ஸு. தேஸு அஸ்ஸமெத்த² மேத⁴ந்தி வத⁴ந்தீதி அஸ்ஸமேதோ⁴. த்³வீஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஏகவீஸதியூபஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் மஜ்ஜி²மதி³வஸேயேவ ஸத்தனவுதிபஞ்சபஸுஸதகா⁴தபி⁴ங்ஸனஸ்ஸ ட²பெத்வா பூ⁴மிஞ்ச புரிஸே ச அவஸேஸஸப்³ப³விப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். புரிஸமெத்த² மேத⁴ந்தீதி புரிஸமேதோ⁴. சதூஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் பூ⁴மியா அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸம்மமெத்த² பாஸெந்தீதி ஸம்மாபாஸோ. தி³வஸே தி³வஸே ஸம்மங் கி²பித்வா தஸ்ஸ பதிதோகாஸே வேதி³ங் கத்வா ஸங்ஹாரிமேஹி யூபாதீ³ஹி ஸரஸ்ஸதினதி³யா நிமுக்³கோ³காஸதோ பபு⁴தி படிலோமங் க³ச்ச²ந்தேன யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்ரயாக³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். வாஜமெத்த² பிவந்தீதி வாஜபெய்யோ. ஏகேன பரியஞ்ஞேன ஸத்தரஸஹி பஸூஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ பே³லுவயூபஸ்ஸ ஸத்தரஸகத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். நத்தி² எத்த² அக்³க³ளாதி நிரக்³க³ளோ. நவஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் பூ⁴மியா ச புரிஸேஹி ச அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ ஸப்³ப³மேத⁴பரியாயனாமஸ்ஸ அஸ்ஸமேத⁴விகப்பஸ்ஸேவேதங் அதி⁴வசனங். மஹாரம்பா⁴தி மஹாகிச்சா மஹாகரணீயா. ஸம்மக்³க³தாதி ஸம்மா படிபன்னா பு³த்³தா⁴த³யோ. நிராரம்பா⁴தி அப்பத்தா² அப்பகிச்சா. யஜந்தி அனுகுலந்தி அனுகுலேஸு யஜந்தி, யங் நிச்சப⁴த்தாதி³ புப்³ப³புரிஸேஹி பட்ட²பிதங், தங் அபராபரங் அனுபச்சி²ன்னத்தா மனுஸ்ஸா த³த³ந்தீதி அத்தோ². நவமங்.
Aparabhāge pana okkākarājakāle brāhmaṇā imāni cattāri saṅgahavatthūni imañca raṭṭhasampattiṃ parivattetvā uddhaṃmūlakaṃ katvā assamedhaṃ purisamedhanti ādike pañca yaññe nāma akaṃsu. Tesu assamettha medhanti vadhantīti assamedho. Dvīhi pariyaññehi yajitabbassa ekavīsatiyūpassa ekasmiṃ majjhimadivaseyeva sattanavutipañcapasusataghātabhiṃsanassa ṭhapetvā bhūmiñca purise ca avasesasabbavibhavadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Purisamettha medhantīti purisamedho. Catūhi pariyaññehi yajitabbassa saddhiṃ bhūmiyā assamedhe vuttavibhavadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Sammamettha pāsentīti sammāpāso. Divase divase sammaṃ khipitvā tassa patitokāse vediṃ katvā saṃhārimehi yūpādīhi sarassatinadiyā nimuggokāsato pabhuti paṭilomaṃ gacchantena yajitabbassa satrayāgassetaṃ adhivacanaṃ. Vājamettha pivantīti vājapeyyo. Ekena pariyaññena sattarasahi pasūhi yajitabbassa beluvayūpassa sattarasakadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Natthi ettha aggaḷāti niraggaḷo. Navahi pariyaññehi yajitabbassa saddhiṃ bhūmiyā ca purisehi ca assamedhe vuttavibhavadakkhiṇassa sabbamedhapariyāyanāmassa assamedhavikappassevetaṃ adhivacanaṃ. Mahārambhāti mahākiccā mahākaraṇīyā. Sammaggatāti sammā paṭipannā buddhādayo. Nirārambhāti appatthā appakiccā. Yajanti anukulanti anukulesu yajanti, yaṃ niccabhattādi pubbapurisehi paṭṭhapitaṃ, taṃ aparāparaṃ anupacchinnattā manussā dadantīti attho. Navamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. யஞ்ஞஸுத்தங் • 9. Yaññasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. யஞ்ஞஸுத்தவண்ணனா • 9. Yaññasuttavaṇṇanā