O lume a cunoașterii
    Sănătate / Vitamine și minerale

    Zincul si seleniul si rolul lor in alergiile alimentare ale copiilor


    Cercetatorii de la Polish Mother's Memorial Hospital – Research Institute, Lodz, Polonia, au studiat importanta pe care o au seleniul si zincul, doua microelemente indispensabile functionarii normale a organismului, in alergiile alimentare ale copiilor mici.


    Pana acum se cunostea destul de putin despre rolul pe care il au zincul si mai ales seleniul in patogeneza alergiilor alimentare si la copiii cu astm bronsic.

    Studiul a fost facut pe un grup de 134 copii cu varste intre 1 si 36 luni, ce prezentau alergii alimentare, cu un grup de control format din 36 de copii de aceeasi varsta ce nu prezentau simptome de alergii alimentare. Ca factori alergici au fost luati in considerare proteinele din lapte de vaca, soia, pestele, carnea de pasare, de porc si vita, galbenusul de ou si albusul, morcovii si rosiile.

    Alergenii cei mai frecventi au fost proteinele din laptele de vaca 63%, galbenusul de ou 17%, soia 14% si albusul de ou 12%. In general, copii prezentau simptome la mai mult de un alergen. 74% dintre copii au avut simptome respiratorii, 72% au avut simptome digestive si 57% modificari ale pielii.

    S-au estimat nivelurile de zinc si seleniu si al enzimelor antioxidante al caror cofactor sunt. S-au facut teste de doua ori, inainte si dupa o dieta de eliminare de sase luni.

    Rezultatele au aratat ca copii cu alergii alimentare au avut concentratii mult mai mici de seleniu, zinc si enzime ce contin in componenta lor aceste doua microelemente, in comparatie cu copii din grupul de control. Concentratia de seleniu, zinc si activitatea enzimelor examinate au crescut dupa aplicarea unei diete de eliminare a alimentelor ce dadeau alergie.

    Statistic s-a stabilit ca numarul copiilor cu istoric familial pozitiv a fost mai mare in grupul celor cu alergii decat in grupul de control. De asemenea, 34% dintre ei au fost hraniti artificial de la nastere, comparativ cu 17% din grupul de control.

    Scaderea concentratiilor de seleniu si zinc pot fi cauzate de mai multi factori cum sunt dieta, capacitatea de absorbtie a tractului digestiv si varsta copilului.

    25 MARTIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au descoperit că proprietăţile naturale antimicrobiene ale cuprului şi aliajelor de cupru ar putea reduce dramatic prezenţa Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.
    Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Leeds Teaching Hospitals din Marea Britanie, sugerează că suplimentele de vitamina D pot ajuta persoanele cu probleme cardiace.
    Persoanele care au luat o singură pastilă de vitamină de două ori pe zi, au redus riscul celor mai frecvente două forme de cancer de piele cu aproape un sfert, afirmă cercetătorii de la Dermatology University of Sydney.
    În urma unui studiu efectuat pe mii de oameni, experţii au avertizat că un consum prea mare de vitamine sintetice, peste doza zilnică recomandată, ar putea creşte riscul de a dezvolta cancer şi boli de inimă cu până la 20%.
    Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling şi de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, arată că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de mult mai multă vitamina E, un antioxidant important pentru protecţia celulelor.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact