Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    (10) 5. ராக³பெய்யாலங்

    (10) 5. Rāgapeyyālaṃ

    93. ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே நவ? அஸுப⁴ஸஞ்ஞா, மரணஸஞ்ஞா, ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞா, ஸப்³ப³லோகே அனபி⁴ரதஸஞ்ஞா, அனிச்சஸஞ்ஞா, அனிச்சே து³க்க²ஸஞ்ஞா, து³க்கே² அனத்தஸஞ்ஞா, பஹானஸஞ்ஞா, விராக³ஸஞ்ஞா – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே அபி⁴ஞ்ஞாய இமே நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    93. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya nava dhammā bhāvetabbā. Katame nava? Asubhasaññā, maraṇasaññā, āhāre paṭikūlasaññā, sabbaloke anabhiratasaññā, aniccasaññā, anicce dukkhasaññā, dukkhe anattasaññā, pahānasaññā, virāgasaññā – rāgassa, bhikkhave abhiññāya ime nava dhammā bhāvetabbā’’ti.

    94. ‘‘ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே நவ? பட²மங் ஜா²னங், து³தியங் ஜா²னங், ததியங் ஜா²னங், சதுத்த²ங் ஜா²னங், ஆகாஸானஞ்சாயதனங், விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங், ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங், நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங், ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோதோ⁴ – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    94. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, abhiññāya nava dhammā bhāvetabbā. Katame nava? Paṭhamaṃ jhānaṃ, dutiyaṃ jhānaṃ, tatiyaṃ jhānaṃ, catutthaṃ jhānaṃ, ākāsānañcāyatanaṃ, viññāṇañcāyatanaṃ, ākiñcaññāyatanaṃ, nevasaññānāsaññāyatanaṃ, saññāvedayitanirodho – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime nava dhammā bhāvetabbā’’ti.

    95-112. ‘‘ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பரிஞ்ஞாய…பே॰… பரிக்க²யாய…பே॰… பஹானாய…பே॰… க²யாய…பே॰… வயாய…பே॰… விராகா³ய…பே॰… நிரோதா⁴ய…பே॰… சாகா³ய…பே॰… படினிஸ்ஸக்³கா³ய…பே॰… இமே நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’.

    95-112. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, pariññāya…pe… parikkhayāya…pe… pahānāya…pe… khayāya…pe… vayāya…pe… virāgāya…pe… nirodhāya…pe… cāgāya…pe… paṭinissaggāya…pe… ime nava dhammā bhāvetabbā’’.

    113-432. ‘‘தோ³ஸஸ்ஸ…பே॰… மோஹஸ்ஸ… கோத⁴ஸ்ஸ… உபனாஹஸ்ஸ… மக்க²ஸ்ஸ… பளாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாய…பே॰… பரிஞ்ஞாய… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய … சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய…பே॰… இமே நவ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    113-432. ‘‘Dosassa…pe… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa abhiññāya…pe… pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya … cāgāya… paṭinissaggāya…pe… ime nava dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ராக³பெய்யாலங் நிட்டி²தங்.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    நவகனிபாதபாளி நிட்டி²தா.

    Navakanipātapāḷi niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact