Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. யஸோத⁴ராதே²ரீஅபதா³னங்

    8. Yasodharātherīapadānaṃ

    314.

    314.

    ஏகஸ்மிங் ஸமயே ரம்மே, இத்³தே⁴ ராஜக³ஹே புரே;

    Ekasmiṃ samaye ramme, iddhe rājagahe pure;

    பப்³பா⁴ரம்ஹி வரேகம்ஹி, வஸந்தே நரனாயகே.

    Pabbhāramhi varekamhi, vasante naranāyake.

    315.

    315.

    வஸந்தியா தம்ஹி நக³ரே, ரம்மே பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே;

    Vasantiyā tamhi nagare, ramme bhikkhunupassaye;

    யஸோத⁴ராபி⁴க்கு²னியா, ஏவங் ஆஸி விதக்கிதங்.

    Yasodharābhikkhuniyā, evaṃ āsi vitakkitaṃ.

    316.

    316.

    ‘‘ஸுத்³தோ⁴த³னோ மஹாராஜா, கோ³தமீ ச பஜாபதீ;

    ‘‘Suddhodano mahārājā, gotamī ca pajāpatī;

    அபி⁴ஞ்ஞாதா மஹாதே²ரா, தே²ரியோ ச மஹித்³தி⁴கா.

    Abhiññātā mahātherā, theriyo ca mahiddhikā.

    317.

    317.

    ‘‘ஸந்திங் க³தாவ ஆஸுங் தே, தீ³பச்சீவ நிராஸவா;

    ‘‘Santiṃ gatāva āsuṃ te, dīpaccīva nirāsavā;

    லோகனாதே² த⁴ரந்தேவ, அஹம்பி ச ஸிவங் பத³ங்.

    Lokanāthe dharanteva, ahampi ca sivaṃ padaṃ.

    318.

    318.

    ‘‘க³மிஸ்ஸாமீதி சிந்தெத்வா, பஸ்ஸந்தீ ஆயுமத்தனோ;

    ‘‘Gamissāmīti cintetvā, passantī āyumattano;

    பஸ்ஸித்வா ஆயுஸங்கா²ரங், தத³ஹேவ க²யங் க³தங்.

    Passitvā āyusaṅkhāraṃ, tadaheva khayaṃ gataṃ.

    319.

    319.

    ‘‘பத்தசீவரமாதா³ய, நிக்க²மித்வா ஸகஸ்ஸமா;

    ‘‘Pattacīvaramādāya, nikkhamitvā sakassamā;

    புரக்க²தா பி⁴க்கு²னீபி⁴, ஸதேஹி ஸஹஸ்ஸேஹி ஸா 1.

    Purakkhatā bhikkhunībhi, satehi sahassehi sā 2.

    320.

    320.

    ‘‘மஹித்³தி⁴கா மஹாபஞ்ஞா, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமி;

    ‘‘Mahiddhikā mahāpaññā, sambuddhaṃ upasaṅkami;

    ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாதெ³த்வா, ஸத்து²னோ சக்கலக்க²ணே;

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, satthuno cakkalakkhaṇe;

    நிஸின்னா ஏகமந்தம்ஹி, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Nisinnā ekamantamhi, idaṃ vacanamabravi.

    321.

    321.

    ‘‘‘அட்ட²ஸத்ததிவஸ்ஸாஹங், பச்சி²மோ வத்ததே வயோ 3;

    ‘‘‘Aṭṭhasattativassāhaṃ, pacchimo vattate vayo 4;

    பப்³பா⁴ரம்ஹி அனுப்பத்தா, ஆரோசேமி மஹாமுனி.

    Pabbhāramhi anuppattā, ārocemi mahāmuni.

    322.

    322.

    ‘‘‘பரிபக்கோ வயோ மய்ஹங், பரித்தங் மம ஜீவிதங்;

    ‘‘‘Paripakko vayo mayhaṃ, parittaṃ mama jīvitaṃ;

    பஹாய வோ க³மிஸ்ஸாமி, கதங் மே ஸரணமத்தனோ.

    Pahāya vo gamissāmi, kataṃ me saraṇamattano.

    323.

    323.

    ‘‘‘வயம்ஹி பச்சி²மே காலே, மரணங் உபருத்³த⁴தி;

    ‘‘‘Vayamhi pacchime kāle, maraṇaṃ uparuddhati;

    அஜ்ஜரத்திங் மஹாவீர, பாபுணிஸ்ஸாமி நிப்³பு³திங்.

    Ajjarattiṃ mahāvīra, pāpuṇissāmi nibbutiṃ.

    324.

    324.

    ‘‘‘நத்தி² ஜாதி ஜரா ப்³யாதி⁴, மரணஞ்ச மஹாமுனே;

    ‘‘‘Natthi jāti jarā byādhi, maraṇañca mahāmune;

    அஜராமரணங் புரங், க³மிஸ்ஸாமி அஸங்க²தங்.

    Ajarāmaraṇaṃ puraṃ, gamissāmi asaṅkhataṃ.

    325.

    325.

    ‘‘‘யாவதா பரிஸா நாம, ஸமுபாஸந்தி ஸத்து²னோ;

    ‘‘‘Yāvatā parisā nāma, samupāsanti satthuno;

    அபராத⁴மஜானந்தீ 5, க²மந்தங் ஸம்முகா² முனே.

    Aparādhamajānantī 6, khamantaṃ sammukhā mune.

    326.

    326.

    ‘‘‘ஸங்ஸரித்வா ச ஸங்ஸாரே, க²லிதஞ்சே மமங் தயி;

    ‘‘‘Saṃsaritvā ca saṃsāre, khalitañce mamaṃ tayi;

    ஆரோசேமி மஹாவீர, அபராத⁴ங் க²மஸ்ஸு மே’.

    Ārocemi mahāvīra, aparādhaṃ khamassu me’.

    327.

    327.

    ‘‘ஸுத்வான வசனங் தஸ்ஸா, முனிந்தோ³ இத³மப்³ரவி;

    ‘‘Sutvāna vacanaṃ tassā, munindo idamabravi;

    ‘கிமுத்தரங் தே வக்கா²மி, நிப்³பா³னாய வஜந்தியா.

    ‘Kimuttaraṃ te vakkhāmi, nibbānāya vajantiyā.

    328.

    328.

    ‘‘‘இத்³தி⁴ஞ்சாபி நித³ஸ்ஸேஹி, மம ஸாஸனகாரிகே;

    ‘‘‘Iddhiñcāpi nidassehi, mama sāsanakārike;

    பரிஸானஞ்ச ஸப்³பா³ஸங், கங்க²ங் சி²ந்த³ஸ்ஸு யாவதா’.

    Parisānañca sabbāsaṃ, kaṅkhaṃ chindassu yāvatā’.

    329.

    329.

    ‘‘ஸுத்வா தங் முனினோ வாசங், பி⁴க்கு²னீ ஸா யஸோத⁴ரா;

    ‘‘Sutvā taṃ munino vācaṃ, bhikkhunī sā yasodharā;

    வந்தி³த்வா முனிராஜங் தங், இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Vanditvā munirājaṃ taṃ, idaṃ vacanamabravi.

    330.

    330.

    ‘‘‘யஸோத⁴ரா அஹங் வீர, அகா³ரே தே பஜாபதி;

    ‘‘‘Yasodharā ahaṃ vīra, agāre te pajāpati;

    ஸாகியம்ஹி குலே ஜாதா, இத்தி²அங்கே³ பதிட்டி²தா.

    Sākiyamhi kule jātā, itthiaṅge patiṭṭhitā.

    331.

    331.

    ‘‘‘தீ²னங் ஸதஸஹஸ்ஸானங், நவுதீனங் ச²து³த்தரி;

    ‘‘‘Thīnaṃ satasahassānaṃ, navutīnaṃ chaduttari;

    அகா³ரே தே அஹங் வீர, பாமொக்கா² ஸப்³பா³ இஸ்ஸரா.

    Agāre te ahaṃ vīra, pāmokkhā sabbā issarā.

    332.

    332.

    ‘‘‘ரூபாசாரகு³ணூபேதா , யொப்³ப³னட்டா² பியங்வதா³;

    ‘‘‘Rūpācāraguṇūpetā , yobbanaṭṭhā piyaṃvadā;

    ஸப்³பா³ மங் அபசாயந்தி, தே³வதா விய மானுஸா.

    Sabbā maṃ apacāyanti, devatā viya mānusā.

    333.

    333.

    ‘‘‘கஞ்ஞாஸதஸஹஸ்ஸபமுகா², ஸக்யபுத்தனிவேஸனே;

    ‘‘‘Kaññāsatasahassapamukhā, sakyaputtanivesane;

    ஸமானஸுக²து³க்க²தா, தே³வதா விய நந்த³னே.

    Samānasukhadukkhatā, devatā viya nandane.

    334.

    334.

    ‘‘‘காமதா⁴துமதிக்கம்ம 7, ஸண்டி²தா ரூபதா⁴துயா;

    ‘‘‘Kāmadhātumatikkamma 8, saṇṭhitā rūpadhātuyā;

    ரூபேன ஸதி³ஸா நத்தி², ட²பெத்வா லோகனாயகங்.

    Rūpena sadisā natthi, ṭhapetvā lokanāyakaṃ.

    335.

    335.

    ‘‘‘ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாதெ³த்வா, இத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேஸி ஸத்து²னோ;

    ‘‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, iddhiṃ dassesi satthuno;

    நேகா நானாவிதா⁴காரா, மஹாஇத்³தீ⁴பி த³ஸ்ஸயீ 9.

    Nekā nānāvidhākārā, mahāiddhīpi dassayī 10.

    336.

    336.

    ‘‘‘சக்கவாளஸமங் காயங், ஸீஸங் உத்தரதோ குரு;

    ‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ kāyaṃ, sīsaṃ uttarato kuru;

    உபோ⁴ பக்கா² து³வே தீ³பா, ஜம்பு³தீ³பங் ஸரீரதோ.

    Ubho pakkhā duve dīpā, jambudīpaṃ sarīrato.

    337.

    337.

    ‘‘‘த³க்கி²ணஞ்ச ஸரங் பிஞ்ச²ங், நானாஸாகா² து பத்தகா;

    ‘‘‘Dakkhiṇañca saraṃ piñchaṃ, nānāsākhā tu pattakā;

    சந்த³ஞ்ச ஸூரியஞ்சக்கி², மேருபப்³ப³ததோ ஸிக²ங்.

    Candañca sūriyañcakkhi, merupabbatato sikhaṃ.

    338.

    338.

    ‘‘‘சக்கவாலகி³ரிங் துண்ட³ங், ஜம்பு³ருக்க²ங் ஸமூலகங்;

    ‘‘‘Cakkavālagiriṃ tuṇḍaṃ, jamburukkhaṃ samūlakaṃ;

    பீ³ஜமானா உபாக³ந்த்வா, வந்த³ந்தீ லோகனாயகங்.

    Bījamānā upāgantvā, vandantī lokanāyakaṃ.

    339.

    339.

    ‘‘‘ஹத்தி²வண்ணங் ததே²வஸ்ஸங், பப்³ப³தங் ஜலதி⁴ங் ததா²;

    ‘‘‘Hatthivaṇṇaṃ tathevassaṃ, pabbataṃ jaladhiṃ tathā;

    சந்தி³மங் ஸூரியங் மேருங், ஸக்கவண்ணஞ்ச த³ஸ்ஸயி.

    Candimaṃ sūriyaṃ meruṃ, sakkavaṇṇañca dassayi.

    340.

    340.

    ‘‘‘யஸோத⁴ரா அஹங் வீர, பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம;

    ‘‘‘Yasodharā ahaṃ vīra, pāde vandāmi cakkhuma;

    ஸஹஸ்ஸலோகதா⁴தூனங், பு²ல்லபத்³மேன சா²த³யி.

    Sahassalokadhātūnaṃ, phullapadmena chādayi.

    341.

    341.

    ‘‘‘ப்³ரஹ்மவண்ணஞ்ச மாபெத்வா, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி ஸுஞ்ஞதங்;

    ‘‘‘Brahmavaṇṇañca māpetvā, dhammaṃ desesi suññataṃ;

    யஸோத⁴ரா அஹங் வீர, பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம.

    Yasodharā ahaṃ vīra, pāde vandāmi cakkhuma.

    342.

    342.

    ‘‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனி.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmuni.

    343.

    343.

    ‘‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    344.

    344.

    ‘‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மய்ஹங் மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mayhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    345.

    345.

    ‘‘‘புப்³பா³னங் லோகனாதா²னங், ஸங்க³மங் தே நித³ஸ்ஸிதங் 11;

    ‘‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ te nidassitaṃ 12;

    அதி⁴காரங் ப³ஹுங் மய்ஹங், துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனே.

    Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    346.

    346.

    ‘‘‘யங் மய்ஹங் பூரிதங் கம்மங், குஸலங் ஸரஸே முனே;

    ‘‘‘Yaṃ mayhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase mune;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, புஞ்ஞங் உபசிதங் மயா.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññaṃ upacitaṃ mayā.

    347.

    347.

    ‘‘‘அப⁴ப்³ப³ட்டா²னே வஜ்ஜெத்வா, வாரயித்வா அனாசரங்;

    ‘‘‘Abhabbaṭṭhāne vajjetvā, vārayitvā anācaraṃ;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, ஸஞ்சத்தங் ஜீவிதங் மயா.

    Tuyhatthāya mahāvīra, sañcattaṃ jīvitaṃ mayā.

    348.

    348.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி , ப⁴ரியத்தா²யதா³ஸி மங்;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni , bhariyatthāyadāsi maṃ;

    ந தத்த² விமனா ஹோமி, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    349.

    349.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி, உபகாராயதா³ஸி மங்;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, upakārāyadāsi maṃ;

    ந தத்த² விமனா ஹோமி, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    350.

    350.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி, போ⁴ஜனத்தா²யதா³ஸி மங்;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, bhojanatthāyadāsi maṃ;

    ந தத்த² விமனா ஹோமி, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Na tattha vimanā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    351.

    351.

    ‘‘‘நேககோடிஸஹஸ்ஸானி, ஜீவிதானி பரிச்சஜிங்;

    ‘‘‘Nekakoṭisahassāni, jīvitāni pariccajiṃ;

    ப⁴யமொக்க²ங் கரிஸ்ஸந்தி, த³தா³மி மம ஜீவிதங்.

    Bhayamokkhaṃ karissanti, dadāmi mama jīvitaṃ.

    352.

    352.

    ‘‘‘அங்க³க³தே 13 அலங்காரே, வத்தே² நானாவிதே⁴ ப³ஹூ;

    ‘‘‘Aṅgagate 14 alaṅkāre, vatthe nānāvidhe bahū;

    இத்தி²மண்டே³ ந கூ³ஹாமி, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Itthimaṇḍe na gūhāmi, tuyhatthāya mahāmuni.

    353.

    353.

    ‘‘‘த⁴னத⁴ஞ்ஞபரிச்சாக³ங் , கா³மானி நிக³மானி ச;

    ‘‘‘Dhanadhaññapariccāgaṃ , gāmāni nigamāni ca;

    கெ²த்தங் புத்தா ச தீ⁴தா ச, பரிச்சத்தா மஹாமுனி.

    Khettaṃ puttā ca dhītā ca, pariccattā mahāmuni.

    354.

    354.

    ‘‘‘ஹத்தீ² அஸ்ஸா க³வா சாபி, தா³ஸியோ பரிசாரிகா;

    ‘‘‘Hatthī assā gavā cāpi, dāsiyo paricārikā;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, பரிச்சத்தா அஸங்கி²யா.

    Tuyhatthāya mahāvīra, pariccattā asaṅkhiyā.

    355.

    355.

    ‘‘‘யங் மய்ஹங் படிமந்தேஸி 15, தா³னங் த³ஸ்ஸாமி யாசகே;

    ‘‘‘Yaṃ mayhaṃ paṭimantesi 16, dānaṃ dassāmi yācake;

    விமனங் மே ந பஸ்ஸாமி, த³த³தோ தா³னமுத்தமங்.

    Vimanaṃ me na passāmi, dadato dānamuttamaṃ.

    356.

    356.

    ‘‘‘நானாவித⁴ங் ப³ஹுங் து³க்க²ங், ஸங்ஸாரே ச ப³ஹுப்³பி³தே⁴;

    ‘‘‘Nānāvidhaṃ bahuṃ dukkhaṃ, saṃsāre ca bahubbidhe;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, அனுபு⁴த்தங் அஸங்கி²யங்.

    Tuyhatthāya mahāvīra, anubhuttaṃ asaṅkhiyaṃ.

    357.

    357.

    ‘‘‘ஸுக²ப்பத்தானுமோதா³மி, ந ச து³க்கே²ஸு து³ம்மனா;

    ‘‘‘Sukhappattānumodāmi, na ca dukkhesu dummanā;

    ஸப்³ப³த்த² துலிதா ஹோமி, துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Sabbattha tulitā homi, tuyhatthāya mahāmuni.

    358.

    358.

    ‘‘‘அனுமக்³கே³ன ஸம்பு³த்³தோ⁴, யங் த⁴ம்மங் அபி⁴னீஹரி;

    ‘‘‘Anumaggena sambuddho, yaṃ dhammaṃ abhinīhari;

    அனுபொ⁴த்வா ஸுக²ங் து³க்க²ங், பத்தோ போ³தி⁴ங் மஹாமுனி.

    Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, patto bodhiṃ mahāmuni.

    359.

    359.

    ‘‘‘ப்³ரஹ்மதே³வஞ்ச ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் லோகனாயகங்;

    ‘‘‘Brahmadevañca sambuddhaṃ, gotamaṃ lokanāyakaṃ;

    அஞ்ஞேஸங் லோகனாதா²னங், ஸங்க³மங் தே ப³ஹுங் மயா.

    Aññesaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ te bahuṃ mayā.

    360.

    360.

    ‘‘‘அதி⁴காரங் ப³ஹுங் மய்ஹங், துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி;

    ‘‘‘Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmuni;

    க³வேஸதோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மே, அஹங் தே பரிசாரிகா.

    Gavesato buddhadhamme, ahaṃ te paricārikā.

    361.

    361.

    ‘‘‘கப்பே ச ஸதஸஹஸ்ஸே, சதுரோ ச அஸங்கி²யே;

    ‘‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    தீ³பங்கரோ மஹாவீரோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ.

    Dīpaṅkaro mahāvīro, uppajji lokanāyako.

    362.

    362.

    ‘‘‘பச்சந்ததே³ஸவிஸயே, நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    ‘‘‘Paccantadesavisaye, nimantetvā tathāgataṃ;

    தஸ்ஸ ஆக³மனங் மக்³க³ங், ஸோதெ⁴ந்தி துட்ட²மானஸா.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    363.

    363.

    ‘‘‘தேன காலேன ஸோ ஆஸி, ஸுமேதோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘‘Tena kālena so āsi, sumedho nāma brāhmaṇo;

    மக்³க³ஞ்ச படியாதே³ஸி, ஆயதோ 17 ஸப்³ப³த³ஸ்ஸினோ.

    Maggañca paṭiyādesi, āyato 18 sabbadassino.

    364.

    364.

    ‘‘‘தேன காலேனஹங் ஆஸிங், கஞ்ஞா ப்³ராஹ்மணஸம்ப⁴வா;

    ‘‘‘Tena kālenahaṃ āsiṃ, kaññā brāhmaṇasambhavā;

    ஸுமித்தானாம நாமேன, உபக³ச்சி²ங் ஸமாக³மங்.

    Sumittānāma nāmena, upagacchiṃ samāgamaṃ.

    365.

    365.

    ‘‘‘அட்ட² உப்பலஹத்தா²னி, பூஜனத்தா²ய ஸத்து²னோ;

    ‘‘‘Aṭṭha uppalahatthāni, pūjanatthāya satthuno;

    ஆதா³ய ஜனஸங்மஜ்ஜே², அத்³த³ஸங் இஸி முக்³க³தங்.

    Ādāya janasaṃmajjhe, addasaṃ isi muggataṃ.

    366.

    366.

    ‘‘‘சிரானுக³தங் த³யிதங் 19, அதிக்கந்தங் மனோஹரங்;

    ‘‘‘Cirānugataṃ dayitaṃ 20, atikkantaṃ manoharaṃ;

    தி³ஸ்வா ததா³ அமஞ்ஞிஸ்ஸங், ஸப²லங் ஜீவிதங் மம.

    Disvā tadā amaññissaṃ, saphalaṃ jīvitaṃ mama.

    367.

    367.

    ‘‘‘பரக்கமங் தங் ஸப²லங், அத்³த³ஸங் இஸினோ ததா³;

    ‘‘‘Parakkamaṃ taṃ saphalaṃ, addasaṃ isino tadā;

    புப்³ப³கம்மேன ஸம்பு³த்³தே⁴, சித்தஞ்சாபி பஸீதி³ மே.

    Pubbakammena sambuddhe, cittañcāpi pasīdi me.

    368.

    368.

    ‘‘‘பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாதே³ஸிங், இஸே உக்³க³தமானஸே;

    ‘‘‘Bhiyyo cittaṃ pasādesiṃ, ise uggatamānase;

    தெ³ய்யங் அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமி, தே³மி புப்பா²னி தே இஸி.

    Deyyaṃ aññaṃ na passāmi, demi pupphāni te isi.

    369.

    369.

    ‘‘‘பஞ்சஹத்தா² தவ ஹொந்து, தயோ ஹொந்து மமங் இஸே;

    ‘‘‘Pañcahatthā tava hontu, tayo hontu mamaṃ ise;

    தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமா ஹொந்து, போ³த⁴த்தா²ய தவங் இஸே’.

    Tena saddhiṃ samā hontu, bodhatthāya tavaṃ ise’.

    சதுத்த²ங் பா⁴ணவாரங்.

    Catutthaṃ bhāṇavāraṃ.

    370.

    370.

    ‘‘இஸி க³ஹெத்வா புப்பா²னி, ஆக³ச்ச²ந்தங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Isi gahetvā pupphāni, āgacchantaṃ mahāyasaṃ;

    பூஜேஸி ஜனஸங்மஜ்ஜே², போ³த⁴த்தா²ய மஹாஇஸி.

    Pūjesi janasaṃmajjhe, bodhatthāya mahāisi.

    371.

    371.

    ‘‘பஸ்ஸித்வா ஜனஸங்மஜ்ஜே², தீ³பங்கரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Passitvā janasaṃmajjhe, dīpaṅkaro mahāmuni;

    வியாகாஸி மஹாவீரோ, இஸி முக்³க³தமானஸங்.

    Viyākāsi mahāvīro, isi muggatamānasaṃ.

    372.

    372.

    ‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, தீ³பங்கரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, dīpaṅkaro mahāmuni;

    மம கம்மங் வியாகாஸி, உஜுபா⁴வங் மஹாமுனி.

    Mama kammaṃ viyākāsi, ujubhāvaṃ mahāmuni.

    373.

    373.

    ‘‘‘ஸமசித்தா ஸமகம்மா, ஸமகாரீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Samacittā samakammā, samakārī bhavissati;

    பியா ஹெஸ்ஸதி கம்மேன, துய்ஹத்தா²ய மஹாஇஸி 21.

    Piyā hessati kammena, tuyhatthāya mahāisi 22.

    374.

    374.

    ‘‘‘ஸுத³ஸ்ஸனா ஸுபியா ச, மனாபா பியவாதி³னீ;

    ‘‘‘Sudassanā supiyā ca, manāpā piyavādinī;

    தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, விஹரிஸ்ஸதி இத்³தி⁴கா.

    Tassa dhammesu dāyādā, viharissati iddhikā.

    375.

    375.

    ‘‘‘யதா²பி ப⁴ண்ட³ஸாமுக்³க³ங், அனுரக்க²தி ஸாமினோ;

    ‘‘‘Yathāpi bhaṇḍasāmuggaṃ, anurakkhati sāmino;

    ஏவங் குஸலத⁴ம்மானங், அனுரக்கி²ஸ்ஸதே அயங்.

    Evaṃ kusaladhammānaṃ, anurakkhissate ayaṃ.

    376.

    376.

    ‘‘‘தஸ்ஸ தே 23 அனுகம்பந்தீ, பூரயிஸ்ஸதி பாரமீ;

    ‘‘‘Tassa te 24 anukampantī, pūrayissati pāramī;

    ஸீஹோவ பஞ்ஜரங் பெ⁴த்வா 25, பாபுணிஸ்ஸதி போ³தி⁴யங்’.

    Sīhova pañjaraṃ bhetvā 26, pāpuṇissati bodhiyaṃ’.

    377.

    377.

    ‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, யங் மங் பு³த்³தோ⁴ வியாகரீ;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, yaṃ maṃ buddho viyākarī;

    தங் வாசங் அனுமோதெ³ந்தீ, ஏவங்காரீ ப⁴விங் அஹங்.

    Taṃ vācaṃ anumodentī, evaṃkārī bhaviṃ ahaṃ.

    378.

    378.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஸுகதஸ்ஸ, தத்த² சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Tassa kammassa sukatassa, tattha cittaṃ pasādayiṃ;

    தே³வமனுஸ்ஸகங் யோனிங், அனுபொ⁴த்வா அஸங்கி²யங்.

    Devamanussakaṃ yoniṃ, anubhotvā asaṅkhiyaṃ.

    379.

    379.

    ‘‘ஸுக²து³க்கே²னுபொ⁴த்வாஹங், தே³வேஸு மானுஸேஸு ச;

    ‘‘Sukhadukkhenubhotvāhaṃ, devesu mānusesu ca;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, அஜாயிங் ஸாகியே குலே.

    Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ sākiye kule.

    380.

    380.

    ‘‘ரூபவதீ போ⁴க³வதீ, யஸஸீலவதீ ததோ;

    ‘‘Rūpavatī bhogavatī, yasasīlavatī tato;

    ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பதா³ ஹோமி, குலேஸு அபி⁴ஸக்கதா.

    Sabbaṅgasampadā homi, kulesu abhisakkatā.

    381.

    381.

    ‘‘லாப⁴ங் ஸிலோகங் ஸக்காரங், லோகத⁴ம்மஸமாக³மங்;

    ‘‘Lābhaṃ silokaṃ sakkāraṃ, lokadhammasamāgamaṃ;

    சித்தஞ்ச து³க்கி²தங் நத்தி², வஸாமி அகுதோப⁴யா.

    Cittañca dukkhitaṃ natthi, vasāmi akutobhayā.

    382.

    382.

    ‘‘வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே ததா³;

    ‘‘Vuttañhetaṃ bhagavatā, rañño antepure tadā;

    க²த்தியானங் புரே வீர, உபகாரஞ்ச நித்³தி³ஸி.

    Khattiyānaṃ pure vīra, upakārañca niddisi.

    383.

    383.

    ‘‘உபகாரா ச யா நாரீ, யா ச நாரீ ஸுகே² து³கே²;

    ‘‘Upakārā ca yā nārī, yā ca nārī sukhe dukhe;

    அத்த²க்கா²யீ ச யா நாரீ, யா ச நாரீனுகம்பிகா.

    Atthakkhāyī ca yā nārī, yā ca nārīnukampikā.

    384.

    384.

    ‘‘பஞ்சகோடிஸதா பு³த்³தா⁴, நவகோடிஸதானி ச;

    ‘‘Pañcakoṭisatā buddhā, navakoṭisatāni ca;

    ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    385.

    385.

    ‘‘அதி⁴காரங் மஹா 27 மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Adhikāraṃ mahā 28 mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    ஏகாத³ஸகோடிஸதா, பு³த்³தா⁴ த்³வாத³ஸ கோடியோ 29.

    Ekādasakoṭisatā, buddhā dvādasa koṭiyo 30.

    386.

    386.

    ‘‘ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்;

    ‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    387.

    387.

    ‘‘‘வீஸகோடிஸதா பு³த்³தா⁴, திங்ஸகோடிஸதானி ச;

    ‘‘‘Vīsakoṭisatā buddhā, tiṃsakoṭisatāni ca;

    ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    388.

    388.

    ‘‘‘அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    சத்தாலீஸகோடிஸதா, பஞ்ஞாஸ கோடிஸதானி ச.

    Cattālīsakoṭisatā, paññāsa koṭisatāni ca.

    389.

    389.

    ‘‘‘ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    390.

    390.

    ‘‘‘ஸட்டி²கோடிஸதா பு³த்³தா⁴, ஸத்ததிகோடிஸதானி ச;

    ‘‘‘Saṭṭhikoṭisatā buddhā, sattatikoṭisatāni ca;

    ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    391.

    391.

    ‘‘‘அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    அஸீதிகோடிஸதா பு³த்³தா⁴, நவுதிகோடிஸதானி ச.

    Asītikoṭisatā buddhā, navutikoṭisatāni ca.

    392.

    392.

    ‘‘‘ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    393.

    393.

    ‘‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸானி, ஹொந்தி லோகக்³க³னாயகா;

    ‘‘‘Koṭisatasahassāni, honti lokagganāyakā;

    ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்.

    Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    394.

    394.

    ‘‘‘அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘‘Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me;

    நவகோடிஸஹஸ்ஸானி, அபரே லோகனாயகா.

    Navakoṭisahassāni, apare lokanāyakā.

    395.

    395.

    ‘‘‘ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    396.

    396.

    ‘‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸானி, பஞ்சாஸீதிமஹேஸினங்;

    ‘‘‘Koṭisatasahassāni, pañcāsītimahesinaṃ;

    பஞ்சாஸீதிகோடிஸதா, ஸத்ததிங்ஸா ச கோடியோ.

    Pañcāsītikoṭisatā, sattatiṃsā ca koṭiyo.

    397.

    397.

    ‘‘‘ஏதேஸங் தே³வதே³வானங், மஹாதா³னங் பவத்தயிங்;

    ‘‘‘Etesaṃ devadevānaṃ, mahādānaṃ pavattayiṃ;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    398.

    398.

    ‘‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ வீதராகா³ 31, அட்ட²ட்ட²மககோடியோ 32;

    ‘‘‘Paccekabuddhā vītarāgā 33, aṭṭhaṭṭhamakakoṭiyo 34;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    399.

    399.

    ‘‘‘கீ²ணாஸவா வீதமலா, அஸங்கி²யா பு³த்³த⁴ஸாவகா;

    ‘‘‘Khīṇāsavā vītamalā, asaṅkhiyā buddhasāvakā;

    அதி⁴காரங் மஹா மய்ஹங், த⁴ம்மராஜ ஸுணோஹி மே.

    Adhikāraṃ mahā mayhaṃ, dhammarāja suṇohi me.

    400.

    400.

    ‘‘‘ஏவங் த⁴ம்மே ஸுசிண்ணானங், ஸதா³ த⁴ம்மஸ்ஸ சாரினங்;

    ‘‘‘Evaṃ dhamme suciṇṇānaṃ, sadā dhammassa cārinaṃ;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    401.

    401.

    ‘‘‘த⁴ம்மங் சரே ஸுசரிதங், ந நங் து³ச்சரிதங் சரே;

    ‘‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    402.

    402.

    ‘‘‘நிப்³பி³ந்தி³த்வான ஸங்ஸாரே, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘‘Nibbinditvāna saṃsāre, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ஸஹஸ்ஸபரிவாரேன, பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனா.

    Sahassaparivārena, pabbajitvā akiñcanā.

    403.

    403.

    ‘‘‘அகா³ரங் விஜஹித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘‘Agāraṃ vijahitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    அட்³ட⁴மாஸே அஸம்பத்தே, சதுஸச்சமபாபுணிங்.

    Aḍḍhamāse asampatte, catusaccamapāpuṇiṃ.

    404.

    404.

    ‘‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    உபனெந்தி ப³ஹூ ஜனா, ஸாக³ரேயேவ ஊமியோ.

    Upanenti bahū janā, sāgareyeva ūmiyo.

    405.

    405.

    ‘‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    406.

    406.

    ‘‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    407.

    407.

    ‘‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’.

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’.

    408.

    408.

    ‘‘ஏவங் ப³ஹுவித⁴ங் து³க்க²ங், ஸம்பத்தீ ச ப³ஹுப்³பி³தா⁴;

    ‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    விஸுத்³தி⁴பா⁴வங் ஸம்பத்தா, லபா⁴மி ஸப்³ப³ஸம்பதா³.

    Visuddhibhāvaṃ sampattā, labhāmi sabbasampadā.

    409.

    409.

    ‘‘யா த³தா³தி ஸகத்தானங், புஞ்ஞத்தா²ய மஹேஸினோ;

    ‘‘Yā dadāti sakattānaṃ, puññatthāya mahesino;

    ஸஹாயஸம்பதா³ ஹொந்தி, நிப்³பா³னபத³மஸங்க²தங்.

    Sahāyasampadā honti, nibbānapadamasaṅkhataṃ.

    410.

    410.

    ‘‘பரிக்கீ²ணங் அதீதஞ்ச, பச்சுப்பன்னங் அனாக³தங்;

    ‘‘Parikkhīṇaṃ atītañca, paccuppannaṃ anāgataṃ;

    ஸப்³ப³கம்மங் மமங் கீ²ணங், பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம’’.

    Sabbakammaṃ mamaṃ khīṇaṃ, pāde vandāmi cakkhuma’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் யஸோத⁴ரா பி⁴க்கு²னீ ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ yasodharā bhikkhunī bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    யஸோத⁴ராதே²ரியாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Yasodharātheriyāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸஹ பஞ்சஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. saha pañcahi (sī. pī.)
    3. பச்சி²மா வத்தயி வயா (ஸ்யா॰)
    4. pacchimā vattayi vayā (syā.)
    5. ஸசே மெத்தி² (ஸீ॰), பஜானந்தீ (க॰)
    6. sace metthi (sī.), pajānantī (ka.)
    7. காமதா⁴துமதிக்கந்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    8. kāmadhātumatikkantā (sī. syā. pī. ka.)
    9. ஏவமாதீ³னி வத்வான, உபதித்வான அம்ப³ரங்; இத்³தீ⁴ அனேகா த³ஸ்ஸேஸி, பு³த்³தா⁴னுஞ்ஞா யஸோத⁴ரா; (ஸீ॰)
    10. evamādīni vatvāna, upatitvāna ambaraṃ; iddhī anekā dassesi, buddhānuññā yasodharā; (sī.)
    11. ஸுத³ஸ்ஸிதங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    12. sudassitaṃ (syā. pī. ka.)
    13. அங்கே³ ஏவங் (க॰)
    14. aṅge evaṃ (ka.)
    15. பதிமந்தேஸி (ஸீ॰)
    16. patimantesi (sī.)
    17. ஆயதங் (ஸீ॰)
    18. āyataṃ (sī.)
    19. சிரானுபரி ஆஸீனங் (ஸீ॰)
    20. cirānupari āsīnaṃ (sī.)
    21. மஹாஇஸே (ஸ்யா॰)
    22. mahāise (syā.)
    23. தஸ்ஸ தங் (ஸ்யா॰)
    24. tassa taṃ (syā.)
    25. ஹித்வா (ஸ்யா॰), ஹெத்வா (பீ॰)
    26. hitvā (syā.), hetvā (pī.)
    27. ஸதா³ (பீ॰) ஏவமுபரிபி
    28. sadā (pī.) evamuparipi
    29. ஹொந்தி லோகக்³க³னாயகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰), பண்ணாகோடிஸதானி ச (பீ॰)
    30. honti lokagganāyakā (sī. syā.), paṇṇākoṭisatāni ca (pī.)
    31. து⁴தராகா³ (பீ॰ க॰)
    32. அட்ட²மத்தக… (ஸீ॰), அட்ட²மத்த²க… (ஸ்யா॰)
    33. dhutarāgā (pī. ka.)
    34. aṭṭhamattaka… (sī.), aṭṭhamatthaka… (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact