Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. અપ્પમાદવગ્ગો

    2. Appamādavaggo

    અપ્પમાદવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Appamādavaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    તથાગતં પદં કૂટં, મૂલં સારેન વસ્સિકં;

    Tathāgataṃ padaṃ kūṭaṃ, mūlaṃ sārena vassikaṃ;

    રાજા ચન્દિમસૂરિયા, વત્થેન દસમં પદન્તિ.

    Rājā candimasūriyā, vatthena dasamaṃ padanti.

    બલકરણીયવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Balakaraṇīyavaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    બલં બીજઞ્ચ નાગો ચ, રુક્ખો કુમ્ભેન સૂકિયા;

    Balaṃ bījañca nāgo ca, rukkho kumbhena sūkiyā;

    આકાસેન ચ દ્વે મેઘા, નાવા આગન્તુકા નદીતિ.

    Ākāsena ca dve meghā, nāvā āgantukā nadīti.

    એસનાવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Esanāvaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    એસના વિધા આસવો, ભવો ચ દુક્ખતા તિસ્સો;

    Esanā vidhā āsavo, bhavo ca dukkhatā tisso;

    ખિલં મલઞ્ચ નીઘો ચ, વેદના તણ્હા તસિના ચાતિ.

    Khilaṃ malañca nīgho ca, vedanā taṇhā tasinā cāti.

    ૫. ઓઘવગ્ગો

    5. Oghavaggo

    ૧-૧૦. ઓઘાદિસુત્તદસકં

    1-10. Oghādisuttadasakaṃ

    ૭૪૯-૭૫૮. ‘‘પઞ્ચિમાનિ , ભિક્ખવે, ઉદ્ધમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ? રૂપરાગો, અરૂપરાગો, માનો, ઉદ્ધચ્ચં, અવિજ્જા – ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચુદ્ધમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ. ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં ઉદ્ધમ્ભાગિયાનં સંયોજનાનં અભિઞ્ઞાય પરિઞ્ઞાય પરિક્ખયાય પહાનાય પઞ્ચ બલાનિ ભાવેતબ્બાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ, સદ્ધાબલં ભાવેતિ વિવેકનિસ્સિતં વિરાગનિસ્સિતં નિરોધનિસ્સિતં વોસ્સગ્ગપરિણામિં, વીરિયબલં…પે॰… સતિબલં…પે॰… સમાધિબલં…પે॰… પઞ્ઞાબલં ભાવેતિ વિવેકનિસ્સિતં વિરાગનિસ્સિતં નિરોધનિસ્સિતં વોસ્સગ્ગપરિણામિં. ઇમેસં ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચન્નં ઉદ્ધમ્ભાગિયાનં સંયોજનાનં અભિઞ્ઞાય પરિઞ્ઞાય પરિક્ખયાય પહાનાય ઇમાનિ પઞ્ચ બલાનિ ભાવેતબ્બાની’’તિ. (એવં વિત્થારેતબ્બા). દસમં.

    749-758. ‘‘Pañcimāni , bhikkhave, uddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Katamāni pañca? Rūparāgo, arūparāgo, māno, uddhaccaṃ, avijjā – imāni kho, bhikkhave, pañcuddhambhāgiyāni saṃyojanāni. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya pañca balāni bhāvetabbāni. Katamāni pañca? Idha, bhikkhave, bhikkhu, saddhābalaṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ, vīriyabalaṃ…pe… satibalaṃ…pe… samādhibalaṃ…pe… paññābalaṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ. Imesaṃ kho, bhikkhave, pañcannaṃ uddhambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ abhiññāya pariññāya parikkhayāya pahānāya imāni pañca balāni bhāvetabbānī’’ti. (Evaṃ vitthāretabbā). Dasamaṃ.

    ઓઘવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Oghavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ઓઘો યોગો ઉપાદાનં, ગન્થા અનુસયેન ચ;

    Ogho yogo upādānaṃ, ganthā anusayena ca;

    કામગુણા નીવરણા, ખન્ધા ઓરુદ્ધમ્ભાગિયાતિ.

    Kāmaguṇā nīvaraṇā, khandhā oruddhambhāgiyāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. બલસંયુત્તવણ્ણના • 6. Balasaṃyuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. બલસંયુત્તવણ્ણના • 6. Balasaṃyuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact