Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩-૫. પુણ્ણમન્તાણિપુત્તત્થેરઅપદાનં

    3-5. Puṇṇamantāṇiputtattheraapadānaṃ

    ૪૩૪.

    434.

    ‘‘અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    પુરક્ખતોમ્હિ સિસ્સેહિ, ઉપગચ્છિં નરુત્તમં.

    Purakkhatomhi sissehi, upagacchiṃ naruttamaṃ.

    ૪૩૫.

    435.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    મમ કમ્મં પકિત્તેસિ, સઙ્ખિત્તેન મહામુનિ.

    Mama kammaṃ pakittesi, saṅkhittena mahāmuni.

    ૪૩૬.

    436.

    ‘‘તાહં ધમ્મં સુણિત્વાન, અભિવાદેત્વાન સત્થુનો;

    ‘‘Tāhaṃ dhammaṃ suṇitvāna, abhivādetvāna satthuno;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, પક્કમિં 1 દક્ખિણામુખો.

    Añjaliṃ paggahetvāna, pakkamiṃ 2 dakkhiṇāmukho.

    ૪૩૭.

    437.

    ‘‘સઙ્ખિત્તેન સુણિત્વાન, વિત્થારેન અભાસયિં 3;

    ‘‘Saṅkhittena suṇitvāna, vitthārena abhāsayiṃ 4;

    સબ્બે સિસ્સા અત્તમના, સુત્વાન મમ ભાસતો;

    Sabbe sissā attamanā, sutvāna mama bhāsato;

    સકં દિટ્ઠિં વિનોદેત્વા, બુદ્ધે ચિત્તં પસાદયું.

    Sakaṃ diṭṭhiṃ vinodetvā, buddhe cittaṃ pasādayuṃ.

    ૪૩૮.

    438.

    ‘‘સઙ્ખિત્તેનપિ દેસેમિ, વિત્થારેન તથેવહં 5;

    ‘‘Saṅkhittenapi desemi, vitthārena tathevahaṃ 6;

    અભિધમ્મનયઞ્ઞૂહં , કથાવત્થુવિસુદ્ધિયા;

    Abhidhammanayaññūhaṃ , kathāvatthuvisuddhiyā;

    સબ્બેસં વિઞ્ઞાપેત્વાન, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbesaṃ viññāpetvāna, viharāmi anāsavo.

    ૪૩૯.

    439.

    ‘‘ઇતો પઞ્ચસતે કપ્પે, ચતુરો સુપ્પકાસકા;

    ‘‘Ito pañcasate kappe, caturo suppakāsakā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરા.

    Sattaratanasampannā, catudīpamhi issarā.

    ૪૪૦.

    440.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પુણ્ણો મન્તાણિપુત્તો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā puṇṇo mantāṇiputto thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પુણ્ણમન્તાણિપુત્તત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Puṇṇamantāṇiputtattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. પક્કામિં (સી॰ સ્યા॰)
    2. pakkāmiṃ (sī. syā.)
    3. અદેસયિં (સી॰ સ્યા॰)
    4. adesayiṃ (sī. syā.)
    5. દેસેસિં વિત્થારેનપિ ભાસયિં (ક॰)
    6. desesiṃ vitthārenapi bhāsayiṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩-૫. પુણ્ણમન્તાણિપુત્તત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3-5. Puṇṇamantāṇiputtattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact