Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩-૩૨. અનાસવાદિસુત્તં

    3-32. Anāsavādisuttaṃ

    ૩૭૯-૪૦૮. ‘‘અનાસવઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અનાસવગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અનાસવં…પે॰… સચ્ચઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સચ્ચગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સચ્ચં…પે॰… પારઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ પારગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, પારં…પે॰… નિપુણઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ નિપુણગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, નિપુણં…પે॰… સુદુદ્દસઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સુદુદ્દસગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સુદુદ્દસં…પે॰… અજજ્જરઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અજજ્જરગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અજજ્જરં…પે॰… ધુવઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ ધુવગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, ધુવં…પે॰… અપલોકિતઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અપલોકિતગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અપલોકિતં…પે॰… અનિદસ્સનઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અનિદસ્સનગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અનિદસ્સનં…પે॰… નિપ્પપઞ્ચઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ નિપ્પપઞ્ચગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, નિપ્પપઞ્ચં…પે॰…?

    379-408. ‘‘Anāsavañca vo, bhikkhave, desessāmi anāsavagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, anāsavaṃ…pe… saccañca vo, bhikkhave, desessāmi saccagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, saccaṃ…pe… pārañca vo, bhikkhave, desessāmi pāragāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, pāraṃ…pe… nipuṇañca vo, bhikkhave, desessāmi nipuṇagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, nipuṇaṃ…pe… sududdasañca vo, bhikkhave, desessāmi sududdasagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, sududdasaṃ…pe… ajajjarañca vo, bhikkhave, desessāmi ajajjaragāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, ajajjaraṃ…pe… dhuvañca vo, bhikkhave, desessāmi dhuvagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, dhuvaṃ…pe… apalokitañca vo, bhikkhave, desessāmi apalokitagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, apalokitaṃ…pe… anidassanañca vo, bhikkhave, desessāmi anidassanagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, anidassanaṃ…pe… nippapañcañca vo, bhikkhave, desessāmi nippapañcagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, nippapañcaṃ…pe…?

    ‘‘સન્તઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સન્તગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સન્તં…પે॰… અમતઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અમતગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અમતં…પે॰… પણીતઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ પણીતગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, પણીતં…પે॰… સિવઞ્ચ વો, ભિક્ખવે , દેસેસ્સામિ સિવગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સિવં…પે॰… ખેમઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ ખેમગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, ખેમં…પે॰… તણ્હાક્ખયઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ તણ્હાક્ખયગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, તણ્હાક્ખયં…પે॰…?

    ‘‘Santañca vo, bhikkhave, desessāmi santagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, santaṃ…pe… amatañca vo, bhikkhave, desessāmi amatagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, amataṃ…pe… paṇītañca vo, bhikkhave, desessāmi paṇītagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, paṇītaṃ…pe… sivañca vo, bhikkhave , desessāmi sivagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, sivaṃ…pe… khemañca vo, bhikkhave, desessāmi khemagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, khemaṃ…pe… taṇhākkhayañca vo, bhikkhave, desessāmi taṇhākkhayagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, taṇhākkhayaṃ…pe…?

    ‘‘અચ્છરિયઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અચ્છરિયગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અચ્છરિયં…પે॰… અબ્ભુતઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અબ્ભુતગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અબ્ભુતં…પે॰… અનીતિકઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અનીતિકગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અનીતિકં…પે॰… અનીતિકધમ્મઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અનીતિકધમ્મગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અનીતિકધમ્મં…પે॰… નિબ્બાનઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ નિબ્બાનગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, નિબ્બાનં…પે॰… અબ્યાપજ્ઝઞ્ચ 1 વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અબ્યાપજ્ઝગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, અબ્યાપજ્ઝં…પે॰… વિરાગઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ વિરાગગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમો ચ, ભિક્ખવે, વિરાગો…પે॰…?

    ‘‘Acchariyañca vo, bhikkhave, desessāmi acchariyagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, acchariyaṃ…pe… abbhutañca vo, bhikkhave, desessāmi abbhutagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, abbhutaṃ…pe… anītikañca vo, bhikkhave, desessāmi anītikagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, anītikaṃ…pe… anītikadhammañca vo, bhikkhave, desessāmi anītikadhammagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, anītikadhammaṃ…pe… nibbānañca vo, bhikkhave, desessāmi nibbānagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, nibbānaṃ…pe… abyāpajjhañca 2 vo, bhikkhave, desessāmi abyāpajjhagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, abyāpajjhaṃ…pe… virāgañca vo, bhikkhave, desessāmi virāgagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamo ca, bhikkhave, virāgo…pe…?

    ‘‘સુદ્ધિઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સુદ્ધિગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમા ચ, ભિક્ખવે, સુદ્ધિ…પે॰… મુત્તિઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ મુત્તિગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમા ચ, ભિક્ખવે, મુત્તિ…પે॰… અનાલયઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અનાલયગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમો ચ, ભિક્ખવે, અનાલયો…પે॰… દીપઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ દીપગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, દીપં…પે॰… લેણઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ લેણગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, લેણં…પે॰… તાણઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ તાણગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, તાણં…પે॰… સરણઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ સરણગામિઞ્ચ મગ્ગં. તં સુણાથ. કતમઞ્ચ, ભિક્ખવે, સરણં…પે॰…અનુસાસની’’તિ? બાત્તિંસતિમં.

    ‘‘Suddhiñca vo, bhikkhave, desessāmi suddhigāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamā ca, bhikkhave, suddhi…pe… muttiñca vo, bhikkhave, desessāmi muttigāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamā ca, bhikkhave, mutti…pe… anālayañca vo, bhikkhave, desessāmi anālayagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamo ca, bhikkhave, anālayo…pe… dīpañca vo, bhikkhave, desessāmi dīpagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, dīpaṃ…pe… leṇañca vo, bhikkhave, desessāmi leṇagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, leṇaṃ…pe… tāṇañca vo, bhikkhave, desessāmi tāṇagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, tāṇaṃ…pe… saraṇañca vo, bhikkhave, desessāmi saraṇagāmiñca maggaṃ. Taṃ suṇātha. Katamañca, bhikkhave, saraṇaṃ…pe…anusāsanī’’ti? Bāttiṃsatimaṃ.







    Footnotes:
    1. અબ્યાપજ્ઝઞ્ચ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. abyāpajjhañca (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૩૩. અસઙ્ખતસુત્તાદિવણ્ણના • 1-33. Asaṅkhatasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨૩-૩૩. અસઙ્ખતસુત્તાદિવણ્ણના • 23-33. Asaṅkhatasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact