Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩-૩. મહાકસ્સપત્થેરઅપદાનં

    3-3. Mahākassapattheraapadānaṃ

    ૩૯૮.

    398.

    ‘‘પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarassa bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;

    નિબ્બુતે લોકનાથમ્હિ, પૂજં કુબ્બન્તિ સત્થુનો.

    Nibbute lokanāthamhi, pūjaṃ kubbanti satthuno.

    ૩૯૯.

    399.

    ‘‘ઉદગ્ગચિત્તા જનતા, આમોદિતપમોદિતા;

    ‘‘Udaggacittā janatā, āmoditapamoditā;

    તેસુ સંવેગજાતેસુ, પીતિ મે ઉદપજ્જથ.

    Tesu saṃvegajātesu, pīti me udapajjatha.

    ૪૦૦.

    400.

    ‘‘ઞાતિમિત્તે સમાનેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં;

    ‘‘Ñātimitte samānetvā, idaṃ vacanamabraviṃ;

    પરિનિબ્બુતો મહાવીરો, હન્દ પૂજં કરોમસે.

    Parinibbuto mahāvīro, handa pūjaṃ karomase.

    ૪૦૧.

    401.

    ‘‘સાધૂતિ તે પટિસ્સુત્વા, ભિય્યો હાસં જનિંસુ મે;

    ‘‘Sādhūti te paṭissutvā, bhiyyo hāsaṃ janiṃsu me;

    બુદ્ધસ્મિં લોકનાથમ્હિ, કાહામ પુઞ્ઞસઞ્ચયં.

    Buddhasmiṃ lokanāthamhi, kāhāma puññasañcayaṃ.

    ૪૦૨.

    402.

    ‘‘અગ્ઘિયં સુકતં કત્વા, સતહત્થસમુગ્ગતં;

    ‘‘Agghiyaṃ sukataṃ katvā, satahatthasamuggataṃ;

    દિયડ્ઢહત્થપત્થટં, વિમાનં નભમુગ્ગતં.

    Diyaḍḍhahatthapatthaṭaṃ, vimānaṃ nabhamuggataṃ.

    ૪૦૩.

    403.

    ‘‘કત્વાન હમ્મિયં તત્થ, તાલપન્તીહિ ચિત્તિતં;

    ‘‘Katvāna hammiyaṃ tattha, tālapantīhi cittitaṃ;

    સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, ચેતિયં પૂજયુત્તમં.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, cetiyaṃ pūjayuttamaṃ.

    ૪૦૪.

    404.

    ‘‘અગ્ગિક્ખન્ધોવ જલિતો, કિંસુકો ઇવ 1 ફુલ્લિતો;

    ‘‘Aggikkhandhova jalito, kiṃsuko iva 2 phullito;

    ઇન્દલટ્ઠીવ આકાસે, ઓભાસેતિ ચતુદ્દિસા.

    Indalaṭṭhīva ākāse, obhāseti catuddisā.

    ૪૦૫.

    405.

    ‘‘તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, કત્વાન કુસલં બહું;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, katvāna kusalaṃ bahuṃ;

    પુબ્બકમ્મં સરિત્વાન, તિદસં ઉપપજ્જહં.

    Pubbakammaṃ saritvāna, tidasaṃ upapajjahaṃ.

    ૪૦૬.

    406.

    ‘‘સહસ્સયુત્તં હયવાહિં, દિબ્બયાનમધિટ્ઠિતો;

    ‘‘Sahassayuttaṃ hayavāhiṃ, dibbayānamadhiṭṭhito;

    ઉબ્બિદ્ધં ભવનં મય્હં, સત્તભૂમં સમુગ્ગતં.

    Ubbiddhaṃ bhavanaṃ mayhaṃ, sattabhūmaṃ samuggataṃ.

    ૪૦૭.

    407.

    ‘‘કૂટાગારસહસ્સાનિ, સબ્બસોણ્ણમયા અહું;

    ‘‘Kūṭāgārasahassāni, sabbasoṇṇamayā ahuṃ;

    જલન્તિ સકતેજેન, દિસા સબ્બા પભાસયં.

    Jalanti sakatejena, disā sabbā pabhāsayaṃ.

    ૪૦૮.

    408.

    ‘‘સન્તિ અઞ્ઞેપિ નિય્યૂહા, લોહિતઙ્ગમયા તદા;

    ‘‘Santi aññepi niyyūhā, lohitaṅgamayā tadā;

    તેપિ જોતન્તિ આભાય, સમન્તા ચતુરો દિસા.

    Tepi jotanti ābhāya, samantā caturo disā.

    ૪૦૯.

    409.

    ‘‘પુઞ્ઞકમ્માભિનિબ્બત્તા, કૂટાગારા સુનિમ્મિતા;

    ‘‘Puññakammābhinibbattā, kūṭāgārā sunimmitā;

    મણિમયાપિ જોતન્તિ, દિસા દસ 3 સમન્તતો.

    Maṇimayāpi jotanti, disā dasa 4 samantato.

    ૪૧૦.

    410.

    ‘‘તેસં ઉજ્જોતમાનાનં, ઓભાસો વિપુલો અહુ;

    ‘‘Tesaṃ ujjotamānānaṃ, obhāso vipulo ahu;

    સબ્બે દેવે અભિભોમિ, પુઞ્ઞકમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sabbe deve abhibhomi, puññakammassidaṃ phalaṃ.

    ૪૧૧.

    411.

    ‘‘સટ્ઠિકપ્પસહસ્સમ્હિ , ઉબ્બિદ્ધો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Saṭṭhikappasahassamhi , ubbiddho nāma khattiyo;

    ચાતુરન્તો વિજિતાવી, પથવિં આવસિં અહં.

    Cāturanto vijitāvī, pathaviṃ āvasiṃ ahaṃ.

    ૪૧૨.

    412.

    ‘‘તથેવ ભદ્દકે કપ્પે, તિંસક્ખત્તું અહોસહં;

    ‘‘Tatheva bhaddake kappe, tiṃsakkhattuṃ ahosahaṃ;

    સકકમ્માભિરદ્ધોમ્હિ, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sakakammābhiraddhomhi, cakkavattī mahabbalo.

    ૪૧૩.

    413.

    ‘‘સત્તરતનસમ્પન્નો, ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરો;

    ‘‘Sattaratanasampanno, catudīpamhi issaro;

    તત્થાપિ ભવનં મય્હં, ઇન્દલટ્ઠીવ ઉગ્ગતં.

    Tatthāpi bhavanaṃ mayhaṃ, indalaṭṭhīva uggataṃ.

    ૪૧૪.

    414.

    ‘‘આયામતો ચતુબ્બીસં, વિત્થારેન ચ દ્વાદસ;

    ‘‘Āyāmato catubbīsaṃ, vitthārena ca dvādasa;

    રમ્મણં 5 નામ નગરં, દળ્હપાકારતોરણં.

    Rammaṇaṃ 6 nāma nagaraṃ, daḷhapākāratoraṇaṃ.

    ૪૧૫.

    415.

    ‘‘આયામતો પઞ્ચસતં, વિત્થારેન તદડ્ઢકં;

    ‘‘Āyāmato pañcasataṃ, vitthārena tadaḍḍhakaṃ;

    આકિણ્ણં જનકાયેહિ, તિદસાનં પુરં વિય.

    Ākiṇṇaṃ janakāyehi, tidasānaṃ puraṃ viya.

    ૪૧૬.

    416.

    ‘‘યથા સૂચિઘરે સૂચી, પક્ખિત્તા પણ્ણવીસતિ;

    ‘‘Yathā sūcighare sūcī, pakkhittā paṇṇavīsati;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં પઘટ્ટેન્તિ, આકિણ્ણં હોતિ લઙ્કતં 7.

    Aññamaññaṃ paghaṭṭenti, ākiṇṇaṃ hoti laṅkataṃ 8.

    ૪૧૭.

    417.

    ‘‘એવમ્પિ નગરં મય્હં, હત્થિસ્સરથસંકુલં;

    ‘‘Evampi nagaraṃ mayhaṃ, hatthissarathasaṃkulaṃ;

    મનુસ્સેહિ સદાકિણ્ણં, રમ્મણં નગરુત્તમં.

    Manussehi sadākiṇṇaṃ, rammaṇaṃ nagaruttamaṃ.

    ૪૧૮.

    418.

    ‘‘તત્થ ભુત્વા પિવિત્વા ચ, પુન દેવત્તનં ગતો 9.

    ‘‘Tattha bhutvā pivitvā ca, puna devattanaṃ gato 10.

    ભવે પચ્છિમકે મય્હં, અહોસિ કુલસમ્પદા.

    Bhave pacchimake mayhaṃ, ahosi kulasampadā.

    ૪૧૯.

    419.

    ‘‘બ્રાહ્મઞ્ઞકુલસમ્ભૂતો , મહારતનસઞ્ચયો;

    ‘‘Brāhmaññakulasambhūto , mahāratanasañcayo;

    અસીતિકોટિયો હિત્વા, હિરઞ્ઞસ્સાપિ પબ્બજિં.

    Asītikoṭiyo hitvā, hiraññassāpi pabbajiṃ.

    ૪૨૦.

    420.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાકસ્સપો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākassapo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    મહાકસ્સપત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Mahākassapattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સાલરાજાવ (સી॰)
    2. sālarājāva (sī.)
    3. દિસોદિસં (સ્યા॰)
    4. disodisaṃ (syā.)
    5. રમ્મકં (સી॰ સ્યા॰)
    6. rammakaṃ (sī. syā.)
    7. તં તદા (સી॰), સતતા (સ્યા॰), સઙ્કરં (?)
    8. taṃ tadā (sī.), satatā (syā.), saṅkaraṃ (?)
    9. પુનપિ દેવતઙ્ગતો (ક॰)
    10. punapi devataṅgato (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩-૩. મહાકસ્સપત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3-3. Mahākassapattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact