Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૨. અબ્ભન્તરમાતિકાવણ્ણના
2. Abbhantaramātikāvaṇṇanā
૨. તદત્થાનીતિ પટિચ્ચસમુપ્પાદત્થાનિ. પટિચ્ચ સમુપ્પજ્જતિ સઙ્ખારાદિકં એતસ્માતિ હિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો, પચ્ચેકં અવિજ્જાદિકો પચ્ચયધમ્મો. તથા હિ વુત્તં સઙ્ખારપિટકે ‘‘દ્વાદસ પચ્ચયા, દ્વાદસ પટિચ્ચસમુપ્પાદા’’તિ. તેસન્તિ ખન્ધાદીનં. તથાદસ્સિતાનન્તિ ગણનુદ્દેસવિભાગમત્તેન દસ્સિતાનં. કસ્મા પનેત્થ પટિચ્ચસમુપ્પાદો દ્વાદસભાવેનેવ ગહિતો, નનુ તત્થ ભવો કમ્મભવાદિભેદેન, સોકાદયો ચ સરૂપતોયેવ ઇધ પાળિયં ગહિતાતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ. તત્થ તત્થાતિ તસ્મિં ‘‘પઞ્ચવીસાધિકેન પદસતેના’’તિ એવં વુત્તે અટ્ઠકથાવચને. કમ્મભવસ્સ ભાવનભાવેન, ઉપપત્તિભવસ્સ ભવનભાવેન. પદત્થતો પન કમ્મભવો ભવતિ એતસ્માતિ ભવો, ઇતરો ભવતિ, ભવનં વાતિ. તન્નિદાનદુક્ખભાવેનાતિ જરામરણનિદાનદુક્ખભાવેન.
2. Tadatthānīti paṭiccasamuppādatthāni. Paṭicca samuppajjati saṅkhārādikaṃ etasmāti hi paṭiccasamuppādo, paccekaṃ avijjādiko paccayadhammo. Tathā hi vuttaṃ saṅkhārapiṭake ‘‘dvādasa paccayā, dvādasa paṭiccasamuppādā’’ti. Tesanti khandhādīnaṃ. Tathādassitānanti gaṇanuddesavibhāgamattena dassitānaṃ. Kasmā panettha paṭiccasamuppādo dvādasabhāveneva gahito, nanu tattha bhavo kammabhavādibhedena, sokādayo ca sarūpatoyeva idha pāḷiyaṃ gahitāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tatthā’’tiādi. Tattha tatthāti tasmiṃ ‘‘pañcavīsādhikena padasatenā’’ti evaṃ vutte aṭṭhakathāvacane. Kammabhavassa bhāvanabhāvena, upapattibhavassa bhavanabhāvena. Padatthato pana kammabhavo bhavati etasmāti bhavo, itaro bhavati, bhavanaṃ vāti. Tannidānadukkhabhāvenāti jarāmaraṇanidānadukkhabhāvena.
‘‘સબ્બાપિ ધમ્મસઙ્ગણી ધાતુકથાય માતિકા’’તિ ઇદમ્પિ ધાતુકથાય માતિકાકિત્તનમેવાતિ ‘‘સબ્બાપિ…પે॰… માતિકાતિ અયં ધાતુકથામાતિકાતો બહિદ્ધા વુત્તા’’તિ વચનં અસમ્ભાવેન્તો ‘‘અથ વા’’તિઆદિમાહ . પકરણન્તરગતા વુત્તા ધાતુકથાય માતિકાભાવેનાતિ અત્થો. કામઞ્ચેત્થ માતિકાભાવેન વુત્તા, પકરણન્તરગતત્તા પન અઞ્ઞતો ગહેતબ્બરૂપા ઇતો બહિભૂતા નામ હોન્તિ, સરૂપતો ગહિતાવ પઞ્ચક્ખન્ધાતિઆદિકા અબ્ભન્તરા. તેનાહ ‘‘સરૂપતો દસ્સેત્વા ઠપિતત્તા’’તિ. માતિકાય અસઙ્ગહિતત્તાતિ માતિકાય સરૂપેન અસઙ્ગહિતત્તા, ન અઞ્ઞથા. ન હિ માતિકાય અસઙ્ગહિતો કોચિ પદત્થો અત્થિ. વિકિણ્ણભાવેનાતિ ખન્ધવિભઙ્ગાદીસુ વિસું વિસું કિણ્ણભાવેન વિસટભાવેન.
‘‘Sabbāpi dhammasaṅgaṇī dhātukathāya mātikā’’ti idampi dhātukathāya mātikākittanamevāti ‘‘sabbāpi…pe… mātikāti ayaṃ dhātukathāmātikāto bahiddhā vuttā’’ti vacanaṃ asambhāvento ‘‘atha vā’’tiādimāha . Pakaraṇantaragatā vuttā dhātukathāya mātikābhāvenāti attho. Kāmañcettha mātikābhāvena vuttā, pakaraṇantaragatattā pana aññato gahetabbarūpā ito bahibhūtā nāma honti, sarūpato gahitāva pañcakkhandhātiādikā abbhantarā. Tenāha ‘‘sarūpato dassetvā ṭhapitattā’’ti. Mātikāya asaṅgahitattāti mātikāya sarūpena asaṅgahitattā, na aññathā. Na hi mātikāya asaṅgahito koci padattho atthi. Vikiṇṇabhāvenāti khandhavibhaṅgādīsu visuṃ visuṃ kiṇṇabhāvena visaṭabhāvena.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૨. અબ્ભન્તરમાતિકા • 2. Abbhantaramātikā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. અબ્ભન્તરમાતિકાવણ્ણના • 2. Abbhantaramātikāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. અબ્ભન્તરમાતિકાવણ્ણના • 2. Abbhantaramātikāvaṇṇanā