Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૪. અબ્ભન્તરવગ્ગો
4. Abbhantaravaggo
[૨૮૧] ૧. અબ્ભન્તરજાતકવણ્ણના
[281] 1. Abbhantarajātakavaṇṇanā
અબ્ભન્તરો નામ દુમોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો સારિપુત્તત્થેરસ્સ બિમ્બાદેવીથેરિયા અમ્બરસદાનં આરબ્ભ કથેસિ. સમ્માસમ્બુદ્ધે હિ પવત્તિતવરધમ્મચક્કે વેસાલિયં કૂટાગારસાલાયં વિહરન્તે મહાપજાપતી ગોતમી પઞ્ચ સાકિયસતાનિ આદાય ગન્ત્વા પબ્બજ્જં યાચિત્વા પબ્બજ્જઞ્ચેવ ઉપસમ્પદઞ્ચ લભિ. અપરભાગે તા પઞ્ચસતા ભિક્ખુનિયો નન્દકોવાદં (મ॰ નિ॰ ૩.૩૯૮ આદયો) સુત્વા અરહત્તં પાપુણિંસુ. સત્થરિ પન સાવત્થિં ઉપનિસ્સાય વિહરન્તે રાહુલમાતા બિમ્બાદેવી ‘‘સામિકો મે પબ્બજિત્વા સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો, પુત્તોપિ મે પબ્બજિત્વા તસ્સેવ સન્તિકે વસતિ, અહં અગારમજ્ઝે કિંકરિસ્સામિ, અહમ્પિ પબ્બજિત્વા સાવત્થિં ગન્ત્વા સમ્માસમ્બુદ્ધઞ્ચ પુત્તઞ્ચ નિબદ્ધં પસ્સમાના વિહરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ભિક્ખુનુપસ્સયં ગન્ત્વા પબ્બજિત્વા આચરિયુપજ્ઝાયાહિ સદ્ધિં સાવત્થિં ગન્ત્વા સત્થારઞ્ચ પિયપુત્તઞ્ચ પસ્સમાના એકસ્મિં ભિક્ખુનુપસ્સયે વાસં કપ્પેસિ. રાહુલસામણેરો આગન્ત્વા માતરં પસ્સતિ.
Abbhantaronāma dumoti idaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattherassa bimbādevītheriyā ambarasadānaṃ ārabbha kathesi. Sammāsambuddhe hi pavattitavaradhammacakke vesāliyaṃ kūṭāgārasālāyaṃ viharante mahāpajāpatī gotamī pañca sākiyasatāni ādāya gantvā pabbajjaṃ yācitvā pabbajjañceva upasampadañca labhi. Aparabhāge tā pañcasatā bhikkhuniyo nandakovādaṃ (ma. ni. 3.398 ādayo) sutvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Satthari pana sāvatthiṃ upanissāya viharante rāhulamātā bimbādevī ‘‘sāmiko me pabbajitvā sabbaññutaṃ patto, puttopi me pabbajitvā tasseva santike vasati, ahaṃ agāramajjhe kiṃkarissāmi, ahampi pabbajitvā sāvatthiṃ gantvā sammāsambuddhañca puttañca nibaddhaṃ passamānā viharissāmī’’ti cintetvā bhikkhunupassayaṃ gantvā pabbajitvā ācariyupajjhāyāhi saddhiṃ sāvatthiṃ gantvā satthārañca piyaputtañca passamānā ekasmiṃ bhikkhunupassaye vāsaṃ kappesi. Rāhulasāmaṇero āgantvā mātaraṃ passati.
અથેકદિવસં થેરિયા ઉદરવાતો કુપ્પિ. સા પુત્તે દટ્ઠું આગતે તસ્સ દસ્સનત્થાય નિક્ખમિતું નાસક્ખિ, અઞ્ઞાવ આગન્ત્વા અફાસુકભાવં કથયિંસુ. સો માતુ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘કિં તે લદ્ધું વટ્ટતી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘તાત, અગારમજ્ઝે મે સક્ખરયોજિતે અમ્બરસે પીતે ઉદરવાતો વૂપસમ્મતિ, ઇદાનિ પિણ્ડાય ચરિત્વા જીવિકં કપ્પેમ, કુતો તં લભિસ્સામા’’તિ. સામણેરો ‘‘લભન્તો આહરિસ્સામી’’તિ વત્વા નિક્ખમિ. તસ્સ પનાયસ્મતો ઉપજ્ઝાયો ધમ્મસેનાપતિ, આચરિયો મહામોગ્ગલ્લાનો, ચૂળપિતા આનન્દત્થેરો, પિતા સમ્માસમ્બુદ્ધોતિ મહાસમ્પત્તિ. એવં સન્તેપિ અઞ્ઞસ્સ સન્તિકં અગન્ત્વા ઉપજ્ઝાયસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા દુમ્મુખાકારો હુત્વા અટ્ઠાસિ. અથ નં થેરો ‘‘કિં નુ ખો, રાહુલ, દુમ્મુખો વિયાસી’’તિ આહ. ‘‘માતુ મે, ભન્તે, થેરિયા ઉદરવાતો કુપિતો’’તિ. ‘‘કિં લદ્ધું વટ્ટતી’’તિ? ‘‘સક્ખરયોજિતેન કિર અમ્બરસેન ફાસુ હોતી’’તિ. ‘‘હોતુ લભિસ્સામિ, મા ચિન્તયી’’તિ.
Athekadivasaṃ theriyā udaravāto kuppi. Sā putte daṭṭhuṃ āgate tassa dassanatthāya nikkhamituṃ nāsakkhi, aññāva āgantvā aphāsukabhāvaṃ kathayiṃsu. So mātu santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ te laddhuṃ vaṭṭatī’’ti pucchi. ‘‘Tāta, agāramajjhe me sakkharayojite ambarase pīte udaravāto vūpasammati, idāni piṇḍāya caritvā jīvikaṃ kappema, kuto taṃ labhissāmā’’ti. Sāmaṇero ‘‘labhanto āharissāmī’’ti vatvā nikkhami. Tassa panāyasmato upajjhāyo dhammasenāpati, ācariyo mahāmoggallāno, cūḷapitā ānandatthero, pitā sammāsambuddhoti mahāsampatti. Evaṃ santepi aññassa santikaṃ agantvā upajjhāyassa santikaṃ gantvā vanditvā dummukhākāro hutvā aṭṭhāsi. Atha naṃ thero ‘‘kiṃ nu kho, rāhula, dummukho viyāsī’’ti āha. ‘‘Mātu me, bhante, theriyā udaravāto kupito’’ti. ‘‘Kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Sakkharayojitena kira ambarasena phāsu hotī’’ti. ‘‘Hotu labhissāmi, mā cintayī’’ti.
સો પુનદિવસે તં આદાય સાવત્થિં પવિસિત્વા સામણેરં આસનસાલાયં નિસીદાપેત્વા રાજદ્વારં અગમાસિ. કોસલરાજા થેરં દિસ્વા નિસીદાપેસિ, તઙ્ખણઞ્ઞેવ ઉય્યાનપાલો પિણ્ડિપક્કાનં મધુરઅમ્બાનં એકં પુટં આહરિ. રાજા અમ્બાનં તચં અપનેત્વા સક્ખરં પક્ખિપિત્વા સયમેવ મદ્દિત્વા થેરસ્સ પત્તં પૂરેત્વા અદાસિ. થેરો રાજનિવેસના નિક્ખમિત્વા આસનસાલં ગન્ત્વા સામણેરસ્સ અદાસિ ‘‘હરિત્વા માતુ તે દેહી’’તિ. સો હરિત્વા અદાસિ, થેરિયા પરિભુત્તમત્તેવ ઉદરવાતો વૂપસમિ. રાજાપિ મનુસ્સં પેસેસિ – ‘‘થેરો ઇધ નિસીદિત્વા અમ્બરસં ન પરિભુઞ્જિ, ગચ્છ કસ્સચિ દિન્નભાવં જાનાહી’’તિ. સો થેરેન સદ્ધિંયેવ ગન્ત્વા તં પવત્તિં ઞત્વા આગન્ત્વા રઞ્ઞો કથેસિ. રાજા ચિન્તેસિ – ‘‘સચે સત્થા અગારં અજ્ઝાવસિસ્સ, ચક્કવત્તિરાજા અભવિસ્સ, રાહુલસામણેરો પરિણાયકરતનં, થેરી ઇત્થિરતનં, સકલચક્કવાળરજ્જં એતેસઞ્ઞેવ અભવિસ્સ. અમ્હેહિ એતે ઉપટ્ઠહન્તેહિ ચરિતબ્બં અસ્સ, ઇદાનિ પબ્બજિત્વા અમ્હે ઉપનિસ્સાય વસન્તેસુ એતેસુ ન યુત્તં અમ્હાકં પમજ્જિતુ’’ન્તિ. સો તતો પટ્ઠાય થેરિયા નિબદ્ધં અમ્બરસં દાપેસિ. થેરેન બિમ્બાદેવીથેરિયા અમ્બરસસ્સ દિન્નભાવો ભિક્ખુસઙ્ઘે પાકટો જાતો. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, સારિપુત્તત્થેરો કિર બિમ્બાદેવીથેરિં અમ્બરસેન સન્તપ્પેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ રાહુલમાતા સારિપુત્તેન અમ્બરસેન સન્તપ્પિતા, પુબ્બેપેસ એતં સન્તપ્પેસિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
So punadivase taṃ ādāya sāvatthiṃ pavisitvā sāmaṇeraṃ āsanasālāyaṃ nisīdāpetvā rājadvāraṃ agamāsi. Kosalarājā theraṃ disvā nisīdāpesi, taṅkhaṇaññeva uyyānapālo piṇḍipakkānaṃ madhuraambānaṃ ekaṃ puṭaṃ āhari. Rājā ambānaṃ tacaṃ apanetvā sakkharaṃ pakkhipitvā sayameva madditvā therassa pattaṃ pūretvā adāsi. Thero rājanivesanā nikkhamitvā āsanasālaṃ gantvā sāmaṇerassa adāsi ‘‘haritvā mātu te dehī’’ti. So haritvā adāsi, theriyā paribhuttamatteva udaravāto vūpasami. Rājāpi manussaṃ pesesi – ‘‘thero idha nisīditvā ambarasaṃ na paribhuñji, gaccha kassaci dinnabhāvaṃ jānāhī’’ti. So therena saddhiṃyeva gantvā taṃ pavattiṃ ñatvā āgantvā rañño kathesi. Rājā cintesi – ‘‘sace satthā agāraṃ ajjhāvasissa, cakkavattirājā abhavissa, rāhulasāmaṇero pariṇāyakaratanaṃ, therī itthiratanaṃ, sakalacakkavāḷarajjaṃ etesaññeva abhavissa. Amhehi ete upaṭṭhahantehi caritabbaṃ assa, idāni pabbajitvā amhe upanissāya vasantesu etesu na yuttaṃ amhākaṃ pamajjitu’’nti. So tato paṭṭhāya theriyā nibaddhaṃ ambarasaṃ dāpesi. Therena bimbādevītheriyā ambarasassa dinnabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, sāriputtatthero kira bimbādevītheriṃ ambarasena santappesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva rāhulamātā sāriputtena ambarasena santappitā, pubbepesa etaṃ santappesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાસિગામકે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા સણ્ઠપિતઘરાવાસો માતાપિતૂનં અચ્ચયેન ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તપદેસે અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા ઇસિગણપરિવુતો ગણસત્થા હુત્વા દીઘસ્સ અદ્ધુનો અચ્ચયેન લોણમ્બિલસેવનત્થાય પબ્બતપાદા ઓતરિત્વા ચારિકં ચરમાનો બારાણસિં પત્વા ઉય્યાને વાસં કપ્પેસિ. અથસ્સ ઇસિગણસ્સ સીલતેજેન સક્કસ્સ ભવનં કમ્પિ. સક્કો આવજ્જમાનો તં કારણં ઞત્વા ‘‘ઇમેસં તાપસાનં અવાસાય પરિસક્કિસ્સામિ, અથ તે ભિન્નાવાસા ઉપદ્દુતા ચરમાના ચિત્તેકગ્ગતં ન લભિસ્સન્તિ, એવં મે ફાસુકં ભવિસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘કો નુ ખો ઉપાયો’’તિ વીમંસન્તો ઇમં ઉપાયં અદ્દસ – મજ્ઝિમયામસમનન્તરે રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા આકાસે ઠત્વા ‘‘ભદ્દે, સચે ત્વં અબ્ભન્તરઅમ્બપક્કં ખાદેય્યાસિ, પુત્તં લભિસ્સસિ, સો ચક્કવત્તિરાજા ભવિસ્સતી’’તિ આચિક્ખિસ્સામિ. રાજા દેવિયા કથં સુત્વા અમ્બપક્કત્થાય ઉય્યાનં પેસેસ્સતિ, અથાહં અમ્બાનિ અન્તરધાપેસ્સામિ, રઞ્ઞો ઉય્યાને અમ્બાનં અભાવં આરોચેસ્સન્તિ , ‘‘કે તે ખાદન્તી’’તિ વુત્તે ‘‘તાપસા ખાદન્તી’’તિ વક્ખન્તિ, તં સુત્વા રાજા તાપસે પોથેત્વા નીહરાપેસ્સતિ, એવં તે ઉપદ્દુતા ભવિસ્સન્તીતિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsigāmake brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā saṇṭhapitagharāvāso mātāpitūnaṃ accayena isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantapadese abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā isigaṇaparivuto gaṇasatthā hutvā dīghassa addhuno accayena loṇambilasevanatthāya pabbatapādā otaritvā cārikaṃ caramāno bārāṇasiṃ patvā uyyāne vāsaṃ kappesi. Athassa isigaṇassa sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampi. Sakko āvajjamāno taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘imesaṃ tāpasānaṃ avāsāya parisakkissāmi, atha te bhinnāvāsā upaddutā caramānā cittekaggataṃ na labhissanti, evaṃ me phāsukaṃ bhavissatī’’ti cintetvā ‘‘ko nu kho upāyo’’ti vīmaṃsanto imaṃ upāyaṃ addasa – majjhimayāmasamanantare rañño aggamahesiyā sirigabbhaṃ pavisitvā ākāse ṭhatvā ‘‘bhadde, sace tvaṃ abbhantaraambapakkaṃ khādeyyāsi, puttaṃ labhissasi, so cakkavattirājā bhavissatī’’ti ācikkhissāmi. Rājā deviyā kathaṃ sutvā ambapakkatthāya uyyānaṃ pesessati, athāhaṃ ambāni antaradhāpessāmi, rañño uyyāne ambānaṃ abhāvaṃ ārocessanti , ‘‘ke te khādantī’’ti vutte ‘‘tāpasā khādantī’’ti vakkhanti, taṃ sutvā rājā tāpase pothetvā nīharāpessati, evaṃ te upaddutā bhavissantīti.
સો મજ્ઝિમયામસમનન્તરે સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા આકાસે ઠિતો અત્તનો દેવરાજભાવં જાનાપેત્વા તાય સદ્ધિં સલ્લપન્તો પુરિમા દ્વે ગાથા અવોચ –
So majjhimayāmasamanantare sirigabbhaṃ pavisitvā ākāse ṭhito attano devarājabhāvaṃ jānāpetvā tāya saddhiṃ sallapanto purimā dve gāthā avoca –
૯૧.
91.
‘‘અબ્ભન્તરો નામ દુમો, યસ્સ દિબ્યમિદં ફલં;
‘‘Abbhantaro nāma dumo, yassa dibyamidaṃ phalaṃ;
ભુત્વા દોહળિની નારી, ચક્કવત્તિં વિજાયતિ.
Bhutvā dohaḷinī nārī, cakkavattiṃ vijāyati.
૯૨.
92.
‘‘ત્વમ્પિ ભદ્દે મહેસીસિ, સા ચાપિ પતિનો પિયા;
‘‘Tvampi bhadde mahesīsi, sā cāpi patino piyā;
આહરિસ્સતિ તે રાજા, ઇદં અબ્ભન્તરં ફલ’’ન્તિ.
Āharissati te rājā, idaṃ abbhantaraṃ phala’’nti.
તત્થ અબ્ભન્તરો નામ દુમોતિ ઇમિના તાવ ગામનિગમજનપદપબ્બતાદીનં અસુકસ્સ અબ્ભન્તરોતિ અવત્વા કેવલં એકં અબ્ભન્તરં અમ્બરુક્ખં કથેસિ. યસ્સ દિબ્યમિદં ફલન્તિ યસ્સ અમ્બરુક્ખસ્સ દેવતાનં પરિભોગારહં દિબ્યં ફલં. ઇદન્તિ પન નિપાતમત્તમેવ. દોહળિનીતિ સઞ્જાતદોહળા. ત્વમ્પિ, ભદ્દે, મહેસીસીતિ ત્વં, સોભને મહેસી, અસિ. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘મહેસી ચા’’તિપિ પાઠો. સા ચાપિ પતિનો પિયાતિ સોળસન્નં દેવીસહસ્સાનં અબ્ભન્તરે અગ્ગમહેસી ચાપિ પતિનો ચાપિ પિયાતિ અત્થો. આહરિસ્સતિ તે રાજા, ઇદં અબ્ભન્તરં ફલન્તિ તસ્સા તે પિયાય અગ્ગમહેસિયા ઇદં મયા વુત્તપ્પકારં ફલં રાજા આહરાપેસ્સતિ, સા ત્વં તં પરિભુઞ્જિત્વા ચક્કવત્તિગબ્ભં લભિસ્સસીતિ.
Tattha abbhantaro nāma dumoti iminā tāva gāmanigamajanapadapabbatādīnaṃ asukassa abbhantaroti avatvā kevalaṃ ekaṃ abbhantaraṃ ambarukkhaṃ kathesi. Yassa dibyamidaṃ phalanti yassa ambarukkhassa devatānaṃ paribhogārahaṃ dibyaṃ phalaṃ. Idanti pana nipātamattameva. Dohaḷinīti sañjātadohaḷā. Tvampi, bhadde, mahesīsīti tvaṃ, sobhane mahesī, asi. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘mahesī cā’’tipi pāṭho. Sā cāpi patino piyāti soḷasannaṃ devīsahassānaṃ abbhantare aggamahesī cāpi patino cāpi piyāti attho. Āharissati te rājā, idaṃ abbhantaraṃ phalanti tassā te piyāya aggamahesiyā idaṃ mayā vuttappakāraṃ phalaṃ rājā āharāpessati, sā tvaṃ taṃ paribhuñjitvā cakkavattigabbhaṃ labhissasīti.
એવં સક્કો દેવિયા ઇમા દ્વે ગાથા વત્વા ‘‘ત્વં અપ્પમત્તા હોહિ, મા પપઞ્ચં અકાસિ, સ્વે રઞ્ઞો આરોચેય્યાસી’’તિ તં અનુસાસિત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનમેવ ગતો. સા પુનદિવસે ગિલાનાલયં દસ્સેત્વા પરિચારિકાનં સઞ્ઞં દત્વા નિપજ્જિ. રાજા સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે સીહાસને નિસિન્નો નાટકાનિ પસ્સન્તો દેવિં અદિસ્વા ‘‘કહં, દેવી’’તિ પરિચારિકે પુચ્છિ. ‘‘ગિલાના, દેવા’’તિ. સો તસ્સા સન્તિકં ગન્ત્વા સયનપસ્સે નિસીદિત્વા પિટ્ઠિં પરિમજ્જન્તો ‘‘કિં તે, ભદ્દે, અફાસુક’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘મહારાજ અઞ્ઞં અફાસુકં નામ નત્થિ, દોહળો મે ઉપ્પન્નો’’તિ. ‘‘કિં ઇચ્છસિ, ભદ્દે’’તિ? ‘‘અબ્ભન્તરઅમ્બફલં દેવા’’તિ. ‘‘અબ્ભન્તરઅમ્બો નામ કહં અત્થી’’તિ? ‘‘નાહં, દેવ, અબ્ભન્તરઅમ્બં જાનામિ, તસ્સ પન મે ફલં લભમાનાય જીવિતં અત્થિ, અલભમાનાય નત્થી’’તિ. ‘‘તેન હિ આહરાપેસ્સામિ , મા ચિન્તયી’’તિ રાજા દેવિં અસ્સાસેત્વા ઉટ્ઠાય ગન્ત્વા રાજપલ્લઙ્કે નિસિન્નો અમચ્ચે પક્કોસાપેત્વા ‘‘દેવિયા અબ્ભન્તરઅમ્બે નામ દોહળો ઉપ્પન્નો, કિં કાતબ્બ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવ દ્વિન્નં અમ્બાનં અન્તરે ઠિતો અમ્બો અબ્ભન્તરઅમ્બો નામ, ઉય્યાનં પેસેત્વા અબ્ભન્તરે ઠિતઅમ્બતો ફલં આહરાપેત્વા દેવિયા દાપેથા’’તિ.
Evaṃ sakko deviyā imā dve gāthā vatvā ‘‘tvaṃ appamattā hohi, mā papañcaṃ akāsi, sve rañño āroceyyāsī’’ti taṃ anusāsitvā attano vasanaṭṭhānameva gato. Sā punadivase gilānālayaṃ dassetvā paricārikānaṃ saññaṃ datvā nipajji. Rājā samussitasetacchatte sīhāsane nisinno nāṭakāni passanto deviṃ adisvā ‘‘kahaṃ, devī’’ti paricārike pucchi. ‘‘Gilānā, devā’’ti. So tassā santikaṃ gantvā sayanapasse nisīditvā piṭṭhiṃ parimajjanto ‘‘kiṃ te, bhadde, aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Mahārāja aññaṃ aphāsukaṃ nāma natthi, dohaḷo me uppanno’’ti. ‘‘Kiṃ icchasi, bhadde’’ti? ‘‘Abbhantaraambaphalaṃ devā’’ti. ‘‘Abbhantaraambo nāma kahaṃ atthī’’ti? ‘‘Nāhaṃ, deva, abbhantaraambaṃ jānāmi, tassa pana me phalaṃ labhamānāya jīvitaṃ atthi, alabhamānāya natthī’’ti. ‘‘Tena hi āharāpessāmi , mā cintayī’’ti rājā deviṃ assāsetvā uṭṭhāya gantvā rājapallaṅke nisinno amacce pakkosāpetvā ‘‘deviyā abbhantaraambe nāma dohaḷo uppanno, kiṃ kātabba’’nti pucchi. ‘‘Deva dvinnaṃ ambānaṃ antare ṭhito ambo abbhantaraambo nāma, uyyānaṃ pesetvā abbhantare ṭhitaambato phalaṃ āharāpetvā deviyā dāpethā’’ti.
રાજા ‘‘સાધુ, એવરૂપં અમ્બં આહરથા’’તિ ઉય્યાનં પેસેસિ. સક્કો અત્તનો આનુભાવેન ઉય્યાને અમ્બાનિ ખાદિતસદિસાનિ કત્વા અન્તરધાપેસિ. અમ્બત્થાય ગતા મનુસ્સા સકલઉય્યાનં વિચરન્તા એકં અમ્બમ્પિ અલભિત્વા ગન્ત્વા ઉય્યાને અમ્બાનં અભાવં રઞ્ઞો કથયિંસુ. ‘‘કે અમ્બાનિ ખાદન્તી’’તિ? ‘‘તાપસા, દેવા’’તિ. ‘‘તાપસે ઉય્યાનતો પોથેત્વા નીહરથા’’તિ. મનુસ્સા ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા નીહરિંસુ. સક્કસ્સ મનોરથો મત્થકં પાપુણિ. દેવી અમ્બફલત્થાય નિબદ્ધં કત્વા નિપજ્જિયેવ. રાજા કત્તબ્બકિચ્ચં અપસ્સન્તો અમચ્ચે ચ બ્રાહ્મણે ચ સન્નિપાતાપેત્વા ‘‘અબ્ભન્તરઅમ્બસ્સ અત્થિભાવં જાનાથા’’તિ પુચ્છિ. બ્રાહ્મણા આહંસુ – ‘‘દેવ, અબ્ભન્તરઅમ્બો નામ દેવતાનં પરિભોગો, ‘હિમવન્તે કઞ્ચનગુહાય અન્તો અત્થી’તિ અયં નો પરમ્પરાગતો અનુસ્સવો’’તિ. ‘‘કો પન તતો અમ્બં આહરિતું સક્ખિસ્સતી’’તિ? ‘‘ન સક્કા તત્થ મનુસ્સભૂતેન ગન્તું, એકં સુવપોતકં પેસેતું વટ્ટતી’’તિ.
Rājā ‘‘sādhu, evarūpaṃ ambaṃ āharathā’’ti uyyānaṃ pesesi. Sakko attano ānubhāvena uyyāne ambāni khāditasadisāni katvā antaradhāpesi. Ambatthāya gatā manussā sakalauyyānaṃ vicarantā ekaṃ ambampi alabhitvā gantvā uyyāne ambānaṃ abhāvaṃ rañño kathayiṃsu. ‘‘Ke ambāni khādantī’’ti? ‘‘Tāpasā, devā’’ti. ‘‘Tāpase uyyānato pothetvā nīharathā’’ti. Manussā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā nīhariṃsu. Sakkassa manoratho matthakaṃ pāpuṇi. Devī ambaphalatthāya nibaddhaṃ katvā nipajjiyeva. Rājā kattabbakiccaṃ apassanto amacce ca brāhmaṇe ca sannipātāpetvā ‘‘abbhantaraambassa atthibhāvaṃ jānāthā’’ti pucchi. Brāhmaṇā āhaṃsu – ‘‘deva, abbhantaraambo nāma devatānaṃ paribhogo, ‘himavante kañcanaguhāya anto atthī’ti ayaṃ no paramparāgato anussavo’’ti. ‘‘Ko pana tato ambaṃ āharituṃ sakkhissatī’’ti? ‘‘Na sakkā tattha manussabhūtena gantuṃ, ekaṃ suvapotakaṃ pesetuṃ vaṭṭatī’’ti.
તેન ચ સમયેન રાજકુલે એકો સુવપોતકો મહાસરીરો કુમારકાનં યાનકચક્કનાભિમત્તો થામસમ્પન્નો પઞ્ઞવા ઉપાયકુસલો. રાજા તં આહરાપેત્વા ‘‘તાત સુવપોતક, અહં તવ બહૂપકારો, કઞ્ચનપઞ્જરે વસસિ, સુવણ્ણતટ્ટકે મધુલાજે ખાદસિ, સક્ખરપાનકં પિવસિ, તયાપિ અમ્હાકં એકં કિચ્ચં નિત્થરિતું વટ્ટતી’’તિ આહ. ‘‘કિં, દેવા’’તિ. ‘‘તાત દેવિયા અબ્ભન્તરઅમ્બે દોહળો ઉપ્પન્નો, સો ચ અમ્બો હિમવન્તે કઞ્ચનપબ્બતન્તરે અત્થિ દેવતાનં પરિભોગો, ન સક્કા મનુસ્સભૂતેન તત્થ ગન્તું, તયા તતો અમ્બફલં આહરિતું વટ્ટતી’’તિ. ‘‘સાધુ, દેવ, આહરિસ્સામી’’તિ. અથ નં રાજા સુવણ્ણતટ્ટકે મધુલાજે ખાદાપેત્વા સક્ખરપાનકં પાયેત્વા સતપાકતેલેન તસ્સ પક્ખન્તરાનિ મક્ખેત્વા ઉભોહિ હત્થેહિ ગહેત્વા સીહપઞ્જરે ઠત્વા આકાસે વિસ્સજ્જેસિ. સોપિ રઞ્ઞો નિપચ્ચકારં દસ્સેત્વા આકાસે પક્ખન્દન્તો મનુસ્સપથં અતિક્કમ્મ હિમવન્તે પઠમે પબ્બતન્તરે વસન્તાનં સુકાનં સન્તિકં ગન્ત્વા અબ્ભન્તરઅમ્બો નામ કત્થ અત્થિ, કથેથ મે તં ઠાન’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘મયં ન જાનામ, દુતિયે પબ્બતન્તરે સુકા જાનિસ્સન્તી’’તિ.
Tena ca samayena rājakule eko suvapotako mahāsarīro kumārakānaṃ yānakacakkanābhimatto thāmasampanno paññavā upāyakusalo. Rājā taṃ āharāpetvā ‘‘tāta suvapotaka, ahaṃ tava bahūpakāro, kañcanapañjare vasasi, suvaṇṇataṭṭake madhulāje khādasi, sakkharapānakaṃ pivasi, tayāpi amhākaṃ ekaṃ kiccaṃ nittharituṃ vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Kiṃ, devā’’ti. ‘‘Tāta deviyā abbhantaraambe dohaḷo uppanno, so ca ambo himavante kañcanapabbatantare atthi devatānaṃ paribhogo, na sakkā manussabhūtena tattha gantuṃ, tayā tato ambaphalaṃ āharituṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sādhu, deva, āharissāmī’’ti. Atha naṃ rājā suvaṇṇataṭṭake madhulāje khādāpetvā sakkharapānakaṃ pāyetvā satapākatelena tassa pakkhantarāni makkhetvā ubhohi hatthehi gahetvā sīhapañjare ṭhatvā ākāse vissajjesi. Sopi rañño nipaccakāraṃ dassetvā ākāse pakkhandanto manussapathaṃ atikkamma himavante paṭhame pabbatantare vasantānaṃ sukānaṃ santikaṃ gantvā abbhantaraambo nāma kattha atthi, kathetha me taṃ ṭhāna’’nti pucchi. ‘‘Mayaṃ na jānāma, dutiye pabbatantare sukā jānissantī’’ti.
સો તેસં વચનં સુત્વા તતો ઉપ્પતિત્વા દુતિયં પબ્બતન્તરં અગમાસિ, તથા તતિયં, ચતુત્થં , પઞ્ચમં, છટ્ઠં અગમાસિ. તત્થપિ નં સુકા ‘‘ન મયં જાનામ, સત્તમપબ્બતન્તરે સુકા જાનિસ્સન્તી’’તિ આહંસુ. સો તત્થપિ ગન્ત્વા ‘‘અબ્ભન્તરઅમ્બો નામ કત્થ અત્થી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અસુકટ્ઠાને નામ કઞ્ચનપબ્બતન્તરે’’તિ આહંસુ. ‘‘અહં તસ્સ ફલત્થાય આગતો, મં તત્થ નેત્વા તતો મે ફલં દાપેથા’’તિ. સુકગણા આહંસુ – ‘‘સમ્મ, સો વેસ્સવણમહારાજસ્સ પરિભોગો, ન સક્કા ઉપસઙ્કમિતું, સકલરુક્ખો મૂલતો પટ્ઠાય સત્તહિ લોહજાલેહિ પરિક્ખિત્તો, સહસ્સકુમ્ભણ્ડરક્ખસા રક્ખન્તિ, તેહિ દિટ્ઠસ્સ જીવિતં નામ નત્થિ, કપ્પુટ્ઠાનગ્ગિઅવીચિમહાનિરયસદિસટ્ઠાનં, મા તત્થ પત્થનં કરી’’તિ. ‘‘સચે તુમ્હે ન ગચ્છથ, મય્હં ઠાનં આચિક્ખથા’’તિ. ‘‘તેન હિ અસુકેન ચ અસુકેન ચ ઠાનેન યાહી’’તિ. સો તેહિ આચિક્ખિતવસેનેવ સુટ્ઠુ મગ્ગં ઉપધારેત્વા તં ઠાનં ગન્ત્વા દિવા અત્તાનં અદસ્સેત્વા મજ્ઝિમયામસમનન્તરે રક્ખસાનં નિદ્દોક્કમનસમયે અબ્ભન્તરઅમ્બસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા એકેન મૂલન્તરેન સણિકં અભિરુહિતું આરભિ. લોહજાલં ‘‘કિરી’’તિ સદ્દમકાસિ .
So tesaṃ vacanaṃ sutvā tato uppatitvā dutiyaṃ pabbatantaraṃ agamāsi, tathā tatiyaṃ, catutthaṃ , pañcamaṃ, chaṭṭhaṃ agamāsi. Tatthapi naṃ sukā ‘‘na mayaṃ jānāma, sattamapabbatantare sukā jānissantī’’ti āhaṃsu. So tatthapi gantvā ‘‘abbhantaraambo nāma kattha atthī’’ti pucchi. ‘‘Asukaṭṭhāne nāma kañcanapabbatantare’’ti āhaṃsu. ‘‘Ahaṃ tassa phalatthāya āgato, maṃ tattha netvā tato me phalaṃ dāpethā’’ti. Sukagaṇā āhaṃsu – ‘‘samma, so vessavaṇamahārājassa paribhogo, na sakkā upasaṅkamituṃ, sakalarukkho mūlato paṭṭhāya sattahi lohajālehi parikkhitto, sahassakumbhaṇḍarakkhasā rakkhanti, tehi diṭṭhassa jīvitaṃ nāma natthi, kappuṭṭhānaggiavīcimahānirayasadisaṭṭhānaṃ, mā tattha patthanaṃ karī’’ti. ‘‘Sace tumhe na gacchatha, mayhaṃ ṭhānaṃ ācikkhathā’’ti. ‘‘Tena hi asukena ca asukena ca ṭhānena yāhī’’ti. So tehi ācikkhitavaseneva suṭṭhu maggaṃ upadhāretvā taṃ ṭhānaṃ gantvā divā attānaṃ adassetvā majjhimayāmasamanantare rakkhasānaṃ niddokkamanasamaye abbhantaraambassa santikaṃ gantvā ekena mūlantarena saṇikaṃ abhiruhituṃ ārabhi. Lohajālaṃ ‘‘kirī’’ti saddamakāsi .
રક્ખસા પબુજ્ઝિત્વા સુકપોતકં દિસ્વા ‘‘અમ્બચોરોય’’ન્તિ ગહેત્વા કમ્મકરણં સંવિદહિંસુ. એકો ‘‘મુખે પક્ખિપિત્વા ગિલિસ્સામિ ન’’ન્તિ આહ, અપરો ‘‘હત્થેહિ મદ્દિત્વા પુઞ્જિત્વા વિપ્પકિરિસ્સામિ ન’’ન્તિ, અપરો ‘‘દ્વેધા ફાલેત્વા અઙ્ગારેસુ પચિત્વા ખાદિસ્સામી’’તિ. સો તેસં કમ્મકરણસંવિધાનં સુત્વાપિ અસન્તસિત્વાવ તે રક્ખસે આમન્તેત્વા ‘‘અમ્ભો રક્ખસા, તુમ્હે કસ્સ મનુસ્સા’’તિ આહ. ‘‘વેસ્સવણમહારાજસ્સા’’તિ. ‘‘અમ્ભો, તુમ્હેપિ એકસ્સ રઞ્ઞોવ મનુસ્સા, અહમ્પિ રઞ્ઞોવ મનુસ્સો, બારાણસિરાજા મં અબ્ભન્તરઅમ્બફલત્થાય પેસેસિ, સ્વાહં તત્થેવ અત્તનો રઞ્ઞો જીવિતં દત્વા આગતો. યો હિ અત્તનો માતાપિતૂનઞ્ચેવ સામિકસ્સ ચ અત્થાય જીવિતં પરિચ્ચજતિ, સો દેવલોકેયેવ નિબ્બત્તતિ, તસ્મા અહમ્પિ ઇમમ્હા તિરચ્છાનયોનિયા ચવિત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તિસ્સામી’’તિ વત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Rakkhasā pabujjhitvā sukapotakaṃ disvā ‘‘ambacoroya’’nti gahetvā kammakaraṇaṃ saṃvidahiṃsu. Eko ‘‘mukhe pakkhipitvā gilissāmi na’’nti āha, aparo ‘‘hatthehi madditvā puñjitvā vippakirissāmi na’’nti, aparo ‘‘dvedhā phāletvā aṅgāresu pacitvā khādissāmī’’ti. So tesaṃ kammakaraṇasaṃvidhānaṃ sutvāpi asantasitvāva te rakkhase āmantetvā ‘‘ambho rakkhasā, tumhe kassa manussā’’ti āha. ‘‘Vessavaṇamahārājassā’’ti. ‘‘Ambho, tumhepi ekassa raññova manussā, ahampi raññova manusso, bārāṇasirājā maṃ abbhantaraambaphalatthāya pesesi, svāhaṃ tattheva attano rañño jīvitaṃ datvā āgato. Yo hi attano mātāpitūnañceva sāmikassa ca atthāya jīvitaṃ pariccajati, so devalokeyeva nibbattati, tasmā ahampi imamhā tiracchānayoniyā cavitvā devaloke nibbattissāmī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
૯૩.
93.
‘‘ભત્તુરત્થે પરક્કન્તો, યં ઠાનમધિગચ્છતિ;
‘‘Bhatturatthe parakkanto, yaṃ ṭhānamadhigacchati;
સૂરો અત્તપરિચ્ચાગી, લભમાનો ભવામહ’’ન્તિ.
Sūro attapariccāgī, labhamāno bhavāmaha’’nti.
તત્થ ભત્તુરત્થેતિ ભત્તા વુચ્ચન્તિ ભત્તાદીહિ ભરણપોસકા પિતા માતા સામિકો ચ, ઇતિ તિવિધસ્સપેતસ્સ ભત્તુ અત્થાય. પરક્કન્તોતિ પરક્કમં કરોન્તો વાયમન્તો. યં ઠાનમધિગચ્છતીતિ યં સુખકારણં યસં વા લાભં વા સગ્ગં વા અધિગચ્છતિ. સૂરોતિ અભીરુ વિક્કમસમ્પન્નો. અત્તપરિચ્ચાગીતિ કાયે ચ જીવિતે ચ નિરપેક્ખો હુત્વા તસ્સ તિવિધસ્સપિ ભત્તુ અત્થાય અત્તાનં પરિચ્ચજન્તો. લભમાનો ભવામહન્તિ યં સો એવરૂપો સૂરો દેવસમ્પત્તિં વા મનુસ્સસમ્પત્તિં વા લભતિ, અહમ્પિ તં લભમાનો ભવામિ, તસ્મા હાસોવ મે એત્થ, ન તાસો, કિં મં તુમ્હે તાસેથાતિ.
Tattha bhatturattheti bhattā vuccanti bhattādīhi bharaṇaposakā pitā mātā sāmiko ca, iti tividhassapetassa bhattu atthāya. Parakkantoti parakkamaṃ karonto vāyamanto. Yaṃ ṭhānamadhigacchatīti yaṃ sukhakāraṇaṃ yasaṃ vā lābhaṃ vā saggaṃ vā adhigacchati. Sūroti abhīru vikkamasampanno. Attapariccāgīti kāye ca jīvite ca nirapekkho hutvā tassa tividhassapi bhattu atthāya attānaṃ pariccajanto. Labhamāno bhavāmahanti yaṃ so evarūpo sūro devasampattiṃ vā manussasampattiṃ vā labhati, ahampi taṃ labhamāno bhavāmi, tasmā hāsova me ettha, na tāso, kiṃ maṃ tumhe tāsethāti.
એવં સો ઇમાય ગાથાય તેસં ધમ્મં દેસેસિ. તે તસ્સ ધમ્મકથં સુત્વા પસન્નચિત્તા ‘‘ધમ્મિકો એસ, ન સક્કા મારેતું, વિસ્સજ્જેમ ન’’ન્તિ વત્વા સુકપોતકં વિસ્સજ્જેત્વા ‘અમ્ભો સુકપોતક, મુત્તોસિ, અમ્હાકં હત્થતો સોત્થિના ગચ્છા’’તિ આહંસુ. ‘‘મય્હં આગમનં મા તુચ્છં કરોથ, દેથ મે એકં અમ્બફલ’’ન્તિ. ‘‘સુકપોતક, તુય્હં એકં અમ્બફલં દાતું નામ ન ભારો, ઇમસ્મિં પન રુક્ખે અમ્બાનિ અઙ્કેત્વા ગહિતાનિ, એકસ્મિં ફલે અસમેન્તે અમ્હાકં જીવિતં નત્થિ. વેસ્સવણેન હિ કુજ્ઝિત્વા સકિં ઓલોકિતે તત્તકપાલે પક્ખિત્તતિલા વિય કુમ્ભણ્ડસહસ્સં ભિજ્જિત્વા વિપ્પકિરીયતિ, તેન તે દાતું ન સક્કોમ, લભનટ્ઠાનં પન આચિક્ખિસ્સામા’’તિ. ‘‘યો કોચિ દેતુ, ફલેનેવ મે અત્થો, લભનટ્ઠાનં આચિક્ખથા’’તિ. ‘‘એતસ્સ કઞ્ચનપબ્બતસ્સ અન્તરે જોતિરસો નામ તાપસો અગ્ગિં જુહમાનો કઞ્ચનપત્તિયા નામ પણ્ણસાલાયં વસતિ વેસ્સવણસ્સ કુલૂપકો, વેસ્સવણો તસ્સ નિબદ્ધં ચત્તારિ અમ્બફલાનિ પેસેતિ, તસ્સ સન્તિકં ગચ્છા’’તિ.
Evaṃ so imāya gāthāya tesaṃ dhammaṃ desesi. Te tassa dhammakathaṃ sutvā pasannacittā ‘‘dhammiko esa, na sakkā māretuṃ, vissajjema na’’nti vatvā sukapotakaṃ vissajjetvā ‘ambho sukapotaka, muttosi, amhākaṃ hatthato sotthinā gacchā’’ti āhaṃsu. ‘‘Mayhaṃ āgamanaṃ mā tucchaṃ karotha, detha me ekaṃ ambaphala’’nti. ‘‘Sukapotaka, tuyhaṃ ekaṃ ambaphalaṃ dātuṃ nāma na bhāro, imasmiṃ pana rukkhe ambāni aṅketvā gahitāni, ekasmiṃ phale asamente amhākaṃ jīvitaṃ natthi. Vessavaṇena hi kujjhitvā sakiṃ olokite tattakapāle pakkhittatilā viya kumbhaṇḍasahassaṃ bhijjitvā vippakirīyati, tena te dātuṃ na sakkoma, labhanaṭṭhānaṃ pana ācikkhissāmā’’ti. ‘‘Yo koci detu, phaleneva me attho, labhanaṭṭhānaṃ ācikkhathā’’ti. ‘‘Etassa kañcanapabbatassa antare jotiraso nāma tāpaso aggiṃ juhamāno kañcanapattiyā nāma paṇṇasālāyaṃ vasati vessavaṇassa kulūpako, vessavaṇo tassa nibaddhaṃ cattāri ambaphalāni peseti, tassa santikaṃ gacchā’’ti.
સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તાપસસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. અથ નં તાપસો ‘‘કુતો આગતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘બારાણસિરઞ્ઞો સન્તિકા’’તિ. ‘‘કિમત્થાય આગતોસી’’તિ? ‘‘સામિ, અમ્હાકં રઞ્ઞો દેવિયા અબ્ભન્તરઅમ્બપક્કે દોહળો ઉપ્પન્નો, તદત્થં આગતોમ્હિ, રક્ખસા પન મે સયં અમ્બપક્કં અદત્વા તુમ્હાકં સન્તિકં પેસેસુ’’ન્તિ. ‘‘તેન હિ નિસીદ, લભિસ્સસી’’તિ. અથસ્સ વેસ્સવણો ચત્તારિ ફલાનિ પેસેસિ. તાપસો તતો દ્વે પરિભુઞ્જિ, એકં સુવપોતકસ્સ ખાદનત્થાય અદાસિ. તેન તસ્મિં ખાદિતે એકં ફલં સિક્કાય પક્ખિપિત્વા સુવપોતકસ્સ ગીવાય પટિમુઞ્ચિત્વા ‘‘ઇદાનિ ગચ્છા’’તિ સુકપોતકં વિસ્સજ્જેસિ . સો તં આહરિત્વા દેવિયા અદાસિ. સા તં ખાદિત્વા દોહળં પટિપ્પસ્સમ્ભેસિ, તતોનિદાનં પનસ્સા પુત્તો નાહોસિ.
So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tāpasassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ tāpaso ‘‘kuto āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Bārāṇasirañño santikā’’ti. ‘‘Kimatthāya āgatosī’’ti? ‘‘Sāmi, amhākaṃ rañño deviyā abbhantaraambapakke dohaḷo uppanno, tadatthaṃ āgatomhi, rakkhasā pana me sayaṃ ambapakkaṃ adatvā tumhākaṃ santikaṃ pesesu’’nti. ‘‘Tena hi nisīda, labhissasī’’ti. Athassa vessavaṇo cattāri phalāni pesesi. Tāpaso tato dve paribhuñji, ekaṃ suvapotakassa khādanatthāya adāsi. Tena tasmiṃ khādite ekaṃ phalaṃ sikkāya pakkhipitvā suvapotakassa gīvāya paṭimuñcitvā ‘‘idāni gacchā’’ti sukapotakaṃ vissajjesi . So taṃ āharitvā deviyā adāsi. Sā taṃ khāditvā dohaḷaṃ paṭippassambhesi, tatonidānaṃ panassā putto nāhosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા દેવી રાહુલમાતા અહોસિ, સુકો આનન્દો, અમ્બપક્કદાયકો તાપસો સારિપુત્તો, ઉય્યાને નિવુત્થતાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā devī rāhulamātā ahosi, suko ānando, ambapakkadāyako tāpaso sāriputto, uyyāne nivutthatāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
અબ્ભન્તરજાતકવણ્ણના પઠમા.
Abbhantarajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૮૧. અબ્ભન્તરજાતકં • 281. Abbhantarajātakaṃ