Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
૯. અભયાથેરીગાથાવણ્ણના
9. Abhayātherīgāthāvaṇṇanā
અભયે ભિદુરો કાયોતિઆદિકા અભયત્થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં પુઞ્ઞં ઉપચિનન્તી સિખિસ્સ ભગવતો કાલે ખત્તિયમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા અરુણરઞ્ઞો અગ્ગમહેસી અહોસિ. રાજા તસ્સા એકદિવસં ગન્ધસમ્પન્નાનિ સત્ત ઉપ્પલાનિ અદાસિ. સા તાનિ ગહેત્વા ‘‘કિં મે ઇમેહિ પિળન્ધન્તેહિ. યંનૂનાહં ઇમેહિ ભગવન્તં પૂજેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા નિસીદિ. ભગવા ચ ભિક્ખાચારવેલાયં રાજનિવેસનં પાવિસિ . સા ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસા પચ્ચુગ્ગન્ત્વા તેહિ પુપ્ફેહિ પૂજેત્વા પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિ. સા તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તી ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે ઉજ્જેનિયં કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા અભયમાતુસહાયિકા હુત્વા તાય પબ્બજિતાય તસ્સા સિનેહેન સયમ્પિ પબ્બજિત્વા તાય સદ્ધિં રાજગહે વસમાના એકદિવસં અસુભદસ્સનત્થં સીતવનં અગમાસિ. સત્થા ગન્ધકુટિયં નિસિન્નોવ તસ્સા અનુભૂતપુબ્બં આરમ્મણં પુરતો કત્વા તસ્સા ઉદ્ધુમાતકાદિભાવં પકાસેસિ. તં દિસ્વા સંવેગમાનસા અટ્ઠાસિ. સત્થા ઓભાસં ફરિત્વા પુરતો નિસિન્નં વિય અત્તાનં દસ્સેત્વા –
Abhaye bhiduro kāyotiādikā abhayattheriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinantī sikhissa bhagavato kāle khattiyamahāsālakule nibbattitvā viññutaṃ patvā aruṇarañño aggamahesī ahosi. Rājā tassā ekadivasaṃ gandhasampannāni satta uppalāni adāsi. Sā tāni gahetvā ‘‘kiṃ me imehi piḷandhantehi. Yaṃnūnāhaṃ imehi bhagavantaṃ pūjessāmī’’ti cintetvā nisīdi. Bhagavā ca bhikkhācāravelāyaṃ rājanivesanaṃ pāvisi . Sā bhagavantaṃ disvā pasannamānasā paccuggantvā tehi pupphehi pūjetvā pañcapatiṭṭhitena vandi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde ujjeniyaṃ kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā abhayamātusahāyikā hutvā tāya pabbajitāya tassā sinehena sayampi pabbajitvā tāya saddhiṃ rājagahe vasamānā ekadivasaṃ asubhadassanatthaṃ sītavanaṃ agamāsi. Satthā gandhakuṭiyaṃ nisinnova tassā anubhūtapubbaṃ ārammaṇaṃ purato katvā tassā uddhumātakādibhāvaṃ pakāsesi. Taṃ disvā saṃvegamānasā aṭṭhāsi. Satthā obhāsaṃ pharitvā purato nisinnaṃ viya attānaṃ dassetvā –
૩૫.
35.
‘‘અભયે ભિદુરો કાયો, યત્થ સત્તા પુથુજ્જના;
‘‘Abhaye bhiduro kāyo, yattha sattā puthujjanā;
નિક્ખિપિસ્સામિમં દેહં, સમ્પજાના સતીમતી.
Nikkhipissāmimaṃ dehaṃ, sampajānā satīmatī.
૩૬.
36.
‘‘બહૂહિ દુક્ખધમ્મેહિ, અપ્પમાદરતાય મે;
‘‘Bahūhi dukkhadhammehi, appamādaratāya me;
તણ્હક્ખયો અનુપ્પત્તો, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. –
Taṇhakkhayo anuppatto, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
ઇમા ગાથા અભાસિ. સા ગાથાપરિયોસાને અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેરી ૨.૧.૭૧-૯૦) –
Imā gāthā abhāsi. Sā gāthāpariyosāne arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.71-90) –
‘‘નગરે અરુણવતિયા, અરુણો નામ ખત્તિયો;
‘‘Nagare aruṇavatiyā, aruṇo nāma khattiyo;
તસ્સ રઞ્ઞો અહું ભરિયા, વારિતં વારયામહં.
Tassa rañño ahuṃ bhariyā, vāritaṃ vārayāmahaṃ.
‘‘સત્તમાલં ગહેત્વાન, ઉપ્પલા દેવગન્ધિકા;
‘‘Sattamālaṃ gahetvāna, uppalā devagandhikā;
નિસજ્જ પાસાદવરે, એવં ચિન્તેસિ તાવદે.
Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesi tāvade.
‘‘કિં મે ઇમાહિ માલાહિ, સિરસારોપિતાહિ મે;
‘‘Kiṃ me imāhi mālāhi, sirasāropitāhi me;
વરં મે બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, ઞાણમ્હિ અભિરોપિતં.
Varaṃ me buddhaseṭṭhassa, ñāṇamhi abhiropitaṃ.
‘‘સમ્બુદ્ધં પટિમાનેન્તી, દ્વારાસન્ને નિસીદહં;
‘‘Sambuddhaṃ paṭimānentī, dvārāsanne nisīdahaṃ;
યદા એહિતિ સમ્બુદ્ધો, પૂજયિસ્સં મહામુનિં.
Yadā ehiti sambuddho, pūjayissaṃ mahāmuniṃ.
‘‘કકુધો વિલસન્તોવ, મિગરાજાવ કેસરી;
‘‘Kakudho vilasantova, migarājāva kesarī;
ભિક્ખુસઙ્ઘેન સહિતો, આગચ્છિ વીથિયા જિનો.
Bhikkhusaṅghena sahito, āgacchi vīthiyā jino.
‘‘બુદ્ધસ્સ રંસિં દિસ્વાન, હટ્ઠા સંવિગ્ગમાનસા;
‘‘Buddhassa raṃsiṃ disvāna, haṭṭhā saṃviggamānasā;
દ્વારં અવાપુરિત્વાન, બુદ્ધસેટ્ઠમપૂજયિં.
Dvāraṃ avāpuritvāna, buddhaseṭṭhamapūjayiṃ.
‘‘સત્ત ઉપ્પલપુપ્ફાનિ, પરિકિણ્ણાનિ અમ્બરે;
‘‘Satta uppalapupphāni, parikiṇṇāni ambare;
છદિં કરોન્તો બુદ્ધસ્સ, મત્થકે ધારયન્તિ તે.
Chadiṃ karonto buddhassa, matthake dhārayanti te.
‘‘ઉદગ્ગચિત્તા સુમના, વેદજાતા કતઞ્જલી;
‘‘Udaggacittā sumanā, vedajātā katañjalī;
તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, તાવતિંસમગચ્છહં.
Tattha cittaṃ pasādetvā, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘મહાનેલસ્સ છાદનં, ધારેન્તિ મમ મુદ્ધનિ;
‘‘Mahānelassa chādanaṃ, dhārenti mama muddhani;
દિબ્બગન્ધં પવાયામિ, સત્તુપ્પલસ્સિદં ફલં.
Dibbagandhaṃ pavāyāmi, sattuppalassidaṃ phalaṃ.
‘‘કદાચિ નીયમાનાય, ઞાતિસઙ્ઘેન મે તદા;
‘‘Kadāci nīyamānāya, ñātisaṅghena me tadā;
યાવતા પરિસા મય્હં, મહાનેલં ધરીયતિ.
Yāvatā parisā mayhaṃ, mahānelaṃ dharīyati.
‘‘સત્તતિ દેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;
‘‘Sattati devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
સબ્બત્થ ઇસ્સરા હુત્વા, સંસરામિ ભવાભવે.
Sabbattha issarā hutvā, saṃsarāmi bhavābhave.
‘‘તેસટ્ઠિ ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં;
‘‘Tesaṭṭhi cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
સબ્બે મમનુવત્તન્તિ, આદેય્યવચના અહું.
Sabbe mamanuvattanti, ādeyyavacanā ahuṃ.
‘‘ઉપ્પલસ્સેવ મે વણ્ણો, ગન્ધો ચેવ પવાયતિ;
‘‘Uppalasseva me vaṇṇo, gandho ceva pavāyati;
દુબ્બણ્ણિયં ન જાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Dubbaṇṇiyaṃ na jānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘ઇદ્ધિપાદેસુ કુસલા, બોજ્ઝઙ્ગભાવનારતા;
‘‘Iddhipādesu kusalā, bojjhaṅgabhāvanāratā;
અભિઞ્ઞાપારમિપ્પત્તા, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Abhiññāpāramippattā, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘સતિપટ્ઠાનકુસલા, સમાધિઝાનગોચરા;
‘‘Satipaṭṭhānakusalā, samādhijhānagocarā;
સમ્મપ્પધાનમનુયુત્તા, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Sammappadhānamanuyuttā, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘વીરિયં મે ધુરધોરય્હં, યોગક્ખેમાધિવાહનં;
‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
‘‘એકતિંસે ઇતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;
‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. (અપ॰ થેરી ૨.૧.૭૧-૯૦);
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti. (apa. therī 2.1.71-90);
અરહત્તં પન પત્વા ઉદાનેન્તી તા એવ ગાથા પરિવત્તિત્વા અભાસિ.
Arahattaṃ pana patvā udānentī tā eva gāthā parivattitvā abhāsi.
તત્થ અભયેતિ અત્તાનમેવ આલપતિ. ભિદુરોતિ ભિજ્જનસભાવો, અનિચ્ચોતિ અત્થો. યત્થ સત્તા પુથુજ્જનાતિ યસ્મિં ખણેન ભિજ્જનસીલે અસુચિદુગ્ગન્ધજેગુચ્છપટિક્કૂલસભાવે કાયે ઇમે અન્ધપુથુજ્જના સત્તા લગ્ગા લગ્ગિતા. નિક્ખિપિસ્સામિમં દેહન્તિ અહં પન ઇમં દેહં પૂતિકાયં પુન અનાદાનેન નિરપેક્ખા ખિપિસ્સામિ છડ્ડેસ્સામિ. તત્થ કારણમાહ ‘‘સમ્પજાના સતીમતી’’તિ.
Tattha abhayeti attānameva ālapati. Bhiduroti bhijjanasabhāvo, aniccoti attho. Yattha sattā puthujjanāti yasmiṃ khaṇena bhijjanasīle asuciduggandhajegucchapaṭikkūlasabhāve kāye ime andhaputhujjanā sattā laggā laggitā. Nikkhipissāmimaṃ dehanti ahaṃ pana imaṃ dehaṃ pūtikāyaṃ puna anādānena nirapekkhā khipissāmi chaḍḍessāmi. Tattha kāraṇamāha ‘‘sampajānā satīmatī’’ti.
બહૂહિ દુક્ખધમ્મેહીતિ જાતિજરાદીહિ અનેકેહિ દુક્ખધમ્મેહિ ફુટ્ઠાયાતિ અધિપ્પાયો. અપ્પમાદરતાયાતિ તાય એવ દુક્ખોતિણ્ણતાય પટિલદ્ધસંવેગત્તા સતિઅવિપ્પવાસસઙ્ખાતે અપ્પમાદે રતાય. સેસં વુત્તનયમેવ. એત્થ ચ સત્થારા દેસિતનિયામેન –
Bahūhi dukkhadhammehīti jātijarādīhi anekehi dukkhadhammehi phuṭṭhāyāti adhippāyo. Appamādaratāyāti tāya eva dukkhotiṇṇatāya paṭiladdhasaṃvegattā satiavippavāsasaṅkhāte appamāde ratāya. Sesaṃ vuttanayameva. Ettha ca satthārā desitaniyāmena –
‘‘નિક્ખિપાહિ ઇમં દેહં, અપ્પમાદરતાય તે;
‘‘Nikkhipāhi imaṃ dehaṃ, appamādaratāya te;
તણ્હક્ખયં પાપુણાહિ, કરોહિ બુદ્ધસાસન’’ન્તિ. –
Taṇhakkhayaṃ pāpuṇāhi, karohi buddhasāsana’’nti. –
પાઠો , થેરિયા વુત્તનિયામેનેવ પન સંગીતિં આરોપિતત્તા. અપ્પમાદરતાય તેતિ અપ્પમાદરતાય તયા ભવિતબ્બન્તિ અત્થો.
Pāṭho , theriyā vuttaniyāmeneva pana saṃgītiṃ āropitattā. Appamādaratāya teti appamādaratāya tayā bhavitabbanti attho.
અભયાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Abhayātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૯. અભયાથેરીગાથા • 9. Abhayātherīgāthā