Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī |
3. யுத்திஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா
3. Yuttihāravibhaṅgavibhāvanā
18. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன விசயஹாரவிப⁴ங்கே³ன பத³பஞ்ஹாத³யோ விசிதா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ விசயஹாரவிப⁴ங்கோ³ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமோ யுத்திஹாரவிப⁴ங்கோ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமோ யுத்திஹாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி தேஸு நித்³தி³ட்டே²ஸு ஸோளஸஸு ஹாரேஸு கதமோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ யுத்திஹாரோ யுத்திஹாரவிப⁴ங்கோ³தி புச்சி². ‘‘ஸப்³பே³ஸங் ஹாரான’’ந்திஆதி³னித்³தே³ஸஸ்ஸ இதா³னி வுச்சமானோ ‘‘அயங் யுத்திஹாரோ’’திஆதி³கோ வித்தா²ரஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ யுத்திஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி விஞ்ஞெய்யோ. தேன வுத்தங் ‘‘தத்த² கதமோ யுத்திஹாரோதிஆதி³ யுத்திஹாரவிப⁴ங்கோ³’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 18). அயங் யுத்திஹாரோ கிங் நாம ஸுத்தத்த²ங் யுத்தாயுத்திவஸேன யோஜயதீதி யுஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஸுத்தத்த²ங் புச்ச²தி. ஸுத்தத்தோ² பன து³விதோ⁴ அததா²காரேன க³ய்ஹமானோ, ததா²காரேன க³ய்ஹமானோ அத்தோ²தி. தத்த² அததா²காரேன க³ய்ஹமானோவ அத்தோ² யாதா²வதோ யுத்தினித்³தா⁴ரணேன யோஜேதப்³போ³, இதரோ பன பூ⁴தகத²னமத்தேன யோஜேதப்³போ³. யஸ்மா பனாயங் யுத்திக³வேஸனா நாம ஸங்வண்ணனா மஹாபதே³ஸேஹி வினா ந ஸம்ப⁴வதி, தஸ்மா யுத்திஹாரங் விப⁴ஜந்தோ தஸ்ஸ யுத்திஹாரஸ்ஸ லக்க²ணங் பட²மங் உபதி³ஸிதுங் ‘‘சத்தாரோ மஹாபதே³ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² மஹாபதே³ஸாதி மஹந்தே பு³த்³தா⁴த³யோ அபதி³ஸித்வா வுத்தானி காரணானி, மஹந்தானி வா த⁴ம்மஸ்ஸ அபதே³ஸானி பதிட்டா²னானி. அபதி³ஸீயதேதி அபதே³ஸோ, பு³த்³தோ⁴ அபதே³ஸோ ஏதஸ்ஸ காரணஸ்ஸாதி பு³த்³தா⁴பதே³ஸோ. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ நேதப்³போ³. ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா² ஏதங் ஸுத்தங் மயா ஸுத’’ந்தி வத்வா ஆப⁴தஸ்ஸ க³ந்த²ஸ்ஸ ஸுத்தவினயேஹி ஸங்ஸந்த³னங் த⁴ம்மோ, அஸங்ஸந்த³னங் அத⁴ம்மோதி வினிச்ச²யகாரணங் மஹாபதே³ஸோதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா² மயா ஆப⁴தங், ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா² மயா ஆப⁴தங், ஸம்ப³ஹுலத்தே²ரானங் ஸம்முகா² மயா ஆப⁴தங், ஏகத்தே²ரஸ்ஸ ஸம்முகா² மயா ஆப⁴த’’ந்தி வத்வா ஆப⁴தஸ்ஸ க³ந்த²ஸ்ஸ யானி ப்³யஞ்ஜனபத³அத்த²பதா³னி ஸந்தி, தானி பத³ப்³யஞ்ஜனானி ப⁴க³வதா தே³ஸிதே ஸுத்தே ஓதரயிதப்³பா³னி அனுப்பவேஸிதானி, வினயே ராகா³தி³வினயே ஸந்த³ஸ்ஸயிதப்³பா³னி ஸங்ஸந்தே³தப்³பா³னி. த⁴ம்மதாயங் உபனிக்கி²பிதப்³பா³னி பக்கி²பிதப்³பா³னி. யதி³ ஸுத்தத்தே²ன, வினயத்தே²ன, த⁴ம்மதாய ச அவிருத்³தா⁴னி ஹொந்தி, ஏவங் ஸதி தவ ஆப⁴தபத³ப்³யஞ்ஜனானி யுத்தானீதி வினிச்ச²யந்தேஹி வத்வா க³ஹேதப்³பா³னீதி அதி⁴ப்பாயோ.
18. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena vicayahāravibhaṅgena padapañhādayo vicitā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto vicayahāravibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo yuttihāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo yuttihāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu hāresu katamo saṃvaṇṇanāviseso yuttihāro yuttihāravibhaṅgoti pucchi. ‘‘Sabbesaṃ hārāna’’ntiādiniddesassa idāni vuccamāno ‘‘ayaṃ yuttihāro’’tiādiko vitthārasaṃvaṇṇanāviseso yuttihāravibhaṅgo nāmāti viññeyyo. Tena vuttaṃ ‘‘tattha katamo yuttihārotiādi yuttihāravibhaṅgo’’ti (netti. aṭṭha. 18). Ayaṃ yuttihāro kiṃ nāma suttatthaṃ yuttāyuttivasena yojayatīti yuñjitabbaṃ suttatthaṃ pucchati. Suttattho pana duvidho atathākārena gayhamāno, tathākārena gayhamāno atthoti. Tattha atathākārena gayhamānova attho yāthāvato yuttiniddhāraṇena yojetabbo, itaro pana bhūtakathanamattena yojetabbo. Yasmā panāyaṃ yuttigavesanā nāma saṃvaṇṇanā mahāpadesehi vinā na sambhavati, tasmā yuttihāraṃ vibhajanto tassa yuttihārassa lakkhaṇaṃ paṭhamaṃ upadisituṃ ‘‘cattāro mahāpadesā’’tiādimāha. Tattha mahāpadesāti mahante buddhādayo apadisitvā vuttāni kāraṇāni, mahantāni vā dhammassa apadesāni patiṭṭhānāni. Apadisīyateti apadeso, buddho apadeso etassa kāraṇassāti buddhāpadeso. Sesesupi eseva nayo netabbo. ‘‘Buddhassa sammukhā etaṃ suttaṃ mayā suta’’nti vatvā ābhatassa ganthassa suttavinayehi saṃsandanaṃ dhammo, asaṃsandanaṃ adhammoti vinicchayakāraṇaṃ mahāpadesoti adhippāyo. ‘‘Buddhassa sammukhā mayā ābhataṃ, saṅghassa sammukhā mayā ābhataṃ, sambahulattherānaṃ sammukhā mayā ābhataṃ, ekattherassa sammukhā mayā ābhata’’nti vatvā ābhatassa ganthassa yāni byañjanapadaatthapadāni santi, tāni padabyañjanāni bhagavatā desite sutte otarayitabbāni anuppavesitāni, vinaye rāgādivinaye sandassayitabbāni saṃsandetabbāni. Dhammatāyaṃ upanikkhipitabbāni pakkhipitabbāni. Yadi suttatthena, vinayatthena, dhammatāya ca aviruddhāni honti, evaṃ sati tava ābhatapadabyañjanāni yuttānīti vinicchayantehi vatvā gahetabbānīti adhippāyo.
ஸுத்தவினயத⁴ம்மதாஸு ஓதரயிதப்³பா³னி ஸந்த³ஸ்ஸயிதப்³பா³னி உபனிக்கி²பிதப்³பா³னீதி ஆசரியேன வுத்தானி, ‘‘கத்த² ஸுத்தே, கத்த² வினயே, கத்த² த⁴ம்மதாய’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘கதமஸ்மிங் ஸுத்தே’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² சதூஸு அரியஸச்சேஸூதி சதுன்னங் அரியஸச்சானங் த³ஸ்ஸனகேஸு ஸுத்தேஸு. ராகோ³ வினஸ்ஸதி வூபஸமதி ஏதேன அஸுபா⁴தி³னாதி ராக³வினயங், கிங் தங்? அஸுபா⁴தி³னிமித்தங், தங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ராக³வினயோ, கோ ஸோ? அஸுபா⁴தி³னிமித்தத³ஸ்ஸனகோ ஸுத்தந்தவிஸேஸோ. ஏஸ நயோ தோ³ஸவினயோதிஆதீ³ஸுபி. படிச்சஸமுப்பாதோ³ நாம ஸஸ்ஸததி³ட்டி²உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் விவஜ்ஜெத்வா ஏகத்தனயாதீ³னங் தீ³பனேன அவிஜ்ஜாதி³ஸங்கா²ராதி³ஸபா⁴வத⁴ம்மானங் பச்சயபச்சயுப்பன்னபா⁴வதீ³பகோதி வுத்தங் ‘‘கதமிஸ்ஸங் த⁴ம்மதாயங் உபனிக்கி²பிதப்³பா³னி? படிச்சஸமுப்பாதே³’’தி.
Suttavinayadhammatāsu otarayitabbāni sandassayitabbāni upanikkhipitabbānīti ācariyena vuttāni, ‘‘kattha sutte, kattha vinaye, kattha dhammatāya’’nti vattabbattā ‘‘katamasmiṃ sutte’’tiādi vuttaṃ. Tattha catūsu ariyasaccesūti catunnaṃ ariyasaccānaṃ dassanakesu suttesu. Rāgo vinassati vūpasamati etena asubhādināti rāgavinayaṃ, kiṃ taṃ? Asubhādinimittaṃ, taṃ assa atthīti rāgavinayo, ko so? Asubhādinimittadassanako suttantaviseso. Esa nayo dosavinayotiādīsupi. Paṭiccasamuppādo nāma sassatadiṭṭhiucchedadiṭṭhiṃ vivajjetvā ekattanayādīnaṃ dīpanena avijjādisaṅkhārādisabhāvadhammānaṃ paccayapaccayuppannabhāvadīpakoti vuttaṃ ‘‘katamissaṃ dhammatāyaṃ upanikkhipitabbāni? Paṭiccasamuppāde’’ti.
‘‘ஸுத்தாதீ³ஸு அவதரந்தே ஸந்தி³ஸ்ஸந்தே அவிலோமெந்தே கிங் ந ஜனேதீ’’தி வத்தப்³ப³தோ ‘‘சதூஸூ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ‘‘பு³த்³தா⁴தீ³னங் ஸம்முகா² மயா ஆப⁴த’’ந்தி வத்வா ஆப⁴தக³ந்தோ² சதூஸு அரியஸச்சேஸு யதி³ அவதரதி, ஏவங் ஸதி ஆப⁴தக³ந்தோ² ஆஸவே ந ஜனேதி. ராகா³தி³கிலேஸவினயே யதி³ ஸந்தி³ஸ்ஸதி, ஏவங் ஸதி ஆப⁴தக³ந்தோ² ஆஸவே ந ஜனேதி. த⁴ம்மதஞ்ச யதி³ ந விலோமேதி, ஏவங் ஸதி ஆப⁴தக³ந்தோ² ஆஸவே ந ஜனேதீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
‘‘Suttādīsu avatarante sandissante avilomente kiṃ na janetī’’ti vattabbato ‘‘catūsū’’tiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘buddhādīnaṃ sammukhā mayā ābhata’’nti vatvā ābhatagantho catūsu ariyasaccesu yadi avatarati, evaṃ sati ābhatagantho āsave na janeti. Rāgādikilesavinaye yadi sandissati, evaṃ sati ābhatagantho āsave na janeti. Dhammatañca yadi na vilometi, evaṃ sati ābhatagantho āsave na janetīti attho daṭṭhabbo.
‘‘கிமத்த²ங் யுத்திஹாரவிப⁴ங்கே³ சத்தாரோ மஹாபதே³ஸா ஆப⁴தா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘சதூஹி மஹாபதே³ஸேஹீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஆப⁴தக³ந்தே² யங் யங் அத்த²ஜாதங், யங் யங் த⁴ம்மஜாதங் வா சதூஹி மஹாபதே³ஸேஹி யுஜ்ஜதி, தங் தங் அத்த²ஜாதங் வா தங் தங் த⁴ம்மஜாதங் வா ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தே க³ஹேதப்³ப³ங். யேன யேன காரணேன ச சதூஹி மஹாபதே³ஸேஹி யுஜ்ஜதி, தங் தங் காரணங் ஸங்வண்ணனாவஸேன ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தே க³ஹேதப்³ப³ங். யதா² யதா² பகாரேன சதூஹி மஹாபதே³ஸேஹி யுஜ்ஜதி, ஸோ ஸோ பகாரோ ஸங்வண்ணனாவஸேன ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸுத்தே க³ஹேதப்³போ³. ஏவங் கா³ஹணத்த²ங் சத்தாரோ மஹாபதே³ஸா ஆப⁴தாதி அத்தோ².
‘‘Kimatthaṃ yuttihāravibhaṅge cattāro mahāpadesā ābhatā’’ti vattabbattā ‘‘catūhi mahāpadesehī’’tiādimāha. Tattha ābhataganthe yaṃ yaṃ atthajātaṃ, yaṃ yaṃ dhammajātaṃ vā catūhi mahāpadesehi yujjati, taṃ taṃ atthajātaṃ vā taṃ taṃ dhammajātaṃ vā saṃvaṇṇetabbasutte gahetabbaṃ. Yena yena kāraṇena ca catūhi mahāpadesehi yujjati, taṃ taṃ kāraṇaṃ saṃvaṇṇanāvasena saṃvaṇṇetabbasutte gahetabbaṃ. Yathā yathā pakārena catūhi mahāpadesehi yujjati, so so pakāro saṃvaṇṇanāvasena saṃvaṇṇetabbasutte gahetabbo. Evaṃ gāhaṇatthaṃ cattāro mahāpadesā ābhatāti attho.
19. சதூஹி மஹாபதே³ஸேஹி யுத்தங் அவிருத்³த⁴ங் தங் தங் அத்த²ஜாதங் க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஆசரியேன வுத்தங், ‘‘கத்த² கேன யுத்தினித்³தா⁴ரணங் காதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘பஞ்ஹங் புச்சி²தேனா’’திஆதி³ வுத்தங். பஞ்ஹே பஞ்ஹங் புச்சி²தேன புக்³க³லேன யுத்தினித்³தா⁴ரணங் காதப்³ப³ந்தி. தத்த² பஞ்ஹந்தி பஞ்ஹிதப்³ப³ங் ஸபா⁴வத⁴ம்மங். புச்சி²தேனாதி விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ஸமத்தே²ன பண்டி³தபுக்³க³லேன. பஞ்ஹேதி புச்சா²வஸேன பவத்தபாடே². பதா³னி கதி கித்தகானி ஹொந்தீதி பத³ஸோ பட²மங் பரியோகா³ஹிதப்³ப³ங் யுத்திஹாரேன விசேதப்³ப³ங் வீமங்ஸிதப்³ப³ங். ‘‘கத²ங் விசேதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யதி³ ஸப்³பா³னீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸப்³பா³னி பதா³னீதி புச்சி²தபாடே² நிரவஸேஸானி பதா³னி ஏகங் ஸமானங் அத்த²ங் யதி³ அபி⁴வத³ந்தி, ஏவங் ஸதி அத்த²வஸேன ஏகோ பஞ்ஹோ. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. தேன வுத்தங் ‘‘தத³த்த²ஸ்ஸேகஸ்ஸ ஞாதுங் இச்சி²தத்தா’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 19).
19. Catūhi mahāpadesehi yuttaṃ aviruddhaṃ taṃ taṃ atthajātaṃ gahetabbanti ācariyena vuttaṃ, ‘‘kattha kena yuttiniddhāraṇaṃ kātabba’’nti vattabbattā ‘‘pañhaṃ pucchitenā’’tiādi vuttaṃ. Pañhe pañhaṃ pucchitena puggalena yuttiniddhāraṇaṃ kātabbanti. Tattha pañhanti pañhitabbaṃ sabhāvadhammaṃ. Pucchitenāti vissajjetuṃ samatthena paṇḍitapuggalena. Pañheti pucchāvasena pavattapāṭhe. Padāni kati kittakāni hontīti padaso paṭhamaṃ pariyogāhitabbaṃ yuttihārena vicetabbaṃ vīmaṃsitabbaṃ. ‘‘Kathaṃ vicetabba’’nti pucchitabbattā ‘‘yadi sabbānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sabbāni padānīti pucchitapāṭhe niravasesāni padāni ekaṃ samānaṃ atthaṃ yadi abhivadanti, evaṃ sati atthavasena eko pañho. Esa nayo sesesupi. Tena vuttaṃ ‘‘tadatthassekassa ñātuṃ icchitattā’’ti (netti. aṭṭha. 19).
ஏகந்தி அத்த²வஸேன ஏகவித⁴ங் பஞ்ஹங். உபபரிக்க²மானேன புக்³க³லேன அஞ்ஞாதப்³ப³ங் த³ள்ஹங் ஜானிதப்³ப³ங். ‘‘கோ ஆஜானநாகாரோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ஆஜானநாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கிங் இமே த⁴ம்மா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘யே ஹி பரியத்தித⁴ம்மா ஸங்வண்ணேதப்³பா³, இமே பரியத்தித⁴ம்மா நானத்தா² ஹொந்தி கிங், நானாப்³யஞ்ஜனா ஹொந்தி கிங், உதா³ஹு இமேஸங் பரியத்தித⁴ம்மானங் ஏகோ அத்தோ² ஹோதி, ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங் ஹோதி கி’’ந்தி யுத்திதோ விசெத்வா அஞ்ஞாதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ‘‘யதா²வுத்தோ பஞ்ஹோ கிங் ப⁴வே’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா யதா²வுத்தங் பஞ்ஹங் ஏகதே³ஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² கிங் ப⁴வே’’தி புச்சி²த்வா ‘‘யதா² ஸா’’திஆதி³மாஹ.
Ekanti atthavasena ekavidhaṃ pañhaṃ. Upaparikkhamānena puggalena aññātabbaṃ daḷhaṃ jānitabbaṃ. ‘‘Ko ājānanākāro’’ti pucchitabbattā ājānanākāraṃ dassento ‘‘kiṃ ime dhammā’’tiādimāha. Tattha ‘‘ye hi pariyattidhammā saṃvaṇṇetabbā, ime pariyattidhammā nānatthā honti kiṃ, nānābyañjanā honti kiṃ, udāhu imesaṃ pariyattidhammānaṃ eko attho hoti, byañjanameva nānaṃ hoti ki’’nti yuttito vicetvā aññātabbanti yojanā. ‘‘Yathāvutto pañho kiṃ bhave’’ti pucchitabbattā yathāvuttaṃ pañhaṃ ekadesaṃ dassetuṃ ‘‘yathā kiṃ bhave’’ti pucchitvā ‘‘yathā sā’’tiādimāha.
தஸ்ஸங் புச்சா²கா³தா²யங் – சோரகா⁴தகேன மனுஸ்ஸேன சோரோ அப்³பா⁴ஹதோ விய கேன த⁴ம்மேன ஸத்தலோகோ ஸதா³ அப்³பா⁴ஹதோ, மாலுவலதாய அத்தனோ நிஸ்ஸிதருக்கோ² பரிவாரிதோ அஜ்ஜொ²த்த²டோ விய கேன த⁴ம்மேன ஸத்தலோகோ ஸதா³ பரிவாரிதோ அஜ்ஜொ²த்த²டோ, விஸப்பீதகு²ரப்பேன ஸல்லேன ஓதிண்ணோ அனுபவிட்டோ² விய கேன ஸல்லேன ஸத்தலோகோ ஸதா³ ஓதிண்ணோ அனுபவிட்டோ², கிஸ்ஸ கேன காரணேன ஸத்தலோகோ ஸதா³ தூ⁴பாயிதோ ஸந்தாபிதோதி யோஜனா.
Tassaṃ pucchāgāthāyaṃ – coraghātakena manussena coro abbhāhato viya kena dhammena sattaloko sadā abbhāhato, māluvalatāya attano nissitarukkho parivārito ajjhotthaṭo viya kena dhammena sattaloko sadā parivārito ajjhotthaṭo, visappītakhurappena sallena otiṇṇo anupaviṭṭho viya kena sallena sattaloko sadā otiṇṇo anupaviṭṭho, kissa kena kāraṇena sattaloko sadā dhūpāyito santāpitoti yojanā.
‘‘இமாய புச்சா²கா³தா²ய கித்தகானி பதா³னீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘இமானீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² புச்சி²தானீதி புச்சி²தத்தா²னி பதா³னி சத்தாரி ஹொந்தி. ‘‘கித்தகா பஞ்ஹா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தே தயோ பஞ்ஹா’’தி வுத்தங்.
‘‘Imāya pucchāgāthāya kittakāni padānī’’ti pucchitabbattā ‘‘imānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha pucchitānīti pucchitatthāni padāni cattāri honti. ‘‘Kittakā pañhā’’ti pucchitabbattā ‘‘te tayo pañhā’’ti vuttaṃ.
ப⁴க³வா தே³வதாய ஹி யஸ்மா விஸ்ஸஜ்ஜேதி, இதி தஸ்மா விஸ்ஸஜ்ஜனதோ ‘‘தயோபஞ்ஹா’’தி விஞ்ஞாயதி. ‘‘கதமா விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா –
Bhagavā devatāya hi yasmā vissajjeti, iti tasmā vissajjanato ‘‘tayopañhā’’ti viññāyati. ‘‘Katamā vissajjanagāthā’’ti pucchitabbattā –
‘‘மச்சுனாப்³பா⁴ஹதோ லோகோ, ஜராய பரிவாரிதோ;
‘‘Maccunābbhāhato loko, jarāya parivārito;
தண்ஹாஸல்லேன ஓதிண்ணோ, இச்சா²தூ⁴பாயிதோ ஸதா³’’தி. –
Taṇhāsallena otiṇṇo, icchādhūpāyito sadā’’ti. –
வுத்தங். தஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²யங் – சோரகா⁴தகேன மனுஸ்ஸேன சோரோ அப்³பா⁴ஹதோ விய மச்சுனா ஸத்தலோகோ ஸதா³ அப்³பா⁴ஹதோ, மாலுவலதாய அத்தனோ நிஸ்ஸிதருக்கோ² பரிவாரிதோ அஜ்ஜொ²த்த²டோ விய ஜராய ஸத்தலோகோ ஸதா³ பரிவாரிதோ அஜ்ஜொ²த்த²டோ, விஸப்பீதகு²ரப்பேன ஸல்லேன ஓதிண்ணோ அனுபவிட்டோ² விய தண்ஹாஸல்லேன ஸத்தலோகோ ஸதா³ ஓதிண்ணோ அனுபவிட்டோ², இச்சா²ய ஸத்தலோகோ ஸதா³ தூ⁴பாயிதோ ஸந்தாபிதோதி யோஜனா.
Vuttaṃ. Tassaṃ vissajjanagāthāyaṃ – coraghātakena manussena coro abbhāhato viya maccunā sattaloko sadā abbhāhato, māluvalatāya attano nissitarukkho parivārito ajjhotthaṭo viya jarāya sattaloko sadā parivārito ajjhotthaṭo, visappītakhurappena sallena otiṇṇo anupaviṭṭho viya taṇhāsallena sattaloko sadā otiṇṇo anupaviṭṭho, icchāya sattaloko sadā dhūpāyito santāpitoti yojanā.
20. ‘‘கதமங் மச்சு, கதமா ஜரா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஜரா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி திஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²யங். து³தியபதே³ வுத்தா ஜரா ச பட²மபதே³ வுத்தங் மரணஞ்ச இமானி த்³வே ஸங்க²தஸ்ஸ க²ந்த⁴பஞ்சகஸ்ஸ ஸங்க²தலக்க²ணானி ஹொந்தி, ஸங்க²தங் க²ந்த⁴பஞ்சகங் முஞ்சித்வா விஸுங் ந உபலப்³ப⁴தீதி அத்தோ². ‘‘ஸங்க²தலக்க²ணானங் ஜராமரணானங் கத²ங் பே⁴தோ³ ஜானிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஜராயங் டி²தஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஜராயங் டி²தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தந்தி டி²தஸ்ஸ க²ந்த⁴ப்பப³ந்த⁴ஸ்ஸ யங் அஞ்ஞத²த்தங், அயங் பாகடஜரா நாம, ந க²ணட்டி²திஜரா. மரணங் வயோதி ஸம்முதிமரணங் சுதியேவ ஹோதி, ந க²ணிகமரணங், ந ஸமுச்சே²த³மரணங். தேன வுத்தங் ‘‘உப்பாதோ³ பஞ்ஞாயதி, வயோ பஞ்ஞாயதி, டி²தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தங் பஞ்ஞாயதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.38; அ॰ நி॰ 3.47; கதா²॰ 214).
20. ‘‘Katamaṃ maccu, katamā jarā’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha jarā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tissaṃ vissajjanagāthāyaṃ. Dutiyapade vuttā jarā ca paṭhamapade vuttaṃ maraṇañca imāni dve saṅkhatassa khandhapañcakassa saṅkhatalakkhaṇāni honti, saṅkhataṃ khandhapañcakaṃ muñcitvā visuṃ na upalabbhatīti attho. ‘‘Saṅkhatalakkhaṇānaṃ jarāmaraṇānaṃ kathaṃ bhedo jānitabbo’’ti vattabbattā ‘‘jarāyaṃ ṭhitassā’’tiādi vuttaṃ. Tattha jarāyaṃ ṭhitassa aññathattanti ṭhitassa khandhappabandhassa yaṃ aññathattaṃ, ayaṃ pākaṭajarā nāma, na khaṇaṭṭhitijarā. Maraṇaṃ vayoti sammutimaraṇaṃ cutiyeva hoti, na khaṇikamaraṇaṃ, na samucchedamaraṇaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘uppādo paññāyati, vayo paññāyati, ṭhitassa aññathattaṃ paññāyatī’’ti (saṃ. ni. 3.38; a. ni. 3.47; kathā. 214).
யதி³ டி²தஸ்ஸேவ மரணங் ஸியா, ஏவங் ஸதி ஜராமரணானங் நானத்தங் யுத்தங் ந ஸியா, அயுத்தே ஸதி ‘‘தே தயோ பஞ்ஹா’’தி வசனம்பி அயுத்தமேவாதி வத்தப்³ப³தோ ‘‘தத்த² ஜராய சா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தத்தா²தி திஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²யங் வுத்தாய ஜராய ச வுத்தஸ்ஸ மரணஸ்ஸ ச அத்த²தோ நானத்தங் யுத்தங்.
Yadi ṭhitasseva maraṇaṃ siyā, evaṃ sati jarāmaraṇānaṃ nānattaṃ yuttaṃ na siyā, ayutte sati ‘‘te tayo pañhā’’ti vacanampi ayuttamevāti vattabbato ‘‘tattha jarāya cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tissaṃ vissajjanagāthāyaṃ vuttāya jarāya ca vuttassa maraṇassa ca atthato nānattaṃ yuttaṃ.
‘‘கேன காரணேன யுத்தங், கத²ங் காரணேன நானத்தங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘க³ப்³ப⁴க³தாபி ஹி மீயந்தீ’’தி வுத்தங். ஜரங் அப்பத்தா க³ப்³ப⁴க³தாபி ஸத்தா ஹி யஸ்மா மீயந்தி, தஸ்மா நானத்தங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங். ‘‘க³ப்³ப⁴க³தாபி ஜரப்பத்தா ப⁴வெய்யு’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ந ச தே ஜிண்ணா ப⁴வந்தீ’’தி வுத்தங். ஜரப்பத்தாபி அஜிண்ணத்தா ஜிண்ணஜரங் அப்பத்தாவ மீயந்தி, ஏவங் இதா⁴தி⁴ப்பேதஸ்ஸ ஜிண்ணஜராவிரஹிதஸ்ஸ மரணஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ அஞ்ஞா ஜரா, அஞ்ஞங் மரணந்தி ஞாதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘ந க³ப்³ப⁴க³தானங்யேவ ஜிண்ணஜரங் அப்பத்தங் மரணங் அத்தி², அஞ்ஞேஸம்பி அத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ ‘‘அத்தி² ச தே³வானங் மரண’’ந்தி வுத்தங். ‘‘தே³வாபி சிரகாலஸம்ப⁴வதோ ஜரங் பத்தா ப⁴வெய்யு’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ந ச தேஸங் ஸரீரானி ஜீரந்தீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஜராமரணானங் நானத்தே காரணங் எத்தகமேவா’’தி வத்தப்³ப³த்தா அஞ்ஞம்பி அத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸக்கதே வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஜிண்ணஜராய படிகம்மங் காதுங் ஸக்கதேவ, மரணஸ்ஸ பன படிகம்மஸ்ஸ காதுங் ந ஸக்கதேவ, இமினாபி காரணேன ஜராமரணானங் நானத்தங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³மேவாதி அத்தோ². ‘‘ந ஸக்கதே மரணஸ்ஸ படிகம்மங் காது’’ந்தி கஸ்மா வுத்தங், நனு இத்³தி⁴பாத³பா⁴வனாய வஸீபா⁴வே ஸதி ஸக்கா மரணஸ்ஸாபி படிகம்மங் காதுந்தி சோத³னங் மனஸி கத்வா ‘‘அஞ்ஞத்ரேவ இத்³தி⁴மந்தானங் இத்³தி⁴விஸயா’’தி வுத்தங்.
‘‘Kena kāraṇena yuttaṃ, kathaṃ kāraṇena nānattaṃ sampaṭicchitabba’’nti vattabbattā ‘‘gabbhagatāpi hi mīyantī’’ti vuttaṃ. Jaraṃ appattā gabbhagatāpi sattā hi yasmā mīyanti, tasmā nānattaṃ sampaṭicchitabbaṃ. ‘‘Gabbhagatāpi jarappattā bhaveyyu’’nti vattabbattā ‘‘na ca te jiṇṇā bhavantī’’ti vuttaṃ. Jarappattāpi ajiṇṇattā jiṇṇajaraṃ appattāva mīyanti, evaṃ idhādhippetassa jiṇṇajarāvirahitassa maraṇassa sambhavato aññā jarā, aññaṃ maraṇanti ñātabbanti vuttaṃ hoti. ‘‘Na gabbhagatānaṃyeva jiṇṇajaraṃ appattaṃ maraṇaṃ atthi, aññesampi atthī’’ti vattabbabhāvato ‘‘atthi ca devānaṃ maraṇa’’nti vuttaṃ. ‘‘Devāpi cirakālasambhavato jaraṃ pattā bhaveyyu’’nti vattabbattā ‘‘na ca tesaṃ sarīrāni jīrantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Jarāmaraṇānaṃ nānatte kāraṇaṃ ettakamevā’’ti vattabbattā aññampi atthīti dassetuṃ ‘‘sakkate vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha jiṇṇajarāya paṭikammaṃ kātuṃ sakkateva, maraṇassa pana paṭikammassa kātuṃ na sakkateva, imināpi kāraṇena jarāmaraṇānaṃ nānattaṃ sampaṭicchitabbamevāti attho. ‘‘Na sakkate maraṇassa paṭikammaṃ kātu’’nti kasmā vuttaṃ, nanu iddhipādabhāvanāya vasībhāve sati sakkā maraṇassāpi paṭikammaṃ kātunti codanaṃ manasi katvā ‘‘aññatreva iddhimantānaṃ iddhivisayā’’ti vuttaṃ.
ஜராமரணானங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் நானாபா⁴வோ ஆசரியேன த³ஸ்ஸிதோ, அம்ஹேஹி ச ஞாதோ, ‘‘கத²ங் பன தண்ஹாய ஜராமரணேஹி நானாபா⁴வோ’’தி வத்தப்³ப³தோ தேஹி தண்ஹாய நானத்தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யங் பனாஹா’’திஆதி³ வுத்தங். தண்ஹாய அவிஜ்ஜமானாயபி ஜீரந்தாபி மீயந்தாபி வீதராகா³ யஸ்மா தி³ஸ்ஸந்தி, தஸ்மா தண்ஹாய ஜராமரணேஹி நானாபா⁴வோ ஸம்படிச்சி²தப்³போ³.
Jarāmaraṇānaṃ aññamaññaṃ nānābhāvo ācariyena dassito, amhehi ca ñāto, ‘‘kathaṃ pana taṇhāya jarāmaraṇehi nānābhāvo’’ti vattabbato tehi taṇhāya nānattaṃ dassetuṃ ‘‘yaṃ panāhā’’tiādi vuttaṃ. Taṇhāya avijjamānāyapi jīrantāpi mīyantāpi vītarāgā yasmā dissanti, tasmā taṇhāya jarāmaraṇehi nānābhāvo sampaṭicchitabbo.
‘‘தண்ஹாய ஜீரணபி⁴ஜ்ஜனலக்க²ணங் அத்தீ²தி தேஹி தண்ஹாய அனஞ்ஞத்தே கோ நாம தோ³ஸோ ஸியா’’தி வத்தப்³ப³தோ தோ³ஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதி³ சா’’திஆதி³ வுத்தங். ஜராமரணங் யதா² யேன ஜீரணபி⁴ஜ்ஜனலக்க²ணேன பாகடங், ஏவங் ஜீரணபி⁴ஜ்ஜனலக்க²ணேன தண்ஹாபி பாகடா. யதி³ ச ஸியா; ஏவங் ஸந்தே யொப்³ப³னட்டா²பி ஸப்³பே³ மாணவா விக³ததண்ஹா ஸியுங், ந ச விக³ததண்ஹா, தஸ்மா நானாபா⁴வோ ஸம்படிச்சி²தப்³போ³. ததோ அஞ்ஞோபி தோ³ஸோ ஆபஜ்ஜெய்யாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² ச தண்ஹா து³க்க²ஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஜராமரணானங் தண்ஹாய அனஞ்ஞத்தே ஸதி தண்ஹாய ப⁴வதண்ஹாய து³க்க²ஸமுத³யோ ஹோதி, ஏவங் ஜராமரணம்பி து³க்க²ஸமுத³யோ ஸியா. யஸ்மா ந ஜராமரணங் து³க்க²ஸமுத³யோ, தஸ்மா ஜராமரணேஹி தண்ஹாய நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
‘‘Taṇhāya jīraṇabhijjanalakkhaṇaṃ atthīti tehi taṇhāya anaññatte ko nāma doso siyā’’ti vattabbato dosaṃ dassetuṃ ‘‘yadi cā’’tiādi vuttaṃ. Jarāmaraṇaṃ yathā yena jīraṇabhijjanalakkhaṇena pākaṭaṃ, evaṃ jīraṇabhijjanalakkhaṇena taṇhāpi pākaṭā. Yadi ca siyā; evaṃ sante yobbanaṭṭhāpi sabbe māṇavā vigatataṇhā siyuṃ, na ca vigatataṇhā, tasmā nānābhāvo sampaṭicchitabbo. Tato aññopi doso āpajjeyyāti dassetuṃ ‘‘yathā ca taṇhā dukkhassā’’tiādi vuttaṃ. Tattha jarāmaraṇānaṃ taṇhāya anaññatte sati taṇhāya bhavataṇhāya dukkhasamudayo hoti, evaṃ jarāmaraṇampi dukkhasamudayo siyā. Yasmā na jarāmaraṇaṃ dukkhasamudayo, tasmā jarāmaraṇehi taṇhāya nānattaṃ veditabbaṃ.
தேஹி தாய அனஞ்ஞத்தே ஸதி ஏவம்பி தோ³ஸோ ஆபஜ்ஜெய்யாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² ச தண்ஹா மக்³க³வஜ்ஜா²’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தேஹி தாய அனஞ்ஞத்தே ஸதி யதா² தண்ஹா மக்³க³வஜ்ஜா² ஹோதி, ஏவங் ஜராமரணம்பி மக்³க³வஜ்ஜ²ங் ஸியா. யதா² ஜராமரணங் மக்³க³வஜ்ஜ²ங் ந ஹோதி, ஏவங் தண்ஹாபி மக்³க³வஜ்ஜா² ந ஸியா, ததா² ச ந ஹோதி பஹாதப்³பா³பஹாதப்³ப³பா⁴வதோ, தஸ்மாபி ஜராமரணேஹி தண்ஹாய நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Tehi tāya anaññatte sati evampi doso āpajjeyyāti dassetuṃ ‘‘yathā ca taṇhā maggavajjhā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tehi tāya anaññatte sati yathā taṇhā maggavajjhā hoti, evaṃ jarāmaraṇampi maggavajjhaṃ siyā. Yathā jarāmaraṇaṃ maggavajjhaṃ na hoti, evaṃ taṇhāpi maggavajjhā na siyā, tathā ca na hoti pahātabbāpahātabbabhāvato, tasmāpi jarāmaraṇehi taṇhāya nānattaṃ veditabbaṃ.
‘‘யதி³ சாதிஆதி³னா வுத்தாய யுத்தியா உபபத்தியா ஏவ ஜராமரணேஹி தண்ஹாய அஞ்ஞத்தங் க³வேஸிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா அஞ்ஞேஹிபி காரணேஹி க³வேஸிதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இமாய யுத்தியா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இமாய யுத்தியாதி யா யுத்தி ‘‘யதி³ சா’’திஆதி³னா வுத்தாய இமாய யுத்தியா உபபத்தியா. அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி காரணேஹி அஞ்ஞேஹி அஞ்ஞேஹி காரணபூ⁴தேஹி உபபத்தீஹி ஜராமரணேஹி தண்ஹாய அஞ்ஞத்தங் க³வேஸிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி காரணேஹி க³வேஸிதப்³ப³’’ந்தி கஸ்மா வுத்தங், நனு யுத்தியா, அத்த²தோ ச அஞ்ஞத்தங் ஸந்தி³ஸ்ஸதீதி சோத³னங் மனஸி கத்வா ‘‘யதி³ ச ஸந்தி³ஸ்ஸதீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யுத்திஸமாருள்ஹங் அத்த²தோ ச மரணேஹி தண்ஹாய ச அஞ்ஞத்தங் யதி³ ச ஸந்தி³ஸ்ஸதி, ப்³யஞ்ஜனதோபி அஞ்ஞத்தங் க³வேஸிதப்³ப³மேவாதி அத்தோ².
‘‘Yadi cātiādinā vuttāya yuttiyā upapattiyā eva jarāmaraṇehi taṇhāya aññattaṃ gavesitabba’’nti vattabbattā aññehipi kāraṇehi gavesitabbanti dassetuṃ ‘‘imāya yuttiyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha imāya yuttiyāti yā yutti ‘‘yadi cā’’tiādinā vuttāya imāya yuttiyā upapattiyā. Aññamaññehi kāraṇehi aññehi aññehi kāraṇabhūtehi upapattīhi jarāmaraṇehi taṇhāya aññattaṃ gavesitabbanti attho. ‘‘Aññamaññehi kāraṇehi gavesitabba’’nti kasmā vuttaṃ, nanu yuttiyā, atthato ca aññattaṃ sandissatīti codanaṃ manasi katvā ‘‘yadi ca sandissatī’’tiādimāha. Tattha yuttisamāruḷhaṃ atthato ca maraṇehi taṇhāya ca aññattaṃ yadi ca sandissati, byañjanatopi aññattaṃ gavesitabbamevāti attho.
‘‘கத²ங் ப்³யஞ்ஜனதோ அஞ்ஞத்தங் க³வேஸிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸல்லோதி வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ‘‘ஸல்லோ’’தி வா ‘‘தூ⁴பாயன’’ந்தி வா த்³வீஹி ப்³யஞ்ஜனேஹி வுச்சமானானங் இமேஸங் இச்சா²தண்ஹாஸங்கா²தானங் த⁴ம்மானங் அத்த²தோ ஏகத்தங் ஸமானத்தங் யுஜ்ஜதி, ந அஞ்ஞத்தங். ‘‘ஸல்லோ’’தி வா ‘‘தூ⁴பாயன’’ந்தி வா த்³வீஹி ப்³யஞ்ஜனேஹி அவுச்சமானானங் ஜராமரணானங் தண்ஹாய ஏகத்தங் ந யுஜ்ஜதி. தமேவத்த²ங் விவரிதுங் ‘‘ந ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இச்சா²ய ச தண்ஹாய ச அத்த²தோ அஞ்ஞத்தங் ந யுஜ்ஜதி, ஏகத்தமேவ யுஜ்ஜதீதி யோஜனா. இச்சா²ய ச தண்ஹாய ச ஜீரணபி⁴ஜ்ஜனஸம்ப⁴வதோ ஜராமரணேஹி தண்ஹாய ஏகத்தங் ஸியா, ‘‘கஸ்மா அஞ்ஞத்தங் யுத்த’’ந்தி வத்தப்³ப³தோ ‘‘தண்ஹாய அதி⁴ப்பாயே’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தண்ஹாய அதி⁴ப்பாயே அபரிபூரமானே நவஸு ஆகா⁴தவத்தூ²ஸு கோதோ⁴ ச உப்பஜ்ஜதி, உபனாஹோ ச உப்பஜ்ஜதி. ஜராமரணேஸு அபரிபூரமானேஸு நவஸு ஆகா⁴தவத்தூ²ஸு கோதோ⁴ ச ந உப்பஜ்ஜதி, உபனாஹோ ச ந உப்பஜ்ஜதி. இதி இமாய யுத்தியா ஜராய ச மரணஸ்ஸ ச தண்ஹாய ச அத்த²தோ அஞ்ஞத்தங் யுஜ்ஜதியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
‘‘Kathaṃ byañjanato aññattaṃ gavesitabba’’nti vattabbattā ‘‘salloti vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘sallo’’ti vā ‘‘dhūpāyana’’nti vā dvīhi byañjanehi vuccamānānaṃ imesaṃ icchātaṇhāsaṅkhātānaṃ dhammānaṃ atthato ekattaṃ samānattaṃ yujjati, na aññattaṃ. ‘‘Sallo’’ti vā ‘‘dhūpāyana’’nti vā dvīhi byañjanehi avuccamānānaṃ jarāmaraṇānaṃ taṇhāya ekattaṃ na yujjati. Tamevatthaṃ vivarituṃ ‘‘na hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha icchāya ca taṇhāya ca atthato aññattaṃ na yujjati, ekattameva yujjatīti yojanā. Icchāya ca taṇhāya ca jīraṇabhijjanasambhavato jarāmaraṇehi taṇhāya ekattaṃ siyā, ‘‘kasmā aññattaṃ yutta’’nti vattabbato ‘‘taṇhāya adhippāye’’tiādi vuttaṃ. Tattha taṇhāya adhippāye aparipūramāne navasu āghātavatthūsu kodho ca uppajjati, upanāho ca uppajjati. Jarāmaraṇesu aparipūramānesu navasu āghātavatthūsu kodho ca na uppajjati, upanāho ca na uppajjati. Iti imāya yuttiyā jarāya ca maraṇassa ca taṇhāya ca atthato aññattaṃ yujjatiyevāti daṭṭhabbaṃ.
யதி³ இச்சா² தண்ஹாய அத்த²தோ ஏகத்தங் யுத்தங், ஏவங் ஸதி கஸ்மா ப⁴க³வதா ‘‘மச்சுனாப்³பா⁴ஹதோ லோகோ’’திஆதி³கா³தா²யங் ‘‘தண்ஹாஸல்லேன ஓதிண்ணோ, இச்சா²தூ⁴பாயிதோ ஸதா³’’தி த்³விதா⁴ வுத்தாதி சோத³னங் பரிஹரந்தோ ‘‘யங் பனித³ங் ப⁴க³வதா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘இச்சா²’’திபி ‘‘தண்ஹா’’திபி த்³வீஹி நாமேஹி யங் பனித³ங் அபி⁴லபிதங் யங் பனித³ங் அபி⁴லபனங் கதங், இத³ங் அபி⁴லபனங் ப⁴க³வதா பா³ஹிரானங் இச்சி²தப்³ப³தஸிதப்³பா³னங் வத்தூ²னங் ரூபாதி³ஆரம்மணானங் பே⁴தா³னங் வஸேன ‘‘இச்சா²’’திபி ‘‘தண்ஹா’’திபி த்³வீஹி நாமேஹி அபி⁴லபிதங் அபி⁴லபனவஸேன கதந்தி ஏகத்தங் யுத்தமேவ, ந நானத்தந்தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Yadi icchā taṇhāya atthato ekattaṃ yuttaṃ, evaṃ sati kasmā bhagavatā ‘‘maccunābbhāhato loko’’tiādigāthāyaṃ ‘‘taṇhāsallena otiṇṇo, icchādhūpāyito sadā’’ti dvidhā vuttāti codanaṃ pariharanto ‘‘yaṃ panidaṃ bhagavatā’’tiādimāha. Tattha ‘‘icchā’’tipi ‘‘taṇhā’’tipi dvīhi nāmehi yaṃ panidaṃ abhilapitaṃ yaṃ panidaṃ abhilapanaṃ kataṃ, idaṃ abhilapanaṃ bhagavatā bāhirānaṃ icchitabbatasitabbānaṃ vatthūnaṃ rūpādiārammaṇānaṃ bhedānaṃ vasena ‘‘icchā’’tipi ‘‘taṇhā’’tipi dvīhi nāmehi abhilapitaṃ abhilapanavasena katanti ekattaṃ yuttameva, na nānattanti attho daṭṭhabbo.
‘‘நாமவஸேன த்³விதா⁴ வுத்தானங் இச்சா²தண்ஹாதீ³னங் கேன ஏகத்தங் யுத்தந்தி ஸத்³த³ஹிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸப்³பா³ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² நானானாமவஸேன பபே⁴தா³ ஸப்³பா³ இச்சா²தி³கா தண்ஹா அஜ்ஜோ²ஸானலக்க²ணேன ஏகலக்க²ணா ஹி யஸ்மா யுத்தா, தஸ்மா நாமவஸேன பி⁴ன்னானம்பி ஏகலக்க²ணேன ஏகத்தங் யுத்தந்தி ஸத்³த³ஹிதப்³ப³ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘கிமிவ யுத்த’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘யதா² ஸப்³போ³’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² கட்ட²க்³கி³ஆதி³வஸேன அனேகோ ஸப்³போ³ அக்³கி³ உண்ஹத்தலக்க²ணேன ஏகலக்க²ணோ யதா², ஏவங் அஜ்ஜோ²ஸானலக்க²ணேன ஏகலக்க²ணாதி யோஜனா. ஸப்³ப³ஸ்ஸ அக்³கி³னோ உபாதா³னவஸேன அனேகானி நாமானி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² பாகடோ. ஆரம்மணவஸேன தண்ஹா அஞ்ஞேஹி அஞ்ஞேஹி நாமேஹி ப⁴க³வதா அபி⁴லபிதா, உபாதா³னவஸேன அக்³கி³ அஞ்ஞேஹி அஞ்ஞேஹி நாமேஹி அபி⁴லபிதோதி யோஜனா காதப்³பா³.
‘‘Nāmavasena dvidhā vuttānaṃ icchātaṇhādīnaṃ kena ekattaṃ yuttanti saddahitabba’’nti vattabbattā ‘‘sabbāhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha nānānāmavasena pabhedā sabbā icchādikā taṇhā ajjhosānalakkhaṇena ekalakkhaṇā hi yasmā yuttā, tasmā nāmavasena bhinnānampi ekalakkhaṇena ekattaṃ yuttanti saddahitabbanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kimiva yutta’’nti pucchitabbattā ‘‘yathā sabbo’’tiādi vuttaṃ. Tattha kaṭṭhaggiādivasena aneko sabboaggi uṇhattalakkhaṇena ekalakkhaṇo yathā, evaṃ ajjhosānalakkhaṇena ekalakkhaṇāti yojanā. Sabbassa aggino upādānavasena anekāni nāmāni sarūpato dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Tassattho pākaṭo. Ārammaṇavasena taṇhā aññehi aññehi nāmehi bhagavatā abhilapitā, upādānavasena aggi aññehi aññehi nāmehi abhilapitoti yojanā kātabbā.
‘‘விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா²யங் ஆக³தனாமேஹி ஏவ தண்ஹா அபி⁴லபிதா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா அனேகேஹி நாமேஹி அபி⁴லபிதாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இச்சா²இதிபீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இச்சி²தப்³பா³னி அத்தா²னி ரூபாதீ³னி ஆரம்மணானி ஸத்தா இச்ச²ந்தி ஏதாயாதி இச்சா². தஸந்தி ஏதாயாதி தண்ஹா. ஸல்லதி பவிஸதி விஸப்பீதங் ஸல்லங் வியாதி ஸல்லா, ஸந்தாபங் லாதி ஆத³தா³தீதி வா ஸல்லா, ஸந்தாபங் லாதி பவத்தேதீதி வா ஸல்லா. தூ⁴பாயதி ஸந்தாபேதி பரித³ஹதீதி தூ⁴பாயனா. ஸரதி ஆகட்³ட⁴தி அவஹரதி ஸீக⁴ஸோதா ஸரிதா வியாதி ஸரிதா, ஸரதி ஸல்லதீதி வா ஸரிதா. விஸரதீதி விஸத்திகா. பீதிவஸேன ஸினேஹதீதி ஸினேஹோ. தாஸு தாஸு க³தீஸு கிலமத²ங் உப்பாதே³தீதி கிலமதோ². ஸத்தா ரூபாதி³ஆரம்மணானி மஞ்ஞந்தி ஏதாயாதி மஞ்ஞனா. ப⁴வங் ப³ந்த⁴தீதி ப³ந்தோ⁴. ஆஸீயதே பத்தீ²யதேதி ஆஸா. ஆஸியதி பத்தே²தீதி வா ஆஸா. பிபாஸீயதேதி பிபாஸா, ஆரம்மணரஸங் பிபாஸதீதி வா பிபாஸா. அபி⁴னந்தீ³யதேதி அபி⁴னந்த³னா, அபி⁴னந்த³தீதி வா அபி⁴னந்த³னா. வித்தா²ரதோ அட்ட²கதா²வஸேன (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 20) வேதி³தப்³போ³.
‘‘Vissajjanagāthāyaṃ āgatanāmehi eva taṇhā abhilapitā’’ti pucchitabbattā anekehi nāmehi abhilapitāti dassetuṃ ‘‘icchāitipī’’tiādi vuttaṃ. Tattha icchitabbāni atthāni rūpādīni ārammaṇāni sattā icchanti etāyāti icchā. Tasanti etāyāti taṇhā. Sallati pavisati visappītaṃ sallaṃ viyāti sallā, santāpaṃ lāti ādadātīti vā sallā, santāpaṃ lāti pavattetīti vā sallā. Dhūpāyati santāpeti paridahatīti dhūpāyanā. Sarati ākaḍḍhati avaharati sīghasotā saritā viyāti saritā, sarati sallatīti vā saritā. Visaratīti visattikā. Pītivasena sinehatīti sineho. Tāsu tāsu gatīsu kilamathaṃ uppādetīti kilamatho. Sattā rūpādiārammaṇāni maññanti etāyāti maññanā. Bhavaṃ bandhatīti bandho. Āsīyate patthīyateti āsā. Āsiyati patthetīti vā āsā. Pipāsīyateti pipāsā, ārammaṇarasaṃ pipāsatīti vā pipāsā. Abhinandīyateti abhinandanā, abhinandatīti vā abhinandanā. Vitthārato aṭṭhakathāvasena (netti. aṭṭha. 20) veditabbo.
‘‘தண்ஹாய இச்சா²தி³ப்பகாரவஸேன ஆலபிதபா⁴வோ கேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதா² ச வேவசனே’’திஆதி³ வுத்தங். வேவசனஹாரவிப⁴ங்கே³ ‘‘ஆஸா ச பீஹா…பே॰… வேவசன’’ந்தி (நெத்தி॰ 37) யா தண்ஹா யதா² யேன பகாரேன வுத்தா, ததா² தேன பகாரேன வுத்தாய தண்ஹாய இச்சா²தி³ப்பகாரவஸேன ஆலபிதபா⁴வோ ஸத்³த³ஹிதப்³போ³. ‘‘வேவசனவிப⁴ங்கே³ ஆசரியேன வுத்தோபி ப⁴க³வதா அவுத்தே கேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதா²ஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங். யதா² யேன பகாரேன ப⁴க³வா ‘‘ரூபே திஸ்ஸா’’திஆதி³கங் யங் வசனமாஹ, ததா² தேன பகாரேன வுத்தேன தேன வசனேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³ வாதி. ஏவங் யுஜ்ஜதீதி ஏவங் வுத்தனயேன இச்சா²தண்ஹானங் அத்த²தோ ஏகத்தா , ஜராய ச மரணஸ்ஸ ச தண்ஹாய ச அத்த²தோ அஞ்ஞத்தா ச ‘‘தயோ பஞ்ஹா’’தி யங் வசனங் வுத்தங், தங் வசனங் யுஜ்ஜதீதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³.
‘‘Taṇhāya icchādippakāravasena ālapitabhāvo kena saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘yathā ca vevacane’’tiādi vuttaṃ. Vevacanahāravibhaṅge ‘‘āsā ca pīhā…pe… vevacana’’nti (netti. 37) yā taṇhā yathā yena pakārena vuttā, tathā tena pakārena vuttāya taṇhāya icchādippakāravasena ālapitabhāvo saddahitabbo. ‘‘Vevacanavibhaṅge ācariyena vuttopi bhagavatā avutte kena saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Yathā yena pakārena bhagavā ‘‘rūpe tissā’’tiādikaṃ yaṃ vacanamāha, tathā tena pakārena vuttena tena vacanena saddahitabbo vāti. Evaṃ yujjatīti evaṃ vuttanayena icchātaṇhānaṃ atthato ekattā , jarāya ca maraṇassa ca taṇhāya ca atthato aññattā ca ‘‘tayo pañhā’’ti yaṃ vacanaṃ vuttaṃ, taṃ vacanaṃ yujjatīti attho gahetabbo.
21. ‘‘கேனஸ்ஸுப்³பா⁴ஹதோ லோகோதிஆதி³கா³தா²ய தயோ பஞ்ஹா வுத்தா’’தி பஞ்ஹத்தயபா⁴வே யுத்தி ஆசரியேன விப⁴த்தா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா. ‘‘ததோ அஞ்ஞேஹி பகாரேஹி யுத்தி கத²ங் ஞாதப்³பா³’’தி வத்தப்³ப³பா⁴வதோ அஞ்ஞேஹி பகாரேஹிபி யுத்திக³வேஸனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸப்³போ³ து³க்கூ²பசாரோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸப்³போ³ து³க்கூ²பசாரோ காமதண்ஹாஸங்கா²ரமூலகோதி யுஜ்ஜதி, ஸப்³போ³ நிப்³பி³தூ³பசாரோ காமதண்ஹாபரிக்கா²ரமூலகோதி ந யுஜ்ஜதி. வசனத்த²தோ பன து³க்க²ஸ்ஸ உபசாரோ பவத்தீதி து³க்கூ²பசாரோ. காமதண்ஹாபச்சயா பவத்தோ ஸங்கா²ரோ மூலங் ஏதஸ்ஸாதி காமதண்ஹாஸங்கா²ரமூலகோ. நிப்³பி³தா³ய உபசாரோ பவத்தீதி நிப்³பி³தூ³பசாரோ. காமதண்ஹாய பரிக்கா²ரபூ⁴தோ வத்து²காமோ மூலங் ஏதஸ்ஸாதி காமதண்ஹாபரிக்கா²ரமூலகோதி. தத்த² அனபி⁴ரதிஸங்கா²தா உக்கண்டா² நிப்³பி³தா³ காமதண்ஹாபரிக்கா²ரமூலிகா யுஜ்ஜதி, ஞாணனிப்³பி³தா³ காமதண்ஹாபரிக்கா²ரமூலிகா ந யுஜ்ஜதி, தஸ்மா ஸப்³போ³ நிப்³பி³தூ³பசாரோ காமதண்ஹாபரிக்கா²ரமூலகோதி ந பன யுஜ்ஜதீதி வுத்தங்.
21. ‘‘Kenassubbhāhato lokotiādigāthāya tayo pañhā vuttā’’ti pañhattayabhāve yutti ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā. ‘‘Tato aññehi pakārehi yutti kathaṃ ñātabbā’’ti vattabbabhāvato aññehi pakārehipi yuttigavesanaṃ dassento ‘‘sabbo dukkhūpacāro’’tiādimāha. Tattha sabbo dukkhūpacāro kāmataṇhāsaṅkhāramūlakoti yujjati, sabbo nibbidūpacāro kāmataṇhāparikkhāramūlakoti na yujjati. Vacanatthato pana dukkhassa upacāro pavattīti dukkhūpacāro. Kāmataṇhāpaccayā pavatto saṅkhāro mūlaṃ etassāti kāmataṇhāsaṅkhāramūlako. Nibbidāya upacāro pavattīti nibbidūpacāro. Kāmataṇhāya parikkhārabhūto vatthukāmo mūlaṃ etassāti kāmataṇhāparikkhāramūlakoti. Tattha anabhiratisaṅkhātā ukkaṇṭhā nibbidā kāmataṇhāparikkhāramūlikā yujjati, ñāṇanibbidā kāmataṇhāparikkhāramūlikā na yujjati, tasmā sabbo nibbidūpacāro kāmataṇhāparikkhāramūlakoti na pana yujjatīti vuttaṃ.