Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬-૧૧. છેદનાદિસુત્તં

    6-11. Chedanādisuttaṃ

    ૧૧૬૬-૧૧૭૧. …પે॰… એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અપ્પકા તે સત્તા યે છેદનવધબન્ધનવિપરામોસઆલોપસહસાકારા 1 પટિવિરતા ; અથ ખો એતેવ બહુતરા સત્તા યે છેદનવધબન્ધનવિપરામોસઆલોપસહસાકારા અપ્પટિવિરતા . તં કિસ્સ હેતુ? અદિટ્ઠત્તા ભિક્ખવે, ચતુન્નં અરિયસચ્ચાનં. કતમેસં ચતુન્નં? દુક્ખસ્સ અરિયસચ્ચસ્સ…પે॰… દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય અરિયસચ્ચસ્સ’’.

    1166-1171. …Pe… evameva kho, bhikkhave, appakā te sattā ye chedanavadhabandhanaviparāmosaālopasahasākārā 2 paṭiviratā ; atha kho eteva bahutarā sattā ye chedanavadhabandhanaviparāmosaālopasahasākārā appaṭiviratā . Taṃ kissa hetu? Adiṭṭhattā bhikkhave, catunnaṃ ariyasaccānaṃ. Katamesaṃ catunnaṃ? Dukkhassa ariyasaccassa…pe… dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ariyasaccassa’’.

    ‘‘તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યોગો કરણીયો…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યોગો કરણીયો’’તિ. એકાદસમં.

    ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, ‘idaṃ dukkha’nti yogo karaṇīyo…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yogo karaṇīyo’’ti. Ekādasamaṃ.

    ચતુત્થઆમકધઞ્ઞપેય્યાલવગ્ગો દસમો.

    Catutthaāmakadhaññapeyyālavaggo dasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ખેત્તં કાયં દૂતેય્યઞ્ચ, તુલાકૂટં ઉક્કોટનં;

    Khettaṃ kāyaṃ dūteyyañca, tulākūṭaṃ ukkoṭanaṃ;

    છેદનં વધબન્ધનં, વિપરાલોપં સાહસન્તિ.

    Chedanaṃ vadhabandhanaṃ, viparālopaṃ sāhasanti.







    Footnotes:
    1. સાહસાકારા (ક॰)
    2. sāhasākārā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬-૧૧. છેદનસુત્તાદિવણ્ણના • 6-11. Chedanasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬-૧૧. છેદનસુત્તાદિવણ્ણના • 6-11. Chedanasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact