Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૩-૧૦. આનન્દત્થેરઅપદાનં
3-10. Ānandattheraapadānaṃ
૬૪૪.
644.
‘‘આરામદ્વારા નિક્ખમ્મ, પદુમુત્તરો મહામુનિ;
‘‘Ārāmadvārā nikkhamma, padumuttaro mahāmuni;
વસ્સેન્તો અમતં વુટ્ઠિં, નિબ્બાપેસિ મહાજનં.
Vassento amataṃ vuṭṭhiṃ, nibbāpesi mahājanaṃ.
૬૪૫.
645.
‘‘સતસહસ્સં તે ધીરા, છળભિઞ્ઞા મહિદ્ધિકા;
‘‘Satasahassaṃ te dhīrā, chaḷabhiññā mahiddhikā;
૬૪૬.
646.
‘‘હત્થિક્ખન્ધગતો આસિં, સેતચ્છત્તં વરુત્તમં;
‘‘Hatthikkhandhagato āsiṃ, setacchattaṃ varuttamaṃ;
સુચારુરૂપં દિસ્વાન, વિત્તિ મે ઉદપજ્જથ.
Sucārurūpaṃ disvāna, vitti me udapajjatha.
૬૪૭.
647.
‘‘ઓરુય્હ હત્થિખન્ધમ્હા, ઉપગચ્છિં નરાસભં;
‘‘Oruyha hatthikhandhamhā, upagacchiṃ narāsabhaṃ;
રતનામયછત્તં મે, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ ધારયિં.
Ratanāmayachattaṃ me, buddhaseṭṭhassa dhārayiṃ.
૬૪૮.
648.
‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પદુમુત્તરો મહાઇસિ;
‘‘Mama saṅkappamaññāya, padumuttaro mahāisi;
તં કથં ઠપયિત્વાન, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Taṃ kathaṃ ṭhapayitvāna, imā gāthā abhāsatha.
૬૪૯.
649.
‘‘‘યો સો છત્તમધારેસિ, સોણ્ણાલઙ્કારભૂસિતં;
‘‘‘Yo so chattamadhāresi, soṇṇālaṅkārabhūsitaṃ;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણોથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇotha mama bhāsato.
૬૫૦.
650.
‘‘‘ઇતો ગન્ત્વા અયં પોસો, તુસિતં આવસિસ્સતિ;
‘‘‘Ito gantvā ayaṃ poso, tusitaṃ āvasissati;
અનુભોસ્સતિ સમ્પત્તિં, અચ્છરાહિ પુરક્ખતો.
Anubhossati sampattiṃ, accharāhi purakkhato.
૬૫૧.
651.
‘‘‘ચતુત્તિંસતિક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Catuttiṃsatikkhattuñca, devarajjaṃ karissati;
બલાધિપો અટ્ઠસતં, વસુધં આવસિસ્સતિ.
Balādhipo aṭṭhasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.
૬૫૨.
652.
‘‘‘અટ્ઠપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;
‘‘‘Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissati;
પદેસરજ્જં વિપુલં, મહિયા કારયિસ્સતિ.
Padesarajjaṃ vipulaṃ, mahiyā kārayissati.
૬૫૩.
653.
‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ , ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૬૫૪.
654.
‘‘‘સક્યાનં કુલકેતુસ્સ, ઞાતિબન્ધુ ભવિસ્સતિ;
‘‘‘Sakyānaṃ kulaketussa, ñātibandhu bhavissati;
આનન્દો નામ નામેન, ઉપટ્ઠાકો મહેસિનો.
Ānando nāma nāmena, upaṭṭhāko mahesino.
૬૫૫.
655.
‘‘‘આતાપી નિપકો ચાપિ, બાહુસચ્ચે સુકોવિદો;
‘‘‘Ātāpī nipako cāpi, bāhusacce sukovido;
નિવાતવુત્તિ અત્થદ્ધો, સબ્બપાઠી ભવિસ્સતિ.
Nivātavutti atthaddho, sabbapāṭhī bhavissati.
૬૫૬.
656.
‘‘‘પધાનપહિતત્તો સો, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;
‘‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.
૬૫૭.
657.
‘‘‘સન્તિ આરઞ્ઞકા નાગા, કુઞ્જરા સટ્ઠિહાયના;
‘‘‘Santi āraññakā nāgā, kuñjarā saṭṭhihāyanā;
તિધાપભિન્ના માતઙ્ગા, ઈસાદન્તા ઉરૂળ્હવા.
Tidhāpabhinnā mātaṅgā, īsādantā urūḷhavā.
૬૫૮.
658.
‘‘‘અનેકસતસહસ્સા, પણ્ડિતાપિ મહિદ્ધિકા;
‘‘‘Anekasatasahassā, paṇḍitāpi mahiddhikā;
૬૫૯.
659.
‘‘આદિયામે નમસ્સામિ, મજ્ઝિમે અથ પચ્છિમે;
‘‘Ādiyāme namassāmi, majjhime atha pacchime;
પસન્નચિત્તો સુમનો, બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપટ્ઠહિં.
Pasannacitto sumano, buddhaseṭṭhaṃ upaṭṭhahiṃ.
૬૬૦.
660.
‘‘આતાપી નિપકો ચાપિ, સમ્પજાનો પતિસ્સતો;
‘‘Ātāpī nipako cāpi, sampajāno patissato;
સોતાપત્તિફલં પત્તો, સેખભૂમીસુ કોવિદો.
Sotāpattiphalaṃ patto, sekhabhūmīsu kovido.
૬૬૧.
661.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમભિનીહરિં;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamabhinīhariṃ;
૬૬૨.
662.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સન્તિકે;
‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૬૬૩.
663.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા આનન્દો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā ānando thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
આનન્દત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.
Ānandattherassāpadānaṃ dasamaṃ.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
બુદ્ધો પચ્ચેકબુદ્ધો ચ, સારિપુત્તો ચ કોલિતો;
Buddho paccekabuddho ca, sāriputto ca kolito;
કસ્સપો અનુરુદ્ધો ચ, પુણ્ણત્થેરો ઉપાલિ ચ.
Kassapo anuruddho ca, puṇṇatthero upāli ca.
અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો પિણ્ડોલો, રેવતાનન્દપણ્ડિતો;
Aññāsikoṇḍañño piṇḍolo, revatānandapaṇḍito;
છસતાનિ ચ પઞ્ઞાસ, ગાથાયો સબ્બપિણ્ડિતા.
Chasatāni ca paññāsa, gāthāyo sabbapiṇḍitā.
અપદાને બુદ્ધવગ્ગો પઠમો.
Apadāne buddhavaggo paṭhamo.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩-૧૦. આનન્દત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3-10. Ānandattheraapadānavaṇṇanā