Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. யஸோத⁴ராபமுக²அட்டா²ரஸபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸஅபதா³னங்

    10. Yasodharāpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassaapadānaṃ

    426.

    426.

    ‘‘அட்டா²ரஸஸஹஸ்ஸானி , பி⁴க்கு²னீ ஸக்யஸம்ப⁴வா;

    ‘‘Aṭṭhārasasahassāni , bhikkhunī sakyasambhavā;

    யஸோத⁴ராபமுகா²னி, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமுங்.

    Yasodharāpamukhāni, sambuddhaṃ upasaṅkamuṃ.

    427.

    427.

    ‘‘அட்டா²ரஸஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³ ஹொந்தி மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Aṭṭhārasasahassāni, sabbā honti mahiddhikā;

    வந்த³ந்தீ முனினோ பாதே³, ஆரோசெந்தி யதா²ப³லங்.

    Vandantī munino pāde, ārocenti yathābalaṃ.

    428.

    428.

    ‘‘‘ஜாதி கீ²ணா ஜரா ப்³யாதி⁴, மரணஞ்ச மஹாமுனி;

    ‘‘‘Jāti khīṇā jarā byādhi, maraṇañca mahāmuni;

    அனாஸவங் பத³ங் ஸந்தங், அமதங் யாம நாயக.

    Anāsavaṃ padaṃ santaṃ, amataṃ yāma nāyaka.

    429.

    429.

    ‘‘‘க²லிதஞ்சே புரே அத்தி², ஸப்³பா³ஸம்பி மஹாமுனி;

    ‘‘‘Khalitañce pure atthi, sabbāsampi mahāmuni;

    அபராத⁴மஜானந்தீ, க²ம அம்ஹங் வினாயக.

    Aparādhamajānantī, khama amhaṃ vināyaka.

    430.

    430.

    ‘‘‘இத்³தி⁴ஞ்சாபி நித³ஸ்ஸேத², மம ஸாஸனகாரிகா;

    ‘‘‘Iddhiñcāpi nidassetha, mama sāsanakārikā;

    பரிஸானஞ்ச ஸப்³பா³ஸங், கங்க²ங் சி²ந்த³த² யாவதா.

    Parisānañca sabbāsaṃ, kaṅkhaṃ chindatha yāvatā.

    431.

    431.

    ‘‘‘யஸோத⁴ரா மஹாவீர, மனாபா பியத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘‘Yasodharā mahāvīra, manāpā piyadassanā;

    ஸப்³பா³ துய்ஹங் மஹாவீர, அகா³ரஸ்மிங் பஜாபதி.

    Sabbā tuyhaṃ mahāvīra, agārasmiṃ pajāpati.

    432.

    432.

    ‘‘‘தீ²னங் ஸதஸஹஸ்ஸானங், நவுதீனங் ச²து³த்தரி;

    ‘‘‘Thīnaṃ satasahassānaṃ, navutīnaṃ chaduttari;

    அகா³ரே தே மயங் வீர, பாமொக்கா² ஸப்³பா³ இஸ்ஸரா.

    Agāre te mayaṃ vīra, pāmokkhā sabbā issarā.

    433.

    433.

    ‘‘‘ரூபாசாரகு³ணூபேதா, யொப்³ப³னட்டா² பியங்வதா³;

    ‘‘‘Rūpācāraguṇūpetā, yobbanaṭṭhā piyaṃvadā;

    ஸப்³பா³ நோ அபசாயந்தி, தே³வதா விய மானுஸா.

    Sabbā no apacāyanti, devatā viya mānusā.

    434.

    434.

    ‘‘‘அட்டா²ரஸஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³ ஸாகியஸம்ப⁴வா;

    ‘‘‘Aṭṭhārasasahassāni, sabbā sākiyasambhavā;

    யஸோத⁴ராஸஹஸ்ஸானி, பாமொக்கா² இஸ்ஸரா ததா³.

    Yasodharāsahassāni, pāmokkhā issarā tadā.

    435.

    435.

    ‘‘‘காமதா⁴துமதிக்கம்ம , ஸண்டி²தா ரூபதா⁴துயா;

    ‘‘‘Kāmadhātumatikkamma , saṇṭhitā rūpadhātuyā;

    ரூபேன ஸதி³ஸா நத்தி², ஸஹஸ்ஸானங் மஹாமுனி.

    Rūpena sadisā natthi, sahassānaṃ mahāmuni.

    436.

    436.

    ‘‘‘ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாதெ³த்வா, இத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸங்ஸு ஸத்து²னோ;

    ‘‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, iddhiṃ dassaṃsu satthuno;

    நேகா நானாவிதா⁴காரா, மஹாஇத்³தீ⁴பி த³ஸ்ஸயுங்.

    Nekā nānāvidhākārā, mahāiddhīpi dassayuṃ.

    437.

    437.

    ‘‘‘சக்கவாளஸமங் காயங், ஸீஸங் உத்தரதோ குரு;

    ‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ kāyaṃ, sīsaṃ uttarato kuru;

    உபோ⁴ பக்கா² து³வே தீ³பா, ஜம்பு³தீ³பங் ஸரீரதோ.

    Ubho pakkhā duve dīpā, jambudīpaṃ sarīrato.

    438.

    438.

    ‘‘‘த³க்கி²ணஞ்ச ஸரங் பிஞ்ச²ங், நானாஸாகா² து பத்தகா;

    ‘‘‘Dakkhiṇañca saraṃ piñchaṃ, nānāsākhā tu pattakā;

    சந்த³ஞ்ச ஸூரியஞ்சக்கி², மேருபப்³ப³ததோ ஸிக²ங்.

    Candañca sūriyañcakkhi, merupabbatato sikhaṃ.

    439.

    439.

    ‘‘‘சக்கவாளகி³ரிங் துண்ட³ங், ஜம்பு³ருக்க²ங் ஸமூலகங்;

    ‘‘‘Cakkavāḷagiriṃ tuṇḍaṃ, jamburukkhaṃ samūlakaṃ;

    பீ³ஜமானா உபாக³ந்த்வா, வந்த³ந்தீ லோகனாயகங்.

    Bījamānā upāgantvā, vandantī lokanāyakaṃ.

    440.

    440.

    ‘‘‘ஹத்தி²வண்ணங் ததே²வஸ்ஸங், பப்³ப³தங் ஜலதி⁴ங் ததா²;

    ‘‘‘Hatthivaṇṇaṃ tathevassaṃ, pabbataṃ jaladhiṃ tathā;

    சந்த³ஞ்ச ஸூரியங் மேருங், ஸக்கவண்ணஞ்ச த³ஸ்ஸயுங்.

    Candañca sūriyaṃ meruṃ, sakkavaṇṇañca dassayuṃ.

    441.

    441.

    ‘‘‘யஸோத⁴ரா மயங் வீர, பாதே³ வந்தா³ம சக்கு²ம;

    ‘‘‘Yasodharā mayaṃ vīra, pāde vandāma cakkhuma;

    தவ சிரபபா⁴வேன, நிப்ப²ன்னா நரனாயக.

    Tava cirapabhāvena, nipphannā naranāyaka.

    442.

    442.

    ‘‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோம, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோம மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.

    443.

    443.

    ‘‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாம, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    444.

    444.

    ‘‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் அம்ஹங் மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    445.

    445.

    ‘‘‘புப்³பா³னங் லோகனாதா²னங், ஸங்க³மங் நோ நித³ஸ்ஸிதங்;

    ‘‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ no nidassitaṃ;

    அதி⁴காரா ப³ஹூ அம்ஹங், துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Adhikārā bahū amhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    446.

    446.

    ‘‘‘யங் அம்ஹங் பூரிதங் கம்மங், குஸலங் ஸரஸே முனே;

    ‘‘‘Yaṃ amhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase mune;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, புஞ்ஞானுபசிதானி நோ.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññānupacitāni no.

    447.

    447.

    ‘‘‘அப⁴ப்³ப³ட்டா²னே வஜ்ஜெத்வா, வாரயிம்ஹ அனாசரங்;

    ‘‘‘Abhabbaṭṭhāne vajjetvā, vārayimha anācaraṃ;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, சத்தானி ஜீவிதானி நோ 1.

    Tuyhatthāya mahāvīra, cattāni jīvitāni no 2.

    448.

    448.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி , ப⁴ரியத்தா²யதா³ஸி நோ;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , bhariyatthāyadāsi no;

    ந தத்த² விமனா ஹோம, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    449.

    449.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி, உபகாராயதா³ஸி நோ;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, upakārāyadāsi no;

    ந தத்த² விமனா ஹோம, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    450.

    450.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி, போ⁴ஜனத்தா²யதா³ஸி நோ;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, bhojanatthāyadāsi no;

    ந தத்த² விமனா ஹோம, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Na tattha vimanā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    451.

    451.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி , ஜீவிதானி சஜிம்ஹஸே 3;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , jīvitāni cajimhase 4;

    ப⁴யமொக்க²ங் கரிஸ்ஸாம, ஜீவிதானி சஜிம்ஹஸே.

    Bhayamokkhaṃ karissāma, jīvitāni cajimhase.

    452.

    452.

    ‘‘‘அங்க³க³தே அலங்காரே, வத்தே² நானாவிதே⁴ ப³ஹூ;

    ‘‘‘Aṅgagate alaṅkāre, vatthe nānāvidhe bahū;

    இத்தி²ப⁴ண்டே³ ந கூ³ஹாம, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Itthibhaṇḍe na gūhāma, tuyhatthāya mahāmune.

    453.

    453.

    ‘‘‘த⁴னத⁴ஞ்ஞபரிச்சாக³ங் , கா³மானி நிக³மானி ச;

    ‘‘‘Dhanadhaññapariccāgaṃ , gāmāni nigamāni ca;

    கெ²த்தங் புத்தா ச தீ⁴தா ச, பரிச்சத்தா மஹாமுனே.

    Khettaṃ puttā ca dhītā ca, pariccattā mahāmune.

    454.

    454.

    ‘‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா க³வா சாபி, தா³ஸியோ பரிசாரிகா;

    ‘‘‘Hatthī assā gavā cāpi, dāsiyo paricārikā;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, பரிச்சத்தங் அஸங்கி²யங்.

    Tuyhatthāya mahāvīra, pariccattaṃ asaṅkhiyaṃ.

    455.

    455.

    ‘‘‘யங் அம்ஹே படிமந்தேஸி, தா³னங் த³ஸ்ஸாம யாசகே;

    ‘‘‘Yaṃ amhe paṭimantesi, dānaṃ dassāma yācake;

    விமனங் நோ ந பஸ்ஸாம, த³த³தோ தா³னமுத்தமங்.

    Vimanaṃ no na passāma, dadato dānamuttamaṃ.

    456.

    456.

    ‘‘‘நானாவித⁴ங் ப³ஹுங் து³க்க²ங், ஸங்ஸாரே ச ப³ஹுப்³பி³தே⁴;

    ‘‘‘Nānāvidhaṃ bahuṃ dukkhaṃ, saṃsāre ca bahubbidhe;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, அனுபு⁴த்தங் அஸங்கி²யங்.

    Tuyhatthāya mahāvīra, anubhuttaṃ asaṅkhiyaṃ.

    457.

    457.

    ‘‘‘ஸுக²ப்பத்தானுமோதா³ம, ந ச து³க்கே²ஸு து³ம்மனா;

    ‘‘‘Sukhappattānumodāma, na ca dukkhesu dummanā;

    ஸப்³ப³த்த² துலிதா ஹோம, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Sabbattha tulitā homa, tuyhatthāya mahāmune.

    458.

    458.

    ‘‘‘அனுமக்³கே³ன ஸம்பு³த்³தோ⁴, யங் த⁴ம்மங் அபி⁴னீஹரி;

    ‘‘‘Anumaggena sambuddho, yaṃ dhammaṃ abhinīhari;

    அனுபொ⁴த்வா ஸுக²ங் து³க்க²ங், பத்தோ போ³தி⁴ங் மஹாமுனே.

    Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, patto bodhiṃ mahāmune.

    459.

    459.

    ‘‘‘ப்³ரஹ்மதே³வஞ்ச ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் லோகனாயகங்;

    ‘‘‘Brahmadevañca sambuddhaṃ, gotamaṃ lokanāyakaṃ;

    அஞ்ஞேஸங் லோகனாதா²னங், ஸங்க³மங் தேஹி நோ ப³ஹூ.

    Aññesaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ tehi no bahū.

    460.

    460.

    ‘‘‘அதி⁴காரங் ப³ஹுங் அம்ஹே, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே;

    ‘‘‘Adhikāraṃ bahuṃ amhe, tuyhatthāya mahāmune;

    க³வேஸதோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மே, மயங் தே பரிசாரிகா.

    Gavesato buddhadhamme, mayaṃ te paricārikā.

    461.

    461.

    ‘‘‘கப்பே ச ஸதஸஹஸ்ஸே, சதுரோ ச அஸங்கி²யே;

    ‘‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    தீ³பங்கரோ மஹாவீரோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ.

    Dīpaṅkaro mahāvīro, uppajji lokanāyako.

    462.

    462.

    ‘‘‘பச்சந்ததே³ஸவிஸயே, நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    ‘‘‘Paccantadesavisaye, nimantetvā tathāgataṃ;

    தஸ்ஸ ஆக³மனங் மக்³க³ங், ஸோதெ⁴ந்தி துட்ட²மானஸா.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    463.

    463.

    ‘‘‘தேன காலேன ஸோ ஆஸி, ஸுமேதோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘‘Tena kālena so āsi, sumedho nāma brāhmaṇo;

    மக்³க³ஞ்ச படியாதே³ஸி, ஆயதோ ஸப்³ப³த³ஸ்ஸினோ.

    Maggañca paṭiyādesi, āyato sabbadassino.

    464.

    464.

    ‘‘‘தேன காலேன அஹும்ஹ, ஸப்³பா³ ப்³ராஹ்மணஸம்ப⁴வா;

    ‘‘‘Tena kālena ahumha, sabbā brāhmaṇasambhavā;

    த²லூத³ஜானி புப்பா²னி, ஆஹரிம்ஹ ஸமாக³மங்.

    Thalūdajāni pupphāni, āharimha samāgamaṃ.

    465.

    465.

    ‘‘‘தஸ்மிங் ஸோ ஸமயே பு³த்³தோ⁴, தீ³பங்கரோ மஹாயஸோ;

    ‘‘‘Tasmiṃ so samaye buddho, dīpaṅkaro mahāyaso;

    வியாகாஸி மஹாவீரோ, இஸிமுக்³க³தமானஸங்.

    Viyākāsi mahāvīro, isimuggatamānasaṃ.

    466.

    466.

    ‘‘‘சலதீ ரவதீ புத²வீ, ஸங்கம்பதி ஸதே³வகே;

    ‘‘‘Calatī ravatī puthavī, saṅkampati sadevake;

    தஸ்ஸ கம்மங் பகித்தெந்தே, இஸிமுக்³க³தமானஸங்.

    Tassa kammaṃ pakittente, isimuggatamānasaṃ.

    467.

    467.

    ‘‘‘தே³வகஞ்ஞா மனுஸ்ஸா ச, மயஞ்சாபி ஸதே³வகா;

    ‘‘‘Devakaññā manussā ca, mayañcāpi sadevakā;

    நானாபூஜனீயங் ப⁴ண்ட³ங், பூஜயித்வான பத்த²யுங்.

    Nānāpūjanīyaṃ bhaṇḍaṃ, pūjayitvāna patthayuṃ.

    468.

    468.

    ‘‘‘தேஸங் பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஜோதிதீ³ப ஸனாமகோ;

    ‘‘‘Tesaṃ buddho viyākāsi, jotidīpa sanāmako;

    அஜ்ஜ யே பத்தி²தா அத்தி², தே ப⁴விஸ்ஸந்தி ஸம்முகா².

    Ajja ye patthitā atthi, te bhavissanti sammukhā.

    469.

    469.

    ‘‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, யங் நோ பு³த்³தோ⁴ வியாகரி;

    ‘‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ no buddho viyākari;

    தங் வாசமனுமோதெ³ந்தா, ஏவங்காரீ அஹும்ஹ நோ.

    Taṃ vācamanumodentā, evaṃkārī ahumha no.

    470.

    470.

    ‘‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஸுகதஸ்ஸ, தஸ்ஸ சித்தங் பஸாத³யுங்;

    ‘‘‘Tassa kammassa sukatassa, tassa cittaṃ pasādayuṃ;

    தே³வமானுஸிகங் யோனிங், அனுபொ⁴த்வா அஸங்கி²யங்.

    Devamānusikaṃ yoniṃ, anubhotvā asaṅkhiyaṃ.

    471.

    471.

    ‘‘‘ஸுக²து³க்கே²னுபொ⁴த்வான , தே³வேஸு மானுஸேஸு ச;

    ‘‘‘Sukhadukkhenubhotvāna , devesu mānusesu ca;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஜாதாம்ஹ ஸாகியே குலே.

    Pacchime bhave sampatte, jātāmha sākiye kule.

    472.

    472.

    ‘‘‘ரூபவதீ போ⁴க³வதீ, யஸஸீலவதீ ததோ;

    ‘‘‘Rūpavatī bhogavatī, yasasīlavatī tato;

    ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பதா³ ஹோம, குலேஸு அபி⁴ஸக்கதா.

    Sabbaṅgasampadā homa, kulesu abhisakkatā.

    473.

    473.

    ‘‘‘லாப⁴ங் ஸிலோகங் ஸக்காரங், லோகத⁴ம்மஸமாக³மங்;

    ‘‘‘Lābhaṃ silokaṃ sakkāraṃ, lokadhammasamāgamaṃ;

    சித்தஞ்ச து³க்கி²தங் நத்தி², வஸாம அகுதோப⁴யா.

    Cittañca dukkhitaṃ natthi, vasāma akutobhayā.

    474.

    474.

    ‘‘‘வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே ததா³;

    ‘‘‘Vuttañhetaṃ bhagavatā, rañño antepure tadā;

    க²த்தியானங் புரே வீர 5, உபகாரஞ்ச நித்³தி³ஸி.

    Khattiyānaṃ pure vīra 6, upakārañca niddisi.

    475.

    475.

    ‘‘‘உபகாரா ச யா நாரீ, யா ச நாரீ ஸுகே² து³கே²;

    ‘‘‘Upakārā ca yā nārī, yā ca nārī sukhe dukhe;

    அத்த²க்கா²யீ ச யா நாரீ, யா ச நாரீனுகம்பிகா.

    Atthakkhāyī ca yā nārī, yā ca nārīnukampikā.

    476.

    476.

    ‘‘‘த⁴ம்மங் சரே ஸுசரிதங், ந நங் து³ச்சரிதங் சரே;

    ‘‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    477.

    477.

    ‘‘‘அகா³ரங் விஜஹித்வான, பப்³ப³ஜிம்ஹனகா³ரியங்;

    ‘‘‘Agāraṃ vijahitvāna, pabbajimhanagāriyaṃ;

    அட்³ட⁴மாஸே அஸம்பத்தே, சதுஸச்சங் பு²ஸிம்ஹ நோ.

    Aḍḍhamāse asampatte, catusaccaṃ phusimha no.

    478.

    478.

    ‘‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    உபனெந்தி ப³ஹூ அம்ஹே, ஸாக³ரஸ்ஸேவ ஊமியோ.

    Upanenti bahū amhe, sāgarasseva ūmiyo.

    479.

    479.

    ‘‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா அம்ஹங் 7, ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ 8, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகீ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராம அனாஸவா.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāma anāsavā.

    480.

    480.

    ‘‘‘ஸ்வாக³தங் வத நோ ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘‘Svāgataṃ vata no āsi, mama buddhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    481.

    481.

    ‘‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’.

    482.

    482.

    ‘‘ஏவங் ப³ஹுவித⁴ங் து³க்க²ங், ஸம்பத்தீ ச ப³ஹுப்³பி³தா⁴;

    ‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    விஸுத்³த⁴பா⁴வங் ஸம்பத்தா, லபா⁴ம ஸப்³ப³ஸம்பதா³.

    Visuddhabhāvaṃ sampattā, labhāma sabbasampadā.

    483.

    483.

    ‘‘யா த³த³ந்தி ஸகத்தானங், புஞ்ஞத்தா²ய மஹேஸினோ;

    ‘‘Yā dadanti sakattānaṃ, puññatthāya mahesino;

    ஸஹாயஸம்பதா³ ஹொந்தி, நிப்³பா³னபத³மஸங்க²தங்.

    Sahāyasampadā honti, nibbānapadamasaṅkhataṃ.

    484.

    484.

    ‘‘பரிக்கீ²ணங் அதீதஞ்ச, பச்சுப்பன்னங் அனாக³தங்;

    ‘‘Parikkhīṇaṃ atītañca, paccuppannaṃ anāgataṃ;

    ஸப்³ப³கம்மம்பி நோ கீ²ணங், பாதே³ வந்தா³ம சக்கு²ம.

    Sabbakammampi no khīṇaṃ, pāde vandāma cakkhuma.

    485.

    485.

    ‘‘நிப்³பா³னாய வத³ந்தீனங், கிங் வோ வக்கா²ம உத்தரி;

    ‘‘Nibbānāya vadantīnaṃ, kiṃ vo vakkhāma uttari;

    ஸந்தஸங்க²ததோ³ஸஞ்ஹி, பப்போத² 9 அமதங் பத³ங்’’.

    Santasaṅkhatadosañhi, pappotha 10 amataṃ padaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் யஸோத⁴ராபமுகா²னி அட்டா²ரஸபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸானி ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ yasodharāpamukhāni aṭṭhārasabhikkhunīsahassāni bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    யஸோத⁴ராபமுக²அட்டா²ரஸபி⁴க்கு²னீஸஹஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Yasodharāpamukhaaṭṭhārasabhikkhunīsahassāpadānaṃ dasamaṃ.

    குண்ட³லகேஸீவக்³கோ³ ததியோ.

    Kuṇḍalakesīvaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    குண்ட³லா கோ³தமீ சேவ, த⁴ம்மதி³ன்னா ச ஸகுலா;

    Kuṇḍalā gotamī ceva, dhammadinnā ca sakulā;

    வரனந்தா³ ச ஸோணா ச, காபிலானீ யஸோத⁴ரா.

    Varanandā ca soṇā ca, kāpilānī yasodharā.

    த³ஸஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²னீ, அட்டா²ரஸஸஹஸ்ஸகா;

    Dasasahassabhikkhunī, aṭṭhārasasahassakā;

    கா³தா²ஸதானி சத்தாரி, ச² ச ஸத்ததிமேவ ச 11.

    Gāthāsatāni cattāri, cha ca sattatimeva ca 12.







    Footnotes:
    1. ஸஞ்சத்தங் ஜீவிதம்பி நோ (ஸ்யா॰)
    2. sañcattaṃ jīvitampi no (syā.)
    3. சஜிம்ஹ நோ (பீ॰ க॰)
    4. cajimha no (pī. ka.)
    5. தாஸங் (ஸ்யா॰)
    6. tāsaṃ (syā.)
    7. மய்ஹங் (ஸ்யா॰), அம்ஹாகங் (க॰)
    8. mayhaṃ (syā.), amhākaṃ (ka.)
    9. ஸந்தஸங்க²ததோ³ஸோ யோ, பஜ்ஜோதங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    10. santasaṅkhatadoso yo, pajjotaṃ (syā. pī. ka.)
    11. அட்ட²ஸத்ததிமேவ ச (ஸ்யா॰)
    12. aṭṭhasattatimeva ca (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact