Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
3. யுத⁴ஞ்ஜயவக்³கோ³
3. Yudhañjayavaggo
1. யுத⁴ஞ்ஜயசரியாவண்ணனா
1. Yudhañjayacariyāvaṇṇanā
1. ததியவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே அமிதயஸோதி அபரிமிதபரிவாரவிப⁴வோ. ராஜபுத்தோ யுத⁴ஞ்ஜயோதி ரம்மனக³ரே ஸப்³ப³த³த்தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ புத்தோ நாமேன யுத⁴ஞ்ஜயோ நாம.
1. Tatiyavaggassa paṭhame amitayasoti aparimitaparivāravibhavo. Rājaputto yudhañjayoti rammanagare sabbadattassa nāma rañño putto nāmena yudhañjayo nāma.
அயஞ்ஹி பா³ராணஸீ உத³யஜாதகே (ஜா॰ 1.11.37 ஆத³யோ) ஸுருந்த⁴னநக³ரங் நாம ஜாதா. சூளஸுதஸோமஜாதகே (ஜா॰ 2.17.195 ஆத³யோ) ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம, ஸோணனந்த³ஜாதகே (ஜா॰ 2.20.92 ஆத³யோ) ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னங் நாம, க²ண்ட³ஹாலஜாதகே(ஜா॰ 2.22.982 ஆத³யோ) புப்ப²வதீ நாம, இமஸ்மிங் பன யுத⁴ஞ்ஜயஜாதகே (ஜா॰ 1.11.73 ஆத³யோ) ரம்மனக³ரங் நாம அஹோஸி, ஏவமஸ்ஸ கதா³சி நாமங் பரிவத்ததி. தேன வுத்தங் – ‘‘ராஜபுத்தோதி ரம்மனக³ரே ஸப்³ப³த³த்தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ புத்தோ’’தி. தஸ்ஸ பன ரஞ்ஞோ புத்தஸஹஸ்ஸங் அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஜெட்ட²புத்தோ, தஸ்ஸ ராஜா உபரஜ்ஜங் அதா³ஸி. ஸோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ தி³வஸே தி³வஸே மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ஏவங் க³ச்ச²ந்தே காலே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகதி³வஸங் பாதோவ ரத²வரங் அபி⁴ருஹித்வா மஹந்தேன ஸிரிவிப⁴வேன உய்யானகீளங் க³ச்ச²ந்தோ ருக்க²க்³க³திணக்³க³ஸாக²க்³க³மக்கடகஸுத்தஜாலாதீ³ஸு முத்தாஜாலாகாரேன லக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³ தி³ஸ்வா ‘‘ஸம்ம ஸாரதி², கிங் நாமேத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘ஏதே, தே³வ, ஹிமஸமயே பதனகஉஸ்ஸாவபி³ந்தூ³ நாமா’’தி ஸுத்வா தி³வஸபா⁴க³ங் உய்யானே கீளித்வா ஸாயன்ஹகாலே பச்சாக³ச்ச²ந்தோ தே அதி³ஸ்வா ‘‘ஸம்ம ஸாரதி², கஹங் தே உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³, ந தே இதா³னி பஸ்ஸாமீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘தே³வ, ஸூரியே உக்³க³ச்ச²ந்தே ஸப்³பே³ பி⁴ஜ்ஜித்வா விலயங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி ஸுத்வா ‘‘யதா² இமே உப்பஜ்ஜித்வா பி⁴ஜ்ஜந்தி, ஏவங் இமேஸங் ஸத்தானங் ஜீவிதஸங்கா²ராபி திணக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்து³ஸதி³ஸாவ, தஸ்மா மயா ப்³யாதி⁴ஜராமரணேஹி அபீளிதேனேவ மாதாபிதரோ ஆபுச்சி²த்வா பப்³ப³ஜிதுங் வட்டதீ’’தி உஸ்ஸாவபி³ந்து³மேவ ஆரம்மணங் கத்வா ஆதி³த்தே விய தயோ ப⁴வே பஸ்ஸந்தோ அத்தனோ கே³ஹங் ஆக³ந்த்வா அலங்கதபடியத்தாய வினிச்ச²யஸாலாய நிஸின்னஸ்ஸ பிது ஸந்திகமேவ க³ந்த்வா பிதரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. தேன வுத்தங் –
Ayañhi bārāṇasī udayajātake (jā. 1.11.37 ādayo) surundhananagaraṃ nāma jātā. Cūḷasutasomajātake (jā. 2.17.195 ādayo) sudassanaṃ nāma, soṇanandajātake (jā. 2.20.92 ādayo) brahmavaḍḍhanaṃ nāma, khaṇḍahālajātake(jā. 2.22.982 ādayo) pupphavatī nāma, imasmiṃ pana yudhañjayajātake (jā. 1.11.73 ādayo) rammanagaraṃ nāma ahosi, evamassa kadāci nāmaṃ parivattati. Tena vuttaṃ – ‘‘rājaputtoti rammanagare sabbadattassa nāma rañño putto’’ti. Tassa pana rañño puttasahassaṃ ahosi. Bodhisatto jeṭṭhaputto, tassa rājā uparajjaṃ adāsi. So heṭṭhā vuttanayeneva divase divase mahādānaṃ pavattesi. Evaṃ gacchante kāle bodhisatto ekadivasaṃ pātova rathavaraṃ abhiruhitvā mahantena sirivibhavena uyyānakīḷaṃ gacchanto rukkhaggatiṇaggasākhaggamakkaṭakasuttajālādīsu muttājālākārena lagge ussāvabindū disvā ‘‘samma sārathi, kiṃ nāmeta’’nti pucchitvā ‘‘ete, deva, himasamaye patanakaussāvabindū nāmā’’ti sutvā divasabhāgaṃ uyyāne kīḷitvā sāyanhakāle paccāgacchanto te adisvā ‘‘samma sārathi, kahaṃ te ussāvabindū, na te idāni passāmī’’ti pucchitvā ‘‘deva, sūriye uggacchante sabbe bhijjitvā vilayaṃ gacchantī’’ti sutvā ‘‘yathā ime uppajjitvā bhijjanti, evaṃ imesaṃ sattānaṃ jīvitasaṅkhārāpi tiṇagge ussāvabindusadisāva, tasmā mayā byādhijarāmaraṇehi apīḷiteneva mātāpitaro āpucchitvā pabbajituṃ vaṭṭatī’’ti ussāvabindumeva ārammaṇaṃ katvā āditte viya tayo bhave passanto attano gehaṃ āgantvā alaṅkatapaṭiyattāya vinicchayasālāya nisinnassa pitu santikameva gantvā pitaraṃ vanditvā ekamantaṃ ṭhito pabbajjaṃ yāci. Tena vuttaṃ –
‘‘உஸ்ஸாவபி³ந்து³ங் ஸூரியாதபே, பதிதங் தி³ஸ்வான ஸங்விஜிங்.
‘‘Ussāvabinduṃ sūriyātape, patitaṃ disvāna saṃvijiṃ.
2.
2.
‘‘தஞ்ஞேவாதி⁴பதிங் கத்வா, ஸங்வேக³மனுப்³ரூஹயிங்;
‘‘Taññevādhipatiṃ katvā, saṃvegamanubrūhayiṃ;
மாதாபிதூ ச வந்தி³த்வா, பப்³ப³ஜ்ஜமனுயாசஹ’’ந்தி.
Mātāpitū ca vanditvā, pabbajjamanuyācaha’’nti.
தத்த² ஸூரியாதபேதி ஸூரியாதபஹேது, ஸூரியரஸ்மிஸம்ப²ஸ்ஸனிமித்தங். ‘‘ஸூரியாதபேனா’’திபி பாடோ². பதிதங் தி³ஸ்வானாதி வினட்ட²ங் பஸ்ஸித்வா, புப்³பே³ ருக்க²க்³கா³தீ³ஸு முத்தாஜாலாதி³ஆகாரேன லக்³க³ங் ஹுத்வா தி³ஸ்ஸமானங் ஸூரியரஸ்மிஸம்ப²ஸ்ஸேன வினட்ட²ங் பஞ்ஞாசக்கு²னா ஓலோகெத்வா. ஸங்விஜிந்தி யதா² ஏதானி, ஏவங் ஸத்தானங் ஜீவிதானிபி லஹுங் லஹுங் பி⁴ஜ்ஜமானஸபா⁴வானீதி அனிச்சதாமனஸிகாரவஸேன ஸங்வேக³மாபஜ்ஜிங்.
Tattha sūriyātapeti sūriyātapahetu, sūriyarasmisamphassanimittaṃ. ‘‘Sūriyātapenā’’tipi pāṭho. Patitaṃ disvānāti vinaṭṭhaṃ passitvā, pubbe rukkhaggādīsu muttājālādiākārena laggaṃ hutvā dissamānaṃ sūriyarasmisamphassena vinaṭṭhaṃ paññācakkhunā oloketvā. Saṃvijinti yathā etāni, evaṃ sattānaṃ jīvitānipi lahuṃ lahuṃ bhijjamānasabhāvānīti aniccatāmanasikāravasena saṃvegamāpajjiṃ.
தஞ்ஞேவாதி⁴பதிங் கத்வா, ஸங்வேக³மனுப்³ரூஹயிந்தி தஞ்ஞேவ உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³னங் அனிச்சதங் அதி⁴பதிங் முக²ங் புப்³ப³ங்க³மங் புரேசாரிகங் கத்வா ததே²வ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரானங் இத்தரட்டி²திகதங் பரித்தகாலதங் மனஸிகரொந்தோ ஏகவாரங் உப்பன்னங் ஸங்வேக³ங் புனப்புனங் உப்பாத³னேன அனுவட்³டே⁴ஸிங். பப்³ப³ஜ்ஜமனுயாசஹந்தி ‘‘திணக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³ விய ந சிரட்டி²திகே ஸத்தானங் ஜீவிதே மயா ப்³யாதி⁴ஜராமரணேஹி அனபி⁴பூ⁴தேனேவ பப்³ப³ஜித்வா யத்த² ஏதானி ந ஸந்தி, தங் அமதங் மஹானிப்³பா³னங் க³வேஸிதப்³ப³’’ந்தி சிந்தெத்வா மாதாபிதரோ உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜங் மே அனுஜானாதா²’’தி தே அஹங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசிங். ஏவங் மஹாஸத்தேன பப்³ப³ஜ்ஜாய யாசிதாய ஸகலனக³ரே மஹந்தங் கோலாஹலமஹோஸி – ‘‘உபராஜா கிர யுத⁴ஞ்ஜயோ பப்³ப³ஜிதுகாமோ’’தி .
Taññevādhipatiṃ katvā, saṃvegamanubrūhayinti taññeva ussāvabindūnaṃ aniccataṃ adhipatiṃ mukhaṃ pubbaṅgamaṃ purecārikaṃ katvā tatheva sabbasaṅkhārānaṃ ittaraṭṭhitikataṃ parittakālataṃ manasikaronto ekavāraṃ uppannaṃ saṃvegaṃ punappunaṃ uppādanena anuvaḍḍhesiṃ. Pabbajjamanuyācahanti ‘‘tiṇagge ussāvabindū viya na ciraṭṭhitike sattānaṃ jīvite mayā byādhijarāmaraṇehi anabhibhūteneva pabbajitvā yattha etāni na santi, taṃ amataṃ mahānibbānaṃ gavesitabba’’nti cintetvā mātāpitaro upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘pabbajjaṃ me anujānāthā’’ti te ahaṃ pabbajjaṃ yāciṃ. Evaṃ mahāsattena pabbajjāya yācitāya sakalanagare mahantaṃ kolāhalamahosi – ‘‘uparājā kira yudhañjayo pabbajitukāmo’’ti .
தேன ச ஸமயேன காஸிரட்ட²வாஸினோ ராஜானங் த³ட்டு²ங் ஆக³ந்த்வா ரம்மகே படிவஸந்தி. தே ஸப்³பே³பி ஸன்னிபதிங்ஸு. இதி ஸபரிஸோ ராஜா நேக³மா சேவ ஜானபதா³ ச போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதா தே³வீ ச ஸப்³பே³ ச ஓரோதா⁴ மஹாஸத்தங் ‘‘மா கோ² த்வங், தாத குமார, பப்³ப³ஜீ’’தி நிவாரேஸுங். தத்த² ராஜா ‘‘ஸசே தே காமேஹி ஊனங், அஹங் தே பரிபூரயாமி, அஜ்ஜேவ ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ மஹாஸத்தோ –
Tena ca samayena kāsiraṭṭhavāsino rājānaṃ daṭṭhuṃ āgantvā rammake paṭivasanti. Te sabbepi sannipatiṃsu. Iti sapariso rājā negamā ceva jānapadā ca bodhisattassa mātā devī ca sabbe ca orodhā mahāsattaṃ ‘‘mā kho tvaṃ, tāta kumāra, pabbajī’’ti nivāresuṃ. Tattha rājā ‘‘sace te kāmehi ūnaṃ, ahaṃ te paripūrayāmi, ajjeva rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. Tassa mahāsatto –
‘‘மா மங் தே³வ நிவாரேஹி, பப்³ப³ஜந்தங் ரதே²ஸப⁴;
‘‘Mā maṃ deva nivārehi, pabbajantaṃ rathesabha;
மாஹங் காமேஹி ஸம்மத்தோ, ஜராய வஸமன்வகூ³’’தி. (ஜா॰ 1.11.77) –
Māhaṃ kāmehi sammatto, jarāya vasamanvagū’’ti. (jā. 1.11.77) –
அத்தனோ பப்³ப³ஜ்ஜாச²ந்த³மேவ வத்வா தங் ஸுத்வா ஸத்³தி⁴ங் ஓரோதே⁴ஹி மாதுயா கருணங் பரிதே³வந்தியா –
Attano pabbajjāchandameva vatvā taṃ sutvā saddhiṃ orodhehi mātuyā karuṇaṃ paridevantiyā –
‘‘உஸ்ஸாவோவ திணக்³க³ம்ஹி, ஸூரியுக்³க³மனங் பதி;
‘‘Ussāvova tiṇaggamhi, sūriyuggamanaṃ pati;
ஏவமாயு மனுஸ்ஸானங், மா மங் அம்ம நிவாரயா’’தி. (ஜா॰ 1.11.79) –
Evamāyu manussānaṃ, mā maṃ amma nivārayā’’ti. (jā. 1.11.79) –
அத்தனோ பப்³ப³ஜ்ஜாகாரணங் கதெ²த்வா நானப்பகாரங் தேஹி யாசியமானோபி அபி⁴ஸங்வட்³ட⁴மானஸங்வேக³த்தா அனோஸக்கிதமானஸோ பியதரே மஹதி ஞாதிபரிவட்டே உளாரே ராஜிஸ்ஸரியே ச நிரபெக்க²சித்தோ பப்³ப³ஜி. தேன வுத்தங் –
Attano pabbajjākāraṇaṃ kathetvā nānappakāraṃ tehi yāciyamānopi abhisaṃvaḍḍhamānasaṃvegattā anosakkitamānaso piyatare mahati ñātiparivaṭṭe uḷāre rājissariye ca nirapekkhacitto pabbaji. Tena vuttaṃ –
3.
3.
‘‘யாசந்தி மங் பஞ்ஜலிகா, ஸனேக³மா ஸரட்ட²கா;
‘‘Yācanti maṃ pañjalikā, sanegamā saraṭṭhakā;
அஜ்ஜேவ புத்த படிபஜ்ஜ, இத்³த⁴ங் பீ²தங் மஹாமஹிங்.
Ajjeva putta paṭipajja, iddhaṃ phītaṃ mahāmahiṃ.
4.
4.
‘‘ஸராஜகே ஸஹோரோதே⁴, ஸனேக³மே ஸரட்ட²கே;
‘‘Sarājake sahorodhe, sanegame saraṭṭhake;
கருணங் பரிதே³வந்தே, அனபெக்கோ² பரிச்சஜி’’ந்தி.
Karuṇaṃ paridevante, anapekkho pariccaji’’nti.
தத்த² பஞ்ஜலிகாதி பக்³க³ஹிதஅஞ்ஜலிகா. ஸனேக³மா ஸரட்ட²காதி நேக³மேஹி சேவ ரட்ட²வாஸீஹி ச ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³பே³ ராஜபுரிஸா ‘‘மா கோ², த்வங் தே³வ, பப்³ப³ஜீ’’தி மங் யாசந்தி. மாதாபிதரோ பன அஜ்ஜேவ புத்த படிபஜ்ஜ, கா³மனிக³மராஜதா⁴னிஅபி⁴வுத்³தி⁴யா வேபுல்லப்பத்தியா ச, இத்³த⁴ங் விப⁴வஸாரஸம்பத்தியா ஸஸ்ஸாதி³னிப்ப²த்தியா ச, பீ²தங் இமங் மஹாமஹிங் அனுஸாஸ, ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ரஜ்ஜங் காரேஹீதி யாசந்தி. ஏவங் பன ஸஹ ரஞ்ஞாதி ஸராஜகே, ததா² ஸஹோரோதே⁴ ஸனேக³மே ஸரட்ட²கே மஹாஜனே யதா² ஸுணந்தானம்பி பகே³வ பஸ்ஸந்தானங் மஹந்தங் காருஞ்ஞங் ஹோதி, ஏவங் கருணங் பரிதே³வந்தே தத்த² தத்த² அனபெக்கோ² அலக்³க³சித்தோ ‘‘அஹங் ததா³ பப்³ப³ஜி’’ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Tattha pañjalikāti paggahitaañjalikā. Sanegamā saraṭṭhakāti negamehi ceva raṭṭhavāsīhi ca saddhiṃ sabbe rājapurisā ‘‘mā kho, tvaṃ deva, pabbajī’’ti maṃ yācanti. Mātāpitaro pana ajjeva putta paṭipajja, gāmanigamarājadhāniabhivuddhiyā vepullappattiyā ca, iddhaṃ vibhavasārasampattiyā sassādinipphattiyā ca, phītaṃ imaṃ mahāmahiṃ anusāsa, chattaṃ ussāpetvā rajjaṃ kārehīti yācanti. Evaṃ pana saha raññāti sarājake, tathā sahorodhe sanegame saraṭṭhake mahājane yathā suṇantānampi pageva passantānaṃ mahantaṃ kāruññaṃ hoti, evaṃ karuṇaṃ paridevante tattha tattha anapekkho alaggacitto ‘‘ahaṃ tadā pabbaji’’nti dasseti.
5-6. இதா³னி யத³த்த²ங் சக்கவத்திஸிரிஸதி³ஸங் ரஜ்ஜஸிரிங் பியதரே ஞாதிப³ந்த⁴வே பஹாய ஸினித்³த⁴ங் பரிக்³க³ஹபரிஜனங் லோகாபி⁴மதங் மஹந்தங் யஸஞ்ச நிரபெக்கோ² பரிச்சஜிந்தி த³ஸ்ஸேதுங் த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
5-6. Idāni yadatthaṃ cakkavattisirisadisaṃ rajjasiriṃ piyatare ñātibandhave pahāya siniddhaṃ pariggahaparijanaṃ lokābhimataṃ mahantaṃ yasañca nirapekkho pariccajinti dassetuṃ dve gāthā abhāsi.
தத்த² கேவலந்தி அனவஸேஸங் இத்தா²கா³ரங் ஸமுத்³த³பரியந்தஞ்ச பத²விங் பப்³ப³ஜ்ஜாதி⁴ப்பாயேன சஜமானோ ஏவங் மே ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ ஸக்கா அதி⁴க³ந்துந்தி போ³தி⁴யாயேவ காரணா ந கிஞ்சி சிந்தேஸிங், ந தத்த² ஈஸகங் லக்³க³ங் ஜனேஸிந்தி அத்தோ². தஸ்மாதி யஸ்மா மாதாபிதரோ தஞ்ச மஹாயஸங் ரஜ்ஜஞ்ச மே ந தெ³ஸ்ஸங் , பியமேவ, ததோ பன ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ மய்ஹங் பியதரங், தஸ்மா மாதாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ரஜ்ஜங் அஹங் ததா³ பரிச்சஜிந்தி.
Tattha kevalanti anavasesaṃ itthāgāraṃ samuddapariyantañca pathaviṃ pabbajjādhippāyena cajamāno evaṃ me sammāsambodhi sakkā adhigantunti bodhiyāyeva kāraṇā na kiñci cintesiṃ, na tattha īsakaṃ laggaṃ janesinti attho. Tasmāti yasmā mātāpitaro tañca mahāyasaṃ rajjañca me na dessaṃ, piyameva, tato pana sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena sabbaññutaññāṇameva mayhaṃ piyataraṃ, tasmā mātādīhi saddhiṃ rajjaṃ ahaṃ tadā pariccajinti.
ததே³தங் ஸப்³ப³ங் பரிச்சஜித்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய மஹாஸத்தே நிக்க²மந்தே தஸ்ஸ கனிட்ட²பா⁴தா யுதி⁴ட்டி²லகுமாரோ நாம பிதரங் வந்தி³த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் அனுப³ந்தி⁴. தே உபோ⁴பி நக³ரா நிக்க²ம்ம மஹாஜனங் நிவத்தெத்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா மனோரமே டா²னே அஸ்ஸமபத³ங் கத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா வனமூலப²லாதீ³ஹி யாவஜீவங் யாபெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயனா அஹேஸுங். தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tadetaṃ sabbaṃ pariccajitvā pabbajjāya mahāsatte nikkhamante tassa kaniṭṭhabhātā yudhiṭṭhilakumāro nāma pitaraṃ vanditvā pabbajjaṃ anujānāpetvā bodhisattaṃ anubandhi. Te ubhopi nagarā nikkhamma mahājanaṃ nivattetvā himavantaṃ pavisitvā manorame ṭhāne assamapadaṃ katvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā vanamūlaphalādīhi yāvajīvaṃ yāpetvā brahmalokaparāyanā ahesuṃ. Tenāha bhagavā –
‘‘உபோ⁴ குமாரா பப்³ப³ஜிதா, யுத⁴ஞ்ஜயோ யுதி⁴ட்டி²லோ;
‘‘Ubho kumārā pabbajitā, yudhañjayo yudhiṭṭhilo;
பஹாய மாதாபிதரோ, ஸங்க³ங் செ²த்வான மச்சுனோ’’தி. (ஜா॰ 1.11.83);
Pahāya mātāpitaro, saṅgaṃ chetvāna maccuno’’ti. (jā. 1.11.83);
தத்த² ஸங்க³ங் செ²த்வான மச்சுனோதி மச்சுமாரஸ்ஸ ஸஹகாரிகாரணபூ⁴தத்தா ஸந்தகங் ராக³தோ³ஸமோஹஸங்க³ங் விக்க²ம்ப⁴னவஸேன சி²ந்தி³த்வா உபோ⁴பி பப்³ப³ஜிதாதி.
Tattha saṅgaṃ chetvāna maccunoti maccumārassa sahakārikāraṇabhūtattā santakaṃ rāgadosamohasaṅgaṃ vikkhambhanavasena chinditvā ubhopi pabbajitāti.
ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி அஹேஸுங், யுதி⁴ட்டி²லகுமாரோ ஆனந்த³த்தே²ரோ, யுத⁴ஞ்ஜயோ லோகனாதோ².
Tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, yudhiṭṭhilakumāro ānandatthero, yudhañjayo lokanātho.
தஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜதோ புப்³பே³ பவத்திதமஹாதா³னானி சேவ ரஜ்ஜாதி³பரிச்சாகோ³ ச தா³னபாரமீ, காயவசீஸங்வரோ ஸீலபாரமீ, பப்³ப³ஜ்ஜா ச ஜா²னாதி⁴க³மோ ச நெக்க²ம்மபாரமீ, அனிச்சதோ மனஸிகாரங் ஆதி³ங் கத்வா அபி⁴ஞ்ஞாதி⁴க³மபரியோஸானா பஞ்ஞா தா³னாதீ³னங் உபகாரானுபகாரத⁴ம்மபரிக்³க³ண்ஹனபஞ்ஞா ச பஞ்ஞாபாரமீ, ஸப்³ப³த்த² தத³த்த²ஸாத⁴னங் வீரியங் வீரியபாரமீ , ஞாணக²ந்தி அதி⁴வாஸனக²ந்தி ச க²ந்திபாரமீ, படிஞ்ஞாய அவிஸங்வாத³னங் ஸச்சபாரமீ, ஸப்³ப³த்த² அசலஸமாதா³னாதி⁴ட்டா²னங் அதி⁴ட்டா²னபாரமீ, ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ஹிதசித்ததாய மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரவஸேன ச மெத்தாபாரமீ, ஸத்தஸங்கா²ரகதவிப்பகாரஉபெக்க²னவஸேன உபெக்கா²ப்³ரஹ்மவிஹாரவஸேன ச உபெக்கா²பாரமீதி த³ஸ பாரமியோ லப்³ப⁴ந்தி. விஸேஸதோ பன நெக்க²ம்மபாரமீதி வேதி³தப்³பா³. ததா² அகித்திசரியாயங் விய இதா⁴பி மஹாபுரிஸஸ்ஸ அச்ச²ரியகு³ணா யதா²ரஹங் நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. தேன வுச்சதி ‘‘ஏவங் அச்ச²ரியா ஹேதே, அப்³பு⁴தா ச மஹேஸினோ…பே॰… த⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மதோ’’தி.
Tassa pabbajjato pubbe pavattitamahādānāni ceva rajjādipariccāgo ca dānapāramī, kāyavacīsaṃvaro sīlapāramī, pabbajjā ca jhānādhigamo ca nekkhammapāramī, aniccato manasikāraṃ ādiṃ katvā abhiññādhigamapariyosānā paññā dānādīnaṃ upakārānupakāradhammapariggaṇhanapaññā ca paññāpāramī, sabbattha tadatthasādhanaṃ vīriyaṃ vīriyapāramī , ñāṇakhanti adhivāsanakhanti ca khantipāramī, paṭiññāya avisaṃvādanaṃ saccapāramī, sabbattha acalasamādānādhiṭṭhānaṃ adhiṭṭhānapāramī, sabbasattesu hitacittatāya mettābrahmavihāravasena ca mettāpāramī, sattasaṅkhārakatavippakāraupekkhanavasena upekkhābrahmavihāravasena ca upekkhāpāramīti dasa pāramiyo labbhanti. Visesato pana nekkhammapāramīti veditabbā. Tathā akitticariyāyaṃ viya idhāpi mahāpurisassa acchariyaguṇā yathārahaṃ niddhāretabbā. Tena vuccati ‘‘evaṃ acchariyā hete, abbhutā ca mahesino…pe… dhammassa anudhammato’’ti.
யுத⁴ஞ்ஜயசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.
Yudhañjayacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 1. யுத⁴ஞ்ஜயசரியா • 1. Yudhañjayacariyā