Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૨૨-૨૩-૨૪. નત્થિવિગતઅવિગતપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના
22-23-24. Natthivigataavigatapaccayaniddesavaṇṇanā
૨૨-૨૩. એત્થાતિ નત્થિપચ્ચયે. નાનન્તિ નાનત્તં. એતેનાતિ અનન્તરપચ્ચયતો નત્થિપચ્ચયસ્સ વિસેસમત્તદીપનેન ‘‘પચ્ચયલક્ખણમેવ હેત્થ નાન’’ન્તિ ઇમિના વચનેન. અત્થોતિ ધમ્મો. બ્યઞ્જનસઙ્ગહિતેતિ ‘‘નત્થિપચ્ચયો વિગતપચ્ચયો’’તિ એવમાદિબ્યઞ્જનેન સઙ્ગહિતે. પચ્ચયલક્ખણમત્તેતિ એત્થ પવત્તિઓકાસદાનેન ઉપકારકા અરૂપધમ્મા, વિગતભાવેન ઉપકારકાતિ એવમાદિકે પચ્ચયાનં લક્ખણમત્તે.
22-23. Etthāti natthipaccaye. Nānanti nānattaṃ. Etenāti anantarapaccayato natthipaccayassa visesamattadīpanena ‘‘paccayalakkhaṇameva hettha nāna’’nti iminā vacanena. Atthoti dhammo. Byañjanasaṅgahiteti ‘‘natthipaccayo vigatapaccayo’’ti evamādibyañjanena saṅgahite. Paccayalakkhaṇamatteti ettha pavattiokāsadānena upakārakā arūpadhammā, vigatabhāvena upakārakāti evamādike paccayānaṃ lakkhaṇamatte.
નત્થિવિગતઅવિગતપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Natthivigataavigatapaccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
પચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi / (૨) પચ્ચયનિદ્દેસો • (2) Paccayaniddeso
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨૨-૨૩-૨૪. નત્થિવિગતઅવિગતપચ્ચયનિદ્દેસવણ્ણના • 22-23-24. Natthivigataavigatapaccayaniddesavaṇṇanā