Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩-૮. પિણ્ડોલભારદ્વાજત્થેરઅપદાનં

    3-8. Piṇḍolabhāradvājattheraapadānaṃ

    ૬૧૩.

    613.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sayambhū aggapuggalo;

    પુરતો હિમવન્તસ્સ, ચિત્તકૂટે વસી તદા.

    Purato himavantassa, cittakūṭe vasī tadā.

    ૬૧૪.

    614.

    ‘‘અભીતરૂપો તત્થાસિં, મિગરાજા ચતુક્કમો;

    ‘‘Abhītarūpo tatthāsiṃ, migarājā catukkamo;

    તસ્સ સદ્દં સુણિત્વાન, વિક્ખમ્ભન્તિ બહુજ્જના.

    Tassa saddaṃ suṇitvāna, vikkhambhanti bahujjanā.

    ૬૧૫.

    615.

    ‘‘સુફુલ્લં પદુમં ગય્હ, ઉપગચ્છિં નરાસભં;

    ‘‘Suphullaṃ padumaṃ gayha, upagacchiṃ narāsabhaṃ;

    વુટ્ઠિતસ્સ સમાધિમ્હા, બુદ્ધસ્સ અભિરોપયિં.

    Vuṭṭhitassa samādhimhā, buddhassa abhiropayiṃ.

    ૬૧૬.

    616.

    ‘‘ચાતુદ્દિસં નમસ્સિત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં નરુત્તમં;

    ‘‘Cātuddisaṃ namassitvā, buddhaseṭṭhaṃ naruttamaṃ;

    સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, સીહનાદં નદિં અહં 1.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, sīhanādaṃ nadiṃ ahaṃ 2.

    ૬૧૭.

    617.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    સકાસને નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Sakāsane nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૬૧૮.

    618.

    ‘‘‘બુદ્ધસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, સબ્બે દેવા સમાગતા;

    ‘‘‘Buddhassa giramaññāya, sabbe devā samāgatā;

    આગતો વદતં સેટ્ઠો, ધમ્મં સોસ્સામ તં મયં.

    Āgato vadataṃ seṭṭho, dhammaṃ sossāma taṃ mayaṃ.

    ૬૧૯.

    619.

    ‘‘‘તેસં હાસપરેતાનં, પુરતો લોકનાયકો;

    ‘‘‘Tesaṃ hāsaparetānaṃ, purato lokanāyako;

    મમ સદ્દં 3 પકિત્તેસિ, દીઘદસ્સી મહામુનિ’.

    Mama saddaṃ 4 pakittesi, dīghadassī mahāmuni’.

    ૬૨૦.

    620.

    ‘‘યેનિદં પદુમં દિન્નં, સીહનાદો ચ નાદિતો;

    ‘‘Yenidaṃ padumaṃ dinnaṃ, sīhanādo ca nādito;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૬૨૧.

    621.

    ‘‘‘ઇતો અટ્ઠમકે કપ્પે, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Ito aṭṭhamake kappe, cakkavattī bhavissati;

    સત્તરતનસમ્પન્નો ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરો.

    Sattaratanasampanno catudīpamhi issaro.

    ૬૨૨.

    622.

    ‘‘‘કારયિસ્સતિ ઇસ્સરિયં 5, મહિયા ચતુસટ્ઠિયા;

    ‘‘‘Kārayissati issariyaṃ 6, mahiyā catusaṭṭhiyā;

    પદુમો નામ નામેન, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Padumo nāma nāmena, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૨૩.

    623.

    ‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ , ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૬૨૪.

    624.

    ‘પકાસિતે પાવચને, બ્રહ્મબન્ધુ ભવિસ્સતિ;

    ‘Pakāsite pāvacane, brahmabandhu bhavissati;

    બ્રહ્મઞ્ઞા અભિનિક્ખમ્મ, પબ્બજિસ્સતિ તાવદે’.

    Brahmaññā abhinikkhamma, pabbajissati tāvade’.

    ૬૨૫.

    625.

    ‘‘પધાનપહિતત્તો સો, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૬૨૬.

    626.

    ‘‘વિજને પન્તસેય્યમ્હિ, વાળમિગસમાકુલે;

    ‘‘Vijane pantaseyyamhi, vāḷamigasamākule;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૬૨૭.

    627.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પિણ્ડોલભારદ્વાજો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā piṇḍolabhāradvājo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પિણ્ડોલભારદ્વાજત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Piṇḍolabhāradvājattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. તદા (સ્યા॰)
    2. tadā (syā.)
    3. કમ્મં (?)
    4. kammaṃ (?)
    5. ઇસ્સરં (સ્યા॰ ક॰)
    6. issaraṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩-૮. પિણ્ડોલભારદ્વાજત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3-8. Piṇḍolabhāradvājattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact