Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
7. யவபாலகவிமானவண்ணனா
7. Yavapālakavimānavaṇṇanā
உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானந்தி யவபாலகவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரோ து³க்³க³ததா³ரகோ யவகெ²த்தங் ரக்க²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பாதராஸத்தா²ய கும்மாஸங் லபி⁴த்வா ‘‘கெ²த்தங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி தங் கும்மாஸங் க³ஹெத்வா யவகெ²த்தங் க³ந்த்வா ருக்க²மூலே நிஸீதி³. தஸ்மிங் க²ணே அஞ்ஞதரோ கீ²ணாஸவத்தே²ரோ மக்³க³ப்படிபன்னோ உபகட்டே² காலே தங் டா²னங் பத்வா யவபாலகேன நிஸின்னங் ருக்க²மூலங் உபஸங்கமி. யவபாலகோ வேலங் ஓலோகெத்வா ‘‘கச்சி, ப⁴ந்தே, ஆஹாரோ லத்³தோ⁴’’தி ஆஹ. தே²ரோ துண்ஹீ அஹோஸி. ஸோ அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, உபகட்டா² வேலா, பிண்டா³ய சரித்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந ஸக்கா, மய்ஹங் அனுகம்பாய இமங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத்வா தே²ரஸ்ஸ தங் கும்மாஸங் அதா³ஸி. தே²ரோ தங் அனுகம்பந்தோ தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ தங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அனுமோத³னங் வத்வா பக்காமி. ஸோபி தா³ரகோ ‘‘ஸுதி³ன்னங் வத மயா ஈதி³ஸஸ்ஸ கும்மாஸதா³னங் த³த³ந்தேனா’’தி சித்தங் பஸாதெ³த்வா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே வுத்தனயேனேவ விமானே நிப்³ப³த்தி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ இமாஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி² –
Uccamidaṃmaṇithūṇaṃ vimānanti yavapālakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rājagahe aññataro duggatadārako yavakhettaṃ rakkhati. So ekadivasaṃ pātarāsatthāya kummāsaṃ labhitvā ‘‘khettaṃ gantvā bhuñjissāmī’’ti taṃ kummāsaṃ gahetvā yavakhettaṃ gantvā rukkhamūle nisīdi. Tasmiṃ khaṇe aññataro khīṇāsavatthero maggappaṭipanno upakaṭṭhe kāle taṃ ṭhānaṃ patvā yavapālakena nisinnaṃ rukkhamūlaṃ upasaṅkami. Yavapālako velaṃ oloketvā ‘‘kacci, bhante, āhāro laddho’’ti āha. Thero tuṇhī ahosi. So aladdhabhāvaṃ ñatvā ‘‘bhante, upakaṭṭhā velā, piṇḍāya caritvā bhuñjituṃ na sakkā, mayhaṃ anukampāya imaṃ kummāsaṃ paribhuñjathā’’ti vatvā therassa taṃ kummāsaṃ adāsi. Thero taṃ anukampanto tassa passantasseva taṃ paribhuñjitvā anumodanaṃ vatvā pakkāmi. Sopi dārako ‘‘sudinnaṃ vata mayā īdisassa kummāsadānaṃ dadantenā’’ti cittaṃ pasādetvā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane vuttanayeneva vimāne nibbatti. Taṃ āyasmā mahāmoggallānatthero imāhi gāthāhi paṭipucchi –
1087.
1087.
‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங்…பே॰…
‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ…pe…
வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
ஸோபி தஸ்ஸ இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –
Sopi tassa imāhi gāthāhi byākāsi –
1089. ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
1089. ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1090.
1090.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, அஹோஸிங் யவபாலகோ;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, ahosiṃ yavapālako;
அத்³த³ஸங் விரஜங் பி⁴க்கு²ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்.
Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ.
1091.
1091.
‘‘தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பா⁴க³ங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;
‘‘Tassa adāsahaṃ bhāgaṃ, pasanno sehi pāṇibhi;
கும்மாஸபிண்ட³ங் த³த்வான, மோதா³மி நந்த³னே வனே.
Kummāsapiṇḍaṃ datvāna, modāmi nandane vane.
1092.
1092.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…
வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
தத்த² கா³தா²ஸுபி அபுப்³ப³ங் நத்தி².
Tattha gāthāsupi apubbaṃ natthi.
யவபாலகவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Yavapālakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 7. யவபாலகவிமானவத்து² • 7. Yavapālakavimānavatthu