Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩-૧. સારિપુત્તત્થેરઅપદાનં

    3-1. Sāriputtattheraapadānaṃ

    અથ થેરાપદાનં સુણાથ –

    Atha therāpadānaṃ suṇātha –

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘હિમવન્તસ્સ અવિદૂરે, લમ્બકો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassa avidūre, lambako nāma pabbato;

    અસ્સમો સુકતો મય્હં, પણ્ણસાલા સુમાપિતા.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘ઉત્તાનકૂલા નદિકા, સુપતિત્થા મનોરમા;

    ‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;

    સુસુદ્ધપુળિનાકિણ્ણા, અવિદૂરે મમસ્સમં.

    Susuddhapuḷinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘અસક્ખરા અપબ્ભારા, સાદુ અપ્પટિગન્ધિકા;

    ‘‘Asakkharā apabbhārā, sādu appaṭigandhikā;

    સન્દતી નદિકા તત્થ, સોભયન્તા મમસ્સમં.

    Sandatī nadikā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘કુમ્ભીલા મકરા ચેત્થ, સુસુમારા 1 ચ કચ્છપા;

    ‘‘Kumbhīlā makarā cettha, susumārā 2 ca kacchapā;

    ચરન્તિ નદિયા તત્થ, સોભયન્તા મમસ્સમં.

    Caranti nadiyā tattha, sobhayantā mamassamaṃ.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘પાઠીના પાવુસા મચ્છા, બલજા 3 મુઞ્જરોહિતા;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā 4 muñjarohitā;

    વગ્ગળા 5 પપતાયન્તા, સોભયન્તિ 6 મમસ્સમં.

    Vaggaḷā 7 papatāyantā, sobhayanti 8 mamassamaṃ.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘ઉભો કૂલેસુ નદિયા, પુપ્ફિનો ફલિનો દુમા;

    ‘‘Ubho kūlesu nadiyā, pupphino phalino dumā;

    ઉભતો અભિલમ્બન્તા, સોભયન્તિ 9 મમસ્સમં.

    Ubhato abhilambantā, sobhayanti 10 mamassamaṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘અમ્બા સાલા ચ તિલકા, પાટલી સિન્દુવારકા 11;

    ‘‘Ambā sālā ca tilakā, pāṭalī sinduvārakā 12;

    દિબ્બગન્ધા સમ્પવન્તિ, પુપ્ફિતા મમ અસ્સમે.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘ચમ્પકા સળલા નીપા 13, નાગપુન્નાગકેતકા;

    ‘‘Campakā saḷalā nīpā 14, nāgapunnāgaketakā;

    દિબ્બગન્ધા સમ્પવન્તિ, પુપ્ફિતા મમ અસ્સમે.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā mama assame.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘અતિમુત્તા અસોકા ચ, ભગિનીમાલા ચ પુપ્ફિતા;

    ‘‘Atimuttā asokā ca, bhaginīmālā ca pupphitā;

    અઙ્કોલા બિમ્બિજાલા 15 ચ, પુપ્ફિતા મમ અસ્સમે.

    Aṅkolā bimbijālā 16 ca, pupphitā mama assame.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘કેતકા કન્દલિ 17 ચેવ, ગોધુકા તિણસૂલિકા;

    ‘‘Ketakā kandali 18 ceva, godhukā tiṇasūlikā;

    દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તા, સોભયન્તિ મમસ્સમં.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘કણિકારા કણ્ણિકા ચ, અસના અજ્જુના બહૂ;

    ‘‘Kaṇikārā kaṇṇikā ca, asanā ajjunā bahū;

    દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તા, સોભયન્તિ મમસ્સમં.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘પુન્નાગા ગિરિપુન્નાગા, કોવિળારા ચ પુપ્ફિતા;

    ‘‘Punnāgā giripunnāgā, koviḷārā ca pupphitā;

    દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તા, સોભયન્તિ મમસ્સમં.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘ઉદ્ધાલકા ચ કુટજા, કદમ્બા વકુલા બહૂ;

    ‘‘Uddhālakā ca kuṭajā, kadambā vakulā bahū;

    દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તા, સોભયન્તિ મમસ્સમં.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhayanti mamassamaṃ.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘આળકા ઇસિમુગ્ગા ચ, કદલિમાતુલુઙ્ગિયો;

    ‘‘Āḷakā isimuggā ca, kadalimātuluṅgiyo;

    ગન્ધોદકેન સંવડ્ઢા, ફલાનિ ધારયન્તિ તે.

    Gandhodakena saṃvaḍḍhā, phalāni dhārayanti te.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘અઞ્ઞે પુપ્ફન્તિ પદુમા, અઞ્ઞે જાયન્તિ કેસરી;

    ‘‘Aññe pupphanti padumā, aññe jāyanti kesarī;

    અઞ્ઞે ઓપુપ્ફા પદુમા, પુપ્ફિતા તળાકે તદા.

    Aññe opupphā padumā, pupphitā taḷāke tadā.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘ગબ્ભં ગણ્હન્તિ પદુમા, નિદ્ધાવન્તિ મુલાળિયો;

    ‘‘Gabbhaṃ gaṇhanti padumā, niddhāvanti mulāḷiyo;

    સિંઘાટિપત્તમાકિણ્ણા, સોભન્તિ તળાકે તદા.

    Siṃghāṭipattamākiṇṇā, sobhanti taḷāke tadā.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘નયિતા અમ્બગન્ધી ચ, ઉત્તલી બન્ધુજીવકા;

    ‘‘Nayitā ambagandhī ca, uttalī bandhujīvakā;

    દિબ્બગન્ધા સમ્પવન્તિ, પુપ્ફિતા તળાકે તદા.

    Dibbagandhā sampavanti, pupphitā taḷāke tadā.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘પાઠીના પાવુસા મચ્છા, બલજા મુઞ્જરોહિતા;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    સંગુલા મગ્ગુરા 19 ચેવ, વસન્તિ તળાકે તદા.

    Saṃgulā maggurā 20 ceva, vasanti taḷāke tadā.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘કુમ્ભીલા સુસુમારા ચ, તન્તિગાહા ચ રક્ખસા;

    ‘‘Kumbhīlā susumārā ca, tantigāhā ca rakkhasā;

    ઓગુહા 21 અજગરા ચ, વસન્તિ તળાકે તદા.

    Oguhā 22 ajagarā ca, vasanti taḷāke tadā.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘પારેવતા રવિહંસા, ચક્કવાકા નદીચરા;

    ‘‘Pārevatā ravihaṃsā, cakkavākā nadīcarā;

    કોકિલા સુકસાળિકા, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Kokilā sukasāḷikā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘કુક્કુત્થકા કુળીરકા, વને પોક્ખરસાતકા;

    ‘‘Kukkutthakā kuḷīrakā, vane pokkharasātakā;

    દિન્દિભા સુવપોતા ચ, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Dindibhā suvapotā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘હંસા કોઞ્ચા મયૂરા ચ, કોકિલા તમ્બચૂળકા 23;

    ‘‘Haṃsā koñcā mayūrā ca, kokilā tambacūḷakā 24;

    પમ્પકા જીવંજીવા ચ, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Pampakā jīvaṃjīvā ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘કોસિકા પોટ્ઠસીસા ચ, કુરરા સેનકા બહૂ;

    ‘‘Kosikā poṭṭhasīsā ca, kurarā senakā bahū;

    મહાકાળા ચ સકુણા, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Mahākāḷā ca sakuṇā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૪.

    164.

    ‘‘પસદા ચ વરાહા ચ, ચમરા ગણ્ડકા બહૂ 25;

    ‘‘Pasadā ca varāhā ca, camarā gaṇḍakā bahū 26;

    રોહિચ્ચા સુકપોતા 27 ચ, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Rohiccā sukapotā 28 ca, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૫.

    165.

    ‘‘સીહબ્યગ્ઘા ચ દીપી ચ, અચ્છકોકતરચ્છકા;

    ‘‘Sīhabyagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    તિધા પભિન્નમાતઙ્ગા, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Tidhā pabhinnamātaṅgā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૬.

    166.

    ‘‘કિન્નરા વાનરા ચેવ, અથોપિ વનકમ્મિકા;

    ‘‘Kinnarā vānarā ceva, athopi vanakammikā;

    ચેતા ચ લુદ્દકા ચેવ, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Cetā ca luddakā ceva, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    ‘‘તિન્દુકાનિ પિયાલાનિ, મધુકા કાસુમારયો 29;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhukā kāsumārayo 30;

    ધુવં ફલાનિ ધારેન્તિ, અવિદૂરે મમસ્સમં.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    ૧૬૮.

    168.

    ‘‘કોસમ્બા 31 સળલા નિમ્બા 32, સાદુફલસમાયુતા;

    ‘‘Kosambā 33 saḷalā nimbā 34, sāduphalasamāyutā;

    ધુવં ફલાનિ ધારેન્તિ, અવિદૂરે મમસ્સમં.

    Dhuvaṃ phalāni dhārenti, avidūre mamassamaṃ.

    ૧૬૯.

    169.

    ‘‘હરીતકા આમલકા, અમ્બજમ્બુવિભીતકા;

    ‘‘Harītakā āmalakā, ambajambuvibhītakā;

    કોલા ભલ્લાતકા બિલ્લા, ફલાનિ ધારયન્તિ તે.

    Kolā bhallātakā billā, phalāni dhārayanti te.

    ૧૭૦.

    170.

    ‘‘આલુવા ચ કળમ્બા ચ, બિળાલીતક્કળાનિ ચ;

    ‘‘Āluvā ca kaḷambā ca, biḷālītakkaḷāni ca;

    જીવકા સુતકા ચેવ, બહુકા મમ અસ્સમે.

    Jīvakā sutakā ceva, bahukā mama assame.

    ૧૭૧.

    171.

    ‘‘અસ્સમસ્સાવિદૂરમ્હિ, તળાકાસું સુનિમ્મિતા;

    ‘‘Assamassāvidūramhi, taḷākāsuṃ sunimmitā;

    અચ્છોદકા સીતજલા, સુપતિત્થા મનોરમા.

    Acchodakā sītajalā, supatitthā manoramā.

    ૧૭૨.

    172.

    ‘‘પદુમુપ્પલસઞ્છન્ના , પુણ્ડરીકસમાયુતા;

    ‘‘Padumuppalasañchannā , puṇḍarīkasamāyutā;

    મન્દાલકેહિ સઞ્છન્ના, દિબ્બગન્ધો પવાયતિ.

    Mandālakehi sañchannā, dibbagandho pavāyati.

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘એવં સબ્બઙ્ગસમ્પન્ને, પુપ્ફિતે ફલિતે વને;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampanne, pupphite phalite vane;

    સુકતે અસ્સમે રમ્મે, વિહરામિ અહં તદા.

    Sukate assame ramme, viharāmi ahaṃ tadā.

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘સીલવા વતસમ્પન્નો 35, ઝાયી ઝાનરતો સદા;

    ‘‘Sīlavā vatasampanno 36, jhāyī jhānarato sadā;

    પઞ્ચાભિઞ્ઞાબલપ્પત્તો, સુરુચિ નામ તાપસો.

    Pañcābhiññābalappatto, suruci nāma tāpaso.

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘ચતુવીસસહસ્સાનિ, સિસ્સા મય્હં ઉપટ્ઠહુ;

    ‘‘Catuvīsasahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahu;

    સબ્બેવ બ્રાહ્મણા એતે, જાતિમન્તો યસસ્સિનો.

    Sabbeva brāhmaṇā ete, jātimanto yasassino.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘લક્ખણે ઇતિહાસે ચ, સનિઘણ્ટુસકેટુભે;

    ‘‘Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇṭusakeṭubhe;

    પદકા વેય્યાકરણા, સધમ્મે પારમિં ગતા.

    Padakā veyyākaraṇā, sadhamme pāramiṃ gatā.

    ૧૭૭.

    177.

    ‘‘ઉપ્પાતેસુ નિમિત્તેસુ, લક્ખણેસુ ચ કોવિદા;

    ‘‘Uppātesu nimittesu, lakkhaṇesu ca kovidā;

    પથબ્યા ભૂમન્તલિક્ખે, મમ સિસ્સા સુસિક્ખિતા.

    Pathabyā bhūmantalikkhe, mama sissā susikkhitā.

    ૧૭૮.

    178.

    ‘‘અપ્પિચ્છા નિપકા એતે, અપ્પાહારા અલોલુપા;

    ‘‘Appicchā nipakā ete, appāhārā alolupā;

    લાભાલાભેન સન્તુટ્ઠા, પરિવારેન્તિ મં સદા.

    Lābhālābhena santuṭṭhā, parivārenti maṃ sadā.

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘ઝાયી ઝાનરતા ધીરા, સન્તચિત્તા સમાહિતા;

    ‘‘Jhāyī jhānaratā dhīrā, santacittā samāhitā;

    આકિઞ્ચઞ્ઞં પત્થયન્તા, પરિવારેન્તિ મં સદા.

    Ākiñcaññaṃ patthayantā, parivārenti maṃ sadā.

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘અભિઞ્ઞાપારમિપ્પત્તા, પેત્તિકે ગોચરે રતા;

    ‘‘Abhiññāpāramippattā, pettike gocare ratā;

    અન્તલિક્ખચરા ધીરા, પરિવારેન્તિ મં સદા.

    Antalikkhacarā dhīrā, parivārenti maṃ sadā.

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘સંવુતા છસુ દ્વારેસુ, અનેજા રક્ખિતિન્દ્રિયા;

    ‘‘Saṃvutā chasu dvāresu, anejā rakkhitindriyā;

    અસંસટ્ઠા ચ તે ધીરા, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Asaṃsaṭṭhā ca te dhīrā, mama sissā durāsadā.

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘પલ્લઙ્કેન નિસજ્જાય, ઠાનચઙ્કમનેન ચ;

    ‘‘Pallaṅkena nisajjāya, ṭhānacaṅkamanena ca;

    વીતિનામેન્તિ તે રત્તિં, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Vītināmenti te rattiṃ, mama sissā durāsadā.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘રજનીયે ન રજ્જન્તિ, દુસ્સનીયે ન દુસ્સરે;

    ‘‘Rajanīye na rajjanti, dussanīye na dussare;

    મોહનીયે ન મુય્હન્તિ, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Mohanīye na muyhanti, mama sissā durāsadā.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘ઇદ્ધિં વીમંસમાના તે, વત્તન્તિ નિચ્ચકાલિકં;

    ‘‘Iddhiṃ vīmaṃsamānā te, vattanti niccakālikaṃ;

    પથવિં 37 તે પકમ્પેન્તિ, સારમ્ભેન દુરાસદા.

    Pathaviṃ 38 te pakampenti, sārambhena durāsadā.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘કીળમાના ચ તે સિસ્સા, કીળન્તિ ઝાનકીળિતં;

    ‘‘Kīḷamānā ca te sissā, kīḷanti jhānakīḷitaṃ;

    જમ્બુતો ફલમાનેન્તિ, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Jambuto phalamānenti, mama sissā durāsadā.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘અઞ્ઞે ગચ્છન્તિ ગોયાનં, અઞ્ઞે પુબ્બવિદેહકં 39;

    ‘‘Aññe gacchanti goyānaṃ, aññe pubbavidehakaṃ 40;

    અઞ્ઞે ચ ઉત્તરકુરું, એસનાય દુરાસદા.

    Aññe ca uttarakuruṃ, esanāya durāsadā.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘પુરતો પેસેન્તિ ખારિં, પચ્છતો ચ વજન્તિ તે;

    ‘‘Purato pesenti khāriṃ, pacchato ca vajanti te;

    ચતુવીસસહસ્સેહિ, છાદિતં હોતિ અમ્બરં.

    Catuvīsasahassehi, chāditaṃ hoti ambaraṃ.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘અગ્ગિપાકી અનગ્ગી ચ, દન્તોદુક્ખલિકાપિ ચ;

    ‘‘Aggipākī anaggī ca, dantodukkhalikāpi ca;

    અસ્મેન કોટ્ટિતા કેચિ, પવત્તફલભોજના.

    Asmena koṭṭitā keci, pavattaphalabhojanā.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘ઉદકોરોહણા કેચિ, સાયં પાતો સુચીરતા;

    ‘‘Udakorohaṇā keci, sāyaṃ pāto sucīratā;

    તોયાભિસેચનકરા, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Toyābhisecanakarā, mama sissā durāsadā.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘પરૂળ્હકચ્છનખલોમા, પઙ્કદન્તા રજસ્સિરા;

    ‘‘Parūḷhakacchanakhalomā, paṅkadantā rajassirā;

    ગન્ધિતા સીલગન્ધેન, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Gandhitā sīlagandhena, mama sissā durāsadā.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘પાતોવ સન્નિપતિત્વા, જટિલા ઉગ્ગતાપના;

    ‘‘Pātova sannipatitvā, jaṭilā uggatāpanā;

    લાભાલાભં પકિત્તેત્વા, ગચ્છન્તિ અમ્બરે તદા.

    Lābhālābhaṃ pakittetvā, gacchanti ambare tadā.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘એતેસં પક્કમન્તાનં, મહાસદ્દો પવત્તતિ;

    ‘‘Etesaṃ pakkamantānaṃ, mahāsaddo pavattati;

    અજિનચમ્મસદ્દેન, મુદિતા હોન્તિ દેવતા.

    Ajinacammasaddena, muditā honti devatā.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘દિસોદિસં પક્કમન્તિ, અન્તલિક્ખચરા ઇસી;

    ‘‘Disodisaṃ pakkamanti, antalikkhacarā isī;

    સકે બલેનુપત્થદ્ધા, તે ગચ્છન્તિ યદિચ્છકં.

    Sake balenupatthaddhā, te gacchanti yadicchakaṃ.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘પથવીકમ્પકા એતે, સબ્બેવ નભચારિનો;

    ‘‘Pathavīkampakā ete, sabbeva nabhacārino;

    ઉગ્ગતેજા દુપ્પસહા, સાગરોવ અખોભિયા.

    Uggatejā duppasahā, sāgarova akhobhiyā.

    ૧૯૫.

    195.

    ‘‘ઠાનચઙ્કમિનો કેચિ, કેચિ નેસજ્જિકા ઇસી;

    ‘‘Ṭhānacaṅkamino keci, keci nesajjikā isī;

    પવત્તભોજના કેચિ, મમ સિસ્સા દુરાસદા.

    Pavattabhojanā keci, mama sissā durāsadā.

    ૧૯૬.

    196.

    ‘‘મેત્તાવિહારિનો એતે, હિતેસી સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Mettāvihārino ete, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    અનત્તુક્કંસકા સબ્બે, ન તે વમ્ભેન્તિ કસ્સચિ.

    Anattukkaṃsakā sabbe, na te vambhenti kassaci.

    ૧૯૭.

    197.

    ‘‘સીહરાજાવસમ્ભીતા, ગજરાજાવ થામવા;

    ‘‘Sīharājāvasambhītā, gajarājāva thāmavā;

    દુરાસદા બ્યગ્ઘારિવ, આગચ્છન્તિ મમન્તિકે.

    Durāsadā byagghāriva, āgacchanti mamantike.

    ૧૯૮.

    198.

    ‘‘વિજ્જાધરા દેવતા ચ, નાગગન્ધબ્બરક્ખસા;

    ‘‘Vijjādharā devatā ca, nāgagandhabbarakkhasā;

    કુમ્ભણ્ડા દાનવા ગરુળા, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Kumbhaṇḍā dānavā garuḷā, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૧૯૯.

    199.

    ‘‘તે જટાખારિભરિતા, અજિનુત્તરવાસના;

    ‘‘Te jaṭākhāribharitā, ajinuttaravāsanā;

    અન્તલિક્ખચરા સબ્બે, ઉપજીવન્તિ તં સરં.

    Antalikkhacarā sabbe, upajīvanti taṃ saraṃ.

    ૨૦૦.

    200.

    ‘‘સદાનુચ્છવિકા 41 એતે, અઞ્ઞમઞ્ઞં સગારવા;

    ‘‘Sadānucchavikā 42 ete, aññamaññaṃ sagāravā;

    ચતુબ્બીસસહસ્સાનં, ખિપિતસદ્દો ન વિજ્જતિ.

    Catubbīsasahassānaṃ, khipitasaddo na vijjati.

    ૨૦૧.

    201.

    ‘‘પાદે પાદં નિક્ખિપન્તા, અપ્પસદ્દા સુસંવુતા;

    ‘‘Pāde pādaṃ nikkhipantā, appasaddā susaṃvutā;

    ઉપસઙ્કમ્મ સબ્બેવ 43, સિરસા વન્દરે મમં.

    Upasaṅkamma sabbeva 44, sirasā vandare mamaṃ.

    ૨૦૨.

    202.

    ‘‘તેહિ સિસ્સેહિ પરિવુતો, સન્તેહિ ચ તપસ્સિભિ;

    ‘‘Tehi sissehi parivuto, santehi ca tapassibhi;

    વસામિ અસ્સમે તત્થ, ઝાયી ઝાનરતો અહં.

    Vasāmi assame tattha, jhāyī jhānarato ahaṃ.

    ૨૦૩.

    203.

    ‘‘ઇસીનં સીલગન્ધેન, પુપ્ફગન્ધેન ચૂભયં;

    ‘‘Isīnaṃ sīlagandhena, pupphagandhena cūbhayaṃ;

    ફલીનં ફલગન્ધેન, ગન્ધિતો હોતિ અસ્સમો.

    Phalīnaṃ phalagandhena, gandhito hoti assamo.

    ૨૦૪.

    204.

    ‘‘રત્તિન્દિવં ન જાનામિ, અરતિ મે ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Rattindivaṃ na jānāmi, arati me na vijjati;

    સકે સિસ્સે ઓવદન્તો, ભિય્યો હાસં લભામહં.

    Sake sisse ovadanto, bhiyyo hāsaṃ labhāmahaṃ.

    ૨૦૫.

    205.

    ‘‘પુપ્ફાનં પુપ્ફમાનાનં, ફલાનઞ્ચ વિપચ્ચતં;

    ‘‘Pupphānaṃ pupphamānānaṃ, phalānañca vipaccataṃ;

    દિબ્બગન્ધા પવાયન્તિ, સોભયન્તા મમસ્સમં.

    Dibbagandhā pavāyanti, sobhayantā mamassamaṃ.

    ૨૦૬.

    206.

    ‘‘સમાધિમ્હા વુટ્ઠહિત્વા, આતાપી નિપકો અહં;

    ‘‘Samādhimhā vuṭṭhahitvā, ātāpī nipako ahaṃ;

    ખારિભારં ગહેત્વાન, વનં અજ્ઝોગહિં અહં.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, vanaṃ ajjhogahiṃ ahaṃ.

    ૨૦૭.

    207.

    ‘‘ઉપ્પાતે સુપિને ચાપિ, લક્ખણેસુ સુસિક્ખિતો;

    ‘‘Uppāte supine cāpi, lakkhaṇesu susikkhito;

    પવત્તમાનં 45 મન્તપદં, ધારયામિ અહં તદા.

    Pavattamānaṃ 46 mantapadaṃ, dhārayāmi ahaṃ tadā.

    ૨૦૮.

    208.

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    વિવેકકામો સમ્બુદ્ધો, હિમવન્તમુપાગમિ.

    Vivekakāmo sambuddho, himavantamupāgami.

    ૨૦૯.

    209.

    ‘‘અજ્ઝોગાહેત્વા હિમવન્તં, અગ્ગો કારુણિકો મુનિ;

    ‘‘Ajjhogāhetvā himavantaṃ, aggo kāruṇiko muni;

    પલ્લઙ્કં આભુજિત્વાન, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.

    Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, nisīdi purisuttamo.

    ૨૧૦.

    210.

    ‘‘તમદ્દસાહં સમ્બુદ્ધં, સપ્પભાસં મનોરમં;

    ‘‘Tamaddasāhaṃ sambuddhaṃ, sappabhāsaṃ manoramaṃ;

    ઇન્દીવરંવ જલિતં, આદિત્તંવ હુતાસનં.

    Indīvaraṃva jalitaṃ, ādittaṃva hutāsanaṃ.

    ૨૧૧.

    211.

    ‘‘જલન્તં દીપરુક્ખંવ, વિજ્જુતં ગગણે યથા;

    ‘‘Jalantaṃ dīparukkhaṃva, vijjutaṃ gagaṇe yathā;

    સુફુલ્લં સાલરાજંવ, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Suphullaṃ sālarājaṃva, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૨૧૨.

    212.

    ‘‘અયં નાગો મહાવીરો, દુક્ખસ્સન્તકરો મુનિ;

    ‘‘Ayaṃ nāgo mahāvīro, dukkhassantakaro muni;

    ઇમં દસ્સનમાગમ્મ, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચરે.

    Imaṃ dassanamāgamma, sabbadukkhā pamuccare.

    ૨૧૩.

    213.

    ‘‘દિસ્વાનાહં દેવદેવં, લક્ખણં ઉપધારયિં;

    ‘‘Disvānāhaṃ devadevaṃ, lakkhaṇaṃ upadhārayiṃ;

    બુદ્ધો નુ ખો ન વા બુદ્ધો, હન્દ પસ્સામિ ચક્ખુમં.

    Buddho nu kho na vā buddho, handa passāmi cakkhumaṃ.

    ૨૧૪.

    214.

    ‘‘સહસ્સારાનિ ચક્કાનિ, દિસ્સન્તિ ચરણુત્તમે;

    ‘‘Sahassārāni cakkāni, dissanti caraṇuttame;

    લક્ખણાનિસ્સ દિસ્વાન, નિટ્ઠં ગચ્છિં તથાગતે.

    Lakkhaṇānissa disvāna, niṭṭhaṃ gacchiṃ tathāgate.

    ૨૧૫.

    215.

    ‘‘સમ્મજ્જનિં ગહેત્વાન, સમ્મજ્જિત્વાનહં તદા;

    ‘‘Sammajjaniṃ gahetvāna, sammajjitvānahaṃ tadā;

    અથ પુપ્ફે સમાનેત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં અપૂજયિં.

    Atha pupphe samānetvā, buddhaseṭṭhaṃ apūjayiṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    ‘‘પૂજયિત્વાન તં બુદ્ધં, ઓઘતિણ્ણમનાસવં;

    ‘‘Pūjayitvāna taṃ buddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ;

    એકંસં અજિનં કત્વા, નમસ્સિં લોકનાયકં.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, namassiṃ lokanāyakaṃ.

    ૨૧૭.

    217.

    ‘‘યેન ઞાણેન સમ્બુદ્ધો, વિહરતિ 47 અનાસવો;

    ‘‘Yena ñāṇena sambuddho, viharati 48 anāsavo;

    તં ઞાણં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Taṃ ñāṇaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૨૧૮.

    218.

    ‘‘‘સમુદ્ધરસિમં 49 લોકં, સયમ્ભૂ અમિતોદય;

    ‘‘‘Samuddharasimaṃ 50 lokaṃ, sayambhū amitodaya;

    તવ દસ્સનમાગમ્મ, કઙ્ખાસોતં તરન્તિ તે.

    Tava dassanamāgamma, kaṅkhāsotaṃ taranti te.

    ૨૧૯.

    219.

    ‘‘‘તુવં સત્થા ચ કેતુ ચ, ધજો યૂપો ચ પાણિનં;

    ‘‘‘Tuvaṃ satthā ca ketu ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    પરાયણો 51 પતિટ્ઠા ચ, દીપો ચ દ્વિપદુત્તમો.

    Parāyaṇo 52 patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttamo.

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘‘સક્કા સમુદ્દે ઉદકં, પમેતું આળ્હકેન વા;

    ‘‘‘Sakkā samudde udakaṃ, pametuṃ āḷhakena vā;

    ન ત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, ઞાણં સક્કા પમેતવે.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘‘ધારેતું પથવિં સક્કા, ઠપેત્વા તુલમણ્ડલે;

    ‘‘‘Dhāretuṃ pathaviṃ sakkā, ṭhapetvā tulamaṇḍale;

    ન ત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, ઞાણં સક્કા ધરેતવે.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā dharetave.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘‘આકાસો મિનિતું સક્કા, રજ્જુયા અઙ્ગુલેન વા;

    ‘‘‘Ākāso minituṃ sakkā, rajjuyā aṅgulena vā;

    ન ત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, ઞાણં સક્કા પમેતવે.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘‘મહાસમુદ્દે ઉદકં, પથવી ચાખિલા જટં 53;

    ‘‘‘Mahāsamudde udakaṃ, pathavī cākhilā jaṭaṃ 54;

    બુદ્ધઞાણં ઉપાદાય, ઉપમાતો ન યુજ્જરે.

    Buddhañāṇaṃ upādāya, upamāto na yujjare.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘‘સદેવકસ્સ લોકસ્સ, ચિત્તં યેસં પવત્તતિ;

    ‘‘‘Sadevakassa lokassa, cittaṃ yesaṃ pavattati;

    અન્તોજાલીકતા 55 એતે, તવ ઞાણમ્હિ ચક્ખુમ.

    Antojālīkatā 56 ete, tava ñāṇamhi cakkhuma.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘‘યેન ઞાણેન પત્તોસિ, કેવલં બોધિમુત્તમં;

    ‘‘‘Yena ñāṇena pattosi, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;

    તેન ઞાણેન સબ્બઞ્ઞુ, મદ્દસી પરતિત્થિયે’.

    Tena ñāṇena sabbaññu, maddasī paratitthiye’.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘ઇમા ગાથા થવિત્વાન, સુરુચિ નામ તાપસો;

    ‘‘Imā gāthā thavitvāna, suruci nāma tāpaso;

    અજિનં પત્થરિત્વાન, પથવિયં નિસીદિ સો.

    Ajinaṃ pattharitvāna, pathaviyaṃ nisīdi so.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ, અજ્ઝોગાળ્હો મહણ્ણવે;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, ajjhogāḷho mahaṇṇave;

    અચ્ચુગતો તાવદેવ, ગિરિરાજા પવુચ્ચતિ.

    Accugato tāvadeva, girirājā pavuccati.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘તાવ અચ્ચુગ્ગતો નેરુ, આયતો વિત્થતો ચ સો;

    ‘‘Tāva accuggato neru, āyato vitthato ca so;

    ચુણ્ણિતો અણુભેદેન, કોટિસતસહસ્સસો 57.

    Cuṇṇito aṇubhedena, koṭisatasahassaso 58.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘લક્ખે ઠપિયમાનમ્હિ, પરિક્ખયમગચ્છથ;

    ‘‘Lakkhe ṭhapiyamānamhi, parikkhayamagacchatha;

    ન ત્વેવ તવ સબ્બઞ્ઞુ, ઞાણં સક્કા પમેતવે.

    Na tveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘સુખુમચ્છિકેન જાલેન, ઉદકં યો પરિક્ખિપે;

    ‘‘Sukhumacchikena jālena, udakaṃ yo parikkhipe;

    યે કેચિ ઉદકે પાણા, અન્તોજાલીકતા સિયું.

    Ye keci udake pāṇā, antojālīkatā siyuṃ.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘તથેવ હિ મહાવીર, યે કેચિ પુથુતિત્થિયા;

    ‘‘Tatheva hi mahāvīra, ye keci puthutitthiyā;

    દિટ્ઠિગહનપક્ખન્દા 59, પરામાસેન મોહિતા.

    Diṭṭhigahanapakkhandā 60, parāmāsena mohitā.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘તવ સુદ્ધેન ઞાણેન, અનાવરણદસ્સિના;

    ‘‘Tava suddhena ñāṇena, anāvaraṇadassinā;

    અન્તોજાલીકતા એતે, ઞાણં તે નાતિવત્તરે.

    Antojālīkatā ete, ñāṇaṃ te nātivattare.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, અનોમદસ્સી મહાયસો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, anomadassī mahāyaso;

    વુટ્ઠહિત્વા સમાધિમ્હા, દિસં ઓલોકયી જિનો.

    Vuṭṭhahitvā samādhimhā, disaṃ olokayī jino.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘અનોમદસ્સિમુનિનો, નિસભો નામ સાવકો;

    ‘‘Anomadassimunino, nisabho nāma sāvako;

    પરિવુતો સતસહસ્સેહિ, સન્તચિત્તેહિ તાદિભિ.

    Parivuto satasahassehi, santacittehi tādibhi.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘ખીણાસવેહિ સુદ્ધેહિ, છળભિઞ્ઞેહિ ઝાયિભિ;

    ‘‘Khīṇāsavehi suddhehi, chaḷabhiññehi jhāyibhi;

    ચિત્તમઞ્ઞાય બુદ્ધસ્સ, ઉપેસિ લોકનાયકં.

    Cittamaññāya buddhassa, upesi lokanāyakaṃ.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘અન્તલિક્ખે ઠિતા તત્થ, પદક્ખિણમકંસુ તે;

    ‘‘Antalikkhe ṭhitā tattha, padakkhiṇamakaṃsu te;

    નમસ્સન્તા પઞ્જલિકા, ઓતરું 61 બુદ્ધસન્તિકે.

    Namassantā pañjalikā, otaruṃ 62 buddhasantike.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસિદિત્વા, સિતં પાતુકરી જિનો.

    Bhikkhusaṅghe nisiditvā, sitaṃ pātukarī jino.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘વરુણો નામુપટ્ઠાકો, અનોમદસ્સિસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Varuṇo nāmupaṭṭhāko, anomadassissa satthuno;

    એકંસં ચીવરં કત્વા, અપુચ્છિ લોકનાયકં.

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, apucchi lokanāyakaṃ.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘‘કો નુ ખો ભગવા હેતુ, સિતકમ્મસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘‘Ko nu kho bhagavā hetu, sitakammassa satthuno;

    ન હિ બુદ્ધા અહેતૂહિ, સિતં પાતુકરોન્તિ તે’.

    Na hi buddhā ahetūhi, sitaṃ pātukaronti te’.

    ૨૪૦.

    240.

    ‘‘અનોમદસ્સી ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Anomadassī bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    ભિક્ખુમજ્ઝે નિસીદિત્વા, ઇમં ગાથં અભાસથ.

    Bhikkhumajjhe nisīditvā, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘‘યો મં પુપ્ફેન પૂજેસિ, ઞાણઞ્ચાપિ અનુત્થવિ;

    ‘‘‘Yo maṃ pupphena pūjesi, ñāṇañcāpi anutthavi;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણોથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇotha mama bhāsato.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘‘બુદ્ધસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, સબ્બે દેવા સમાગતા;

    ‘‘‘Buddhassa giramaññāya, sabbe devā samāgatā;

    સદ્ધમ્મં સોતુકામા તે, સમ્બુદ્ધમુપસઙ્કમું.

    Saddhammaṃ sotukāmā te, sambuddhamupasaṅkamuṃ.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘‘દસસુ લોકધાતૂસુ, દેવકાયા મહિદ્ધિકા;

    ‘‘‘Dasasu lokadhātūsu, devakāyā mahiddhikā;

    સદ્ધમ્મં સોતુકામા તે, સમ્બુદ્ધમુપસઙ્કમું.

    Saddhammaṃ sotukāmā te, sambuddhamupasaṅkamuṃ.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘‘હત્થી અસ્સા રથા પત્તી, સેના ચ ચતુરઙ્ગિની;

    ‘‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā ca caturaṅginī;

    પરિવારેસ્સન્તિમં નિચ્ચં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘‘સટ્ઠિતૂરિયસહસ્સાનિ, ભેરિયો સમલઙ્કતા;

    ‘‘‘Saṭṭhitūriyasahassāni, bheriyo samalaṅkatā;

    ઉપટ્ઠિસ્સન્તિમં નિચ્ચં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Upaṭṭhissantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘‘સોળસિત્થિસહસ્સાનિ, નારિયો સમલઙ્કતા;

    ‘‘‘Soḷasitthisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    વિચિત્તવત્થાભરણા, આમુત્તમણિકુણ્ડલા.

    Vicittavatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.

    ૨૪૭.

    247.

    ‘‘‘અળારપમ્હા હસુલા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;

    પરિવારેસ્સન્તિમં નિચ્ચં, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Parivāressantimaṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૪૮.

    248.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Kappasatasahassāni, devaloke ramissati;

    સહસ્સક્ખત્તું ચક્કવત્તી, રાજા રટ્ઠે ભવિસ્સતિ.

    Sahassakkhattuṃ cakkavattī, rājā raṭṭhe bhavissati.

    ૨૪૯.

    249.

    ‘‘‘સહસ્સક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં 63.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ 64.

    ૨૫૦.

    250.

    ‘‘‘પચ્છિમે ભવસમ્પત્તે 65, મનુસ્સત્તં ગમિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pacchime bhavasampatte 66, manussattaṃ gamissati;

    બ્રાહ્મણી સારિયા નામ, ધારયિસ્સતિ કુચ્છિના.

    Brāhmaṇī sāriyā nāma, dhārayissati kucchinā.

    ૨૫૧.

    251.

    ‘‘‘માતુયા નામગોત્તેન, પઞ્ઞાયિસ્સતિયં નરો;

    ‘‘‘Mātuyā nāmagottena, paññāyissatiyaṃ naro;

    સારિપુત્તોતિ નામેન, તિક્ખપઞ્ઞો ભવિસ્સતિ.

    Sāriputtoti nāmena, tikkhapañño bhavissati.

    ૨૫૨.

    252.

    ‘‘‘અસીતિકોટી છડ્ડેત્વા, પબ્બજિસ્સતિકિઞ્ચનો;

    ‘‘‘Asītikoṭī chaḍḍetvā, pabbajissatikiñcano;

    ગવેસન્તો સન્તિપદં, ચરિસ્સતિ મહિં ઇમં.

    Gavesanto santipadaṃ, carissati mahiṃ imaṃ.

    ૨૫૩.

    253.

    ‘‘‘અપ્પરિમેય્યે ઇતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Apparimeyye ito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૫૪.

    254.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સારિપુત્તોતિ નામેન, હેસ્સતિ અગ્ગસાવકો.

    Sāriputtoti nāmena, hessati aggasāvako.

    ૨૫૫.

    255.

    ‘‘‘અયં ભાગીરથી 67 ગઙ્ગા, હિમવન્તા પભાવિતા;

    ‘‘‘Ayaṃ bhāgīrathī 68 gaṅgā, himavantā pabhāvitā;

    મહાસમુદ્દમપ્પેતિ, તપ્પયન્તી મહોદધિં 69.

    Mahāsamuddamappeti, tappayantī mahodadhiṃ 70.

    ૨૫૬.

    256.

    ‘‘‘તથેવાયં સારિપુત્તો, સકે તીસુ વિસારદો;

    ‘‘‘Tathevāyaṃ sāriputto, sake tīsu visārado;

    પઞ્ઞાય પારમિં ગન્ત્વા, તપ્પયિસ્સતિ પાણિને 71.

    Paññāya pāramiṃ gantvā, tappayissati pāṇine 72.

    ૨૫૭.

    257.

    ‘‘‘હિમવન્તમુપાદાય, સાગરઞ્ચ મહોદધિં;

    ‘‘‘Himavantamupādāya, sāgarañca mahodadhiṃ;

    એત્થન્તરે યં પુલિનં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Etthantare yaṃ pulinaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૨૫૮.

    258.

    ‘‘‘તમ્પિ સક્કા અસેસેન, સઙ્ખાતું ગણના યથા;

    ‘‘‘Tampi sakkā asesena, saṅkhātuṃ gaṇanā yathā;

    ન ત્વેવ સારિપુત્તસ્સ, પઞ્ઞાયન્તો ભવિસ્સતિ.

    Na tveva sāriputtassa, paññāyanto bhavissati.

    ૨૫૯.

    259.

    ‘‘‘લક્ખે ઠપિયમાનમ્હિ, ખીયે ગઙ્ગાય વાલુકા;

    ‘‘‘Lakkhe ṭhapiyamānamhi, khīye gaṅgāya vālukā;

    ન ત્વેવ સારિપુત્તસ્સ, પઞ્ઞાયન્તો ભવિસ્સતિ.

    Na tveva sāriputtassa, paññāyanto bhavissati.

    ૨૬૦.

    260.

    ‘‘‘મહાસમુદ્દે ઊમિયો, ગણનાતો અસઙ્ખિયા;

    ‘‘‘Mahāsamudde ūmiyo, gaṇanāto asaṅkhiyā;

    તથેવ સારિપુત્તસ્સ, પઞ્ઞાયન્તો ન હેસ્સતિ.

    Tatheva sāriputtassa, paññāyanto na hessati.

    ૨૬૧.

    261.

    ‘‘‘આરાધયિત્વા સમ્બુદ્ધં, ગોતમં સક્યપુઙ્ગવં;

    ‘‘‘Ārādhayitvā sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    પઞ્ઞાય પારમિં ગન્ત્વા, હેસ્સતિ અગ્ગસાવકો.

    Paññāya pāramiṃ gantvā, hessati aggasāvako.

    ૨૬૨.

    262.

    ‘‘‘પવત્તિતં ધમ્મચક્કં, સક્યપુત્તેન તાદિના;

    ‘‘‘Pavattitaṃ dhammacakkaṃ, sakyaputtena tādinā;

    અનુવત્તેસ્સતિ સમ્મા, વસ્સેન્તો ધમ્મવુટ્ઠિયો.

    Anuvattessati sammā, vassento dhammavuṭṭhiyo.

    ૨૬૩.

    263.

    ‘‘‘સબ્બમેતં અભિઞ્ઞાય, ગોતમો સક્યપુઙ્ગવો;

    ‘‘‘Sabbametaṃ abhiññāya, gotamo sakyapuṅgavo;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસ્સતિ’.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, aggaṭṭhāne ṭhapessati’.

    ૨૬૪.

    264.

    ‘‘અહો મે સુકતં કમ્મં, અનોમદસ્સિસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, anomadassissa satthuno;

    યસ્સાહં કારં 73 કત્વાન, સબ્બત્થ પારમિં ગતો.

    Yassāhaṃ kāraṃ 74 katvāna, sabbattha pāramiṃ gato.

    ૨૬૫.

    265.

    ‘‘અપરિમેય્યે કતં કમ્મં, ફલં દસ્સેસિ મે ઇધ;

    ‘‘Aparimeyye kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    સુમુત્તો સરવેગોવ, કિલેસે ઝાપયિં અહં.

    Sumutto saravegova, kilese jhāpayiṃ ahaṃ.

    ૨૬૬.

    266.

    ‘‘અસઙ્ખતં ગવેસન્તો, નિબ્બાનં અચલં પદં;

    ‘‘Asaṅkhataṃ gavesanto, nibbānaṃ acalaṃ padaṃ;

    વિચિનં તિત્થિયે સબ્બે, એસાહં સંસરિં ભવે.

    Vicinaṃ titthiye sabbe, esāhaṃ saṃsariṃ bhave.

    ૨૬૭.

    267.

    ‘‘યથાપિ બ્યાધિતો પોસો, પરિયેસેય્ય ઓસધં;

    ‘‘Yathāpi byādhito poso, pariyeseyya osadhaṃ;

    વિચિનેય્ય વનં 75 સબ્બં, બ્યાધિતો પરિમુત્તિયા.

    Vicineyya vanaṃ 76 sabbaṃ, byādhito parimuttiyā.

    ૨૬૮.

    268.

    ‘‘અસઙ્ખતં ગવેસન્તો, નિબ્બાનં અમતં પદં;

    ‘‘Asaṅkhataṃ gavesanto, nibbānaṃ amataṃ padaṃ;

    અબ્બોકિણ્ણં 77 પઞ્ચસતં, પબ્બજિં ઇસિપબ્બજં.

    Abbokiṇṇaṃ 78 pañcasataṃ, pabbajiṃ isipabbajaṃ.

    ૨૬૯.

    269.

    ‘‘જટાભારેન ભરિતો, અજિનુત્તરનિવાસનો;

    ‘‘Jaṭābhārena bharito, ajinuttaranivāsano;

    અભિઞ્ઞાપારમિં ગન્ત્વા, બ્રહ્મલોકં અગચ્છિહં.

    Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokaṃ agacchihaṃ.

    ૨૭૦.

    270.

    ‘‘નત્થિ બાહિરકે સુદ્ધિ, ઠપેત્વા જિનસાસનં;

    ‘‘Natthi bāhirake suddhi, ṭhapetvā jinasāsanaṃ;

    યે કેચિ બુદ્ધિમા સત્તા, સુજ્ઝન્તિ જિનસાસને.

    Ye keci buddhimā sattā, sujjhanti jinasāsane.

    ૨૭૧.

    271.

    ‘‘અત્તકારમયં 79 એતં, નયિદં ઇતિહીતિહં;

    ‘‘Attakāramayaṃ 80 etaṃ, nayidaṃ itihītihaṃ;

    અસઙ્ખતં ગવેસન્તો, કુતિત્થે 81 સઞ્ચરિં અહં.

    Asaṅkhataṃ gavesanto, kutitthe 82 sañcariṃ ahaṃ.

    ૨૭૨.

    272.

    ‘‘યથા સારત્થિકો પોસો, કદલિં છેત્વાન ફાલયે;

    ‘‘Yathā sāratthiko poso, kadaliṃ chetvāna phālaye;

    ન તત્થ સારં વિન્દેય્ય, સારેન રિત્તકો હિ સો.

    Na tattha sāraṃ vindeyya, sārena rittako hi so.

    ૨૭૩.

    273.

    ‘‘તથેવ તિત્થિયા લોકે, નાનાદિટ્ઠી બહુજ્જના;

    ‘‘Tatheva titthiyā loke, nānādiṭṭhī bahujjanā;

    અસઙ્ખતેન રિત્તાસે, સારેન કદલી યથા.

    Asaṅkhatena rittāse, sārena kadalī yathā.

    ૨૭૪.

    274.

    ‘‘પચ્છિમે ભવસમ્પત્તે, બ્રહ્મબન્ધુ અહોસહં;

    ‘‘Pacchime bhavasampatte, brahmabandhu ahosahaṃ;

    મહાભોગં છડ્ડેત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Mahābhogaṃ chaḍḍetvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    પઠમભાણવારં.

    Paṭhamabhāṇavāraṃ.

    ૨૭૫.

    275.

    ‘‘અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    બ્રાહ્મણો સઞ્ચયો 83 નામ, તસ્સ મૂલે વસામહં.

    Brāhmaṇo sañcayo 84 nāma, tassa mūle vasāmahaṃ.

    ૨૭૬.

    276.

    ‘‘સાવકો તે મહાવીર, અસ્સજિ નામ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘Sāvako te mahāvīra, assaji nāma brāhmaṇo;

    દુરાસદો ઉગ્ગતેજો, પિણ્ડાય ચરતી તદા.

    Durāsado uggatejo, piṇḍāya caratī tadā.

    ૨૭૭.

    277.

    ‘‘તમદ્દસાસિં સપ્પઞ્ઞં, મુનિં મોને સમાહિતં;

    ‘‘Tamaddasāsiṃ sappaññaṃ, muniṃ mone samāhitaṃ;

    સન્તચિત્તં મહાનાગં, સુફુલ્લં પદુમં યથા.

    Santacittaṃ mahānāgaṃ, suphullaṃ padumaṃ yathā.

    ૨૭૮.

    278.

    ‘‘દિસ્વા મે ચિત્તમુપ્પજ્જિ, સુદન્તં સુદ્ધમાનસં;

    ‘‘Disvā me cittamuppajji, sudantaṃ suddhamānasaṃ;

    ઉસભં પવરં વીરં, અરહાયં ભવિસ્સતિ.

    Usabhaṃ pavaraṃ vīraṃ, arahāyaṃ bhavissati.

    ૨૭૯.

    279.

    ‘‘પાસાદિકો ઇરિયતિ, અભિરૂપો સુસંવુતો;

    ‘‘Pāsādiko iriyati, abhirūpo susaṃvuto;

    ઉત્તમે દમથે દન્તો, અમતદસ્સી ભવિસ્સતિ.

    Uttame damathe danto, amatadassī bhavissati.

    ૨૮૦.

    280.

    ‘‘યંનૂનાહં ઉત્તમત્થં, પુચ્છેય્યં તુટ્ઠમાનસં;

    ‘‘Yaṃnūnāhaṃ uttamatthaṃ, puccheyyaṃ tuṭṭhamānasaṃ;

    સો મે પુટ્ઠો કથેસ્સતિ, પટિપુચ્છામહં તદા.

    So me puṭṭho kathessati, paṭipucchāmahaṃ tadā.

    ૨૮૧.

    281.

    ‘‘પિણ્ડપાતં 85 ચરન્તસ્સ, પચ્છતો અગમાસહં;

    ‘‘Piṇḍapātaṃ 86 carantassa, pacchato agamāsahaṃ;
