Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૪-૧૨. સારગન્ધાદિદાતાસુત્તનવકં

    4-12. Sāragandhādidātāsuttanavakaṃ

    ૪૪૧-૪૪૯. સાવત્થિનિદાનં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો સો ભિક્ખુ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કો નુ ખો, ભન્તે, હેતુ, કો પચ્ચયો, યેન મિધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સારગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં…પે॰… ફેગ્ગુગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… તચગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પપટિકગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પત્તગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પુપ્ફગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… ફલગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… રસગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… ગન્ધગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જતી’’તિ? ‘‘ઇધ, ભિક્ખુ, એકચ્ચો કાયેન સુચરિતં ચરતિ, વાચાય સુચરિતં ચરતિ, મનસા સુચરિતં ચરતિ. તસ્સ સુતં હોતિ – ‘સારગન્ધે અધિવત્થા દેવા દીઘાયુકા વણ્ણવન્તો સુખબહુલા’તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘અહો વતાહં કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સારગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં…પે॰… ફેગ્ગુગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… તચગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પપટિકગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પત્તગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… પુપ્ફગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… ફલગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… રસગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં… ગન્ધગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જેય્ય’ન્તિ. સો દાતા હોતિ સારગન્ધાનં…પે॰… સો દાતા હોતિ ફેગ્ગુગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ તચગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ પપટિકગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ પત્તગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ પુપ્ફગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ ફલગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ રસગન્ધાનં… સો દાતા હોતિ ગન્ધગન્ધાનં. સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા ગન્ધગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જતિ. અયં ખો, ભિક્ખુ, હેતુ, અયં પચ્ચયો, યેન મિધેકચ્ચો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા ગન્ધગન્ધે અધિવત્થાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જતી’’તિ. દ્વાદસમં.

    441-449. Sāvatthinidānaṃ. Ekamantaṃ nisinno kho so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante, hetu, ko paccayo, yena midhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sāragandhe adhivatthānaṃ devānaṃ…pe… pheggugandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… tacagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… papaṭikagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… pattagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… pupphagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… phalagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… rasagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… gandhagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti? ‘‘Idha, bhikkhu, ekacco kāyena sucaritaṃ carati, vācāya sucaritaṃ carati, manasā sucaritaṃ carati. Tassa sutaṃ hoti – ‘sāragandhe adhivatthā devā dīghāyukā vaṇṇavanto sukhabahulā’ti. Tassa evaṃ hoti – ‘aho vatāhaṃ kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sāragandhe adhivatthānaṃ devānaṃ…pe… pheggugandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… tacagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… papaṭikagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… pattagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… pupphagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… phalagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… rasagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ… gandhagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya’nti. So dātā hoti sāragandhānaṃ…pe… so dātā hoti pheggugandhānaṃ… so dātā hoti tacagandhānaṃ… so dātā hoti papaṭikagandhānaṃ… so dātā hoti pattagandhānaṃ… so dātā hoti pupphagandhānaṃ… so dātā hoti phalagandhānaṃ… so dātā hoti rasagandhānaṃ… so dātā hoti gandhagandhānaṃ. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā gandhagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjati. Ayaṃ kho, bhikkhu, hetu, ayaṃ paccayo, yena midhekacco kāyassa bhedā paraṃ maraṇā gandhagandhe adhivatthānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’ti. Dvādasamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ગન્ધબ્બકાયસંયુત્તવણ્ણના • 10. Gandhabbakāyasaṃyuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ગન્ધબ્બકાયસંયુત્તવણ્ણના • 10. Gandhabbakāyasaṃyuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact