Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. ગઙ્ગાપેય્યાલવગ્ગો

    8. Gaṅgāpeyyālavaggo

    ૧-૧૨. પાચીનાદિસુત્તદ્વાદસકં

    1-12. Pācīnādisuttadvādasakaṃ

    ૫૪૧-૫૫૨. ‘‘સેય્યથાપિ , ભિક્ખવે, ગઙ્ગા નદી પાચીનનિન્ના પાચીનપોણા પાચીનપબ્ભારા; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ભાવેન્તો પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ બહુલીકરોન્તો નિબ્બાનનિન્નો હોતિ નિબ્બાનપોણો નિબ્બાનપબ્ભારો. કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ભાવેન્તો પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ બહુલીકરોન્તો નિબ્બાનનિન્નો હોતિ નિબ્બાનપોણો નિબ્બાનપબ્ભારો? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સદ્ધિન્દ્રિયં ભાવેતિ વિવેકનિસ્સિતં વિરાગનિસ્સિતં નિરોધનિસ્સિતં વોસ્સગ્ગપરિણામિં, વીરિયિન્દ્રિયં…પે॰… સતિન્દ્રિયં… સમાધિન્દ્રિયં… પઞ્ઞિન્દ્રિયં ભાવેતિ વિવેકનિસ્સિતં વિરાગનિસ્સિતં નિરોધનિસ્સિતં વોસ્સગ્ગપરિણામિં. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ભાવેન્તો પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ બહુલીકરોન્તો નિબ્બાનનિન્નો હોતિ નિબ્બાનપોણો નિબ્બાનપબ્ભારો’’તિ. દ્વાદસમં.

    541-552. ‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, gaṅgā nadī pācīnaninnā pācīnapoṇā pācīnapabbhārā; evameva kho, bhikkhave, bhikkhu pañcindriyāni bhāvento pañcindriyāni bahulīkaronto nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro. Kathañca, bhikkhave, bhikkhu pañcindriyāni bhāvento pañcindriyāni bahulīkaronto nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu saddhindriyaṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ, vīriyindriyaṃ…pe… satindriyaṃ… samādhindriyaṃ… paññindriyaṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu pañcindriyāni bhāvento pañcindriyāni bahulīkaronto nibbānaninno hoti nibbānapoṇo nibbānapabbhāro’’ti. Dvādasamaṃ.

    ગઙ્ગાપેય્યાલવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Gaṅgāpeyyālavaggo aṭṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    છ પાચીનતો નિન્ના, છ નિન્ના ચ સમુદ્દતો;

    Cha pācīnato ninnā, cha ninnā ca samuddato;

    દ્વેતે છ દ્વાદસ હોન્તિ, વગ્ગો તેન પવુચ્ચતીતિ.

    Dvete cha dvādasa honti, vaggo tena pavuccatīti.

    અપ્પમાદવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Appamādavaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    તથાગતં પદં કૂટં, મૂલં સારેન વસ્સિકં;

    Tathāgataṃ padaṃ kūṭaṃ, mūlaṃ sārena vassikaṃ;

    રાજા ચન્દિમસૂરિયા, વત્થેન દસમં પદન્તિ.

    Rājā candimasūriyā, vatthena dasamaṃ padanti.

    બલકરણીયવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Balakaraṇīyavaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    બલં બીજઞ્ચ નાગો ચ, રુક્ખો કુમ્ભેન સૂકિયા;

    Balaṃ bījañca nāgo ca, rukkho kumbhena sūkiyā;

    આકાસેન ચ દ્વે મેઘા, નાવા આગન્તુકા નદીતિ.

    Ākāsena ca dve meghā, nāvā āgantukā nadīti.

    એસનાવગ્ગો વિત્થારેતબ્બો.

    Esanāvaggo vitthāretabbo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    એસના વિધા આસવો, ભવો ચ દુક્ખતા તિસ્સો;

    Esanā vidhā āsavo, bhavo ca dukkhatā tisso;

    ખિલં મલઞ્ચ નીઘો ચ, વેદના તણ્હા તસિના ચાતિ.

    Khilaṃ malañca nīgho ca, vedanā taṇhā tasinā cāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. બોધિપક્ખિયવગ્ગો • 7. Bodhipakkhiyavaggo

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. બોધિપક્ખિયવગ્ગવણ્ણના • 7. Bodhipakkhiyavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact