Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    (18) 8. ராக³பெய்யாலங்

    (18) 8. Rāgapeyyālaṃ

    184. ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே தயோ? ஸுஞ்ஞதோ ஸமாதி⁴, அனிமித்தோ ஸமாதி⁴, அப்பணிஹிதோ ஸமாதி⁴ – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. ( ) 1

    184. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya tayo dhammā bhāvetabbā. Katame tayo? Suññato samādhi, animitto samādhi, appaṇihito samādhi – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime tayo dhammā bhāvetabbā. ( ) 2

    ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, பரிஞ்ஞாய…பே॰… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய இமே தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³.

    ‘‘Rāgassa , bhikkhave, pariññāya…pe… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya ime tayo dhammā bhāvetabbā.

    ‘‘தோ³ஸஸ்ஸ… மோஹஸ்ஸ… கோத⁴ஸ்ஸ… உபனாஹஸ்ஸ… மக்க²ஸ்ஸ… பலாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாய… பரிஞ்ஞாய… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய இமே தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    ‘‘Dosassa… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… palāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa abhiññāya… pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya ime tayo dhammā bhāvetabbā’’ti.

    (இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனா தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்து³ந்தி.) 3

    (Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.) 4

    ராக³பெய்யாலங் நிட்டி²தங்.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    5 ராக³ங் தோ³ஸஞ்ச மோஹஞ்ச, கோதூ⁴பனாஹபஞ்சமங்;

    6 Rāgaṃ dosañca mohañca, kodhūpanāhapañcamaṃ;

    மக்க²பளாஸஇஸ்ஸா ச, மச்ச²ரிமாயாஸாடெ²ய்யா.

    Makkhapaḷāsaissā ca, maccharimāyāsāṭheyyā.

    த²ம்ப⁴ஸாரம்ப⁴மானஞ்ச, அதிமானமத³ஸ்ஸ ச;

    Thambhasārambhamānañca, atimānamadassa ca;

    பமாதா³ ஸத்தரஸ வுத்தா, ராக³பெய்யாலனிஸ்ஸிதா.

    Pamādā sattarasa vuttā, rāgapeyyālanissitā.

    ஏதே ஓபம்மயுத்தேன, ஆபாதே³ன அபி⁴ஞ்ஞாய;

    Ete opammayuttena, āpādena abhiññāya;

    பரிஞ்ஞாய பரிக்க²யா, பஹானக்க²யப்³ப³யேன;

    Pariññāya parikkhayā, pahānakkhayabbayena;

    விராக³னிரோத⁴சாக³ங், படினிஸ்ஸக்³கே³ இமே த³ஸ.

    Virāganirodhacāgaṃ, paṭinissagge ime dasa.

    ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ ச, அப்பணிஹிதோ ச தயோ;

    Suññato animitto ca, appaṇihito ca tayo;

    ஸமாதி⁴மூலகா பெய்யாலேஸுபி வவத்தி²தா சாதி.

    Samādhimūlakā peyyālesupi vavatthitā cāti.

    திகனிபாதபாளி நிட்டி²தா.

    Tikanipātapāḷi niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. (ராக³ஸ்ஸ பி⁴க்க²வே அபி⁴ஞ்ஞாய தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே தயோ? ஸவிதக்கஸவிசாரோ ஸமாதி⁴, அவிதக்கவிசாரமத்தோ ஸமாதி⁴, அவிதக்கஅவிசாரோ ஸமாதி⁴. ராக³ஸ்ஸ பி⁴க்க²வே அபி⁴ஞ்ஞாய இமே தயோ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³.) எத்த²ந்தரே பாடோ² கத்த²சி தி³ஸ்ஸதி, அட்ட²கதா²யங் பஸ்ஸிதப்³போ³
    2. (rāgassa bhikkhave abhiññāya tayo dhammā bhāvetabbā. katame tayo? savitakkasavicāro samādhi, avitakkavicāramatto samādhi, avitakkaavicāro samādhi. rāgassa bhikkhave abhiññāya ime tayo dhammā bhāvetabbā.) etthantare pāṭho katthaci dissati, aṭṭhakathāyaṃ passitabbo
    3. ( ) எத்த²ந்தரே பாடோ² ஸ்யா॰ கங்॰ க॰ பொத்த²கேஸு ந தி³ஸ்ஸதி
    4. ( ) etthantare pāṭho syā. kaṃ. ka. potthakesu na dissati
    5. இமா உத்³தா³னகா³தா²யோ ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு ந தி³ஸ்ஸந்தி
    6. imā uddānagāthāyo sī. syā. kaṃ. pī. potthakesu na dissanti



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 17-18. பெய்யாலவக்³கா³தி³வண்ணனா • 17-18. Peyyālavaggādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / பெய்யாலவக்³க³வண்ணனா • Peyyālavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact