Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૪. જાતિધમ્મવગ્ગો

    4. Jātidhammavaggo

    ૧-૧૦. જાતિધમ્માદિસુત્તદસકં

    1-10. Jātidhammādisuttadasakaṃ

    ૩૩. સાવત્થિનિદાનં . તત્ર ખો…પે॰… ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, જાતિધમ્મં. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, સબ્બં જાતિધમ્મં? ચક્ખુ, ભિક્ખવે, જાતિધમ્મં. રૂપા… ચક્ખુવિઞ્ઞાણં… ચક્ખુસમ્ફસ્સો જાતિધમ્મો. યમ્પિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ જાતિધમ્મં…પે॰… જિવ્હા… રસા… જિવ્હાવિઞ્ઞાણં… જિવ્હાસમ્ફસ્સો… યમ્પિદં જિવ્હાસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ જાતિધમ્મં. કાયો…પે॰.. મનો જાતિધમ્મો, ધમ્મા જાતિધમ્મા, મનોવિઞ્ઞાણં જાતિધમ્મં, મનોસમ્ફસ્સો જાતિધમ્મો. યમ્પિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ જાતિધમ્મં. એવં પસ્સં, ભિક્ખવે, સુતવા અરિયસાવકો ચક્ખુસ્મિમ્પિ નિબ્બિન્દતિ, રૂપેસુપિ… ચક્ખુવિઞ્ઞાણેપિ… ચક્ખુસમ્ફસ્સેપિ…પે॰… નાપરં ઇત્થત્તાયાતિ પજાનાતી’’તિ. પઠમં.

    33. Sāvatthinidānaṃ . Tatra kho…pe… ‘‘sabbaṃ, bhikkhave, jātidhammaṃ. Kiñca, bhikkhave, sabbaṃ jātidhammaṃ? Cakkhu, bhikkhave, jātidhammaṃ. Rūpā… cakkhuviññāṇaṃ… cakkhusamphasso jātidhammo. Yampidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi jātidhammaṃ…pe… jivhā… rasā… jivhāviññāṇaṃ… jivhāsamphasso… yampidaṃ jivhāsamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi jātidhammaṃ. Kāyo…pe... mano jātidhammo, dhammā jātidhammā, manoviññāṇaṃ jātidhammaṃ, manosamphasso jātidhammo. Yampidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi jātidhammaṃ. Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako cakkhusmimpi nibbindati, rūpesupi… cakkhuviññāṇepi… cakkhusamphassepi…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānātī’’ti. Paṭhamaṃ.

    ૩૪. ‘‘સબ્બં , ભિક્ખવે, જરાધમ્મં…પે॰… સંખિત્તં. દુતિયં.

    34. ‘‘Sabbaṃ , bhikkhave, jarādhammaṃ…pe… saṃkhittaṃ. Dutiyaṃ.

    ૩૫. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, બ્યાધિધમ્મં…પે॰…. તતિયં.

    35. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, byādhidhammaṃ…pe…. Tatiyaṃ.

    ૩૬. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, મરણધમ્મં…પે॰…. ચતુત્થં.

    36. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, maraṇadhammaṃ…pe…. Catutthaṃ.

    ૩૭. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, સોકધમ્મં…પે॰…. પઞ્ચમં.

    37. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, sokadhammaṃ…pe…. Pañcamaṃ.

    ૩૮. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, સંકિલેસિકધમ્મં…પે॰…. છટ્ઠં.

    38. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, saṃkilesikadhammaṃ…pe…. Chaṭṭhaṃ.

    ૩૯. ‘‘સબ્બં , ભિક્ખવે, ખયધમ્મં…પે॰…. સત્તમં.

    39. ‘‘Sabbaṃ , bhikkhave, khayadhammaṃ…pe…. Sattamaṃ.

    ૪૦. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, વયધમ્મં…પે॰…. અટ્ઠમં.

    40. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, vayadhammaṃ…pe…. Aṭṭhamaṃ.

    ૪૧. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, સમુદયધમ્મં…પે॰…. નવમં.

    41. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, samudayadhammaṃ…pe…. Navamaṃ.

    ૪૨. ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, નિરોધધમ્મં…પે॰…. દસમં.

    42. ‘‘Sabbaṃ, bhikkhave, nirodhadhammaṃ…pe…. Dasamaṃ.

    જાતિધમ્મવગ્ગો ચતુત્થો.

    Jātidhammavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    જાતિજરાબ્યાધિમરણં, સોકો ચ સંકિલેસિકં;

    Jātijarābyādhimaraṇaṃ, soko ca saṃkilesikaṃ;

    ખયવયસમુદયં, નિરોધધમ્મેન તે દસાતિ.

    Khayavayasamudayaṃ, nirodhadhammena te dasāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. જાતિધમ્મવગ્ગવણ્ણના • 4. Jātidhammavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. જાતિધમ્મવગ્ગવણ્ણના • 4. Jātidhammavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact