Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩-૧૦. સુવણ્ણનિક્ખસુત્તાદિઅટ્ઠકં

    3-10. Suvaṇṇanikkhasuttādiaṭṭhakaṃ

    ૧૬૯. સાવત્થિયં વિહરતિ…પે॰… ‘‘ઇધાહં , ભિક્ખવે, એકચ્ચં પુગ્ગલં એવં ચેતસા ચેતો પરિચ્ચ પજાનામિ – ‘ન ચાયમાયસ્મા સુવણ્ણનિક્ખસ્સાપિ હેતુ…પે॰… સુવણ્ણનિક્ખસતસ્સાપિ હેતુ… સિઙ્ગીનિક્ખસ્સાપિ હેતુ… સિઙ્ગીનિક્ખસતસ્સાપિ હેતુ… પથવિયાપિ જાતરૂપપરિપૂરાય હેતુ… આમિસકિઞ્ચિક્ખહેતુપિ… જીવિતહેતુપિ… જનપદકલ્યાણિયાપિ હેતુ સમ્પજાનમુસા ભાસેય્યા’તિ. તમેનં પસ્સામિ અપરેન સમયેન લાભસક્કારસિલોકેન અભિભૂતં પરિયાદિણ્ણચિત્તં સમ્પજાનમુસા ભાસન્તં. એવં દારુણો ખો, ભિક્ખવે, લાભસક્કારસિલોકો…પે॰… એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. દસમં.

    169. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘idhāhaṃ , bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi – ‘na cāyamāyasmā suvaṇṇanikkhassāpi hetu…pe… suvaṇṇanikkhasatassāpi hetu… siṅgīnikkhassāpi hetu… siṅgīnikkhasatassāpi hetu… pathaviyāpi jātarūpaparipūrāya hetu… āmisakiñcikkhahetupi… jīvitahetupi… janapadakalyāṇiyāpi hetu sampajānamusā bhāseyyā’ti. Tamenaṃ passāmi aparena samayena lābhasakkārasilokena abhibhūtaṃ pariyādiṇṇacittaṃ sampajānamusā bhāsantaṃ. Evaṃ dāruṇo kho, bhikkhave, lābhasakkārasiloko…pe… evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Dasamaṃ.

    દુતિયો વગ્ગો.

    Dutiyo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે પાતિ દ્વે સુવણ્ણા ચ, સિઙ્ગીહિ અપરે દુવે;

    Dve pāti dve suvaṇṇā ca, siṅgīhi apare duve;

    પથવી કિઞ્ચિક્ખજીવિતં, જનપદકલ્યાણિયા દસાતિ.

    Pathavī kiñcikkhajīvitaṃ, janapadakalyāṇiyā dasāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૧૦. સુવણ્ણનિક્ખસુત્તાદિવણ્ણના • 3-10. Suvaṇṇanikkhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact